RECEPT: Tuňákové penne Tonnino
Sobota, 22 Červenec 2006 00:00

RECEPT: Tuňákové penne TonninoPosledních několik dní je takové nesnesitelné horko, že se stravuji téměř výhradně stylem ref2Mrefrigerator to mouth. Bohužel i zeleninové saláty se časem přejí a střídat obden tzaziki s caprese mě začalo malinko nudit. Stižen monstrózní chutí na „normální jídlo“ padla volba na těstovinovou klasiku – penne s tuňákem. Příprava je relativně jednoduchá, rychlá a nenašpiní se při ní moc nádobí. Podrobnosti a fotografie najdete v článku.

 

Ingredience

surovinyKvalitní ingredience = polovina úspěchu (někdy i 99,95 % :-). Pojďme si popsat jednotlivé přísady. Pro 3 porce použijeme 500g těstovin, plechovku tuňáka (180g), šest stroužků česneku, skleničku protlaku (200g) a koření dle chuti.


Tuňák

Používám konzervovaného tuňáka ve verzi – celé kousky v olivovém oleji. Doporučuji z výběru vynechat varianty – tuňák drcený, sendvičový apod.. Problém není v konzistenci, ale v kvalitě masa. Obsah méně precizních (levnějších) výrobků potom připomíná něco na způsob „strojně odděleného masa“ (i po chuťové stránce).

RECEPT: Tuňákové penne Tonnino 

 

Těstoviny

Základ každé pasty byly, jsou a budou kvalitní těstoviny. Osobně preferuji značku Agnesi, leč penne nebyly k dostaní. Proto padla volba na Panzani.

RECEPT: Tuňákové penne Tonnino 

 

Česnek

Česnek je česnek :-)


Rajčata

Další zastávkou na cestě k úspěchu je vhodná volba rajčatového základu. Můžete si připravit vlastní směs z oloupaných čerstvých rajčat, já dávám přednost protlaku. Můj aktuální favorit je produktem firmy Conte De Cesare 23 Kč za 200g. K dostání například v Kauflandu. Je zajímavý tím, že originální obal je prostý jediného českého slova. A hlavně, mooooc dobře chutná. Navíc díky tomu, že je dvakrát zahušťovaný, stačí ho přidat menší množství. V některých případech si tak ušetříte zdlouhavé redukování směsi.

RECEPT: Tuňákové penne Tonnino
 

 

Olivový olej

Extra panenský od firmy Carbonell. Olej to je dobrý, ale ne vynikající. Nicméně pro toto využití je plně vyhovující.

RECEPT: Tuňákové penne Tonnino
 

 

Koření

Použil jsem kombinaci sušené směsi BIO koření z ekofarmy pana Abrleho (jedinečná kvalita) společně s čerstvou bazalkou.

RECEPT: Tuňákové penne Tonnino
 

 

Vaříme

Přivedeme k varu vodu na těstoviny (u nerezového nádobí solíme až vroucí vodu). Do vody nepřidáváme žádné další ingredience. Žádný olej, máslo apod.!


V hluboké pánvi rozpálíme olej (rozpálit ano, nikoliv přepálit) a přidáme nakrájený česnek. V té chvíli úplně ztlumíme oheň (aby se česnek nepřipálil – potom zhořkne) a necháme česnek pustit „šťávu“.

RECEPT: Tuňákové penne Tonnino
 

 

Přidáme protlak, směs malinko naředíme a osladíme špetkou cukru. Přivedeme k varu a nasypeme sušené bylinky. Zamícháme a za moment přidáme tuňáka (včetně oleje z konzervy). Na středním ohni lehce rozdělíme větší kusy masa, přidáme sůl a pepř.

RECEPT: Tuňákové penne Tonnino
 

 

Nakrájíme si čerstvou bazalku a vmícháme jí do směsi (pokud se vám zdá moc hustá, přidejte trochu vody z těstovin). Uvařené těstoviny nasypeme do pánve, proházíme s omáčkou a podáváme.

RECEPT: Tuňákové penne Tonnino
 

Dobrou chuť

priborCo dodat, byla to dobrota a celých 500g těstovin "padlo" ve dvou lidech :-) Kalorickou hodnotu jsem radši nepočítal. Zřejmě bych zjistil, že jsem dvakrát překročil doporučenou denní dávku energie.

RECEPT: Tuňákové penne Tonnino 

 Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

Přidat komentář
  • Hydraulik  - Ano
    Co dodat.Když se spojí hlad a šikovné ruce výsledek je skvost.Zdraví Hy
  • GurmetKlub.cz  - Skvost...
    No do skvostu to ma hodne daleko.. Problem je, ze se snazim varit z dostupnych surovin. Vylepseni: Napriklad misto vody pouzit na rozredeni smesi bile vino (ale nebudu kvuli tomu nacinat lahev). Pridat nasekane kapary (nepojedu pro ne do Tesca:))
  • Iva  - Super
    Je to uplne super,suroviny jsem doma nasla a detem to moc chutnalo...:)Manzel si pochutnaval a narikal jak neco tak dobreho muzu udelat tak lehce,diky mooooc za recept,mejte se krasne
  • VannG
    Jednoduche a pritom pry brilantni. Ja jsem vegetarianka ale pritel si moooc pochutnal :o)
  • hladovec
    je to výborné a basta ! skvost to je !
  • M.Heavy
    Není co dodat.Rychlé,chutné.Dík.
  • Vlaďka
    Děkuji za nápad. učim se vařit, takže oceňuji jednoduchost. Doufám že to bude chutnat alespoň tak dobře jak vypadá popsi. Díky. Vlaďka
Komentářů (7)