TEST: Cambozola
Sobota, 13 Květen 2006 14:05

TEST: Cambozola Camembert + Gorgonzola = Cambozola. Takto jednoduchou rovnicí lze charakterizovat hlavní rysy sýru s bílou plísní na povrchu a modrou uvnitř hmoty. Mezi další zajímavosti patří téměř extrémní obsah tuku v sušině – 70% a lehce pikantní chuť. Sýr pochází z Německa. Za otce má zmíněný francouzský camembert a maminkou není nikdo jiný než italská gorgonzola. Co dobrého od svých rodičů potomek podědil, se dozvíte v celém článku..

 

Původ

Cambozola pochází z Bavorska - Německo. Ačkoli by si výrobce upřímně přál, aby se sýr choval po svém otci Camembertu, konzistencí se blíží spíše klasickému Brie. Finální verdikt nechť zní: Otec Brie, matka gorgonzola:)


Podobný produkt české provenience

V našich končinách se o výrobu podobného sýra snaží v Sedlčanech pod obchodním názvem Vltavín. Bohužel snaha není vždy korunována úspěchem a Vltavín, dle mého názoru, nepatří mezi dvakrát povedené produkty. Snaha „ukočírovat“ typické chuťové projevy vnitřní modré s povrchovou bílou plísní, vede k celkové nijakosti a nevýraznosti.


Balení

Krabička je provedena v „barvách sýra“. Modré logo, grafika na bílém podkladu. Logo je vkusné a slogan výstižný: „Mild, but still with a touch o temperament“. Samotný obal je potištěn logem výrobce. Gramáž balení je 150 g.

TEST: Cambozola

TEST: Cambozola

Vzhled a konzistece

Na první pohled sýr připomíná klasický „hermelín“. Ušlechtilá plíseň na povrchu úspěšně skrývá svou temperamentní sestřičku uvnitř. Po nakrojení jsou na řezu jasně viditelné žilky s modrou plísní. Konzistence vnitřní hmoty je stabilní – nevytéká. Na omak sýrové těsto nezapře svou tučnost – 70% tuku v sušině je opravdu hodně.

TEST: Cambozola  

TEST: Cambozola


Chuť a vůně

Díky vysokému obsahu tuku chutná sýr velmi „hutně“, plně a přímo se rozplývá na jazyku. Při výrobě se do matečné hmoty přidává další smetana - „extra cream“. Testovaný kus již bohužel nebyl úplně ve formě a trochu přesluhoval. Proto byl o trošku ostřejší než bych si představoval. I tak mohu říct, že chuťově nezklamal. Naopak, Cambozola mě příjemně překvapila a jako ideální kombinaci k tomuto sýru bych volil kvalitní pečivo (nemusí být nutně bílé). Dále kombinace s ovocem - jablko, cukrový meloun, hruška. Vynikající výsledky jsou nasnadě i při použití v teplé kuchyni – omáčky, zapékání apod. Jako doprovodný nápoj bych volil víno mohutnější, plnější chuti.

TEST: Cambozola

 

Verdikt

Cambozola je zajímavou alternativou ke klasickým sýrům. Lze o ní říci, že přináší to lepší z charakteristik obou druhů plísní. Doporučuji k vyzkoušení. Má „láska ke klasickým“ chutím a recepturám nicméně trvá i tentokrát. Cambozola není sýr, který chci mít každý den k dispozici ke konzumaci. To ale nic nemění na jeho kvalitách a použitelnosti. Již teď se těším na večerní „snack“ s Cambozolou a uzrálou máslovou hruškou.

Cena za 150 g balení:  55 Kč

 
Balení   85

Vzhled  75

Chuť     80

Cena     60

Celkem 79 %

Kritéria a pravidla hodnocení naleznete zde.

 


Přidat komentář
Komentářů (0)