Vidím, že slíbenou reportáž tu nikde nevidím... :o)))
Mezi víny je mojí parketou červené. Jednoznačně u mne kralují karmínově rudá vína z oblasti Bordeaux. Ale kdo by neznal nejznámější francouzské víno Beaujolais? Každým rokem ve stejný den, vždy třetí čtvrtek v listopadu, je ve 190 zemích zahájen prodej nového Beaujolais, vyrobeného v roce sklizně. Beaujolais Noveau je jedním z největších vinařských svátků na světě. Lahvinka s 0,375 l, což je půlka obvyklé sedmičky, stojí jen pouhých 37 Kč. Proč ta neobvyklá láce i u značkového Beaujolais? Víte, ono mladé víno je až příliš lehké, nezralé, divoké a zjitřelé - jak city cholerika. Však ono v sudech ještě dozraje, na rozdíl od cholerika, který cholerikem zůstane. Jenže ono není Beaujolais jako Beaujolais, povězme si něco o tom letošním, které se právě ocitá na prodejních pultech. Kdo vínu jen trochu rozumí, ten určitě vím že i stejné víno je každý rok docela jiné a největší podíl na tom nese sluníčko.
Slunce letos zemi galského kohouta sakra hojně přálo - narodilo se víno, jaké léta nepamatuji, tak plné, hutné, jaké snad nikdy nebylo. Ale jenom letos i to mladé víno Beaujolais Noveau 2006, které mají všude skoro za pusu, se už teď plně vyrovná zralým vínům z jiných let, jehož láhve stojí mnohonásobek a málokdo si je dovolí. Nikdo to neví, jenom pár fajnšmekrů a já jsem hrdý na tuhle svou ojedinělost, že jsem na to přišel úplně sám. Ale tisíce jiných, nevědomých lidí, chodí v obchodech kolem toho pokladu docela nevšímavě a nevědí, že LETOŠNÍ ZLATO JE K MÁNÍ ZA BABKU !!! Kdo je letos koupí, ten rozhodně neprohloupí. Řečeno s Nohavicou, "na baře" stojí decka Beaujolais Noveau 50Kč! :o)
Za pár hodin se ozvou vánoční zvonečky a snobové otevřou stovky lahví zralého Beaujolais, které bude zcela oprávněně kralovat jejich štědrovečernímu stolu. Stává už léta i na našem stole a bývá v cenových relacích přes 230 i přes 300Kč. Ale jen pár skutečných znalců ví, že stejně kvalitní je letos zcela výjimečně i Bojoulais Noveau 2006, koupené za pouhý zlomek ceny… A kolik mám doma těch lahvinek, to vám nikomu neprozradím… Hezké Vánoce vám všem! :o)
VÍNO: Beaujolais Nouveau Est Arrivé |
Středa, 15 Listopad 2006 00:00 |
Když se mi dostane do rukou sklenička mladého Beaujolais, kladu si otázku, jestli je toto víno synonymem kvalitního, tradičního a poctivého francouzského vína nebo je prototypem marketingově veleúspěšného vinařského projektu. Pravdu nacházím někde uprostřed. Ale ať už se na Beaujolais koukáte jakkoli, vždy se jedná o příležitost setkat se se svými přáteli, které se vám nedaří zastihnout v běžném shonu všedních dnů. Více v článku.
Historie Beaujolais, jako regionální víno z poměrně malého burgundského distriktu, nebylo ve své historii žádaným mladým vínem s hebkou ovocnou chutí, ale vždy bylo něčím víc než pouhým stolním vínem. Traduje se, že Beaujolais bylo podáváno ve francouzských vinárnách ve džbánech plněných ze sudu, podobně jako dobré pivo. Jeho vzestup začal v 50. a 60. letech 20. století. Moderní výrobní technologie „macération carbonique“ (karbonická macerace) otevřela vínům z místní odrůdy Gamay nové možnosti.
Detaily Vína, která zrála do té doby klasicky v dubových sudech a po delším ležení ztrácela svůj mladistvý potenciál, se díky uzavřenému systému nerezových kvasným tanků, kde se při kontrolované teplotě a polouhličité maceraci tvoří typické ovocné tóny pružné svěžesti s téměř neznatelnou tříslovinou, stala vzorem moderního produktu s tradičním jménem. Tzv. aroma hruškové kapky, typické pro tuto technologii, vytváří červená vína s charakterem a stylem vín bílých. Samozřejmě nezastupitelný je také faktor odrůdové jakosti Gamay, v žulových a břidličnatých půdách tohoto regionu s teplým mírným klimatem. K průkopníkům mezinárodního úspěchu těchto mladých vín patří významný místní pěstitel a výrobce Georges Duboeuf, který uvedl na trh nové značky Beaujolais Nouveau a Beaujolais Primeur. Nemusím být zrovna finančním analytikem, abych věděl, že úspěch nových značek byl založen na brilantní obchodní taktice spojené s vysokou standardní kvalitou produktu. Tato vína se dnes snaží napodobit výrobci po celém světě.
Není Beaujolais jako Beaujolais Základními víny Beaujolais, která můžete ochutnat každý rok třetí čtvrtek v listopadu, jsou vína apelací Beaujolais AOC, Beaujolais Nouveau a Beaujolais Primeur AOC. Nečekejte od nich nic převratného, jsou to vína, která potěší svou mladistvou jiskrností a ovocnou svěžestí. Tolik ceněné aroma hruškové kapky naleznete jen u vín těch kvalitních výrobců s dokonalým technologickým zázemím. Ne každé víno nabízené v supermarketech jako Beaujolais je klasické a dobré, je třeba k nim přistupovat ostražitě. Mladá moravská a česká Svatomartinská vína, která vyráží na trh již na svatého Martina 11. listopadu, mohou být pro Beaujolais významným soupeřem na tuzemském trhu. Realitou ovšem zůstává, že vína Beaujolais zůstanou celosvětovým symbolem prvních mladých vín z poslední sklizně. START - 16.11.2006 v 00.00 Autorem článku je Jaroslav Kolečkář - více informací o autorovi zde. Degustace Ondřej - GurmetKlub.cz
Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-) |