Reportáž: biovíno z ekofarmy pana Abrleho |
Čtvrtek, 29 Červen 2006 18:31 |
![]()
Jak to všechno začalo V době naší návštěvy v Pavlově probíhalo „Léto otevřených sklepů“. O dalších zážitcích souvisejících s „prohlídkou“ Pavlova se zmínim v samostatné reportáži. Dozvíte se podrobnosti o vinařství rodiny Zatloukalů, kteří nás s nesmírnou ochotou zasvětili do svého „vinného království“. Aby nebyla reportáž příliš alkoholická, navštívíme vernisáž rakouského výtvarníka (na které jsme se seznámili s panem Abrlem). Pan Abrle je zakladatelem a majitelem ekologického hospodářství Pollau. Jelikož jsme na jeho hospodářství byli náležitě zvědaví, zvláště na biovíno, domluvili jsme si na další den dopoledne prohlídku sklepa a vinohradu. Paradoxem budiž to, že díky poruše převodovky na jednom ze strojů nám Pan Abrle mohl věnovat nadstandardní množství času. Dokonce s námi vyrazil pěšky za Pavlov a ukázal nám svůj biovinohrad. To už ale trošku předbíhám.
Návštěva u pana Abrleho
Po prohlídce výrobních prostor a i přes velké horko byl pan Abrle ochoten ukázat nám svoji vinici. Cestou naší skupinu doplnil věrný společník pana Abrleho – fenka Kujón. Jeho osud je učebnicově „pohádkový“. Jednoho dne k Abrlovým „přivandroval“ a už u nich zůstal. Svůj „dluh splácí“ na 120 procent. Ukázal se totiž jako vzorný hlídač vinice. Dokonce i při naší návštěvě předvedl, jak se z vinice vyhání zajíci.
Podmínky pěstování BIO vinné révy Než se konkrétněji rozepíši o pěstování vinné révy se statutem „BIO“, bylo by záhodno se zmínit, že pěstování pěstování vinné révy probíhá ve smyslu zák. č.242/2000 Sb. a nařízení rady EHS 2029/91. Po příchodu na vinici bylo na první pohled zřejmé, že se nejedná o klasický vinohrad. Kam oko dohlédlo, povalovaly se podivné polorozpadlé „větvičky“. A zde je vysvětlení: Vinice nesmí být hnojena průmyslovými hnojivy mimo přírodní soli a horniny. Může být ošetřována pouze povolenými přípravky proti houbám , plísním a hnilobě. Řešením je zapravení ostříhaných révových tažňů do půdy. Ty postupně zetlí a stávají se přirozeným hnojivem. Dalším rysem vinice pana Abrleho byla absence plevele. Při faktu, že odplevelování je zajišťováno ve většině případů pouze „lidskou rukou“ nezbývá, než smeknout. Dalším kritériem „bio certifikace“ je absence používání pesticidů a insekticidů. První jmenované nejsou potřeba z důvodu vysokého stupně odplevelení. Plevel totiž vinné révě odebírá živiny a následkem toho nemá rostlina dostatečně pevná pletiva a je méně odolná proti plísním. V boji proti škůdcům se na rostlinách pěstuje specifický druh dravých roztočů, využívá se i „služeb“ slunéček, škvorů a lumčíků.
Pěstované odrůdy:
Přírodě se tedy pomáhá, ale rozhodně „nefušuje do řemesla“. Nutno podotknout, že produkovaná vína se každoročně umisťují na nejvyšších místech hodnocení bio produktů více zde.
Nákup u zdroje Po skončení „exkurze“ nám pan Abrle otevřel svou miniprodejnu, kde jsme si nakoupili „zásoby na doma“. Karton vína a samozřejmě velké množství sušených bylinek. K ochutnání doporučuji vynikající Pálavu a to hned v několika ročnících. Bio prudukty obecně - Albio Pan Abrle dodává své produkty mimo jiné i do sítě prodejen Albio, kde v počátcích velmi aktivně pomáhal s „bioosvětou“. Osobně nemám Albio příliš v oblibě. Všechny prodejny i restaurace jsou striktně vegetariánské a to mě nesedí. „Smrdí“ z toho snaha svést se na módním „vegobiovlně“. V bio kvalitě lze produkovat i maso. Bio není nic jiného než soubor pravidel a omezení při produkci libovolného biologického produktu. Je tomu skoro rok, co jsem poobědval v Albio restauraci. Křečovité snažení vyhnout se všemu masitému vedl až k takovým zhůvěřilostem jako jsou halušky z umělým „tofušpekem“.
Poděkování A to je vše. Nevím jak to popsat, ale návštěva biofarmy pana Abrleho byla něčím víc než jen klasickou reportáží. Obrovské odhodlání tvrdě pracovat , víra ve vlastní myšlenku, úcta k přírodě, to vše šlo vyčíst ze slov pana Abrleho. Já jsem toho názoru, že když „znáte příběh“, víno chutná hned dvakrát. Poprvé jako vynikající nápoj, napodruhé do sebe absorbujete část energie, které do jeho výroby vložila rodina Abrlova.
Děkuji za krásný zážitek a do budoucna přeji to nejideálnější počasí. Kontaktní údaje: Tel: +420 737 370 039 Email:
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript
Prezentace: www.bio-produkty.cz ![]()
Komentářů (5)
|