TEST: Máslo nebo margarín, co je lepší?
Pondělí, 30 Říjen 2006 00:00

TEST: Máslo nebo margarín, co je lepší?Troufnu si tvrdit, že v našich domácnostech stále převládá návyk mazat veškeré pečivo nejprve „tukem“. Takzvaný chléb s máslem pravděpodobně hned tak z našich stolů nezmizí a tudíž nebude od věci podívat se podrobněji na problematiku másel a jejich náhražek. V testu najdete nejen informace ohledně jejich skutečného složení, ale i test čtyř výrobků – dvou másel a dvou margarínů. Kdo zvítězil, se dozvíte v článku.

 

Máslo

infoAby šlo mlékárenský produkt nazvat máslem, je nutné, aby byl složen výhradně z mléčného základu. Většina výrobků se statutem másla se dělí do dvou skupin tučnosti. Máslo s velkým „M“ by mělo obsahovat nad 80% tuku. Takový výrobek je ideální pro vaření a pečení. Druhou kategorii tvoří másla s obsahem tuku od 70% a přídavkem zákysu. Nižší obsah tuku zlepšuje roztíratelnost okamžitě po vyndání z lednice a zákys příjemně koriguje výslednou chuť. Tyto dvě vlastnosti dělají z „sedmdesátek“ ideální mazací prostředek k přímé spotřebě.


Výroba másla

vyrobaAlespoň mlhavou představu o tom, jak se vyrábí máslo má asi každý, kdo viděl film s Voskovcem a Werichem – Hej rup. Původní stloukání másla ze sebrané smetany v dřevěných dížích nahradila moderní technika. A drtivá většina současné produkce vzniká ve speciálních odstředivkách, kde se z nadojeného mléka odstraňuje mléčný tuk.

Image


Margarín

infoOproti máslu je to tuk čistě rostlinného původu. Margarín v podobě, jak ho známe dnes, vzniká jako potravinářský produkt v období druhé světové války. Slouží jako náhražka nedostupného másla. A zde se dostáváme k meritu věci. Margarín je NÁHRAŽKA másla. U nás své popularitě vděčí kampani v devadesátých letech minulého století, kdy bylo máslo na základě vědeckých studií umístěno na pomyslný „pranýř“, označeno nezdravým a jeho konzumace „nazvána“ hazardem se zdravím. Na relativně dlouhou dobu tak „mazací otěže“ převzaly ztužené rostlinné tuky pod taktovkou masivní reklamní kampaně značky Rama. Samotná historie margarínu ale sahá až do druhé poloviny devatenáctého století, kdy Napoleon III. vyhlásil soutěž o vytvoření náhražky másla. To se podařilo se a speciální úpravou hovězího tuku vznikl první margarín.

Image
 

Zajímavé je i to, že například v Autralii se ještě roku 1960 nesměl margarín žádným způsobem přibarvovat. Takový postup byl nezákonný a chránil spotřebitele před nechtěnou záměnou s opravdovým máslem.



Výroba margarínu

vyrobaZde je situace malinko jiná než u másla. Základem margarínu jsou rostlinné oleje. A jak asi všichni víme, olej je za standardní teploty skupenství tekutého. Budeme vycházet z faktu, že rostlinný olej je tuk „nenasycený“. Představme si dvě „kuličky“ spojené dvěma provazy při vědomosti toho, že pro pro dostatečně pevné spojení stačí jen jeden. Tak se chová nenasycený tuk. Pokud si druhý provázek půjčíme a připevníme na něj další kuličku, vznikne tuk nasycený„Obsazení“ volné pozice se provádí hydrogenací (na uvolněnou vazbu se naváže molekula vodíku). Takto nasycený tuk se změní svou konzistenci a při pokojové teplotě je, na rozdíl od oleje, pevný.

Image


Jak se testovalo

testTestované produkty jsem zakoupil v obchodě Tesco. Kopírují typické rozložení této kategorie výrobků. Výběrem prošly dvě másla s obsahem tuku 75 a 82% a dva margaríny. Prní se sníženým obsahem tuku, druhý s „máslovou příchutí“. Všechny vzorky jsem ochutnal samotné (v případě nízkokalorického margarínu to byl docela odporný zážitek) a následně namazané na krajíci chleba. Ten pocházel z cvrčovické pekárny a je proslulý svou vynikající chutí a dlouhou trvanlivostí (výtečně chutná i týden starý!).

Image


Máslo 82%

jednaProdukt výrobce Polabské mlékárny a.s. je zabalen v klasickém obalu. Kostka másla má hmotnost 250g a stojí 26 Kč. Hmota obsahuje přes čtyři pětiny mléčného tuku. Po vyndání z lednice se dost špatně roztírá. Oproti svému 75% sourozenci je světlejší a tužší. Plná máselná chuť s výrazným „mléčně tukovým“ prvkem. To ho dělá ideálním k použití v při přípravě dalších pokrmů.

  • Výživová hodnota: 3100 kJ
  • Obsah tuku ve 100g: 82g
  • Cena za 250g balení:  26 Kč   Cena za 100g: 10.40 Kč

Image

Image 




Máslo 75%

dvaDruhý máslový vzorek vyrábí Olma a.s. a je rovněž zabalen v typickém „papíroalobalu“. I zde platí, že ve studeném stavu trpí horší roztíratelností. Takové ale už másla jsou a já to neberu jako negativum. Pro přímou spotřebu – mazání na chleba, bych ale doporučil používat másla s nižším podílem tuku a přidaným zákysem. 

  • Výživová hodnota: 2870 kJ
  • Obsah tuku ve 100g: 75g
  • Cena za 250g balení:  23.50 Kč   Cena za 100g: 9.40 Kč

Image

Image 

 

Margarin Perla Tip

triPrvní z maragrínů je zástupcem nízkotučných produktů a pochází od výrobce Unilever ČR. Tato „nátěrka“ obsahuje pouze 25 % tuku. Informace o složení hovoří o absenci sacharidů i bílkovin. Kromě toho výrobce garantuje podíl transtuků v hmotě pod jedno procento. Šetření transtuky (trans izomery dodatečně saturovaných molekul mastných kyselin) je trendem a tento výrobek oproti jiným nepředstavuje velké potenciální „transriziko“.

Perlu Tip jsem ochutnal nejdříve samotnou (a zapochyboval, jestli se nejedná o krabičku s vazelínou) a následně namazanou na chlebu. Chuť je velmi nepříjemně chemická, nepřirozená a „padá na jazyk“. Konzistence začíná s každou minutou mimo lednici připomínat podivnou nažloutlou kaši. Naprosto nechápu, kdo si takový výrobek může zakoupit. Kromě nízké ceny za 100g a redukovaného obsahu tuku nevidím na tomto produktu jedinou kladnou věc.

  • Výživová hodnota: 925 kJ
  • Obsah tuku ve 100g: 25g
  • Obsah transtuků ve 100g:  pod 1g
  • Cena za 500g balení:  14.90 Kč   Cena za 100g: 3

Image

Image

 

Margarin Rama

ctyriDruhý margarínový počin vychází rovněž z plnících linek společnosti Unilever ČR. Rama je bezesporu ikonou českého margarínového trhu. Od narození „první Ramy“ uplynula řada let a nyní se pod značkou Rama skrývá rozsáhlé portfolio tuků k přímé konzumaci i tepelnému zpracování. Pro test jsem vybral Ramu s máslovou příchutí. Obsah tuku je 70%, bílkoviny a sacharidy jsou zastoupeny 0.2 resp. 0.3 %. Podíl transtuků je snížen na méně než jedno procento. Hmota je přiměřené konzistence, dobře se natírá a přitom „neteče“.

Chuť se vývojářů z Univeleru podařilo naladit poměrně slušně. Při přímém ochutnání je zřetelná snaha o spojení margarínu a příchuti. Na chlebu už je to o mnoho lepší, ale stále platí... máslo je máslo. V porovnání s Perlou Tip.. nebe a dudy.

  • Výživová hodnota: 2600 kJ
  • Obsah tuku ve 100g: 70g
  • Obsah transtuků ve 100g:  pod 1g
  • Cena za 250g balení:  19.90 Kč   Cena za 100g: 8

Image

Image

 

Verdikt

verdiktPo chuťové stránce nelze než doporučit používání OPRAVDOVÝCH základních surovin namísto pouhých náhražek. Máslo bylo, ja a bude máslo. Výrobcům se v dnešní době díky pokročilým technologiím daří (pokud chtějí) produkovat kvalitní tuk s minimálním obsahem transtuků a obstojnou chutí. Otázka je PROČ si kupovat margarín, když existuje máslo? Pochopím lidi s alergií na mléčnou bílkovinu. Že je zdravější? A to jste vzali kde (uvažuji srovnání kvalitní máslo vs. kvalitní margarín) ? Obsahuje méně tuku? Ano.. Perla tip obsahuje pouze 25% tuku, ale proboha..vždyť se to nedá jíst! Je levnější? O celých pět korun na balení v případě srovnání SROVNATELNÉHO - to pro mě není argument.

Mé osobní doporučení

doporuceniDejte si jednou za týden kousek čerstvého pečiva poctivě namazaného čerstvým máslem. Ve zbytku týdne si pečivo zakápněte olivovým olejem nebo tuk nahraďte čerstvým sýrem.

Image 

 

Diskuze: Jaký tuk doma převážně používáte a proč?

