REPORTÁŽ: Večer s Beaujolais Nouveau
Středa, 29 Listopad 2006 00:00

REPORTÁŽ: Večer s Beaujolais NouveauMalinko s křížkem po funuse přicházím s reportáží z ochutnávky letošního Beaujolais Nouveau. Na druhou stranu neuškodí malé ohlédnutí za oslavou uvedení letošního ročníku na pulty obchodů a stoly restaurací. Akce proběhla ve čtvrtek 16.11. ve večerních hodinách. Beaujolais se v tu dobu smělo prodávat rovných 20 hodin. Atmosféra tedy byla ušetřena „předpůlnočního šílenství“. A ačkoli se nejednalo o klasickou degustaci, byl jsem spokojen.

 

Kdy, kde, kdo

lokalitaAkce proběhla v kladenské restauraci U zlatého selátka dne 16.11.2006 od 20.00. Vstupné činilo 250 Kč na osobu. Ochutnávku organizoval prodejce vín pan Milan Provazník s rodinou. Ovšem díky velikosti sálu a velkého množství hostů se o rodinné atmosféře zrovna mluvit nedalo. Organizace večera byla v rukou pana Provazníka. Doprovodné služby jako roznáška občerstvení a „nevinných nápojů“ zajišťoval personál restaurace. K organizaci večera nemám žádné výhrady.


Harmonogram večera

infoJak jsem naznačil v úvodu, akce začala úderem dvacáté hodiny. Po krátkém úvodu se přešlo k ochutnávce prvního vzorku. Dle rozpisu, který ležel na každém stole, bylo na ochutnávku pěti vzorků vyčleněno 60 minut čistého času. To se mi zdá relativně dost vzhledem k tomu, ze k jednotlivým vínům nebyl veden příliš podrobný komentář. Následovalo občerstvení ve formě zabijačkových specialit. Po dokončení ochutnávek se otevřel prostor k nákupu „vín na stůl“, prodeji lístků do tomboly a servírování večerního guláše. Večer gradoval vylosováním tomboly a rozdáním výher. Píseň „Jede jede mašinka“, která se ujmula odstartování „volné zábavy“, na mě zapůsobila jako lodní siréna informující o tom, že je třeba neprodleně „odrazit od břehu“.

Image

Image 


Degustace

vinonalK degustaci bylo připraveno celkem pět vzorků vína. Jedno mladé bílé víno a čtyři klasické Beaujolais v několika kvalitativních třídách. Jednalo se o následující vzorky:


  1. Macon Villages blanc Noveau (chardonnay)
  2. Pardon Beaujolais Villages Nouveau
  3. Grandmont Beaujolais Nouveau
  4. Domaine Emmanuel Fellot Beuajolais Nouveau
  5. Morgon Cru du Beaujolais 


Nejvíce mě zaujaly vzorky čílo 3 a 4. První jmenovaný v sobě nezapřel svůj „mladistvý temperament“, který doprovázela velmi příjemná a plná vůně s prvky lesního ovoce a lehkým třešňovým podtónem. Vzorek číslo 4 zase připomínal svou komplexností „klasické víno“.

Image 

Image 

 

Něco na zakousnutí

jidloV průběhu večera se servírovaly dva chody. První, ve formě talířku s ochutnávkou klasické zabijačky. Prejt, jitrnice, jelítko i tlačenka se povedly (obzvláště první dva jmenovaní). Okolo desáte přišla řada na hovězí guláš s chlebem. U výdeje jsem byl (z reportážních důvodů samozřejmě) jako první. Chvílemi jsem fotil, chvílemi jedl. Chuťově se guláš povedl. Maso bylo měkké. Jen jsem si musel poprosit o lžíci. Pokud bych nechtěl sníst „deset krajíců“ chleba, zůstala by mě půlka porce na bezmocně talíři a to by byla škoda :-)

Image
 
Image
 
Image 


Jdeme soutěžit

soutezPo snědení guláše se rozproudil prodej lístků do tomboly. Lístek stál 10 Kč a vyhrát jste mohli různé delikatesy. Od čokolád, uheráku až po alkohol. Můj názor na podobné „hry“ je neměnný. Smysl tomboly vidím pouze v případě, kdy je výtěžek určen na dobročinné účely. Mimo tuto výjimku si lístky nekupuji. Pravděpodobnost, že něco vyhraji je extrémně nízká a místo proinvestování 60 Kč za několik lístků (málokdo si koupil jen jeden), si radši v Praze zajdu na dobrou kávu.

Image

Image
Šťastný výherce hlavní ceny
 


Slovo závěrem

verdiktZ akce mám lehce smíšené pocity. Pan Provazník se pokusil za málo peněz zajistit velkou muziku. 250 Kč není mnoho a pět vzorků, zabijačka, guláš a pronájem sálu něco stojí. Já bych si ale radši připlatil a ochutnal více vzorků. No a k jednotlivým vínům si poslechl nějaké ty detaily o chuťových charakteristikách, rozdílech mezi jednotlivými vzorky. Prostě se více než o degustaci jednalo o společenský večer. Večer příjemný a prostý organizačních zmatků. Pokud budu mít čas, rád se zúčastním tentokrát řízené degustace, která proběhne na stejném místě 7.12.2006.

 

Diskuze: Byli jste na ochutávce letošního Beaujolais? Jaký na něj máte názor?

 

Fotogalerie

Jako bonus přikládám další fotografie z večera ve jménu Beaujolais. Přeji příjemné pokoukání :-)

Image

Image

Image

Image

Image 

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • Mandarinka  - Uděluji 5 hvězdiček :-)
    Tyto stránky jsem objevila náhodou a jsem jimi nadšena! Teď si akorát budu muset vzít dovolenou, abych web mohla zpětně prostudovat :-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Pozitivni hodnoceni
    Mandarinka: Dekuji za krasny komentar a preji prijemne prostudovavani :-)
  • Guest  - Malé rejpnutí
    Spíše mi komentář připadá trochu urejpaný. Prostě vyjádření kritiky za každou cenu jen aby to vypadalo objektivně:) Což sice vypadá, ale nechtěl bych se s takovou akcí organizovat, abych si pak přečetl komentář, že to bylo vlastně zbytečně levné. Na druhou stranu klobouk dolu za bohatost a obsáhlost komentáře. Už se těším na BN2008
Komentářů (3)