REPORTÁŽ: Vinné know-how pro novináře - Valtice |
Neděle, 19 Srpen 2007 00:00 |
Jednoho krásného dopoledne mi do schránky přišel email s pozvánkou na kurz Vinařské akademie – ABC o víně. S vidinou informačně nabitých dvou srpnových dní prakticky neexistovala jiná varianta, než svou účast potvrdit a začít se těšit na výlet do „země“ vínu zaslíbené. Výsledek předčil mé očekávání, a jen těžko se mi v pátek odpoledne odjíždělo. Dvojnásob těžko po pečeném koleně U Bazalů :-)
Vinařská akademieKurz ABC o víně pro pracovníky sdělovacích prostředků pořádá Vinařská akademie, společně s Vinařskou školou ve Valticích, za podpory Vinařského fondu ČR. . Nabídka odborných školení je daleko širší, od základních „vinně-seznamovacích“ až po specializované sommeliérské. Více na www.vinarska-akademie.cz (plná podpora bohužel pouze v IE).
ABC o víněNa začátek by bylo vhodné uvést, že kurzovné bylo plně hrazeno pořadatelem. Přesto, a možná právě proto dorazila z přihlášených více jak dvaceti „frekvantantů“ sotva polovina. Složit, vědomostmi a degustacemi ztěžklou hlavu nám bylo umožněno v internátu valtické Vinařské školy. Nebýt nájezdu krvelačných komárů okolo druhé hodiny ranní, vyspal bych se přímo královsky. Než se dostanu k jednotlivých bodům programu, musím organizátorům složit poklonu za příkladnou organizaci obou výukových dní. Hutný výklad špičkových odborníků, proložený degustacemi školních vín a exkurzí do sklepů a vinohradů, započala i zakončila bohatá hostina. Nezdravé, a přitom neodolatelné škvarky, voňavé pečené kotlety, sýry, zelenina, ovoce a kouzelné tvarohové koláčky. To vše s kompletní řadou skvělých „školních vín“.
Výukové materiályNa "takové to domácí študování" nám bylo poskytnuto nemalé množství publikací a brožur v čele s obsáhlým Vinařským slovníkem. Jedním z nejzajímavějších kousků byla (a stále je) situační zpráva, která vychází jednou ročně a obsahuje veškerá statistická data o pěstování, výrobě a prodeji révy vinné a vína v ČR.
Program kurzu Jak se dělá z hroznů vínoÚvodní slovo Ing. Jiřího Kopečka přešlo v přednášku na téma výroba vína. Ve vyhrazeném čase 90 minut se nedají stihnout zázraky. I tak se podařilo osvětlit alespoň základní fakta.
Umění koštérskéIng. Josef Balík, Ph.D. nás zasvětil do základů senzorické analýzy chutí, vůní a barev. Praktické testování rozlišovacích schopností našich chuťových pohárků proběhlo hned v několika kolech. Rozeznávání základních chutí (sladká, slaná, kyselá, hořká... ) bylo obohaceno například o odhalení tónů trpkosti a „varné chuti“. Následovalo představení nedostatků a vad vína, s názornými ukázkami a ochutnávkami. Zvláště poslední jmenovaná činnost ve mně zanechala velmi intenzivní vzpomínky:)
Zámek Valtice – Národní vinařské centrum, Salón vínNávštěva oficiální degustační místnosti s oddělenými kójemi a zázemím, pokračovala ve sklepení exkurzí do Salónu vín ČR. Představte si 100 nejlepších tuzemských vín uchovávaných v ideálních podmínkách. K tomu Vy, se skleničkou v ruce, a půl druhou hodinou k tomu. Krásná vína, skvělý informační servis a možnost si svého favorita na konci ochutnávky odnést domů, dělá z návštěvy Salónu vín jedinečný zážitek. Více na www.salonvin.cz.
Návštěva školního vinného sklepaVýlet do výrobny a sklepa vinařské školy s detailní prohlídkou provozu a zasvěceným výkladem byl zakončen ochutnávkou kompletní produktové řady Vinařské školy Valtice. Velmi příjemná vína chutnají v autentickém a inspirativním prostředí dvojnásob dobře!
Víno se dělá z hroznůCo slovo, to cenná informace. Tak lze charakterizovat čas strávený s prof. Ing. Vilémem Krausem, CSc. I zde, mezi sumou termínů a nákresů, přišla řada na ochutnávku jednotlivých typů hroznů. Není nad praktické učební pomůcky, dvojnásob, když jsou k jídlu :-)
Do gastronomie patří sommelierLibor Nazarčuk je špičkový sommeliér, ale zároveň velmi komunikativní a zábavný člověk. Dvouhodinovka s ukázkami servisu šumivého, bílého a červeného vína, byla plná důležitých informací i vtipných komentářů :-)
Hrozen se dělá na viniciExkurze na školní vinici obnášela obhlídku okolí z kolonády Reisten, s cestou zpět před vinohrad. S jednou rukou na fotoaparátu, uchem směrem k Jiřímu Kopečkovi, uždibujíc zrající hrozny se loučím s Valticemi, městem vína.
Neváhejte a školte se Doporučuji se přihlásit na některý z kurzů. Například Víkendový seminář o víně za 2700 Kč bych, s klidným svědomím, doporučil každému z vás.
Zajímavé odkazy
Líbil se vám článek? Zalinkujte ho kliknutím na ikonku pro další čtenáře :-)
Komentářů (6)
|