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)
pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • Bongo  - Setkání s Rámou
    Většinu času používám především zde zmíněnou Ramu. Myslím si, že na to, že se jedná o margarín je chuť opravdu "nadprůměrná" a po zkušenostech s jinými margaríny nejde žádný "máslovější" snad ani pořídit.
  • slavka  - Rama?
    Dobrý den.Já odmalička nesnáším příchuť margarinu a hned ji poznám.Jediný produkt,který má této margarinové příchuti opravdu nejméně,skoro žádnou,je "Zlatá Haná".I vnoučata jinou nechtějí a hned mi hlásí.Babi to není máslo,to je Rama.Tam zařazují všechny ostatí margariny.Tak Hanou zkuste,třeba vám bude chutnat jako nám.
  • Anna J.  - Zlatá Haná
    Tak to se divím, ochutnala jsem jednou a od té doby se tomuto produktu vyhýbám obloukem.
  • Roman  - Zlatá Haná
    Zlata Hana je prostě zlatý střed. Je to vlastně směsný tuk, něco mezi maslem a margarinem s přidaným zákysem. V naší rodině všem chutná a po vytažení z lednice není nutne čekat tak dlouho aby se dobře roztírala.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Necht nas Rama provazi
    Pokud vyzadujete margarin jako nahradu masla pro primou konzumaci, pak je Rama maslova velmi dobrou volbou. Ale.. maslo je maslo :-)
  • lukas ;)  - Několik drobností...
    Já osobné mám ohledně lehkosti mazání másla se smetanovým zákysem trochu jiné zkušenosti, a to, že se podle mě maže ihned po vyndání z ledničky hůř. Jinak jako "margarín" občas kupujeme Olivii (Olma) a z mého pohledu je asi nejlepší, ale máslo je samozřejmě máslo ;) ...
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Roztiratelnost
    Vidite.. me se subjektivne zdalo, ze se lepe maze maslo se zakysem. Ovsem v obou pripadech se jednalo o pouziti po cca 5min od vyndani z lednice.
  • Markoff
    dlhe roky som uz ani neviem z akych dovod nejedol maslo a len sporadicky margariny, dominovali syry a obcasne pasteky, dnes som po niekolkych pokusoch s margarinmi zvyknuty na tavene syry uz totalne upustil od margarinov (a vlastne aj pastek), margariny su nepozivatelne aj ked su lacne (jediny slusny co si spominam bola o dost drahsia Flora oproti lacnym shitom ako je Perla a spol., odporucal bych aj test Flory), maslo je na Slovensku pomerne drahe (ach jo, tie vase krasne ceny aj po prepocte) ale beriem to tak, ze za cenu podobnu tavenym syrom ponuka dobru zmenu chuti a alternativu naozaj poriadneho prirodneho produktu a niet nad to raz za cas natriet poriadny maslovy chlieb s este si ho osolit, nech nejem stale len syry (ked uz pasteky/margariny ignorujem) pred davnymi rokmi som okusil aj Svedske maslo v tradicnom cervenom obale, bohuzial sa mi ho po pociatocnej snahe najst ho v akejkolvek obchodnej sieti nepodarilo najst a rovnako tak ani v IKEA, svedske maslo bolo naozaj chutne a zaujimave v porovnani s inymi roztieratelnymi vecmi dostupnymi u nas ad test - fotky samotnych chlebov aspon u mna na NB maju min. vypovednu hodnotu, skor bych uvital makro zaber povrchu za nevyhody masla povazujem len dve veci - roztieratelnost (treba ho proste vybrat skor z chladnicky a vediet co idem jest o chvilu) a cenu (aspon na Slovensku pri beznej cene okolo 20-25Sk za 125g kocku nemoze konkurovat polkilovym margarinom za nizsie ceny ktore idu hned rozotriet a ludom je jedno ze je to nepozivatelne svinstvo)
  • Petr  - Flora je jed
    Flora je jed,viz přední kardiochirurg(5 tisíc operací srdce)Dr.Dwight Lundell a německá studie. Věřte americkým a německým doktorům,Dr.Matthias Rath,Joe Wallach,né našim patlalům.Naše zdravotnictví je paskvil.(v Německu se léčí rakovina účinně vitamínem C,u nás neůčinně drahou platinovou chemoterapii,byznys).Více na stahuj,ulož to pod lékaři a NWO.
  • Milan Kryl  - Souhlas - jedině pravé máslo
    Taky jsem dost dobře nechápal, co na klasickém másle lidi vidí nezdravého či jinak špatného. Já jsem ty umělé margarínové pokusy másla nikdy nemusel a v ledničce mám vždycky klasiku a ideálně od olomoucké Olmy :) Že se roztírá o něco hůř než margarín? No a co, já si radši těch 10 minut počkám, než abych se pak trápil při jídle :)
  • Petsu  - Proč...
    "Otázka je PROČ si kupovat margarín, když existuje máslo? Pochopím lidi s alergií na mléčnou bílkovinu." Tuto alergii vlastnim cca již 5 let, a upřímně řečeno nerozumím lidem kteří kupují perlu a podobne "výrobky" S slzou oku vzpomínám na chut "pravého másla". Ale bohužel mě nezbývá nic než jen děkovat za rostline ztužené tuky a testovaná rama z nich vychází asi opravdu nejlépe co se týče chuti.
  • Guest  - prosim opravte si cenu u masla na 100g
    je to špatně...
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Prave maslo
    Markoff: Dle toho co pisete je v SK ceny rozdil mezi maslem a margarinem opravdu propastny. Ad. fotografie chlebu.. zkousel jsem i makro povrchu, ale jednolita vrstva zluteho "kremu" nevykazuje prilisne rozdily ve strukture.. Takze nakonec jen ilustrativni krajice. Milan Kryl: Vas nazor podepisuji. Jsem rad, ze s takovym nazorem nejsem sam. Petsu: Ve Vasem pripade opravdu nezbyva, nez se radovat z maslove Ramy. Nicmene mate pravdu, ze se mezi margariny jedna o chutove velmi povedeny vyrobek..
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Chyba v cene za 100g
    Dekuji za upozorneni.. ceny masel / 100g jsou opraveny.
  • pan Cuketka
    pěkné, ale myslím, že výsledek srovnání byl jasný už od titulku. mám k tomu tři poznámky: 1) vynikající máslo, které je roztíratelné téměř ihned je dánské solené máslo [URL=http://www.lurpak.com/C1256ED9004B6707/O/UWEN5ZSGAM]Lurpak[/URL]. naprostá dokonalost. i jeho non-spreadable verze je skvělá. bohužel cena kolem 50,- Kč je vysoká, ale nedám na ně dopustit (navíc dostupné v něžné prodejní síti) 2) proti máslu bych určitě postavil "margariny" Flora pro.activ s přídavekm omega tuků, které samy aktivně mění plasmatické spektrum tuků směrem k lepšímu. to je asi jediný případ, kdy to rostlinný tuk máslu nandává a kdy máslo tohle nikdy nebude umět. pro lidi s problémy s dietou (v ČR skoro většina lidí po 50tce) je Flora pro.activ dokonalý výrobek. 3) trans tuky v těch margarinech už ani moc nejsou, to je super. prblém je že většina čechů bohužel konzumuje nadprůměrné dávky z úplně jiných zdrojů - téměř veškeré fritované polotovary, "čokoládové" polevy, fast-foody, pekařské výrobky (koblihy!) atp... a je úplně tristní, že to stále výrobcům prochází :( 4) jinak je celkem zajímavé mrknout se na kvalitu českého vs. zahraničního másla. asi před půlrokem jsem pro srovnání nakoupil francouzské, dánské, skotské, německé, švýcarské a slovinské máslo a ty rozdíly byly markantní. hádejte, které máslo vyšlo jako nejslabší? díky za námět ;)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Srovnani
    Me relativne pozitivne prekvapila Rama maslova - je pozivatelna. Jinak Floru pro activ jsem vynechal zcela zamerne. Jeji cena je radove vyssi a dostat do sebe "pozitivni" omega tuky je mozne i jinym zpusobem. [URL=http://avokadovyolej.cz/produkt_07.php]Omega olej[/URL]. S transtuky mas naprostou pravdu.. pravidelna "kobliha k snidani" je v pri znalosti "pozadi" docela odvazna volba. Srovnani nasich vs. cizich masel by bylo zajiste zajimave:)
  • pan Cuketka  - omega
    ;) ty omega, oba jsem zapomneli na jejich hlavni a hlavne prirodni zdroj - morske ryby!!! (WHO doporucena davka je minimalne 1 porce za tyden...)
  • Huggi
    Jedine pravy maslo..kdyz se vezme ostrejsi nuz tak jdou krajet tenoucky platky, ktery ani nepotrebujou dal roztirat..na to cerstvou okurku spetku soli...mnam ;)
  • Jiti  - LURPAK
    je úžasný. Do teď jsem nevnímala jeho jméno (koukám do lednice,a ono je to ono),ale máme ho moc rádi. Ale etiketa praví 80% tuku (podíl mléčného tuku v tukové složce 75%, rostlinného tuku 25%) - tj. asi 60% mléčného tuku?!?, proto se tak krásně roztírá, což mi vyhovuje především v práci. O jeho běžnosti trochu pochybuji, ale při jeho ceně - Globus většinou nezklame, Hypernova občas ano! Ale stejně jsem "konzervativní konzerva" a když náhodou "narazím" na jihočeské solené máslo, dám mu přednost. Výborné jsou pak doma situace, kdy máme soleného másla kila (i v mrazáku) a já potřebuji kousek obyčejného do nějakého sladkého jídla :-) J.
  • mag  - Creme Bonjour
