EXKLUZIVNĚ: Svatomartinské posvícení 2006
Pondělí, 13 Listopad 2006 00:00

REPORTÁŽ: Svatomartinské posvícení 2006Letošní Svatomartinské posvícení jsem strávil v pražském Hotelu Regina. Kromě „husích hodů“ zde proběhla řízená degustace prvního ročníku (2005) vín nového vinařství Galant. Odborný komentář k jedenácti ochutnávaným vzorkům poskytoval ing. Zdeněk Peřina a celým večerem hosty provázela cimbálová hudba Kasanica. Akce se velmi povedla a v následujícím článku jsem pro vás připravil detailní reportáž s 20 fotografiemi. Račte vstoupit a ochutnat.

 

Kdo, kdy, kde

lokalitaSvatomartinské posvícení proběhlo v pátek 10.11.2006 v pražském hotelu Regina. Po krátkém bloudění v okolí Skalky jsem úspěšně dorazil na místo, které se mi na dalších několik hodin stalo zdrojem gastronomických zážitků nejvyšší kategorie. Kromě plánovaných husích hodů bylo hlavním bodem večerního programu představení kompletní řady 11 vzorků (ročníku 2005) nového vinařství Galant. Přestože se jednalo o jeho historicky první produkty, několik z nich si již odneslo ocenění - Veltlínské zelené 2005 kabinet a vinná etiketa za design.


Vinařství Galant

infoZákladní informace o vinařství jsem uvedl v předchozím odstavci. Degustaci  provázel odborným komentářem autor všech vín, pan ing. Zdeněk Peřina. V mé paměti je tento svérázný a velmi osobitý člověk spojen s vinařstvím Mikrosvín a řadou krásných Ryzlinků. Pan Peřina pokračuje ve snaze svého otce produkovat nejkvalitnější vína a nutno uznat, že se mu to více než daří. Kromě práce pro Galant tvoří i vlastní vína (většinou vyšší typy přívlastků). Za zmínku stojí i jeho motto: „Víno se tvoří na vinici“. Hlavním cílem je vyprodukovat špičkový hrozen a tomu (opět dle slov pana Peřiny) ve sklepě co nejméně „ubrat“. Jak jsem naznačil, všechny vína byla premiérovým počinem mlaďoučkého vinařství za kterým, stejně jako za hotelem, stojí rodina Marianova.

Image


Degustace

vinoNěkomu se může 11 vzorků zdát hodně, hodně ale záleží na tom, jak je degustace vedena. Každý z hostů měl dispozici vlastní degustační list s výpisem vzorků a polem pro pětibodové hodnocení všech hlavních parametrů - chuti, vůně, vzhledu. Tempo, jakým se střídaly jednotlivé vzorky, bylo místy vražedné. Sotva jsem si stíhal dělat poznámky. A že bylo z čeho. Statistická data o kyselosti, obsahu alkoholu, zbytkovém cukru a cukru při sklizni doplňovaly informace o charakteru vína – doba sklizně hroznů, chuť apod.. Pan Peřina je velmi zajímavý člověk obohacující své komentáře o ironické prvky a specifické názory. Ve svém oboru je ale jednička a všechny ty drobnosti ve finále krásně ucelovaly jeho jedinečnou image. Konečně fotografie je za tisíc slov.

Image
 
Image 
 

Ochutnaná vína

vinonalZáměrně zde neuvedu všechny vzorky. Zmíním se jen o čtyřech, které mě ideálně „sedly“. Nicméně je nutné podotknout, že se zde nevyskytovalo žádné špatné ani  průměrné víno, naopak.

