Už si ani nevzpomínám, kdy jsem na Gurmetovi uveřejnil poslední recept. Tak abych to napravil, přináším Vám jeden ultraPodrobný záznam z přípravy svíčkové na smetaně. Veškeré práce probíhaly na klasických kamnech – zapomeňte na plyn a indukci:) Celou proceduru budete mít možnost shlédnout na bezmála dvaceti fotografiích. Současně s tím vyhlašuji anketu o nejlepší recept na svíčkovou. Podrobnosti najdete na konci článku.
Svíčková stokrát jinak Uveřejněný recept není zdaleka jediný. O tom, jak připravit tu „nejlepší“ svíčkovou se mohou (a často i vedou) sáhodlouhé diskuze. Co kuchař, to vlastní recept a s ním související tajný fígl. Mnou zachycený a mou babičkou připravený postup je jedna z možností, jak se k fenoménu svíčkové postavit. Oproti nejběžnější receptuře má hrubší strukturu omáčky a výraznější zeleninovou chuť. Ale dost povídání, jdeme vařit. Jen pro upřesnění, časová návaznost jednotlivých operací zásadním způsobem závisí na kvalitě masa a způsobu jeho přípravy. Nejvíce času zabere pomalé dušení, nejméně úprava v „papiňáku“. Nakládání masa První krok souvisí s přípravou masa. Použít lze kromě klasického hovězího i maso kuřecí a králičí, vepřové je svou chuťovou charakteristikou k tomuto typu omáčky nevhodné. Zde bylo použito hovězí zadní (pravou svíčkovou bych vzhledem k její ceně zužitkoval spíše na biftečky). Maso je třeba před přípravou naložit (zde se některé recepty liší – naložit/nenaložit). Pro tuto příležitost si připravíme lák z následujících ingrediencí (na 1Kg masa): - 4 větší mrkve
- 2 menší celery
- 2 petržele
- 4 kuličky nového koření
- 3 bobkové listy
- špetka tymiánu
- 2-3 lžíce octa
- voda a sůl
Zeleninu společně s kořením vaříme do „poloměkka“ (zelenina se dále používá a nesmí být rozvařená). Lák necháme vychladnout. Prošpikované maso do nálevu naložíme na 1-2 dny. Míra špikování a velikost špalíků slaniny je individuální věc.   Připravujeme maso Na másle a cibuli osmažíme nakrájenou zeleninu (vyjmutou ihned po uvaření z láku). Zde bych si namísto kamen ocenil pořádný 3 kW plynový hořák:)) a přidáme okapané naložené maso. To se snažíme na zelenině co nejrychleji zatáhnout. Nyní stačí podlít lákem a dusit... a dusit... a dusit. Na obrázku vidíte hotové porce.  Kynuté knedlíky Maso se nám dusí a my si připravíme těsto na knedlíky, které následně necháme nakynout. Budeme potřebovat tyto přísady: - 1 Kg hrubé mouky
- 3 vejce
- 4 dkg droždí
- 0,5 litru mléka
- sůl
- 4-5 rohlíků (starších)
Z ingrediencí (samozřejmě kromě rohlíků) vypracujeme těsto a to dáme na teplé místo vykynout. V této chvíli máme kromě občasného kontrolování masa čas na mírný odpočinek. Z vykynutého těsta vypracujeme klasické šišky a ty vkládáme do vroucí vody. Vaříme 20min a po vyndání ihned krájíme na kolečka. Mísu s hotovými knedlíky můžeme před vychladnutím uchránit přikrytím utěrkou a vsunutím do otevřené trouby nebo pod péřovou duchnu :-)     Finalizujeme omáčku Uběhlo nespecifikované množství času (dle kvality masa a typu úpravy) a my vyndaváme hotové maso. V našem případě se v první fázi zatáhlo a dusilo společně se zeleninou, potom putovalo na chvíli do tlakového hrnce. Maso naporcujeme tak, aby šlo vidět bohaté špikování. Zeleninovou směs propasírujeme (nemixujeme, chceme totiž hrubší strukturu omáčky), přidáme smetanu s jednou lžící mouky (pokud to konzistence vyžaduje) a provaříme.   Podáváme a ochutnáváme Toť vše. Servírujeme společně s knedlíky a na přiměřeně velký talíř a začínáme si pochutnávat :-) Tato verze svíčkové se vyznačuje hrubší konzistencí omáčky a výraznější zeleninovou chutí. Neobsahuje tolik smetany a rovněž v ní nenajdete karamelizovaný cukr.  A jak jste na tom se svíčkovou vy? Máte svůj oblíbený recept? Šup sem s ním :-) Další zajímavé recepty:
RECEPT: Šílenosti z gurmetí kuchyně RECEPT: Kuřecí srdéčka v parmezánu RECEPT: Thajská lehce pikantní desetiminutovka RECEPT: Sváteční kachna s šouletem RECEPT: Skopové kotletky na česneku FOTORECEPT: Svíčková na smetaně Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)
|