    Já jím nejčastěji Rama Creme Bonjour. Je to kompromis mezi máslem a margarínem, chuťově i cenově podle mě velmi přijatelný. Používám i na pečení (na smažení Rama Culinese). Jedinou výjimkou je linecké těsto, které prostě *musí* být z velmi tučného másla. Díky za článek.
  • Sim  - maslo
    ahoj tiez som tusil vitaza od zaciatku :-))) na masle je uplne super, ze nie je lahko rozotieratelne. to si musite z neho odkrojit a je to ovela hrubsi nater a citite pri kusani tu texturu... mmmmm to, ze je vacsina vyrobkov v beznych potravinach chemicky odpad, je zname, ale velmi to nikomu nevadi. obcas o tom dokonca pisu v novinach, minule napr. v Tydnu nieco testovali. nikoho to nezaujima, dochodcovia kupia vsetko.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Maslo a zase maslo
    pan Cuketka: Neni nad prirodni zdroj:) Huggi: Tak tak.. staci si vzit ostry nuz a ztuhle maslo si naporcovat na libovolne tluste platky. Lze i nechat si v topustovaci udelat z chleba takovou polovicni topinku a maslo se na horkem povrchu krasne roztece:)) Jiti: Lupark urcite vyzkousim.. abych si rozsiril obzory:) Sim: Je to tak... vyherce byl predem jasny:) O pouzivani ztuhleho maslo viz odpoved Huggimu:)
  • pan Cuketka  - Lur pak-pak!
    Jiti: přiznám se, že já osobně už jsem si ho zakázal. mizelo to z kelímku kosmickou rychlostí. na trhu je jěště jedno z Dánska, název nevím, ale má to výhodu, že je to vždycky balené podobně do takové hranaté vaničky s aluminiovou fólií btw: kupuju ho v Delvitě.
  • Kocour  - Máslo nemá sourozence!
    V 60. letech prý Werich namluvil reklamní spot na margarín "Rama, rodná sestra másla", což Horníček glosoval "Máslo nemá sourozence" - výstižnější komentář bych teda nevymyslel. A kromě Ramy si ze svého dětství v 70. letech vzpomínám na slunečnicový margarín Juno, který mi tehdy hrozně chutnal, ale ta chuť moc máslová nebyla.
  • @ndy  - Vtip za všetky komentáre
    Jožko, čo máš radšej: maslo alebo mäso? [B]Mäslo![/B]
  • eva  - potešili ste ma
    Pred niekoľkými rokmi som sa zlakomila na peknú mištičku, ktorá bola ako prémia k dvom polkilovým Perlám. Keďže som Perlu dovtedy nekupovala,bola som s nákupom celkom spokojná,ale s konzumáciou to bolo horšie. Nasilu som vymýšľala pomazánky, do ktorých by som Perlu zamontovala. Nakoniec som musela časť z nej vyhodiľ. Odvtedy mištičky kupujem samostatne a nechcem žiadnu prémiu. maslo, maslo ,maslo, to je moje heslo. Do pomazánok pridávam Ramu s olivovým olejom. Podobný prieskum by si zaslúžil aj tvaroh. Tie brečky, čo predávajú ako tvaroh sa nedajú konzumovať. Objavila som na trhu stánok s mliečnymi výrobkami a tam aj tvaroh, aký som jedávala v detstve - z ozajstného mlieka od ozajstnej kravy.
  • Petr Vaclavek  - Olivovy margarin?
    To my kupujeme "masla" hned tri - klasicke ceske maslo, pomazankove maslo a pak na pozici margarinu neco olivoveho - asi rama to je - hranata krabicka, na obalu olivovnik a nejake cerveno modre pricne pruhy na vicku. Chutove mnohem lepsi nez maslova rama a konzistencne je to nekde mezi maslem a margarinem - takovy tuzsi margarin.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Maslo a zase maslo II.
    Kocour: Velmi vystizne:) A hlavne moc krasne recene. @ndy: :-)) eva: Oni obecne "darky" k multibalenim vetsinou stoji za "...." a v dusledku se vubec nevyplati. Vase trable se zpracovanim nahromadene Perly si dokazu zive predstavit:) Diky za priklad s tvarohem. To je dalsi tragedie. Pokud ho potrebujete na peceni, mam jedinou dobrou zkusenost s tim klasickym "v papiru" balenym. Petr Vaclavek: Rama "olivova" obsahuje 10% olivoveho oleje a celkove 50% tuku. Vypada to na takovy hezky kompromis.. vypada.. budu muset ochutnat :-) I kdyz.. radsi si dam lzicku olivoveho oleje do Cottage a druhy den cerstvou bagetku s cerstvym maslem:))
  • háb  - uměliny
    Asi jsem úchyl,neboť mi umělé tuky CHUTNAJÍ...totiž po másle mi hvízdá v uších a to že nejde namazat mne irituje,Proto jím tyto LEVNÉ ,UMĚLÉ tuky bez tuku .Autor článku plije na uměliny velmi hnusným způsobem(chutná jak vazelína) proč kazit chuť jiným.....asi ji máme každý jinou,a neměl by vnucovat tak blbý názor.Taky bych řekl ,že ne každý má peníze na ten SKVOST od krávy,viděl jste vůbec odkud to mléko teče?A kde to vemeno je?Že to mléko musel zemědělec utrhnout od HUBY telátku které za to pyká špatným vzrůstem a nemocemi? FUJ autore měle by vám být hanba.A oco že to smažete!!!
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Nesmazu
    hab: Jako vtip slabe.. jako nazor desive.. At si kazdy udela svuj vlastni nazor na Vas komentar.
  • Markoff  - este dve poznamky
    1. neviete teda kde na slovensku by sa dalo kupit svedske maslo? (v IKEA ho nemaju) 2. ako tu uz niekto potvrdil nazor z mojho 1.komentara, pozivatelny margarin je snad len Flora
  • mayyo  - ani ani
    Musím priznať, že maslo nemám rád pre jeho maslovú chuť. A nejedávam ho od škôlky (aspoň 20 rokov). Už keď to musí byť tak si dám margarín ale bez maslovej príchute. Najradšej mám natierací syr.
  • jita  - Máslo jsem také kdysi nerada
    Když mi máma ke svačině namazala chleba máslem a na to dala plátky nějakého tvrdého salámu ala vysočina - fuj. To mi nikdy nechutnalo. To chutnalo jako umělá hmota i když šlo o přírodní suroviny a ne chemii. Ale chléb, máslo a na to chuťově výraznější sýr - jen jeden plátek. To je mňam mňam. A nebo med, marmeláda, plátek šunky(opět jen jeden). To se sebelepším margarínem je zase umělá hmota. A k tomu je mi 38. Před vánoci jsem byla na preventivné prohlídce a cukry, tuky, cholesterol, vše v pořádku. Akorát mi chyběl ten lepší cholesterol. Paní doktorka mi říkala, abych se nevyhýbala sladkému, že tělo to také potřebuje, malý kousek po ránu nic nezkazí - problém je s kombinací sladké a tučné. K tomu řekla, od každého kousek a je vše v pořádku - nic nepřehánět.
  • pmtv  - Margarín vs. máslo
    Přestože margarín ani máslo často nepoužívám. Když už, tak mám raději tradiční máslo. A něco veselého na závěr: Nejprve RAMA ve svých reklamách svůj margarín lichotila tím, že je chuťově lepší než-li máslo a půl roku na to přišla s novým produktem RAMA s máslovou chutí :-)
  • aljosa  - maslo
    ja uz rok kupujem Olivovy margarin Olivia od Olmy. Chutovo sa podoba maslu, a nema pachut kvazi olivoveho oleja ako bertoli. objavila som ale Irske maslo- soft butter- je sice drahsie ako normalne maslo, ale kto ma prioritu roztieranie... takisto sa miosvedcil lurpak. ale nie je nad erstvu bagetku - bielu samozrejme, s maslom.
  • Veena  - máslo nebo margarín? pomazánkové máslo!
    Na máslu mě vadí, že si ho nemohu pořádně rozetřít. Tak jsem jedl ramu. V poslední době jsem si uvědomil, že vlastně nevím, jak se vyrábí a u tak zválštního výrobku bych to rád věděl. Např. zajímalo by mě, kde se berou a co jsou zač emulgátory na spojení vody a oleje. Také jsem slyšel, že transtuky se vážou na přidaný zinek, který se pak filtruje. No, nic moc příjemná představa. Takže jsem zakotvil u pomazánkového másla. Je chutné, dá se hned roztírat. Pokud někomu nevadí bramborový škrob, který se tam přidává, (zatím nevím, že by mi měl vadit), tak je to možná nejlepší varianta. Nebo lučina :-)
  • Hanka Maturová  - máslo vs. margarín
    Nejprve o margarínu, když jsem byla malá holka, tak nám mamka vesele po reklamních spotech v televizi kupovala jmenovanou Ramu, podotýkám, že ještě před konzumací Ramy jsme kupovali normální máslo. Je faktem, že margarín je z rostliných olejů, které jsou chemicky ztužené, což jsem se dověděla až jako starší na střední škole. Je faktem, že už od samého počátku mě Rama nechutnala, jenže na povzbuzení nám maminka říkala, že máslo je nezdravé a že když budeme papat Ramu, budeme zdraví jak řípy. Když jsem byla starší, dostala jsem rozum a dostalo se mi i určitého práva a od té doby si kupuji máslo, to klasické - v obchodě si radši sáhnu po tom o 4 Kč dražším, dávám přednost máslům, které ají alespoň malý náznak obsahu betakarotenu (je oranžovější), to je důsledek toho, že se krávy alespoň z některých zemědělských farem pásly na loukách. Jsem z Podkrkonoší a ač jsou všude zbudovány kravíny z 95 % tyto podniky pasou svůj dobytek na pastvě venku. V nížině, kde se chová skot, je velké zastoupení orné půdy, tudíž málo luk a pastvin, krávy takto chované dostávají pouze do žlabu monodiety a jsou celý život ve chlévě. Tele na mléčné výživě, dostává opravdu nejprva mlezivo, potom mléko od krav, které jsou léčené nebo nesplňují požadavek pro zdravé mléko (například dostaly zánět vemene a mléko, které je vlastně přeléčené, ale je nestandartní, jde ke zkrmení prasatům nebo telátkům) Osobně dávám přednost mléčnému tuku, jelikož je vněm zastoupeno mnoho vitamínů a stopových prvků, které jsou pro náš organismus nenahraditelné a nepostradatelné. Teď když mám pár kravek doma, dělám si máslo svoje domácí, mám zaručené, že je to opravdu jen a jen mléčný tuk, který jsem získala z odstředěné a následně stlučené smetany. Krávy se pasou celou sezonu venku, máslo je doslova až jakoby "nezdravě "oranžové, je chutné. Komu vadí ta tuhost, ať udělá jednu věc - když vstanu, vyndám máslo z lednice, mezi tím si dojdu na WC, zapnu si konvici s čajem nebo dám na plotnu rendlík s mlékem, obléknu se a mezi tím je máslo rozměklé a dobře se maže na chleba či rohlík. Krom krav mám i stádečko koz. Kozí mléko je čistě bílé, neobsahuje betakaroten a proto je i máslo a výrobky z něho bílé barvy. Kozí mléko má místo provitaminu A (tj. betakaroten) již hotový vitamín A. Máslo se z kozího mléka dělá velmi zřídka, jelikož je mléčného tuku škoda. Z odtučněného mléka se doslova kozí sýr nedá jíst. Ještě něco k nízkotučným jogurtům: dneska se hodně propagují jogurty s 0,1 % tuku, jenže už si nikdo neuvědomí, že do takového jogurtu musí být přidáno několikanásobně více cukru - který je podobně jako tuk energetickou látkou. Zkuste si někdy ochutnat odtučněné mléko - musím dodat, že je to doslova hnus, pak ochutnejte smetanu - příjemná mléčně smetanová vůně i chuť se spoustou vitamínů. Osobně si kupuji máslo, občas si dám smetanový jogurt, nebo jogurt z přírodně tučného mléka a konzumuji pouze plnotučné mléko, nejlépe to domácí ať už kravské či kozí. Jak se říká, vše s mírou!!! A s ohledem na to, kolik chemie ve všech potravinách máme a co si vlastně kupujeme. Víme vlastně, co jíme???? Hanka MKF
  • Ricopito  - slané máslo
    Margaríny nepoužívám a nikdy jsem k nim neměla důvěru. Nejraději mám solené máslo. Pokaždé si dovezu ze zahraničí másla solená hrubou mořskou solí. U nás se koupit nedají. Jen solená jemnou solí. Kupuji fr. máslo značky Presidente, stojí 200 g cca 35 Kč. Chutné bylo i nějaké irské máslo, cena je kolem 60 Kč.Teď jsem ve Francii na zkoušku zakoupila nesolené máslo na pečení, ve stylu přepuštěného másla. Biftek byl na něm výborný a máslo nečerná! Taktéž si vozím čerstvé domácí máslo z francouzského statku. Takové máslo je opravdu o něčem jiném! Upřednostňuji kvalitu před kvantitou.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Maslo vs. margarin II.
    Hanka: Dekuji Vam za krasny prispevek plny velmi cennych informaci a osobnich zkusenosti:) Pokusim se Vas kontaktovat emailem. Ricopito: Prepustene maslo se mam dojem jmenuje Ghi a je doporucene pro pouzivani u osob s ruznymi dietetickymi limity.
  • Guest  - Děkuji za odpověď
    Ty zkušenosti asi proto, že jsem se na venkově narodila, pobíhala jsem od mala mezi dobytkem u babičky a dnes si chci s přítelem postavit a provozovat rodinnou kozí farmu v Podkrkonoší. Ne snad, že bychom žili superzdravě, ale je to určitý životní cíl, smysl života, částečně i pud zachovat rodinné zemědělské kořeny, avšak trošku netradičně, ale kvalitně. Náš e-mail je: malakozifarma@seznam.cz (sýry už nemáme, kozeny se chystají na kůzlátka :-) Hanka Maturová
  • Guest  - Margarin vs. Maslo
    Jenom pro informaci - zmínená Rama neni ztuzeny tuk, ale rostlinny roztiratelny tuk, který se vyrábí trosku jinak. Humbuk v devadesátých letech byl okolo transmastných kyselin (které jsou práve ve ztuzených tucích, ale ne v Rame, Flore...informace na obalu výrobku) a cholesterolu. Rostlinné tuky a oleje na rozdíl od másla cholesterol neobsahují, coz je pro nás národ pozitivum. Porád ho máme víc nez dost. Chut je hodne individualni zalezitost, ale koukam i na zdravotní dusledky.
  • ricopito  - Kozí máslo
    v Tescu jsem zakoupila a dnes ráno posnídala Kozí máslo. Zajímavá chuť.
  • Zuz  - Zdar máslu
    Výborný článek. Narazila jsem na něj, když jsem hledala, co se vlastně smí jmenovat máslo. V Tescu totiž teď prodávají zaručeně nejlevnější máslo odněkud z Belgie, a je to spiše margarínomáslo. Potvory! ČOIka je nemine! Zdar máslu.
  • Risa  - Diskuze
    Pouzivame maslo. Margaryny a jine nahražky se opravdu nedaji jist. Clanek me moc potesil a plne s autorem souhlasim.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Maslo XI.
    Jsem rad, ze v diskuzi panuje vetsinou proMaslove orientovana nalada :-)
  • JIta
    máslu třikrát hurá:-) je legrační že skoro všude jinde ve světě je běžně máslo slané, jen u nás ne. osobně jsem nejúžasnější máslo měla v Holadsku a Dánsku-už jen ta žlutá barva člověka poránu potěší:-)
  • Guest
    Já se neustále bavím tím, že všichni chcou zhubnout tím, že sníží tuky na minimum. O tom přece život není. Já jsem tak akorát (rozhodně ne extremně chudá) a dám si ráda "neošizené" potraviny jako jsou máslo, smetanový jogurt a mléko ze "sáčku". Také při vaření nic nenahrazuji. To mi přijde zdravější než věčně něco nahrazovat chemií. Lepším řešením mi přijde jíst málo a kvalitně. Zdravím a přeji všem hodně zdraví, R. Randuchová
  • adik  - perla tip
    no mně třeba perla tip chutná, samozřejmě ji nesmím jíst samou nebo jen chleba s perlou, ale jak se na to něco dá tak je to dobré:-) jinak samozřejmě klasické máslo to je mnam
  • Romana  - Roztíratelnost
    Hodně lidem tady vadí, že se máslo hůř roztírá. Já používám 2 varianty: buď si vzpomenu, když jdu ráno na záchod a vyndám ho nebo si nevzpomenu a šoupnu ho na asi tak 5 vteřin do mikrovlnky na plný výkon.
  • Guest  - nejkvalitetnejší pro smažení
    V Rakousku lepší restaurace smaží řížek s prepušteným maslem (Butterschmalz). Bohužel jsem neuspěl najít to v Česku. Ví někdo, kde to se může koupit?
  • lékař
    V článku není odpovězena základní otázka, proč používat margaríny. Důvod je prostý - používají je lidé, kteří potřebují snížit hladinu cholesterolu a triglyceridů a musí držet dietu s omezením živočišních tuků. Je jich v naší populaci dost, a přibývají. Obezita, diabetes, hypertenze - vše valmi častá onemocnění, ovlivnitelná do značné míry stravou. Nedávno jsme na výživových seminářích měli test margarinů zameřený právě na trans -tuky. Ty co se běžně prodávají v naší síti jsou v pořádku a v testu vyšli dobře. Rama, Perla, Alfa, Flora, i další . Jako nevhodný vyšel levný margarín Tesco a tuk Easy, výrobce si nepamatuji, kdy ten obsah transmastných kyselin byl zvýšen a tyto dva nelze doporučit ke koupi. Velmi vhodná pro tuto dietu je Flora Pro Activ, která dokonce hladinu cholesterolu SNIŽUJE , jako jediná na našem trhu. Ověřeno v testech, jsem soukromý lékař a nemám jediný důvod někomu dělat reklamu. :o) Tuto otázku nelze podcenit, a na dotaz proč margaríny ? nutno odpovědet ...ze zdravotních důvodů. Doma střídáme máslo a margaríny, občas Floru Proactiv, hladinu tuků máme prozatím v pořádku. Jestli se zhorší, nezbyde než to máslo i další živočišní tuky omezit. Doporučení autora v samém závěru je v pořádku, souhlasím.
  • lékař
    Ještě jedna připomínka. Autor zde uvádí obsah trans tuků u margarínu. ale proč jej neuvádí i u másla? V másle se trans tuky vyskytují přirozeně a obvykle je jejich obsah mezi třema a čtyřmi procenty. U margarinů pod jedno procento, u těch kvalitních, takže z tohoto hlediska jsou v pořádku, jak píšu v příspěvku níže. S pozdravem. M.Z.
  • Guest  - margarin rama
    when you will send again,your margarin rama(obsah tuku je 70 %) to croatia?it is the best margarin for energy and taste.how do you make it,what is the process and ingredients?here is e-mail: marija.krnic.milak@si.t-com.hr
  • Bali  - prepustene maslo
    u nas nevim, ale v Nemecku jsem ho videla treba v Lidlu!
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Maslo vs. margarin
    lekar: Nemyslim si, ze soucasne moderne vyrabene margariny jsou vylozene zdravi skodlive. Nicmene kdyz budu mit zajem o "zdravy tuk", pouziji olivovy olej. V ostatnich pripadech radsi sahnu po masle. Bali: Diky za informaci. U nas jsem ho v obchodech nevidel.
  • máša  - srovnání
    trochu jiné srovnání lze najít na .[URL=http://www.zdravykorinek.cz]margarin[/URL] cz
