ZÁKULISÍ: Jak se dělá recenze – Díl první
Pátek, 09 Únor 2007 00:00

ZÁKULISÍ:  Jak se dělá recenze – Díl prvníUž nějaký ten pátek se na stránkách GurmetKlubu setkáváte s recenzemi restaurací a kaváren. Domnívám se, že nebude úplně od věci podívat se na způsob, jakým se hodnotí. Až na drobné rozdíly se jedná o universální „review-postup“, který  hodnotí všechny hlavní charakteristiky navštíveného podniku. Bystré oko, mlsný jazýček a citlivý nos neustále sbírají cenná data, jejichž výsledkem je pro vás připravená recenze:)

 

Vybíráme podnik

vybirame podnikNa začátku každé recenze je volba vhodného podniku. Vcelku zásadní proces, během kterého jsou přezkoumány podněty od mých přátel, z diskuzí na internetu a mé osobní tipy. Nedokážu říct, která z metod přináší nejspolehlivější výsledky. Ideální je kombinace všech tří zdrojů, ale pokud se mám spolehnout na jeden z nich.. volím většinou svůj vlastní úsudek:)

Druh podniku a tím spojený typ nabízené kuchyně volím většinou podlého mého momentálnímu stavu zažívacího traktu a nálady :-) Typu cíle přizpůsobím čas návštěvy a pokud je to nutné.. rezervuji si telefonicky (či jinak) místo. Než vyrazím vstříc novým zážitkům, pokusím se o restauraci na internetu najít co nejvíce informací, nejlépe pak osobních zkušeností. Hodí se být připraven.

Není nic horšího, než když dorazíte na místo a celý podnik „okupuje“ uzavřená společnost. No a pokud se to stane dvakrát za sebou... má člověk chuť vrazit do kuchyně se slovy:

 „Já si to klidně sním na schodech.. ale potřetí sem už nepojedu!“ ;-)

verdiktCo se hodnotí

  • Jak proběhla rezervace, byl personál do telefonu příjemný a sdílný?


Přes práh vždy pravou nohou!

infoJeště se ani neotevřely dveře a už mám za sebou první část recenze. Lokalita, ve které se restaurace nachází nemusí být vždy ideálně dostupná. A když už je, je třeba hodnotit i okolí. U nás v Kladně je například jedna relativně seriózní pizzerie umístěná „přes plot“ od Poldovky a pár desítek metrů od stanoviště „dealerek pánských slastí“. Zajímalo by mě, z kterého směru plyne víc klientů :-))

Parkoviště není nutné, ale je příjemné. Zde záleží na konkrétním zaměření podniku. Pokud je dostupnost zajištěna MHD, není co řešit.. náročnější mohou využít služeb taxi. Pokud jim v Praze nevadí zdvojnásobení nákladu „na večer“.

 

verdiktCo se hodnotí

  • Je podnik dobře dostupný MHD resp. chůzí? Pokud ne, je u něj k dispozici dostatek parkovacích míst?


Image
 
 

Chovejte se tu jako doma

jako domaInteriér dělá divy. Je to první věc, která na vás v restauraci přímo zapůsobí. Věta: „Tady je to ale krásné!“, rozproudí pozitivní emoce, ale zároveň zvyšuje další očekávání. Takže pozor na přílišné „rozplývání se“, krásná židle jídlo neuvaří! Za povšimnutí stojí celkové vyznění interiéru, rozložení stolů a ostatního nábytku. Vyřešený by měl být i prostor v okolí vstupních dveří. Někteří restauratéři v jejich blízkosti z prostorových důvodů umisťují stolečky. Ty se ve studenějších měsících stávají „místy na hanbě“. Mrazivý průvan k dezertu (byť zmrzlinovému) rozhodně nepatří.

Důležitou vlastností každého interiéru je kvalita a způsob jeho osvětlení. Spolu s barevným laděním stěn, vybavením a doplňky je hlavním strůjcem místní atmosféry. A nejde jen o množství světla, ale i o jeho měkkost a barevnou teplotu. Halogenová bodovka nad krásně prostřeným stolem plní jinou funkci, než přes stínítko lampy rozptýlené světlo klasické žárovky.

Kvalitní interiér by měl být v první řadě komplexně sladěný a celkově vyvážený. Neznamená to, že když jsou stěny podniku pokryty „starožitnostmi ze třech antikvariátů a dvou půd“, musí zde být útulno. Důraz by měl být kladen i na akustickou pohodu hostůvíce v samostatném článku.

Toalety

Úroveň sociálního zázemí hostů je pomyslným zrcadlem stavu zdejší kuchyně a celkového přístupu k hygieně. Ve většině „lepších“ podniků se daří toalety udržovat v čistotě a vůni. Jediným opravdu často opakovaným prohřeškem je absence (došly) papírových ručníků resp. přítomnost jimi přetékajícího koše.


verdiktCo se hodnotí

  • Důležitým faktorem je kvalita vzduchotechniky. Není v prostoru pro hosty cítit nechtěný zápach z kuchyně? Existuje oddělená místnost pro (zde bych radši obrátil pořadí) nekuřáky? Nebo je majitel tak osvícený, že kouření zcela zakázal?
  • Je prostor přístupný pro jedince se sníženou mírou pohyblivosti? A další parametry k hodnocení.
  • Není zařízení viditelně opotřebované, poškozené. Netrčí ze zdí podivné kabely například od audiosystému. Je interiér sladěný a odpovídá zaměření restaurace?
  • Jsou toalety čisté? Lze je intuitivně najít bez dotázání se personálu?

 Image

 

 

Fotografování

fotoPořizování fotek interiéru s sebou přináší hned několik nepříjemností. Jednak na vás okolí kouká jako na blázna a druhak se musíte vypořádat hned s několika problémy. Jelikož do restaurací nenosím stativ, jsem odkázán na zbytkové světlo, v nouzi na blesk. Ten je použitelný pouze v případě, že má podnik bílý strop. V opačném případě se nejenže po jeho odpálení otočí polovina hostů, ale hlavně celý záběr je zalit v „barvě odraženého stropu“ nebo se pozadí utápí ve tmě. Další možností je přepnutí na vysokou citlivost a co nejširší ohnisko (nejmenší zoom) a čas.

Image

 


Pokračování příště

dvaTo je z dnešního dílu vše. V druhém článku se podívám na hodnocení obsluhy, servisu a jídelního lístku.

 

Diskuze: Hodnotíte ztvárnění interiéru? Co je pro vás nejdůležitější?

