Reportáž: Likérka Hill's - příběh nejen o Absinthu
Pondělí, 04 Září 2006 00:00
Reportáž: Likérka Hill's - příběh nejen o AbsinthuKdo by v dnešní době neznal Absinth. Tajemná typicky nazelenalá tekutina proslulá jako múza umělců a bohémů počátku dvacátého století. V současné době lze na našem trhu vybírat z nepřeberného množství značek. Ale prvenství ve výrobě Absinthu v České Republice patří jen a pouze likérce Hill´s z Jindřichova Hradce. GurmetKlub pro vás během svých „jižních“ toulek Jindřichův Hradec navštívil a během schůzky s majitelkou paní Musialovou, zaznamenal řadu velmi zajímavých informací nejen o Absinthu. 

 

Historie likérky Hill's

historieHistorie Hill's sahá do dvacátých let minulého století. První likérka byla založena v roce 1920 Albínem Hillem v Brušperku u Ostravy. Vzestup prosperujícího rodinného podniku zastavilo až znárodnění. Tvůrčího ducha syna zakladatele firmy Radomila Hilla tato událost nezlomila a svůj talent až do revoluce uplatňoval v jindřichohradeckém podniku Fruko. Zde vznikl i všeobecně známý „Rum s plachetnicí“, jehož autorem byl právě pan Hill.

Krátce po revoluci, přesněji v roce 1990, byla v Brušperku, Jindřichově Hradci a Valašském Meziříčí obnovena soukromá výroba čerpající z bohaté rodinné tradice. GurmetKlub.cz měl možnost si popovídat s dcerou Radomila Hilla, současnou majitelkou Hill's Liquere, paní inženýrkou Ilonou Musialovou - na fotografii.

Image

Co dělá Hill's výjimečným?

verdiktOpravdovost. Jedno slovo vystihuje celou filozofii této značky. Přísné dodržování receptur a používání kvalitních surovin namísto náhražek se nutně podílí na vyšší ceně finálního produktu. Výrobky Hill's se naštěstí nesnaží soupeřit cenou, do boje s konkurencí si vzaly, u nás zatím velmi podceňovanou zbraň, opravdovost, neopakovatelnost, kvalitu. A tak to má být. Co může být lepšího, než vaječný likér z opravdových vajíček a mléka. Broskvová vodka, kde je chuť postavena na bázi přírodní namísto přírodně identické. 

Úspěchy mimo ČR 

O Hill's Absinthu se v superlativech psalo v takových periodicích, jako jsou časopisy TIMES, Focus a Class (zde s oceněním čtyř hvězdiček ****). 

Image
Pohled do výrobny

 

Image
Poctivá ruční práce

 

Nabídka likérky

nabidkaPortfolio skýtá možnost vybrat si z více než stovky druhů likérů a destilátů. Najdete zde jak klasiku v podobě rumu, vodky, griotky, vaječného likéru, tak speciality jako jsou například ořechový likér a Alpský rum 80%. U posledně jmenovaného bych se na chvíli zastavím. Vysoký obsah alkoholu totiž není určen k „leptání zažívacího traktu“. Jeho využití je širší, než byste čekali.

Alpský rum - 80%

  • Desinfekce - v horách není problém se škrábnout.. apod.
  • Ochrana proti omrzlinám - natírání rukou (konečků prstu)
  • Konzumace - rozšíření cév, pocit tepla (v přiměřeném množství)
  • Normální konzumace - ředění čistou horskou vodou, sněhem.

Image
V prodejně Hill's je rušno

 

Hill's Absinth a GurmetKlub.cz

testPrvní osobní zkušenost s firmou Hill's jsem získal v roce 1997. Seznámení proběhlo za účasti lahve vychlazeného Absinthu. Přiznávám, že více než o gurmetský zážitek šlo o expedici do „duší pařížských bohémů“. V současné době konzumuji alkohol podobného typu v 96% pouze ve formě koktejlů :-)

Další produky Hill's

Vyhlášený "rum". Vyniká lahodnou a vyváženou chutí - doporučuji k zakoupení! Strážská Černá paní - jemný (i přes obsah alkoholu 38%) likér s temně fialovou barvou a nádechem fialkového aroma.