  • marketa
    rama je velice dobra a taky ostatni vyrobky ale me nezalezi na tom jak to vypada ale me zalezi na chuti a na cene
  • Peracos  - NEŽERTE TEN SAJRAJT !
    Tělo potřebuje tuk a když vegetariáni nechtějí živočišný,tajá zase jo !Někdo tuk dodá ve formě oleje ,ořechů nebo ramy .Mě chutná máslo a sádlo .Naši předkové nejedli nic jiného a jací to byli kabrňáci .Dnes je každé druhé dítě na něco chabrus a ja ač lajk se domnívám,že za to mohou chemikálie a to margaríny jsou !!! Proto radím NEŽERTE TEN SAJRAJT ! ps:Jediná omluva pro ty , co jím to " chutná " je ta , že nemají chuťové pohárky .
  • Magi  - Ako urobiť maslo
    Keď mám chuť na domáce maslo, tak stačí poriadne prešľahať šľahačku až vznikne úplne čerstvé domáce maslo Vynikajúce! Ale keďže tuky sú zákerné, hľadala som margarín s prijateľnou chuťou. Mne osobne vyhovuje Flora Fit aj keď maslo zo šľahačky to nie je :-(
  • Hanka  - Konečně informace...
    Konečně jsem našla nějaké informace, v televizi pořád jenom v reklamě blondýna vychvaluje margarín "jezte margarín) a nebo se zase kritizuje margarín (doktorka v pořadu Jste to, co jíte).....byla jsem dost zmatená. K těm živočišným tukům - někdo vše maže rostlinným tukem, ale klidně si na chleba s margarínem dá salám vysočina. Vždyť ten má 50 % tuku, takže sice ušetří tuky na másle, ale pak se nacpe salámem nebo anglickou slaninou... My doma používáme Ramu - podlehli jsme mánii o zdraví prospěšným rostlinným tukům, ale myslím, že se vrátím k máslu. Přece jenom je to chemie a máslo je přírodní (doufám...)...
  • Hanka  - ...
    Jak je to myšleno s tím olivovým olejem? Mám si chleba pokapat olejem? To snad ne....? A co pomazánkový máslo? Přece nebudu žvýkat suchý chleba a vodu...
  • sinead
    Se nedivim ze vyhralo maslo, kdyz za "margarin" startovaly takovy hnusy jako Perla nebo Rama.
  • Evča
    U nás doma má místo jak máslo, sádlo, olivový olej, rostlinný- podle toho co se zrovna vaří nebo smaží. :-) ale přiměřeně, přiměřeně..... Jsem středního věku, a proto si docela dobře pamatuji, že kdysi se určitě v telce neříkalo RAMA vlastní sestra másla, nýbrž SANA- vlastní sestra másla. Byl to 100% ztužený tuk a s Ramou neměl nic společného. Můj příspěvek je možná jak se říká s křížkem po funuse, ale budiž mi omluvou, že tyto příjemné stránečky jsem objevila až teď. To víte zlomená noha a najednou spousta volného času a internet!:-)
  • Guest  - Máslo
    A domácí sádlo! Protože je zdravé! Na rozdíl od těch chemických sraček!
  • soňa Jelínková  - Bio máslo
    já kupuji zásadně bio máslo. Nechápu tu mánii s margarínem. Kdy se konečně začneme vracet k poctivému jídlu v nemších dávkách?
  • Guest
    Scházi mi přesné procento transtuků v jednotlivých výrobcích.Jinak to vypadá jako jedna paní povídal
  • Véna  - Skuste test jinak
    Hmm technologie jde kupredu mílovými kroky.Ale skuste dát část vzorků řekněme na 7 dni ven do prirody maslo po nekolika hodinách nenajdete zato vzorky tech poly nas... tam budou i za tyden a to doknce bez jakych koli znamek rozkladu.Proč to ta přiroda nepřijme když je to tak dobréééé.Máslo je máslo a margarin byl původně vyvinut jako krmivo pro krůty ale proč se s nim ty krůty nekrmi to je to hlavni gro tajenky.
  • jita  - RE: Véna
    Protože se takhle na něm více vydělá - jednoduché jak facka. Málokdo z obchodníků myslí hlavou - oni mají na to jiný nástroj - peněženku. Jinak je to ten samý důvod proč se aspartam používá jako umělé sladidlo, když je to vlastně nervový jed na mravence.
  • Jarek
    Já nechápu, proč si vůbec někdo chce mazat na chleba margarín typu Perla, když to nemá žádnou chuť. Pokud někdo nechce máslo kvůli cholesterolu, tak si nemusí na ten chleba mazat nic, nebo pokapat olivovým olejem. Já margaríny nepoužívám. Odvykl jsem si mazat na chleba cokoliv kromě másla. Podobně nechápu snahu a každou cenu se vyhýbat tukům v jogurtech, mléce, tvarohu. Lidé, jejichž jediný informační kanál je reklama v televizi a rady sousedky, kupují Ramu a Jogurt 0.01% a stejně nejsou zdraví. Tuky tělo potřebuje, pokud je do sebe člověk necpe prostřednictvím smažených sýrů s hranolkama a každodenními koblihami, tak si klidně může občas dopřát chleba s máslem a bude na tom rozhodně lépe.
  • Guest
    Používám jen klasické máslo je nejlepší.četla jsem jeden článek v docela zajímavém časopise,kde se píše že se margarýn přidáním jedné molekuly změní v plast.
  • JosIFF
    Není nad tradiční, obyčejné, chutné, mléčné, bílé až mírně žlutav é čerstvé [B]máslo[/B]! Rostlinné tuky se máslu vyrovnají pouze když budou vyráběny z mléka :)
  • Olga sv  - slane maslo
    Vsem mym pribuznym vozim ze Svedska slane, nebo extra slane margariny. Proc se nevyrabi v Cechach slana masla a margariny? Kdysi jsem u rodicu v Cechach dostala ochutnat "Svedske maslo". Byl to margarin, drazsi nez ostatni margariny protoze byl soleny a mel chut masla jako ve Svedsku. Nejsem si jista jestli se vyrabel ve Svedsku, protoze tady by tento vyrobek nesmeli nazvat maslem. Popravde receno uz me nebavi se" tahat s drivim do lesa". Budu vdecna za nejaky tip na dobry slany margarin.
  • schnytlik  - no to plastic food
    Pokud neco mazat na pecivo, tak jedine maslo, cerstvy syr ci tvaroh. Nez si namazat na chleba margarin, radeji si ho jen osolim. Staci, aby se clovek podival na slozeni kupovane potraviny, a hned je mu jasne, proc nekupovat pochybne nahrazky cehokoli, nemluve o nizkotucnych produktech. Cim mene tuku, tim vice chemie. Mimochodem, za dob studii, kdy byl rozpocet domacnosti pomerne napjaty, jsem si koupila Perlu tip. Asi tyden po otevreni se v kelimku objevil zelenkavy povlak.... MOOOOOOC zajimave.
  • Guest
    to, že se margarín nedá jíst je čistě subjektivní názor :)) Obojí má svá pro a proti a sry, ale na chleba si olivový olej kapat vážně nebudu
  • Guest  - Máslo je máslo
    Máslo je máslo a žadný margarýn ho nenahradí.
  • Všeho s mírou a rozumem  - Domácí výroba margarínu?
    Na stránkách propagující margarýn, je návod jak vyrobit podomácku margarýn. zkrátka že to není žádná chemie. A hleďme, kvýrobě jsou zapotřebí jen tyto ingredience: ztužený tuk - olej - žloutek - mlíko. Jistě nikomu neuniklo že se ten margarýn dá vyrobit doma a stačí k tomu jen a zase margarýn. To slovo margarýn vzbuzuje nechuť už i při vyslovení. Ať žije máslo, v rozumném množství je prospěšné.
  • Guest  - Jedna
    Re: nejkvalitetnejší pro smažení - "prepušteným maslem (Butterschmalz). Bohužel jsem neuspěl najít to v Česku. Ví někdo, kde to se může koupit?" koupí se normální máslo a vyrobí se z něj přepuštěné - http://www.varime-detem.cz/clanky/detail/165
  • Guest
    Jím i margarín (Perla plus Vitamíny) i normální máslo (75/25) a tvrzení "dokonce i plísně a mikroorganizmy se tomu vyhnou (a to už je co říct!!)" není pravdivé, občas když chci vyčistit skoro prázdný kelímek, který nechám nějaký čas v lednici, je tam černá plíseň.
  • Guest  - co levná másla?
    nepoužívám margaríny vůbec. jen občas do těsta. když rama začínala koupila jsem ji 2x a pak jsem slyšela v rádiu dětskou doktorku,která ji velice kritizovala,od té doby nekupuji. ale ráda bych věděla,jestli máslo je máslo,když na obale není napsané složení, nebo je tam napsané jen 80% tuku,ale není napsané jakého? třeba v lidlu firmy milbona. jednou jsem si koupila drahé irské máslo - a hned jsem si vzpoměla na mé dětství- tak má chutnat máslo. jen je drahé.
  • vado  - Ako mat roztieratelne maslo
    U nas doma sa pouziva maly trik, odkukany este od starych rodicov. 125g maslo sa den pred konzumaciou vyberie z chladnicky, vyberie sa z obalu a vlozi sa do dostatocne hlbokej misy zaplnenej vodou. Malo je lahsie ako voda, ale aj tak je takmer cele ponorene vo vode. Do druheho dna je prefektne rozotieratelne a vdaka vode sa nekazi (neokyslicuje sa). Takto vydrzi aj dva-tri dni, pokial sa cele nespotrebuje. Margariny-vs-maslo: Jednoznacne maslo, mame dve male deti, najradsej maju chlieb s maslom a nejakou zeleninou (cibulka, redkvicka, paprika ...). Margariny pouzivame skuor do pomazaniek a podobne. Niet nad maslo. Skusili ste si omastit pirohy alebo halusky rozpustenym margarinom ? :-) I ked sa tvrdi, ze preprazene maslo je skodlive, ale raz za cas sa tejto chuti nevieme vzdat :-))
  • Guest Filip 27.2.2009  - A co AB?
