FOTORECEPT: Svíčková na smetaně
Pondělí, 20 Listopad 2006 00:00

FOTORECEPT: Svíčková na smetaně po chalupářskuUž si ani nevzpomínám, kdy jsem na Gurmetovi uveřejnil poslední recept. Tak abych to napravil, přináším Vám jeden ultraPodrobný záznam z přípravy svíčkové na smetaně. Veškeré práce probíhaly na klasických kamnech – zapomeňte na plyn a indukci:) Celou proceduru budete mít možnost shlédnout na bezmála dvaceti fotografiích. Současně s tím vyhlašuji anketu o nejlepší recept na svíčkovou. Podrobnosti najdete na konci článku.

 

Svíčková stokrát jinak

infoUveřejněný recept není zdaleka jediný. O tom, jak připravit tu „nejlepší“ svíčkovou se mohou (a často i vedou) sáhodlouhé diskuze. Co kuchař, to vlastní recept a s ním související tajný fígl. Mnou zachycený a mou babičkou připravený postup je jedna z možností, jak se k fenoménu svíčkové postavit. Oproti nejběžnější receptuře má hrubší strukturu omáčky a výraznější zeleninovou chuť. Ale dost povídání, jdeme vařit. Jen pro upřesnění, časová návaznost jednotlivých operací zásadním způsobem závisí na kvalitě masa a způsobu jeho přípravy. Nejvíce času zabere pomalé dušení, nejméně úprava v „papiňáku“.

 

Nakládání masa

jednaPrvní krok souvisí s přípravou masa. Použít lze kromě klasického hovězího i maso kuřecí a králičí, vepřové je svou chuťovou charakteristikou k tomuto typu omáčky nevhodné. Zde bylo použito hovězí zadní (pravou svíčkovou bych vzhledem k její ceně zužitkoval spíše na biftečky). Maso je třeba před přípravou naložit (zde se některé recepty liší – naložit/nenaložit). Pro tuto příležitost si připravíme lák z následujících ingrediencí (na 1Kg masa):

  • 4 větší mrkve
  • 2 menší celery
  • 2 petržele
  • 4 kuličky nového koření
  • 3 bobkové listy
  • špetka tymiánu
  • 2-3 lžíce octa
  • voda a sůl

Zeleninu společně s kořením vaříme do „poloměkka“ (zelenina se dále používá a nesmí být rozvařená). Lák necháme vychladnout. Prošpikované maso do nálevu naložíme na 1-2 dny. Míra špikování a velikost špalíků slaniny je individuální věc.

Image

Image

 

Připravujeme maso

dvaNa másle a cibuli osmažíme nakrájenou zeleninu (vyjmutou ihned po uvaření z láku). Zde bych si namísto kamen ocenil pořádný 3 kW plynový hořák:)) a přidáme okapané naložené maso. To se snažíme na zelenině co nejrychleji zatáhnout. Nyní stačí podlít lákem a dusit... a dusit... a dusit. Na obrázku vidíte hotové porce.

Image

Image 

Image 


Kynuté knedlíky

triMaso se nám dusí a my si připravíme těsto na knedlíky, které následně necháme nakynout. Budeme potřebovat tyto přísady:

  • 1 Kg hrubé mouky
  • 3 vejce
  • 4 dkg droždí
  • 0,5 litru mléka
  • sůl
  • 4-5 rohlíků (starších)

Z ingrediencí (samozřejmě kromě rohlíků) vypracujeme těsto a to dáme na teplé místo vykynout. V této chvíli máme kromě občasného kontrolování masa čas na mírný odpočinek. Z vykynutého těsta vypracujeme klasické šišky a ty vkládáme do vroucí vody. Vaříme 20min a po vyndání ihned krájíme na kolečka. Mísu s hotovými knedlíky můžeme před vychladnutím uchránit přikrytím utěrkou a vsunutím do otevřené trouby nebo pod péřovou duchnu :-)

Image

Image

Image

Image

Image 

 

Finalizujeme omáčku

ctyriUběhlo nespecifikované množství času (dle kvality masa a typu úpravy) a my vyndaváme hotové maso. V našem případě se v první fázi zatáhlo a dusilo společně se zeleninou, potom putovalo na chvíli do tlakového hrnce. Maso naporcujeme tak, aby šlo vidět bohaté špikování. Zeleninovou směs propasírujeme (nemixujeme, chceme totiž hrubší strukturu omáčky), přidáme smetanu s jednou lžící mouky (pokud to konzistence vyžaduje) a provaříme.

Image

Image

Image 


Podáváme a ochutnáváme

petToť vše. Servírujeme společně s knedlíky a na přiměřeně velký talíř a začínáme si pochutnávat :-) Tato verze svíčkové se vyznačuje hrubší konzistencí omáčky a výraznější zeleninovou chutí. Neobsahuje tolik smetany a rovněž v ní nenajdete karamelizovaný cukr.

Image

Image 


A jak jste na tom se svíčkovou vy? Máte svůj oblíbený recept? Šup sem s ním :-)

 

Další zajímavé recepty:

RECEPT: Šílenosti z gurmetí kuchyně

RECEPT: Kuřecí srdéčka v parmezánu

RECEPT: Thajská lehce pikantní desetiminutovka 

RECEPT: Sváteční kachna s šouletem

RECEPT: Skopové kotletky na česneku

FOTORECEPT: Svíčková na smetaně

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • Bongo  - Bongova verze
    Přihodím svůj postup, který se, pravda, bude lišit: 1) Maso nenakladám, to je první věc. Nejdříve si na hrubém struhadle nastrouhám výše zmíněnou zeleninu (shodnou s tvým postupem) a na prkénku nakrájím na malé kostky lůj. 2) Lůj dám velkého celokovového hrnce (důležité) a pořádné orestuji. Přihodím zeleninu. Dále dám do plátěného pytlíčku bobkový list, nové koření, trochu tymiánu a jedno dvě kolečka citronu (bez kůry!). Pytlíček uvážu za ucho hrnce a spustím dovnitř. Na to položím maso a restuji, míchám, občas podleji vodou, zkrátka tak dlouho až zelenina ztmavne. 3) Teď přichází důvod proč maso nenakládám. Po skončení fáze dvě, kdy už se celým domem šíří typická vůně si rozpálím troubu a celý hrnec se vším všudy (zelenina, maso, koření) dám do ní (proto je třeba masivní kovový kastrol). V troubě nechám dvě hodiny. Tím se maso stane neuvěřitelně křehké a všechny chutě se ještě více spojí. 4) Doba vyndání hrnce je přímo závislá na křehkosti masa. Dokud není křehké, nechávám hrnec v troubě. Jak jsem psal výše, do dvou - maximálně dvou a půl hodiny se to vždy podaří a v té chvíli vytahujeme. Z hrne vyndám maso a vytáhnu pytlík s kořením. