VÍNO: Degustace jedenácti brazilských vín - Finále
Pátek, 31 Srpen 2007 00:00
VÍNO: Degustace jedenácti brazilských vín - FináleDokončení degustace jedenácti brazilských vín je připraveno k vaší ctěné pozornosti. Vinné téma zpracoval Jaroslav Kolečkář a za sebe mohu říct, že si dal jako vždy hodně záležet. Následující text budiž jedinečnou nápovědou, které víno si lze přes internet bez obav zakoupit. Další vinný článek vás zavede na exkurzi po maďarských vinicích, vínech a specialitách.

 

Slovo na úvod 

uvodni textÚvodní text a zároveň první díl této degustace doporučuji k nastudování. Dozvíte se z něj nejen informace o způsobu nákupu, ale i základní fakta o brazilském vinařství jako takovém.

VÍNO: Degustace jedenácti brazilských vín - Díl první 

 

Způsob hodnocení

testovani vinPodrobnosti o způsobu hodnocení a citlivosti modifikované pětibodové škály naleznete v samostatném článku. Viz odkaz. (degustační list přiložen).

VÍNO: Úvod do testování vín 

 

1.    Fortaleza do Seival - Pinot Grigio

fortelezaRočník:   2006        
Obsah alkoholu:  14%
Poznámka:     Rulandské šedé        
Vinařská oblast:   Campanha RS Brasil
Výrobce:     MIOLO
Zbytkový cukr:    1, 65 g/l        
Cena:  215,- Kč
 
okobuketchut
 
 
Vzhled, barva:     jiskrné, lehce slámově žluté, vyzrálé.

Buket, aroma:     velmi jemné květinové aroma, v závěru slabé až nevýrazné.

Chuť:     kulaté, robustní, alkoholické, patrné ovocné aroma grepu a angreštu. Velmi plné s dlouhou perzistencí, ale v závěru fádní.

Celkový dojem:     Odrůda je zde překvapivě patrná, exotický styl vína se však nekoná. Ovocné tóny jsou příslibem, závěr je fádní a všemu dominuje vysoký alkohol. Na úvod víno zajímavé, leč příliš alkoholické, které nenadchne.

Známka:     2,8    (alt.2,4)


2.    Classic - Riesling

saltonclassicRočník:   2004        
Obsah alkoholu:   12%
Poznámka:   Riesling Itálico
Vinařská oblast:    Serra Gaúcha, Rio Grande do Sul
Výrobce:     SALTON
Zbytkový cukr:    3, 38 g/l        
Cena:   194,- Kč

okobuketchut
 
 
Vzhled, barva:     jiskrné, zelenožluté.

Buket, aroma:     vůně jemná, nevýrazně ovocná, v závěru potěší aroma žlutého melounu.

Chuť:     alkoholický projev vína přetrvává v ústech i s jemnou nasládlostí, jemná kyselina v pozadí koresponduje s deklarovaným zeleným jablkem a zajímavé jsou i nahořklé čajové tóny.

Celkový dojem:     Vhodné víno pro běžné pití, dobrý doplněk letní večeře. Typově odlišné od našich „severních“ ryzlinků. Výsledný dojem je příjemný, bez větších překvapení.

Známka:     2,6    (alt.2,4)


3.    Classic – Gewürztraminer

saltonblackRočník:   2005        
Obsah alkoholu: 11,9 %
Poznámka:    Tramín kořenný
Vinařská oblast:    Serra Gaúcha, Rio Grande do Sul
Výrobce:    SALTON
Zbytkový cukr:  3, 09 g/l        
Cena:  188,- Kč

okobuketchut
 
 
Vzhled, barva:     čiré, slabě zlatavé.

Buket, aroma:     první dojem lehce oxidativní, v závěru převládá aroma medu. Deklarované květiny nejsou čitelné.

Chuť:     Plné, šťavnatá kyselina vylepšuje první dojem, ale oxidativní tóny v závěru ruší ovocitost vína.

Celkový dojem:     Absence čistého mědově - květnatý tramínu u tohoto vína je zřejmá, víno možná utrpělo skladováním. U komise nezávislých konzumentů toto víno obstálo, takže aroma nebylo rozhodně nepříjemné. U mne zůstávají na patře stopy neharmonické hořčiny a unavený oxidativní charakter vína. Asi největší disproporce v hodnocení.

Známka:     3,5    (alt.2,3)


4.    Cuvée Aromatico Flowers

saltonflowerRočník:    neuveden        
Obsah alkoholu:  11,5 %
Poznámka:  Gewürztraminer, Malvasia a Moscato Giallo - Demi Sec
Vinařská oblast:    Serra Gaúcha, Rio Grande do Sul
Výrobce:     SALTON
Zbytkový cukr:    15, 85 g/l        
Cena:    128,- Kč

okobuketchut 



Vzhled, barva:     čirá, zlatavě žlutá.

Buket, aroma:     buketně vyvážené víno, jemná kytka překvapivě podobná moravským vyzrálým muškátům. V nose velmi exkluzivní kořenitý dojem.

Chuť:     Harmonické víno s vyrovnanou svěží kyselinou. Velmi pitelné. Kratší perzistence odpovídá typu vína. Čisté, bezchybné.

Celkový dojem:     Zajímavá dobře sladěná muškátová směs potěší spíše milovníky pitelných aromatických vín se zbytkovým cukrem.

Známka:     2,1    (alt.1,8)

 

5.    Late Harvest Terranova

terranovaRočník:      2003        
Obsah alkoholu:  14 %
Poznámka: Moscato Canelli, přírodně sladké víno – typ passito (375 ml)
Vinařská oblast:    Vale do Sao Francisco – Pernambuco, Bahia
Výrobce:     MIOLO
Zbytkový cukr:    65 g/l        
Cena:    137,- Kč

okobuketchut

 

Vzhled, barva:     čiré bez avízovaného závoje, zřetelná vysoká fluidita vína, zlatavě jantarová barva.

Buket, aroma:     první dojem tropického ovoce vystřídá čitelné aroma dubového sudu. U tohoto typu vína překvapivé, velmi noblesní. Snad jen v závěru marně hledám ztracenou svěží ovocitost vyzrálých hrozinek – cibéb.

Chuť:     Robustní ušlechtilé víno s dlouhou perzistencí. Bohatý zbytkový cukr je vyrovnaný s jemnou kyselinou. Odrůdová „muškátovost“ a harmonie vína nadchne.

Celkový dojem:     Vynikající víno. U nezávislé komise jednoznačný vítěz degustace. Téměř bezchybné víno původem z tropů na nás dýchne ve všech parametrech exotikou, přitom těží z kvalitativních atributů známých spíše v našich zeměpisných šířkách. Všem milovníků sladkých výběrů mohu jednoznačně doporučit, už kvůli poměru ceny a kvality.

Známka:     1,4    (alt.1,2)


6.    DUETTO – Sangiovese / Barbera – Rose

duettoRočník:      2006    
Obsah alkoholu:    12,5 %
Poznámka:      Premium
Vinařská oblast:  Vale dos Vinhedos – Bento Goncalves
Výrobce:      Casa Valduga
Zbytkový cukr:    1,5 g/l        
Cena:    220,- Kč

okobuketchut


Vzhled, barva:     jiskrné, barva nadchne čistou světle červenou jahodou.

Buket, aroma:     velmi svěží příjemný buket drobného červeného ovoce, malin a ostružin

Chuť:     na první dojem velmi suché, tenké, perzistence jen střední, pitelnost vína zachraňuje především pikantní kyselina.

Celkový dojem:     Směs dvou klasických italských odrůd okouzlí zejména vzhledem vína a buketem. V ústech zůstává na patře trochu zklamání, ale celkový dojem je solidní. Zaslouží uznání za dokonalou image klasického rosé. Ideální víno ke stolování.


Známka:     2,4    (alt.1,9)


7.    ARTE

arteRočník:       2005    
Obsah alkoholu:    12,5 %
Poznámka:     Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc
Vinařská oblast:    Vale dos Vinhedos, Bento Gonzalves, Rio Grande do Sul
Výrobce:      Casa Valduga
Zbytkový cukr:    neuvedeno        
Cena:   160,- Kč

okobuketchut

           
Vzhled, barva:
    temně granátové, jiskrné.

Buket, aroma:     typické kabernetové tóny fialky a černého rybízu, méně intenzivní.

Chuť:     První příjemný dojem ovocitosti rychle zabíjí velmi nepříjemná nahořklá drsná tříslovina. Těžko identifikovat, je-li tato neharmonie způsobena nešetrnou technologií zpracování hroznů nebo nevhodným dubovým sudem. Nabízí se zde i varianta použití dubových chipsů.

Celkový dojem:     Víno budí dojem levného, drsného vína pro běžný konzum. Snad může doplnit velmi tučný pokrm. Klasická odrůdová trojkombinace z Bordeaux rozhodně zklamala.

Známka:     3,3    (alt.3,0)


8.    Pinot Noir - Rezerva

mioloRočník:    2006    
Obsah alkoholu:    13,5 %
Poznámka:    Rulandské modré
Vinařská oblast:    Vale dos Vinhedos / RS
Výrobce:     MIOLO
Zbytkový cukr:    2,58 g/l        
Cena:    198,- Kč

okobuketchut


Vzhled, barva:     temně rubínové, jiskrné.

Buket, aroma:     intenzivní ovocná vůně s vanilkovým dotekem barikového sudu.

Chuť:     kulantní s jemným taninem „barique“, dlouhá perzistence, postupně vystupují zajímavé tóny kávy a čokolády, v závěru karamel a zřetelný vyšší alkohol.

Celkový dojem:     Zajímavé víno s netradiční texturou, postrádal jsem větší jemnost a uhlazenost. Celkově zaujalo. Není jasný systém označování vín při používání dubových sudů. U tohoto vína jsme očekávali nerezovou technologii.

Známka:     1,7    (alt.1,6)


9.    Carmenére

carmenere.jpgRočník:     2005    
Obsah alkoholu:    12,2 %
Poznámka:        
Vinařská oblast:    Bento Goncalves – Tuiuty – Vale das Antas
Výrobce:     SALTON
Zbytkový cukr:   2,97 g/l        
Cena:   370,- Kč

okobuketchut

        
Vzhled, barva:    ryzí granátové.

Buket, aroma:    v nose velmi exotické divoké koření, lehce vystupují vyšší těkavé kyseliny (!).

Chuť:   velmi jemné až měkké, kulantní, lahodná ovocitost láká k dalšímu doušku, solidní perzistence.

Celkový dojem:     víno nadchlo exotickými odrůdovými tóny a jemnou texturou. Pro milovníky jihoamerického Carmenére je to zajímavá výzva. Tato limitovaná série odrůdových vín od vinařství SALTON je příslibem.
    
Známka:     1,6    (alt.1,4)


10.     Classic - Tannat

tannatRočník:     2005    
Obsah alkoholu:  12 %
Poznámka:      Reserva Especial
Vinařská oblast:    Serra Gaúcha, Rio Grande do Sul
Výrobce:    SALTON
Zbytkový cukr:    3,2 g/l        
Cena:  188,- Kč

okobuketchut

        
Vzhled, barva:     intenzivní fialová, temná

Buket, aroma:     aroma odpovídá bezezbytku specifikaci dovozce, především intenzivní vůně zahradních malin a jahodového kompotu. V závěru zaujme závan kouře, kávy, tabáku. Okouzlující.

Chuť:     drsnější struktura s pikantní kyselinou, perzistence spíše střední, v dochuti lehce čokoládové, ale rychle odchází.