    Prosím o sdělení,co je to tuk AB vyrobený v Jihočeské mlékárně.Kdysi jsme to považovali za máslo,nyní označení máslo chybí. AB je podle složení zčásti rostlinný tuk.Chuťově je dobré,ale je vhodné pro děti?
  • Guest petr  - Umnělou hmotu nepožívám. Důvody najdete
    Rama s nama Článek stručně a precizně vysvětluje, jak nepatrný je rozdíl mezi umělou hmotou a tolik propagovanými margaríny. Převzato z WM magazín: http://www.mwm.cz Všechno, co bychom měli vědět o transfigurovaných tucích. Oč jde a jak to začalo.. Transfigurované mastné kyseliny (anglicky trans-fats) jsou určité druhy nenasycených tuků (mohou být mono-nenasycené nebo poly-nenasycené). Transfigurované tuky se v přírodě vyskytují v nevelkém množství v masu a mléčných produktech. Tyto přirozené látky ale nepředstavují žádný problém. Transfigurované tuky z regálů v obchodech s nimi ovšem nemají mnoho společného. Jsou vytvořené průmyslově částečnou hydrogenací rostliných olejů a živočišných tuků. Tento chemický proces byl vyvinut na počátku 19. století a první výrobek zpracovaný touto metodou poprvé přišel do prodeje v roku 1911 pod názvem Crisco. Na rozdíl od přirozených nejsou transfigurované tuky potřebné, a také nejsou právě prospěšné zdraví. Konzumace transfigurovaných tuků pětkrát zvyšuje riziko koronární srdeční choroby. Zdravotníci proto celosvětově doporučují omezení spotřeby transfigurovaných tuků na stopová množství. Transfigurované tuky získané částečnou hydrogenací olejů jsou obecně považovány za mnohem horší než přirozené. A teď je to zajímavé… Margarín byl původně vyroben jako krmivo, po němž měli rychle přibývat krocani. Ty ale místo toho zabíjel. Ovšem lidé, kteří předtím vložili do výzkumu všechny své peníze, chtěli aby se jim vrátily, a tak dali hlavy dohromady a uvažovali, co udělat, aby je dostali zpět. Původně to byla bílá hmota bez chuti a zápachu, takže do ni přidali žluté barvivo a umělou příchuť, a začali to lidem prodávat místo másla. Tak co, chutná? ZNÁTE rozdíly mezi transfigurovanými tuky (margaríny) a máslem? Obojí má stejné množství kalorií. Máslo má, při 8 gramech oproti 5 gramům v margarínu, o něco více nasycených tuků. Máslo podporuje vstřebání mnoha dalších živin z jiných jídel. Máslo má spoustu nutričních výhod, zatímco margarín jen pár a to ještě přidaných chemiky! Máslo chutná mnohem lépe než margarín a může povznést chuť ostatních jídel. Máslo tu je po staletí, ale margarín méně než 100 let. A teď o transfigurovaných tucích.... Margaríny obsahují velmi mnoho transfigurovaných mastných kyselin (některé přes 50% ... a ví někdo, CO je těch zbývajících 50%?) Podle poslední studie Harvard Medical, může konzumace margarínů, ve srovnání s těmi, které konzumují stejné množství másla, zvýšit počet onemocnění srdce u žen o 53%. Zvyšují celkový cholesterol a LDL (to je ten škodlivý cholesterol) a snižují HDL cholesterol, (prospěšný cholesterol). Až pětinásobně zvyšují ohrožení rakovinou. Snižují kvalitu mateřského mléka. Snižují odpověď organismu na antigen (imunita). Snižují odezvu těla na inzulín. Ale co je nejhorší .... Margarínu chybí pouze jediná MOLEKULA – aby z něj byla 100% umělá hmota!!! To poslední by samo o sobě mělo postačit k tomu, aby se soudný člověk ihned a do konce života vystříhal konzumace jakékoli formy „umělých jedlých tuků“, a čehokoli jiného, co prošlo hydrogenací. Transfigurované tuky jsou nepřirozené, a proto je tělo nikdy nemůže strávit a spotřebovat ve formě energie. Ale ani správně vyloučit. Hromadí se v něm, lepí se na buňky, které dusí. Ucpává to arterie, ztučňuje játra a bez ohledu na tělesnou námahu nebo cvičení s tím nic neuděláte. Takže mrtvice, infarkt, selhání jater nebo ledvin nebo rakovina číhají hned za rohem. Nevěřte? Zkuste tohle: Kupte vaničku umělého jedlého tuku, otevřete to a nechte někde venku ve stínu nebo v garáži. Po několika dnech pozorování si povšimnete několika věcí: * nepřiblíží se k tomu žádní hlodavci, žádný hmyz, ani otravné octomilky, ba ani švábi; * ani po letech se to nezkazí a nezačne jinak páchnout; * nemá to žádnou výživnou hodnotu, takže to nic nebude žrát a nic na tom ani v tom neporoste; * dokonce i plísně a mikroorganizmy se tomu vyhnou (a to už je co říct!!). Proč to nic živého nechce? Protože to je z 99.99% plast, který život zabíjí!! Co takhle rozpustit si na pánvi kelímek od jogurtu a namazat si to na topinku? Ne? Tak proč jíte margaríny? Pamatujte: COKOLI zabíjí život, zabíjí i VÄS .... jen pomaleji. Poznámka lékaře nakonec Konečně to nějaký chemik napsal. Rád bych k tomu dodal, že pokud vyšetřuji pacientky s podkožními lipomy a celulitidou na ultrazvuku, shodně odpovídají, že jí pouze umělé tuky, že žijí „zdravě“. Po pravdě, s takto zdravě žijícími ženami je vhodný jen čistě profesionální kontakt. Jejich tělesné schránky totiž připomínají živoucí mumie. Kdyby kdysi zvýšili příjem těchto umělých tuků v jídelníčku některých komunistických prominentů, byli by dokonale nakonzervovaní, takže by se k posmrtnému uchování jejich pozůstatků nemusela stavět nákladnou technikou vybavená mauzolea. (MUDr. Studnička) Vliv margarínu na lidský organismus Většina odborníků na výživu dnes prohlašuje, že obyčejné máslo je lepší - pokud ho jíme s mírou. Není pochyb o tom, že máslo je přírodní produkt, zatímco margaríny musí být vyráběny složitým technologickým procesem a nejsou tedy přírodním tukem. Margarín by zůstal bez vydatné pomoci barviv a jiných přísad nevábnou šedivou hmotou. Do másla, na rozdíl od margarínu nemusí být vitamíny přidávané uměle. Máslo obsahuje přírodní vitaminy ze kterých jsou nejdůležitější A a D. Vitamin A je potřebný pro dobrý zrak a zdravou pokožku a navíc je důležitý antioxidant. Vitamin D podporuje vstřebávání vápníku, důležitého prvku pro zdravé kosti a zuby.
  • jita  - RE: Guest petr
    Vypíchnu větu "Snižují odezvu těla na inzulín." A lékaři se diví epidemii cukrovky druhého typu. Potom lidem cpou žádné máslo a sádlo - jezte náhražky a cukrovkářů přibývá a přibývá. A všichni se diví, kde se tady vzali a co s tím problémem. Přitom řešení je jednoduché.
  • Požitkář  - Ať si každý dělá co chce
    Máme doma desítky druhů olejů, od světlicového po konopný, ale nejvíce olivových včetně těch zbavených příznačné chuti oliv. Dokonce si někdy posvačím rohlík namáčený do olivového oleje, ale už dávno, velmi dávno nesmažím, ani nic nepeču na ztužených tucích. Ty považuji za nepřirozené, byť vím, že jejich základem je zpravidla rostlinný olej. Dovedu pochopit, že někdo je takový úchyl, pro kterého emulgovaný tuk může přinášet uspokojení jako jinému Čikuli, ale jinak jsem pro přírodní, přirozený přístup. Přírodní řízky, steaky, dělám většinou na oleji, obalované i na sádle a ryby spíše na másle. Když si chci ale v sobotu a v neděli opravdu božsky pochutnat na snídani, tak si namažu křupavý rohlík nebo housku vysokou vrstvou másla a při skousnutí napřed projedu tou vrstvou, pak dokousnu rohlík a hezky dlouho potom mísím v tlamě a sleduju jak se máslo rozpouští a "kašička" vláční. Když někdy hodně hřeším, tak si navrch dám dobrou domácí zavařeninu anebo ještě raději med. No, a pak dobré kafíčko s cigaretkou (kouřím jenom ke kafi, jinak ne). Co jedině nechápu, že se najdou tací, kteří si džem nebo med dají i na ramu?!? To není nějaká nesnášenlivost, jen mi je jich líto.
  • petgess  - Selský rozum do hrsti přátelé
    Jídlo je to nejduležitější pro náš život a pro život našich dětí. Uberte ze svých koníčků, zábav, kupovaní zbytečných věcí a finance investujte do zdravé stravy. Máslo je přírodní produkt a pokud se přes den pořádně hýbete, tak si i pořádně namažte, a pokud ne, tak mazat jen s mírou.
  • Guest  - roztirani masla?? kupte si maslenku
    pred nedavnem jsme si domu koupili krasnou porcelanovou maslenku a mame po problemu s roztiranim masla. Vrele doporucuji. Tuto maslenku staci mit ulozenou ve spajzu. Je to bomba. Dalsi velke plus je ze maslo ma vonavejsi aroma nez prave vyndane z lednice. jinak nechapu lidi co si kupuji margariny. To se vratila II. svetova? Divoke 90ky jsou uz pryc a v supermarketech se uz nikdo nepta jak vam chutna "TLAMA" :)
  • PAVEL  - PERLA
    Já používám perlu několik let a je výtečná.a ta spousta věcí co se s ní dá dělat.např. když nechci aby mi uteklo mléko když ho vařím,tak potřu před vařením okraj hrnce perlou Tip.