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • tark
    Nejdůležitější je samozřejmě dobré jídlo. ;-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Dobre jidlo
    tark: Takove predbihani ;-)) No... ale je to pravda. Kdyz neni dobre jidlo.. nepomuzou ani stribrne pribory a obsluha nahore bez ;-)
  • DolceVita  - Hra na překvapení ;)
    Objevit bezvadnou hospůdku či restaurant s tou pravou atmosférou, chutným jídlem a příjemným personálem se nestává každý den, ale to hledání je na tom to nejúžasnější. Baví mě to i za cenu toho, že těch nezapomenutelných zážitků je daleko méně než těch průměrných a zapomenutelných ;) Na odborné recenze gurmetklubu se těším a každý dobrý podnik si hned zapíši do paměti a uskutečním svou vlastní výpravu za dobrým jídlem. Kde se dobře vaří, ať se to roznese do všech koutů ;) Jen aby se potom kuchař nesložil z toho náporu hostí čekajících na zázrak ;)
  • Milan Kryl  - Jak je to s focením?
    Docela by mě zajímalo, jak se podniky tváří na takové recenze a jestli bez problémů pouští i za bar nebo nahlédnout i do kuchyně :)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Hledani a foceni
    DolceVita: Hledani a objevovani je svym zpusobem "droga" - nejen v gastronomii:) Nastesti musim konstatovat, ze v Kladne se nachazi hned nekolik silne nadprumernych a vynikajicich podniku. Takze, kdyz jsem unaven neuspesnym objevovanim "zazraku", mam moznost si vylepsit naladu:) Jinak s odbornosti recenzi.. snazim se ucit.. pozorovat.. byt vic objektivnejsi.. ale cele to je beh na dlouhou trat.. krasnou trat ;-) Milal Kryl: No.. to je dobra otazka. Ja to vestinou delam tak, ze se pred objednanim pokrmu zeptam, jestli nebude vadit, kdyz si jidlo vyfotim (zamerne nemluvim o recenzi). Pokud se to obsluze nezda.. a pta se proc.. a nebo "ze se musi zeptat managera", reknu ze "o tom budu psat". Se slovem "recenze" prichazim az kdyz je personal prilis neduverivy.. resp.. ve chvili, kdy chci (po snedeni pokrmu) nafotit interier apod. Za bar se "hrnu" skoro vzdy. Fotim kavovar a jeho okoli. Co se kuchyni tyce, jednu dobu jsem se snazil dostat "vsude". Dnes si s takovym postupem davam pauzu. Fotit kuchare hodlam pouze v pripade, ze budu s jidlem maximalne spokojen a dotycnemu budu chtit udelat "reklamu" :-)
  • pan Cuketka  - bez bariér + kouření
    jem rád, že jsi nakousnul přístup bez bariér . v česku veliká vzácnost, kromě McDonalds jsem snad neviděl podnik, kde by na toto brali 100% ohled. někdy je sice restaurace přístupná bez bariér, ale vozíčkář se např. dostane jen do jedné části podniku (např. kuřácké, sklep nebo druhé patro je mu uzavřeno). skoro vůbec se pak nemyslí na bezbariérová WC, která jsou pro pohodovou návštěvu nezbytná a ještě nakonec rozmístění stolů - podniky šroubují stoly napevno nebo mají obrovské lavice. ad kouření: v současné době asi nejlepší možnost jak si hned v úvodu návštěvy získat pana Cuketku - 100% nekuřácká restaurace nebo celé samostatné podlaží bez kouře. vůbec netuším s čím restauratéři otálejí. podle mého je úplný zákaz kouření v restauracích v EU záležitost maximálně 2 - 3 let. kdo se stím naučí počítat již nyní, bude mít náskok!! (a naopak, kdo tohle nevidí, je hlupák)
  • pixy
    Ad Kladno - Strašně moc by mě v tom případě zajímalo, jak to teď vypadá s Loretou. Když to kdysi otevřeli jako velmi pířjemný, "rodinný restaurant", párkát jsme tam se ženou byli, jednou na "mexiku", dvakrát na fondue (sýrové i masové; měli dokonce i čokoládové fondue s ovocem jako dezert!). Ale pak se to nějak strašlivě zvrhlo a pak už jsme tam léta nezabrousili. A bohužel vzhledem k pracovně-rodičovskému vytíženému životu se tam nějak nedokážu dostat na obhlídku - a vyrazit tam s rodinou na blind se mi skutečně nechce. Takže možný tip na další návštěvu - ovšem s rizikem, že výsledek bude možné taky třeba shrnout do konstatování "ach můj bože, nikdy více, obcházet širokým obloukem". :)