Celkový dojem:     víno z této starofrancouzské odrůdy bylo očekáváno se zájmem. Především za buketní tóny zaslouží ocenění, i když v ústech vynikající dojem poněkud ztrácí. Je to dobrý pitelný vzorek, vhodný k prostřenému stolu.

Známka:     1,9    (alt.1,7)


11.    Castas Portuguesas – Quinta do Seival

quintaRočník:    2004    
Obsah alkoholu:   13 %
Poznámka:    cuvée z portugalských odrůd Touriga Nacional, Alfrocheiro, Tinta Roriz
Vinařská oblast:    Campanha Gaúcha, obec Candiota, Rio Grande do Sul
Výrobce:    MIOLO
Zbytkový cukr:  2,87 g/l        
Cena:  355,- Kč

okobuketchut

        
Vzhled, barva:     zajímavá tmavě rubínová barva, přechází až do fialova

Buket, aroma:     exotické, ušlechtilé tóny pražených mandlí, mletých ořechů, pomerančové kůry, jemně kouřové v závěru. Odpovídá specifikaci a láká k napití.

Chuť:     velmi jemné komplexní víno s dlouhou a bohatou texturou, výrazně dominuje ovocitost drobného ovoce – rybíz, rozinky, fíky, sušené švestky. Nutno citovat specifikaci z technického listu vína: „… s chutí napečeného ovoce na stěnách hrnce při vaření domácí marmelády“. Opravdu neuvěřitelně trefné. Vynikající!

Celkový dojem:     U mne je toto víno jednoznačným králem degustace. Velmi originální assemblage, dobře vystavěná struktura, skvěle technologicky zvládnuté. Vzhledem k jeho stáří se dá očekávat ještě mírný nárůst dokonalosti. Skvělé víno k slavnostní tabuli.

Známka:     1,3    (alt.1,4)


Slovo závěrem

verdiktZávěrem můžeme konstatovat, že degustace brazilských vín potěšila. Evidentní technologická vyspělost výrobců a pestrý sortiment odrůd musí uspokojit i náročné. Hodnocení vín je subjektivní záležitostí, proto doporučuji všem milovníkům vína udělat si degustaci vlastní, jen tak si člověk udělá obrázek o rozmanitosti vína a jeho kvalitě.

 

Předchozí degustace

VÍNO: Degustace 10 „kabernetů“ - Díl první

VÍNO: Degustace 10 „kabernetů“ - Vyhodnocení 

 

Autorem článku je Jaroslav Kolečkář - více informací o autorovi zde.
Fotografie - archiv autora.
 

 
Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk

Přidat komentář
  • J.Č.  - Degustace brazilian-wines
    Díky za zajímavý článek. Před nějakou dobou jsem měl možnost přechutnat průřez víny tohoto (no vlastně jediného) dovozce, spáchal jsem k tomu článek, najdete ho zde - .[URL=http://www.ovine.cz/index2.php?pg=show&id_zajim=2675&id_polozky=7]Degustace vín z Brazílie[/URL] Jen tak dál, vinných článků je stále nedostatek :o) [URL=http://jizni-svah.blogspot.com]J.Č. aka Belcarnen[/URL]
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Degustace brazilskych vin
    J.C.: Diky za odkazy. Mate moc pekne zpracovany blog a konecne ovine.cz znam a nebyt horsi prehlednosti, jsem tam vic nez castym hostem. Ad brazilska vina. Z lonskeho Vino a Destilaty 2006 jsem nasel fotky pana Vanka [URL=http://gurmetklub.cz/files/vanek.jpg]FOTKA[/URL].
  • Degustátor vín amatér  - Degustace vín
    Pěkný článek, je vidět, že degustování vína rozumíte. Měl by někdo k doporučení nějaký dobrý sommeliérský kurs, kde by do toho začátečník mohl trochu proniknout?
Komentářů (3)