Image 

 

Co to je Absinth?

Velmi kvalitní shrnutí všech podstatných informací najdete na wikipedii, proto zde pouze telegraficky zmíním jeho hlavní charakteristiky.

Ingrediencepelyněk, anýz + případně yzop lékařský a melissa.

Výroba – macerování bylin v horké vodě respektive v alkoholu (zde dochází k vyloučení Thujonu).

Thujon – halucinogen. V ČR je stanoven limit 10 mg/l (u lihovin s obsahem alkoholu nad 25%).

Podíl alkoholu – 40–80 %

Hill's Absinth obsahuje malé množství Thujonu. Naopak „smrtící“ koncetraci 100 mg/l nabízejí v ČR zakázané produkty firmy L’OR (v ceně je rande s green fairy zdarma :-))

Image 

 

Technika konzumace - aneb cesta vstříc opojení

Konzumace Abstinthu představuje, stejně jako u jiných specialit, rituál. Pravověrný Absinther by neměl opouštět domov bez speciální „karamelizační“ lžičky. Následující příprava je v našich končinách nejčastější = neznamená, že je jediná.

  • Na lžičku položíme cukr a namočíme do Absinthu, zapálíme a karamelizující cukr zamícháme do sklenky. No a obsah samozřejmě.. vypijeme.

A na závěr fotografie STRÁŽSKÉ ČERNÉ PANÍ... (na fotce vlevo v rohu :-))

Image

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-) 

 

UPDATE 1.1.2007

Nelogické a pomlouvačné komentáře nebudou publikovány. Pokud má nějaký výrobce pocit, že jeho Absinth je lepší než u konkurence, má možnost mě kontaktovat a rád udělám srovnávací test několika vzorku.