  • pixy
    ad pan Cuketka & kouření - sice jsem dlouhá léta kouřil, ale vždycky mi ty zahulené putyky vadily. A teď jako "nekuřák" (občasná dýmka se nepočítá, že :), nedejbože s malými dětmi, to vnímám ještě víc. Já jsem teď ten, kdo sedává v těch kumbálech u hajzlíků, v prázných sálech s ozvěnou v zadním traktu hospody nebo u chladírenských stolů vedle vchodu a v jiných "prostorech vyhrazených pro nekuřáky", jen aby s dětmi mohl poobědvat v nezakouřené místnosti. Možná by u nás stačilo začít rozlišovat restaurace (hlavním účelem je jídlo) a nálevny/putyky (pití/chlast) - a primárně zakázat kouření aspoň v těch restauracích...
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Loreta
    pixy: Tak bohuzel s Loretou slouzit nemohu. S ohledem k minulosti podniku (nocni klub Veverka) a lokalite jsem na nej zanevrel. Je tomu par let, co jsem se v nem vyskytl v ramci jedne "vecerni akce". Jinak z meho okoli se o Lorete mluvi jako o mistu gymnazialnich srazu a rodinnych oslav - hodnoceni jidla - dobry. Jak jste spravne rekl.. riziko zde je.. me se do nej zatim nechce :-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Koureni a bariery II.
    pixy + pan Cuketka: Jsem pro absolutni a nekompromusni zakaz koureni v restauracich (celodenne). Jinak.. ac nekurak (je tomu par let co jsem nedobrovolne utnul i tu dymku:) se domnivam, ze v baru.. ke sklenicce vina.. ci jinemu dobremu piti proste obcas dobre kurivo patri. Problem je v tom, ze sirku pojmu "koureni" vymezuji cigaretovi zavislaci :-(( A opatreni vuci nim smerovana musi zakonite prevalcovat i "kuraky pozitkare". Abych to shrnul.. k jidlu kour nepatri. Absolutni zakaz koureni v restauracich a mistech se pevnym "gastroprovozem" je nevyhnutelne. V barech a NEKTERYCH kavarnach mi koureni az tak nevadi. Teda pokud je protor kvalitne odvetravany a vzduchotechnika byla navrzena s umyslem "odvetrat kour". Prostor vyhrazeny pro nekuraky:)) Jj to je presne ono. Jak jsem naznacil v clanku.. melo by to byt obracene (nez se koureni zakaze uplne). Bezbarierovost.. je problem. A jeste horsi muze byt situace, kdy vozickar do podniku "vjede".. objedna si.. a pak zjisti, ze se v miste nenachazi prislusne upravene WC:( Tomu rikam past..
  • Martina  - Koureni
    Stara dobra pravda: Rozdelovat restauraci na kurackou a nekurackou cast je asi tak stejne dobre jako rozdelit bazen na poloviny, kde se smi a nesmi curat do vody... :)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Prirovnani
    Martina: Pekne prirovnani.. ja bych to mozna trosku upravil. Curani v bazenu je povoleno. Komu to vadi, at si skoci zaplavat do brouzdaliste! :-) To vypovida presneji o pristupu k nekurakum v nasich koncinach:(
  • Vita  - Typicky militantní řešení - zakázat.
    A proč? Tak jako je svatým právem majitele rozhodovat o interiéru, typu kuchyně nebo úrovni cen, měl by mít stejné právo rozhodovat o tom, jestli se v JEHO restauraci bude či nebude kouřit. A každý host se může rozhodnout, jestli tam vleze nebo ne. Může jít do nekuřácké. Snad jen zřetelné označení podniku bych uvítal, případně i nařídil. Ostatní musí zařídit zákon nabídky a poptávky. Ač sám nekuřák, se současným honem na kuřáky nesouhlasím. Zvlášť snaha o zákaz v hospodách mi připadá absurdní. Co bude následovat - že když půjdu na návštěvu k Frantovi, on bude mít zákonem zakázáno si doma zapálit?
  • aaaaaakk  - LORETA
    Loreta je velmi slušný, příjemný restaurant, nic zvrhlého, vzali to do parády dva velmi příjemní a slušní páni kluci. Na blind tam možno zajít, nic špatného Vás tam nečeká, ba naopak, příjemná obsluha, prostředí a vše...