  • Muller Thurgau 2005kabinet – U spálené Hospody – 95Kč (vyprodáno). Lehké sušší víno se znatelnými minerálními prvky a jemným „květy inspirovaným“ buketem. Velmi příjemné a cenově dostupné, leč vyprodané.
  • Sauvignon 2005pozdní sběr – U křížku – 165 Kč. Ideální víno pro milovníky (mezi které se řadím) výrazného a pro tuto odrůdu typického zeleného aroma“. Lehké víno s relativně nízkým zbytkovým cukrem – 3,9 g.
  • Ryzlink vlašský 2005pozdní sběr – Pod Mušlovem – 185 Kč. Dle slov pana Peřiny odrůda s vysokými ambicemi. V mém degustačním listě si tento vzorek odnesl nejvyšší hodnocení. V portfoliu byl ještě jeden vzorek s vyšším přívlastkem – výběr z hroznů. PZ mě ale vyhovoval více.
  • Ryzlink rýnský 2005 pozdní sběr – Pod Mušlovem – 230 Kč. Další ryzlink, další velmi krásné harmonické víno plné „odrůdové“ chuti. Doporučuji k ochutnání!

 

Image

Image 

 

Husy jak je neznáte

hrnecRuku v ruce s koncem degustace začala druhá část večera – husí hody. K dispozici byla husa na tři způsoby – klasika na kmínu, velejemná na jablkách a delikatesní na zázvoru. Každá úprava měla k dispozici vlastní „šťávu“ a výběr z obrovského množství příloh. Klasické zelí bylo přítomno hned v několika úpravách – kyselé, červené, kapustové. Nechybělo několik druhů knedlíků a bramborové placky (lokše). Jako bonus jste si mohli vybrat z dalších dvou příloh – šouletu a vídeňských nočků. V přílohovém boxu byla přítomna i má nejoblíbenější „příloha“ - restovaná husí jatýrka :-) K ochutnávce se ještě vrátím později. Prioritou pro mě bylo zachycení prvních příchozích strávníků, jejich mlsné a spokojené pohledy mluví za vše.

Image

Image

Image 



Jak pečené husy do úst létaly

priborPřikládám několik záběrů servírovací stůl a obslužný personál. Jen tak mimochodem, v Regině mají velmi pěkný porcelán a kvalitní příbory. Talíř jsem si naplnil dle svého nejlepšího přesvědčení. Klasická a na zázvoru pečená kachna, restovaná jatýrka, variace několika druhů zelí, dva lokše a dva vídeňské nočky (moc povedené). Moc jsem si pochutnal a obzvláště na „zázvorové husičce“. Zatímco budu trávit, podívejte se na několik fotografií.

Image

Image

Image

Image 

Image 

 

A večer plynul

fotoZbytek večera byl ve znamení tance, pití vína a potkávání. K dispozici byla čtyřčlenná cimbálovka Kasanica. Lidé se bavili, ale to nejzajímavější se odehrávalo v bočním salónku, kde se v přítmí vedly zasvěcené rozhovory na téma „víno“. Mezi hosty byla řada více než kompetentních lidí a dost z nich patřilo mezi "známé tváře".

Image

Image

Image

Image

 

Povedená akce

verdiktLetošní Svatomartinské posvícení hodnotím velmi pozitivně. Vše fungovalo tak, jak mělo. Pochvalu si zaslouží vše od profesionálního personálu až po pány kuchaře. Kouzelná vína a pečlivě připravené staročeské husí speciality společně s kapelou Kasanica vytvořily příjemnou neformální atmosféru nabízející hostům to nejlepší z jednotlivých „oborů“. Děkuji za krásný večer, na který budu ještě dlouho v dobrém vzpomínat. No a abych dostál svým slibům, přikládám fotografie Radka Johna a na posledním záběru vedení časopisu Sommeliér – šéfredaktora Judr. Luboše Bártu a paní vydavatelku Ivanu Kovaříkovou.

Perlička na závěr 

Radek John je profesionál každým coulem. Nemyslete si, že v pozici na prvním záběru byl zachycen náhodně. Jedná se o „fotografické pózování“. Na druhou stranu.. dobrý záběr uděláte hned na poprvé a pan John pak má od fotografů po zbytek večera klid.

 

Image

Image 

Image 

 

Hotel Regina s. r. o.
Konojedská 38
100 00 Praha 10
Česká republika

+420 274 814 048

www.regina.cz 

Vinařství Galant

Dobrá adresa, s.r.o.
Úvalská 15a, 100 00 Praha 10

www.galant.cz 

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-) 

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
Komentářů (0)