REPORTÁŽ: Cukrář roku 2006
Pátek, 03 Listopad 2006 00:00

REPORTÁŽ: Cukrář roku 2006 Druhý díl reportáže z veletrhu HORECA se ponese na sladké vlně finálového klání soutěže Cukrář roku 2006. Tradiční akce organizovaná Asociací Kuchařů a Cukrářů tímto vrcholila finálovým kolem, kterého se zúčastnilo osmnáct nejlepších ve dvou kategoriích – junior, senior. Zachytil jsem pro vás několik velmi neobvyklých situací a soutěžícím doslova koukal pod „nůž“. Velká škoda, že soutěžní "dortíky" nebyly k ochutnání. Jedlo se jen očima.

 

Trocha faktů

rinfoLetošní Cukrář byl již pátým v pořadí, soutěž je to tedy relativně mladá. Jsem moc rád, že AKC – Asociace kuchařů a cukrářů takové akce pořádá a tím v důsledku podporuje naší „národní cukrařinu“. Hlavní přínos vidím především v kategorii juniorů, kde lze včas podchytit, motivovat a odměňovat ty nejlepší studenty „cukrařiny“. Do veletržního paláce se v rámci veletrhu HORECA 2006 sjelo 18 soutěžících (netroufnu si odhadnout, kolik se za tři soutěžní dny spotřebovalo čokolády, dochucovacích past a krémů). To by bylo na úvod vše. Pojďme si společně projít několik velmi zajímavých momentů z průběhu příprav soutěžních pokrmů. Začneme u technického zázemí.

Image
Soutěžící stojí čelem k obecenstvu
 

Image
Cukrář senior v akci

Image
Cukrářka juniorka v akci
 

 

Jak se soutěží?

sladkeKaždý zúčastněný má k dispozici 240 min – čtyři hodiny času. Během této doby musí zpracovat soutěžní úkol a připravit předepsaný typ pokrmu. Kromě časového limitu je vyžadováno využití tří surovin z portfolia partnera soutěže – firmy Braun (výrobce past, ochucovadel, polev a krémů). Zadání bylo stejné pro obě kategorie a to:

  • Mísa malých dezertů pro pět osob ve třech druzích (minidezerty)
  • Dominanta z jedlých materiálů (například čokoládovo-marcipánová loď)

 

Sladké mámení

nuzzSamotná tvorba minidezertů vyžadovala velkou dávku soustředění a maximální přesnost. Při fotografování náročnějších operací jsem cukrářky upozorňoval na „blesknutí“. Při „hodinové práci“ jejíž ukázky uvidíte níže, by leknutí mohlo způsobit „katastrofu“. Pro získání konkrétní představy přikládám miniseriál o tom, jak se tvoří soutěžní výrobek.

Image
Úprava čokoládového korpusu nahřátým nožem

Image

Image

 

 

Kontrola jakosti

jakostStejně jako v moderních podnicích, i zde dochází k průběžné kontrole jakosti. Nejde o to, udělat jeden úžasný superzákusek. Musíte jich udělat celý talíř. Několik exemplářů putuje hned po dokončení před nekompromisní porotu a zbytek je adjustován na připravené stoly společně s ostatními soutěžními výrobky. Detailní pohled do útrob sladkého „minizázraku“ vám dává možnost stát se aspoň na malou chvilku opravdovým porotcem.

Image

Image 

 

 

Výsledky soutěže - všem oceněným gratuluji!

V kategorii senior se stali vítězi:

  1. Linda Procházková 227 bodů

  2. Josef Maršálek 211 bodů

  3. Lukáš Pohl 209 bodů

V kategorii junior zvítězili:

  1. Iveta Hadnagyová 275 bodů

  2. Karolína Kocincová 226 bodů

  3. Kateřina Bubíková 222 bodů

Další informace o soutěži Cukrář roku 2006 najdete na stránkách Asociace kuchařů a cukrářů.

 Image

 

Další články s podobnou tématikou

REPORTÁŽ: Cukrář roku 2006

REPORTÁŽ: Veletrh HORECA 2006

REPORTÁŽ: Oslavy sv. Vavřince 2006 - Obžerství vrcholí

REPORTÁŽ: Veletrh Salima 2006

REPORTÁŽ: Gastro Junior 2006

REPORTÁŽ: Gastro Hradec 2006

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • michal  - pekne
    krasa - jen se sbihaji sliny :) ale na co probuh ta slecna pouziva tu letlampu?
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Letlampa
    Krome toho, ze mi jsem si s ni malem pripalil blesk.. slouzila letlampa k nahrivani noze.. Tim se nasledne korigoval tvar cokoladoveho korpusu :-)
Komentářů (2)