  • Hedvika  - Militantní-silný výraz
    Vita: A co když je ta hospůdka v malém městečku jenom jedna?....A nebo dvě? Jedna kuřácká a druhá nekuřácká? Jsem již mnoho let odnaučený kuřák a ty jsou nejhorší.Ale jsem spokojena s rozdělením na kuřáky a nekuřáky.Bývají to dost oddělené prostory.Ne bazén..Bohužel vždy jsem někde s kuřákem ,ale mám za to,že v mnoha restauracích je již celkem dobrá klimatizace, a tak to přežiju.Domů když mi příjde návštěva,tak samozřejmě může kouřit...Pak půl dne větrám..:-)Ale....Do hospůdky páté cenové skupiny nesmím,protože ráno mám kuřácký kašel jako za 60 denně a je mi špatně......To nebrat...A hlavně je problém u jídla.K tomu se fakt cigaretový dým,potažmo smrad, nehodí.To snad uznáte.Tak se hledá řešení,ale úplný zákaz to asi nebude.I když zvyk je železná košile:-))))
  • Hedvika  - Interiér
    Když se skloubí příjemný interiér odpovídající i gastronomickému zaměření restaurace,je to zázrak.A zázraky se nedějí. I když občas....snad.Preferuji příjemný, neokázalý interiér a hlavně skvělé jídlo.K čemu mi bude jedno bez druhého?A bez třetího,obsluhy?......A mám si vybrat jedno? Odpustím nedokonalosti v interiéru i v obsluze(nerada),ale chci dokonalý chuťový a ostatními smysly vnímatelný zážitek na talíři....I když takhle snadno taky neodpouštím.Trošku pak brblám,když vše není akorát..:-)))
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Pravo majitele
    Vita: Koureni je problem. Nechat vse na samoregulaci trhu je v tomto pripade bohuzel nemozne. Sam za sebe (dobrovolne bez aplikace zakona) zakazat koureni v cele restauraci si muze dovolit pouze minimum podniku. A to jen a jen ty nejkvalitnejsi, kam si i beznadejne omezeny Pepa Vycadil zajde na obed i bez sve "oblibene" cigaretky. Jednoduse proto, ze nema jinou moznost. V pripade prumernych podniku by do zakazu koureni nesel temer nikdo, protoze v takovem pripade by spachal podnikatelskou sebevrazdu - "vsichni dobri kuraci" by se presunuli o dve cisla vedle ke konkurenci.. Jinak v barech a hospodach me koureni az tak nevadi. POKUD je zajisteno dobre vetrani. Podnik, kde se da "kour krajet".. takovy snad nemuzu obhajovat nikdo.
  • Vita  - Ještě trochu oleje do ohně ...
    Hedvika : I já jsem odnaučený kuřák, ale snad právě proto přiznávám kuřákům právo na život. Jenže se obávám, že v současné době, kdy i celá Evropa spěje k "vyšší organizovanosti" a jednotnějším předpisům, hrozí právě ten úplný zákaz. Ondra : A to je presne ono - "vsichni dobri kuraci by se presunuli o dve cisla vedle ke konkurenci". Misto nich snad prijdou ti, co kour neradi. Neprijdou? Pak je nekde chyba v logice. To by znamenalo, ze vetsina lidi dava prednost kurackym podnikum. A proc pak tedy mensina chce rozhodovat a zakazovat? Protoze jsou nejak moralne nadrazeni onem "beznadejne omezenym Vycadilum" a dalsim? Nevim jak Vam, me se to moc nelibi. Rad bych jeste podotkl, ze mym cilem neni nijak zvlast obhajovat kuraky, ale "kdyz demokracii - tak pro všechny !" :-)) Nebo jak udajne pravil pan Voltaire : "Nesouhlasím s vaším názorem, ale jsem ochotný položit život za to, abyste ho mohl vyslovit. "
  • GURMÁN  - Loreta restaurant kladno
    Byl jsem tam na pracovní večeři a velmi mile jsem byl překvapen a kolegové také, fantastická obsluha a o profesionalitě nemluvě......klobouk dolů.
  • Gabča  - Loreta Kladno
    Tento restaurant bych shrnula stručně a to takto : přes týden super jídlo s příjemnou obsluhou pátek a sobotu hodně lidiček aproto se tam jen tak nedostaneme, proto voláme když se tam chceme dostat o rezerveci a pak začíná myslím okolo desáté hodiny Diskotéka:) s profesionální obsluhou neděle, pohodovka na obídek ...... neváhejte Gabča
Komentářů (20)