Ondřej - GurmetKlub.cz 

Přidat komentář
  • Jamesek  - Absinth
    Super článek, tím spíše že vcelku pravidelně užíváme produkty naší domací pobočky Hills ve Valašském Meziříčí ;)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Hills
    Jsem rad, ze se clanek libil.. Snad aspon tak, jak mne v likerce Hills :-)
  • Vojta  - Hill´s v Praze
    Rad bych se zeptal, je-li specializovana prodejna Hill´s take nekde v Praze.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Specialka v Praze
    Bohuzel o zadne nevim. K fungovani propagace produtu Hills mam vubec velke vyhrady.. Dostupnost kompletniho sortimentu je velmi problematicka :-(
  • Karel
    Osobně mám nejraději smrtící koncentráty od L´oru.Takovej King of spirits , hmmmmm.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Smrtaky
    Kdysi davno jsem ochutnal 35mg verzi od L'or.. bohuzel uz si vubec nevybavuji chut.. Byla to dlouha noc :-)
  • merlinovic
    no kdyz se Hills vyrabí z tak kvalitncíh surovin tak proč se při smíchaní s vodou nemá nejmenší snahu zakalit ;) to asi znamená ze tam skoro zadný bylinky nejsou....... ponevazd voda při kontaktu se silicí se zabarvuje ;)
  • Lukas  - Kdyz uz...
    Kdyz uz absint tak od L'oru, kdyz uz slivovici tak od Zufanku. Maminka me naucila, ze si mam dopravat vzdy to nejlepsi co je k dispozici. Hills absint jsem na vysoke skole povazoval za top produkt. Byl jsem proste presvedceny, ze tak to ma chutnat. Ale pak nam jeden plzenak z tretiho patra privezl absint z L'oru a vse se zmenilo. Hills je oproti Kingovi okena.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Kdyz uz... tak kvalitu II.
    Diky za ohlasy. Vubec nepochybuji, ze King of Spirit bude trida.. bohuzel cenove vychazi srovnani za 0,7 lahev - Hills 370 Kc vs. King 1250 Kc tak trochu nerovnomerne. Takze ano, za vice penez, vice muziky, vice kvality :-)
  • Nicolas de Voile
    Článek hezký, jen asi jakožto poživač absinthů budu znechucen chutí hilse stejně nyní, jako jsem byl vždy dříve, hezký článek nic nemění.PS.Rande se zelenou vílu jsem měl, kam se hils se**
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Hills neni jen Absinth
    Chapu, ze pro nekoho muze byt Hills Absinth prilis "konvencni". Preci jenom se jedna o kultovni napoj, ktery laka a pritahuje ortodoxni konzumenty. Stejne je to s jidlem... Dovolim si maly primer: Spickove pripraveny filet z cerstve uloveneho platyze VS. narocne preparovane syrove maso z "jedovate ryby". Oba pokrmy budou pri peclive priprave delikatesou prvniho radu.. ale kazda ma jine urceni - klientelu... jinou cenu.. Stejne tak je to s Absinthem. Navic Hills neni jen o Absinthu. Nabizi siroke portfolie vynikajicich likeru.. Na Hills je potreba nahlizet jako na celek... jehoz jednim prvkem je "lahev Absinthu" :-)
  • Guest
    Hills to ne je absinthe ale absinth bo ne zavera anyzku KOS to je tragedia ale Wasa slivovica je dobra choc ne tak jak nasa na zdravi BR
  • zdeněk  - website?
    Rád bych věděl, jestli má firma webové stránky - s nabídkou, cenami a kontaktem. Miluji Hillsův kávový likér a Mikilimakinak! (smutny4@seznam.cz)díky
  • werenys  - Hill's...
    Ahojky všichni, Hill's sídlí na adrese a to celoročně: Mlýnská 121 377 01 Jindřichův Hradec Pak je ještě možné je najít přes letní sezonu v ulici Dobrovského. Tam pak naproti a kousek nahoru nad restaurací a hotelem Bílá paní. Pokud se dostanete ke vchodu do čajovny u Zámku, tak jste už na náměstí Míru (častěji se používá označení Dolní) a musíte se vrátit. Na internetu se vyskytují na [EMAIL]http://www.hillsabsinth.cz/[/EMAIL] ovšem e-shop je mimo provoz, neboli ve výstavbě.
  • krizva@seznam.cz  - Dotaz
    Chtěl bych se zeptat,zda je možno zakoupit Vaší sadu miniatur na dobírku?Děkuji Kříž
  • Guest  - Absinthe Innocent..._
    A co takhle Absinthe Innocent? Už se dá sehnat v Praze... super kvalita i cena!
  • Guest
    Ja nechapu tu poznamku "nabizene zakazane produkty firmy L´OR". Absinth s davkou 100ml/l se v CR neda objednat a 35 ml/l jim bylo nakonec povoleno, tak co je za proublem?:) Mmjn zrovna Jindrichohradecky Absinth nestoji za moc...A vymlouvat se, ze je pro jinou klientelu. Chacha... Podle me je jen osizeny a misto ctyr druhu bylin je tam ctvero potravinarskych barviv:)
  • hejkal  - překvapen...
    Ten článek už je sice starší, ale přece jen... je takový problém si najít nějaký relevantní zdroj o tom, CO to vůbec pravý absinth je? Jak se vyrábí, jak se pije? Že thujon je jen marketingvý nesmysl? Jinak o Hill's absintu se v "superlativech" píše zejména na stránkách feeverte nebo wormwoodsociety. Když něco doporučit, tak značky jako Duplais, Brevans, kdo může sáhnout hlouběji do kapsy pak Jade, Clandestine či La Coquette... v obchoďáku je ale nemají.
  • Kamamura  - Úspěchy českého absintu?
    Jaké jsou "úspěchy" českých značek se můžete sami přesvědčit na nezávislých webech, které publikují recenze světově známých značek absinthe: http://www.feeverte.net/guide/country/czech_republic/ http://www.absinthe-review.net/Reviews.htm Hlavní složkou absinthe je anýz, který způsobuje mléčné zakalení po přídání vody, což je také jeden ze základních znaků pravého absinthe. O mýtech obklopující thujón a jeho obsahu a funkci v dochovaných vzorcích absinthe z doby před celosvětovým zákazem je možno se dočíst zde: http://www.feeverte.net/thujone.html
Komentářů (19)