  • jita  - Máslo je máslo
    Co se týká chuti a konzistence. Jinak co se týká roztíratelnosti - mám máslenku. Máslo v ní nežlukne, a vždy se krásně roztírá. Nedávám tam celou kostku másla, ale půl kostky - večer se podívám co budu na druhý den dávat muži ke svačině a jestli mám připraveno dost másla. Sama si chleba mažu jen tak, aby se tzv zalepily póry. S úspěchem nahrazuji máslo pomazánkovým máslem. Sice má jinou chuť, ale ta vhodně doplňuje oblohu - tavený sýr nepoužíváme vůbec(sajrajt - proč se asi jinde po světě moc nepoužívá?). A dobrá je také lučina - když se namíchá s česnekem je moc fajn na opečený chléb v topinkovači. Jinak co se týká trvanlivosti pečiva - raději chleba a pečivo, na kterém je již druhý den znát, že je starší. Mám tím trochu jistotu, že tam není spousta doplňků co mají zapbránit plesnivění, tvrdnutí, drobení.... Bohužel u chleba a pečiva není zvykem psát složení a na dotaz vám málokdo odpoví. Dost mi vadí nahrazování surovin sojou. Já jí nesmím, jako všichni co mají problémy se štítnou žlázou(jde o způsob jejího zpracování, ne soju samotnou) a nevím ani v kterém výrobku je obsažena.
  • vlasta  - máslo je máslo
    Dobrý den píšete,že soja není vhodná pro toho kdo má problém se štítnou žlázou.Neříkám,že jí jím často ale někdy jo a v čem je obsažená (v jakém výrobku)se pokaždé nedovíte.Byla bych velmi ráda za radu co se v mém případě porucha štítné žlázy jíst NEDOPORUČUJE děkuji
  • pepe rami
    jen sem chtěl napsat ohledně toho dotazu - co s OLIVOVÝM olejem , jako na chleba , nebo co ?- žil sem nějakou dobu s marokánci, a na jihu je zvykem vždy si máčet bílé pečivo do domácího olivového oleje. španělé si také kapou boccadillo-bagetu olivovým olejem. S tím českým chlebem to zní neslučitelně-to bych neskoušel. bílké pečivo,kvalitní olivový olej a sůl-mhmmm...
  • Lubos  - jedine prave maslo
    Udivuje ma napr. miera ludskej lenivosti, ktora za poslednych 20 rokov vzrastla az neuveritelne. Pripada mi to, ze vdaka silnej reklame by si niektori ludia natreli na chlieb (s prepacenim)aj hovno, len aby sa to dalo hned roztierat a malo to aspon trochu podobnu chut ako nieco, co uz jeme stovky, ba priam tisice rokov. Myslim, ze chut a pozitok z chuti praveho masla nenahradi nic, dokonca si dovolim tvrdit, ze aj nase telo-vo vacsine pripadov-ma urcite geneticke "prednastavenie" na konzumaciu urcitych potravin ako napr. maslo, maso, tuzemske ovocie a zeleninu... Je predsa neprirodzene, aby veci, ktore konzumujeme tisicky rokov zrazu nahradili v priebehu par rokov nejake budto chemikalie(margarin a pod.), alebo z daleka dovezene "veci"(trop. ovocie a pod.). Aj ja rad skusam nove veci, ale nemusim vsetko.
  • Petr  - Jedine maslo a olivovy olej
    Margariny jsem si v zivote nekoupil, jen pokud mi byl podan nekym jinym. Nemam je moc v lasce. Ziji v Australii, a tady je maslo velmi zlute na rozdil od CR. Ale nejradsi mam Danske maslo Lurpak (nesolene), z tech co se tu daji koupit je myslim nejlepsi. Potom jsou tu organicke masla, taky dobre, ale solene. Mam radsi nesolene, pokud chci slane maslo (treba na topinku) tak si ho osolim po namazani. Jinak pouzivam olivovy olej ale taky peanutovy, zalezi na tom co delam k jidlu. Treba na chleba bych si olivovy olej nikdy nedal, pokud ten olej neni cerstvy. Bohuzel oliv. olej ze supermarketu je hrozny blivajz ktery se leda tak hodi na vareni, ci do salatu a polit citronovou stavou aby se zakryla jeho spatna chut. Sem-tam se mi dostane do ruk cerstvy oliv. olej, ten klidne piju.
  • Miata  - margarín ne
    V naší rodině se margaríny vůbec nepoužívají...a nikomu nechybí. Když si někdo chce rychle namazat pečivo, tak může použít Lučinu ap.
  • kája
    Pozor! Olma přestala vyrábět olivové máslo v zeleno-červené pruhované krabičce, což bylo i dle předešlých reakcí jediné máslo-tuk, který se dal jíst. Nahradili ho inovací krabiček, ale co je uvnitř nevím, protože v obchodech zatím není. Zatím roztíráme klasiku...
  • mmarek26  - diky za info
    tak jsme si to vygooglil na OLME a skutecne by ta OLIVIE mela byt jeditelna - viz zde http://www.olma.cz/tuky--syry--tvaroh-zlata-hana-olivova-d_8_47.html
  • Věrča  - Díky všem! Vracím se k máslu, ale všeho s mírou :-
    Děkuji za článek a všem za názory. Léta už jím Ramu, začala jsem s ní také v dobré víře, že je zdravější. Teď o tom víc přemýšlím a myslím, že se k máslu částečně vrátím, neboli musí se to střídat. Od všeho trochu, dobrého i zlého (neboť nic není jen černé nebo bílé). Nejbližší je mi názor, že je lépe jíst méně, ale kvalitní potraviny. Domnívám se, že velká chyba je, že lidé si povětšině zvykli strašně žrát (jakože moc:-). Myslím, že by se měla snížit spotřeba masa i mléka, a to tím, že by se tolik nežralo. :-)
  • Lubos  - margarin?
    pred 89-tym rokom len malokoho napadlo jest margariny, bol som na tom v tej dobe dost zle financne, ale nikdy ma nenapadlo kupit si margarin a natriet si ho na chlieb. teraz, ked si mozem dovolit viac ma ani nenapadne davat svojmu telu zabrat nejakou chemickou zlataninou... skratka maslo nenahradis a ak si to myslis tak sa mylis. len ma sklamalo par ludi, ktori konzumuju ramy a podobne blivajzy z dovodu - "lebo sa to da hned natierat..." . aj hovno sa da natierat a nejeme ho :D
  • Vyskočilová Margita  - Flora pro activ
    byl mi doporučen velmi drahý tuk na mazání Proactiv na snížení cholesterolu. Tuk mi ještě po chvíli se váže v krku je nepříjemný na chuť, jak může být tak doporučován, jsou v tom peníze? za 120, Kč už nikdy nekoupím a nevěřím ,že mi za 3 týdny klesne hladina cholesterolu,když podle nejnovějších průzkumů se neví, jak to vlastně s tím cholesterolem je. Proto raději méně, ale kvalitní máslo. V Anglii jsem žasla nad dobrým voňavým máslem i mlékem a to nemluvím o organických. Proč u nás mléčné výrobky tak nevoní a jsou a chutnají jako roky vláčené poskladech.
  • Magdalena KUDLICKOVA
    Clanek semi libil az na to ze nevim kde jste vzali ty ceny v Karlovarskem kraji se cena masla a rostlinych tuku pohybuje od 36kc -do 46kc
  • Odaroslav  - Čo to jeme?
    Neexistuje tvor na planete okrem človeka, ktorý by zjedol margarín. Baktérie, huby, plesne to tiež nejedia. Prečo sa to vôbec predáva? Nemali by to zakázať?
  • Alena Růžičková  - RAMA
    velice dobré, po vytažení z lednice se dá namazat, máslo také není to co si pamatuji u babičky ze slovenska kde byla kráva v každém domě
  • jandova  - Chvála pravému máslu!
    Umělé tuky nesnáším jsou mě vyloženě odporné!Vždy jsme jedli přirozenou stravu a máslo mezi to patří. Nechci se "cpát"ropou a plast na chlebu nebo housce taky není to pravé,že!!!
  • Jarka  - Margarín
    My používám výhradně jen máslo, kupuji máslo Halíř,dobré máslové chuti, jednou jedinkrát jsem koupila Ramu, ale to se opravdu nedá jíst, obdivuji každého, komu chutná.Když je máslo Halíř v akci za 25.-kc, koupím si 10 kusů a dávám do mrazáku, postupně odebírám, máslu to neuškodí.
  • jhf
    Autor článku je od počátku článku až po jeho konec pomerně evidentně zaměřený proti margarinu. V tomto případě byl tento článek, dle mého názoru naprosto zbytečný. To mohl autor už rovnou napsat jen Máslo je máslo a neplýtvat časen na vyjádření svého názoru s téměř nulovou obbornou informací.
  • mates  - maslo
    už vic jak rok kupujeme pouze maslo i na mazani driv jsme ho meli pouze na jizku a treba michana vejce popr jine vareni ale sprotivila se mi chut margarinu
  • Vašek  - test másla a margarínu
    Naprosto souhlasím se zjištěnými skutečnostmi v testu.Nepotřebuji laboratoř abych zjistil co je chutné a co ne.Na to stačí jazyk,který ochutná a oči, kterými si přečteme obsah výrobku a pokud není obsah zkreslený uvědomíme si jak strašně se mýlíme.Já rovněž tvrdím, že máslo tedy to pravé,tradiční nelze ničím nahradit a u některých pokrmů je jeho použití přímo nezbytné neboť dává tu správnou chuť připravonému pokrmu.Rovněž více používám k mazání chleba místo másla např.Lučinu a je to v kombinaci s podmáslím vynikající snídaně nebo svačina jak kdo chce takže se mějte a souhlas
  • roman  - zas... margarín
    Já to říkám doma už léta letoucí... Vždycky, když to moje druhé, to lepší já přitáhne domů nějakou marg. srágoru, tak jsme skoro na rozvod. Osobně bych to nevzal do huby. Nechápu, co jí na tom sajrajtu chutná, ale nakonec to musím v lednici tolerovat. Kupuje si to za svoje a prý jí to chutná. Nechápu....
