Víno a destiláty 2006 - První díl
Čtvrtek, 25 Květen 2006 22:20

Víno destiláty 2006Víno a destiláty ovládly ve dnech 16.5. - 18.5. 2006 výstavní prostory Průmyslového paláce v Praze Holešovicích. 9. ročník tohoto veletrhu nabídl návštěvníkům desítky expozic, tisíce lahví vína a nekonečně degustačních zážitků. Stačilo si u vchodu do haly proti záloze zapůjčit „degustační sklo“ a vyrazit do světa tisíce a jedné chuti. Jak uspěl veletrh Víno a destiláty v souboji s letošním Vinexem? To a mnohem více se dozvíte v prvním nealkoholickém díle této jinak lehce „opilé“ reportáže..

 

Seznam článků s tématikou Víno destiláty 2006

Víno destiláty 2006 – První díl
Víno destiláty 2006 – Druhý díl
Víno destiláty 2006 – Třetí díl
Víno destiláty 2006 - „Miss mladé víno“


Na rozdíl od Vinexu, který se konal v Brně jsem tentokrát nemusel vážit cestu za mými „moravskými bratry“ a jako poloviční pražák si veletrh vychutnal nelimitován hrůzou z cesty zpět. Pochvalu si tentokrát zaslouží organizátoři. A to od vyřízení novinářské akreditace, přes přehledný katalog až k vynikajícímu řešení půjčování degustačního skla. V prvním díle reportáže vám přiblížím veletrh po stránce řekněme „lidské“ a v druhém díle se zaměřím výlučně na konkrétní degustace. Na uvítání si vám dovolím nabídnout následující fotografii.

Víno a destiláty 2006 


Degustační sklo

Oproti Vinexu, kde bylo nutné si skleničku zakoupit, zde stačilo složit vratnou zálohu 50 Kč resp. 100 Kč a vydat se koštovat. To by ještě nebylo tak převratné. Úžasné bylo, že po výstavní ploše nepřetržitě procházeli asistenti s tácy na kterých bylo možné vyměnit použité sklo za čisté! Geniální nápad! Když jsem na Vinexu viděl jak si někteří nechávají nalévat bílé víno do skleniček „růžovoučkých od frankovky“, skřípal jsem zuby.

Image

 

První dojmy

Do výstavní haly jsem vkročil něco po půl dvanácté a areál výstaviště opustil patnáct minut před zavírací hodinou – 20.00. Tento bezmála devítihodinový maraton jsem ve zdravý a bez újmy na fototechnice vydržel jen za přítomnosti čtyřech „nealkoholických“ vystavovatelů. Oproti Salimě, kde jsem nadával na šílený dav obléhající prezentační stánky značky Klasa!, zde jsem shledal možnost něco zakousnout darem „z hůry“. Kromě Klasy musím poděkovat obsluze fritézy firmy Mc Cain a stánku firmy Crystalis distribuující velkoobjemové balení vody pro podniky, obchody a kanceláře. Díky Vám všem!


Víno destiláty 2006

 

 Když bylo nejhůře, pomohla obyčejná tlačenka.

Image

 

Vystavovatelé

Složení vystavovatelů a provedení jejich expozic připomínalo rozložení města z 18. století. Levému křídlu průmyslového paláce dominoval chrám obžerství společnosti Bohemia Sekt, který pod svými mohutnými křídly schovával stánky značek: Habánské sklepy, Víno Mikulov, Chateau Mikulov, Vinařství Pavlov, Chateau Bzenec. Zde je na místě podotknout, že k degustaci byla připravena kompletní produkce těchto značek včetně slámových a ledových vín!

Víno a destiláty 2006 

 

Známé osobnosti

Na každé „větší akci“ lze s železnou pravidelností potkat nějakou „známou osobnost“ nebo v horším případě celebritu. Bylo mi potěšením u stánku dovozce brazilských vín potkat a vyfotit známého českého gurmeta a publicistu Vladimíra Poštulku. U stejného „zdroje“ jsem zahlédl i básníka Eugena Brikciuse a o deset metrů vedle pana Vodňanského.

 

Image

Image

Image 

 

Doprovodné akce

Každý ze tří dnů veletrhu se konala propagace národní vinné produkce. První den byl ve jménu českých, druhý protugalských a třetí francouzských vín. Mezi další zajímavosti lze zařadit dobročinnou aukci vín pod vedením Marka Ebena a volbu nejlepšího vína veletrhu společně s  udělením medaile Víno destiláty 2006 (o vítězi více v dalším díle).

Víno a destiláty 2006 

 

Segafredo Zanetti

Mou návštěvu jsem zakončil úžasným ristrettem. Tato „ultrakrátká“ příprava kávy vyžaduje nejkvalitnější ingredience a pekfektně seřízený stroj. Oboje bylo na stánku firmy Segafredo Zanetti k dispozici. Ristretto je třeba vychutnat na dvakrát. Nejdříve se „pomazlit“ s mohutným aroma a následně, po seznámení, celý obsah šálku naráz vypít. Okamžitě se dostaví pocit, který lze úspěšně přirovnat k „zásahu střely mezi oči“. Jedinečný zážitek!

Víno a destiláty 2006 

Víno a destiláty 2006

Konečně mé vysněné ristretto. Omamná vůně a extatický chuťový zážitek.

Image

 

Jídlo, jídlo, jídlo

Stánek Klasa! nebyl zdaleka jediným místem, kde se dala sehnat vydatná, alkohol „umírňující“ krmě. Na místě připravená Paella nejen, že posloužila k propagaci dovozce španělských vín a delikates, ale i dobře zasytila. Bohužel jsem neměl do srdce „porvat“ se o místo ve frontě, tak přikládám aspoň několik ilustrujících fotogragií.

Víno destiláty 2006 

Tato delikatesa byla pro změnu pouze pro VIP klienty.

Víno destiláty 2006

 

Znaven zevrubným průzkumem,

udělal jsem si malou pauzu u stánku Bohemia Sekt a dal si osvěžující drink – Campari, Cinzano a soda. Z barmana zářila dobrá nálada a já si u stolečku připravil seznam prvních degustací.

Víno destiláty 2006 

To je z prvního nealkoholického dílu vše. Druhý díl bude zaměřen výhradně na degustace vybraných přívlastkových vín.

 

Na zdraví!

Image 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-) 

 

Přidat komentář
Komentářů (0)