  • Libuše
    Lidičky, co vše výrobce udělá proto, aby prodval. Je to sofistikovaný byznys. nejdříve přijde velikánská reklamní kampaň. potom poškození v mediích a na internetu různými články, že tradiční potraviny, jako je máslo, mouka, mléko, vepřové, , živočišné tuky jsou nezdravé a škodí tělu. Jsou to vše jen marketingové bláboly. Pocházím z Podkrkonoší, ze statku, kde jsme jedli jen a jen domácí stravu. Byli jsme velmi chudí. Máslo, mléko, jogurty, chleba z pekárny - malé za rohem, rohlíky ráno čersvě napečené bez konzervantů, ovoce ze zahrady, v zimě ze sklenic, kdy se v létě vše zavářelo, kyselé zelí, , vše z prasete, když se zabíájelo, vepřové z konzerv, hodně koláčů, které se doma pekli. Mléko přímo od krávy svařené a do toho česká melta na ranní kávu, čaje bilinkové z černého bezu a lipového květu, kterou jsme měli u domu. Ani jeden sourozenec z osmi dětí nemá problémy s cevami a tloušťkou. Co nám nabízejí průmyslové potraviny, je odporné. Ovocné čaje, to je jen barvivo a nějaká nasekaná tráva. bylo mi to řečeno v meditacích. Margariny, to je umělá hmota, jejich podstatná část. Sušenky a oplatky mají umělé tuky vesměs. K tomu obsahují konzervanty a barviva a sladidla. Chudáci děti. masa se natírají jakým si neviditelným tekutým sajrajtem. Když pečete třeba krůtí v troubě ve skle, tak pak ten sajrajt je přilepený na skleněném pekáči ze stran a nejde omýt anu jarem. Je to opět igelit sofistikovaně vyroben. Tenhle igelit se Vám lepí na střeva a normální lidské kyseliny odpovědné za rozklad stravy, jej nerozloží. od toho jsou záněty a rakoviny střev, ucpané cévy, trombozy a embolie. To, co nám donesl do Čech kapitalistickej výrobce potravin, není pro lidi , ani pro zvířata. Je to jeden velký průser, který se musí začít řešit. O ovoci nemluvě. nechá se dozrávat na škodlivých plynech. Tzn, že rajč a jeho slupka není normální bio, ale umělá a opět Vám zůstává jako nestravitelná ve satřevech. Vědci při své genové politice odebírají ovoci geny zodpovědné za uzrávání, aby se ovoce nekazilo a uměle ho nechají dozrát ve velkých dozrávacích halách. Zkuste nechat v zimě hrušku, , papriku, nakrájenou na stole , ne v ledničce. Zčernají. Jíme sajrajty, do soli přidávají umělou, umělá sladidla vám ucpávají cevy, ne cukr, normální řenej. Bohužel, upravuje se bělením a to poškozuje zdraví. příroda ví, jak a co nám zde na Božské Zemi vytvořila. Ale " vševědoucí " člověk, omámen ziskem, byznysem a chamtivostí ovládá to krásno a zdravost, co nám Boží Příroda darovala. Je mi ze všeho špatně. Vrátila jsem se po mnoha letech k domácí stravě, Jím ovoce doma namixované, máslo a oleje přírodní. Mouku a domácí koláče. Sháním dobré maso tam, kde vím, že porazili doma vykrmené prase. Kozí sýry , čaje jen bilinkové, které se jedu v létě natrhat. Chci zůstat zdravá. Začalo mi totiž podezřele bolet pod kolenem, před třemi lety, jako v cévách. Je mi 59 let. V meditacích mi bylo řečeno, že v supermarketu je 80% potravin pro lidské zdraví škodlivé. tak jsem totálně změnila jídelníček. Pod kolenem nebolí a cítím se plná energie. Ano.... ale můžeme poračovat dál. Dívejte se nad sebe na nebe. Viděli jste někdy tolik čar po letadlech a ty čáry se nevstřebávají a po dvouch dnech je z nich šedivo. Poslední dobou žijeme pod dekou šedi. zažili jste v Čechách tolik mlhy a sajrajtu ve vzduchum jako poslední dva roky? Přemýšlejte o tom. Přeji všem lidičkám Zdraví, Štěstí a Radost a zlepšení všeho, co si lidstvo jako zlepšení zasloužíme. Věřte mi, průmyslový byznys a ovládání lidí těmi, kteří stále chtějí chamtat miliony a miliardy a baví se tím, jak ovládnout lidi a zkoušet blbý pokusy na Matce Zemi se vzduchem potravinami, rostlinami, zvířaty, lidmi, vodou, o ty normální zdravě uvažující člověk nestojí. Libuše
  • ja ja  - souhlasím
    V mnohém s Vámi souhlasím. Již léta jíme jen máslo (většinou německé a holandské), umělé hmoty (margaríny) nechci ani do buchet. Před asi měsícem jsem koupil v ČR čokoládu Milka a to byl hnus - naivně jsem si myslel, že je stejná jako v Německu - až po ochutnání jsem si přečetl, že obsahuje ztužené tuky. Čokoláda Figaro to samé, podobný ztužený sajrajt, ta skončila rovnou v koši. Spoustu věcí, které jsme kdysi měli rádi - Tatranky, Delisy, Kolonády a další oplatky už taky nekupujeme, i kdyby byli za korunu nebo zadarmo. Když člověk začne jíst kvalitněji, tak se nejen cítí lépe a více si pochutná, ale ještě ušetří (nejen na lécích), protože toho sní méně. Uzeniny u nás už taky nikdo nejí - dusitany v nich obsažené jsou asi ještě větší sajrajt než umělé tuky. S bylinkami máte taky pravdu. Teď začíná kvést bez, ten se lehce sbírá i suší. Taky je nejvyšší čas na sběr listí malin, ostružin, jahod atd. Pak v létě sbíráme lípu, heřmánek... Meduňku, šalvěj, mátu pěstuji v truhlících a sklízím po celé léto na čaj a postupně i suším. Není to žádná věda, zvládne to každý - koupím obvykle na jaře jeden květináč z každého v supermarketu, přesadím do truhlíku s dobrou hlínou z lesa a roste to samo. Pak už jen zalévat a sklízet.
  • Bartko Josef  - reakce
    Dobrý den, pravé máslo s obs.82%tuku nekoupíte za 26kč.Pište pravdu.Takové máslo cca stojí 40kč.Měli by jste kolem potravin dělat větší kampaň.Už se tu nedá věřit ničemu-potraviny se nadají jíst.Uzeniny se nedají jíst/všude náhražky a éčka!!!/Pečivo to samé -éčka!!!Dětem do cukrovinek a čokolád-éčka!!!!To chtějí zmetkové,aby populace vychcípala na ,,rakovinu,,!!!Prosím vás-tento národ Čechů-by se měli stydět za to,že si nechají kálet na hlavu od politiků a výrobců potravin!!!Vše nechávají být -děti se budou dožívat max.30.let!!!To ty zmetkové zlodějský politický a rádoby podnikatele-se o to přičiní!!!!SOS-dělejte s tím něco-,,NOVINÁŘI,,není to sranda.B
  • Lucka  - Maslo versus margarin
    Zajimalo me jak je to v dnesni dobe s margarinem.. Jestli je porad tak skodlivy... My ho domu nekupujeme a sly na me mdloby, kdyz jsem zjistila, ze ho nase deti jedly u sousedu namazany na rohliku.. Ochutnala jsem Floru v porodicni, kde nam nic jineho nedali a fakt to byl hnus... Ten tuk se lepi na jazyk, patro i krk... Co se s nim deje uvnitr, nevim, ale predstavuju si jak zalepuje streva a tepny... Dobrovolne bych to nejedla ani za nic... Maslo je dneska sice dost drahe... Kolem 40,- za kostku, ale radsi koupim jedno maslo, nez dva margariny...
  • Světe div se
    Margarínů se bojíme, používaly jsme je asi pět let a pak nám doma chyběl klasický tekutý olej, který jsme zrovna potřebovali. Tak jsme margarín chtěli rozpustit na sporáku a asi po půl hodině jsme to vzdali, protože margarín se nerozpustil ani nezměnil tvar a mi se zhrozili, co dáváme dětem. Tak jsme přišli k závěru, že je to buď plast nebo je v tom přidáno něco co opravdu není jídlo. Tato Diana pomazánkový margarín s nízkým obsahem tuku 40, měl dokonce ověřený certifikát kvality. Od té doby používáme 15 let čisté máslo, protože jsme poznali, že ani certifikát nezaručuje kvalitu, možná na začátku výrobního procesu výrobku,ale časem pravděpodobně ne. To jsou naše zkušenosti s margarínem, který se před patnácti lety jmenoval Diana pomazánkový margarín, přesto, že jsme používaly i jiné druhy margarínů odstoupili jsme od nich a pokusit se rozpustit některý další a z jídelníčku vyškrtly. Máme doma od nich ještě spoustu obalů, do kterých mrazíme jahody. Vidíme to, tak, že ten obal je to jediné užitečné co na tom margarínu bylo, že se dá použít do mrazničky na jahody. Jestli že se margarín nerozpustil při vysoké teplotě na sporáku ani po půl hodině co to muselo udělat s zažíváním malých dětí . Protože děti za pět let toho snědly ke snídani kila, je fakt, že se dostavili potravinové alergie v obrovském množství skoro na všechno a také zažívací problémy, bolesti břicha i u dospělých, které měli nevysvětlitelný původ a také zácpy a průjmy , mygrény a taktéž u dospělých. Vzhledem k tomu, že se u nás jí zdravě tedy tuny vlastní zeleniny kvašené, nekvašení, neslazených jogurtů, neslazených nápojů, nesmažená jídla, šetrně vařená jídla, myslíme si, že je to následek užívání margarínu Diana v kterém byl plast nebo ropa.
  • Jana  - Domácí výroba
    Já jsme si v závislosti na nechutných cenách začala dělat máslo vlastní.
Komentářů (113)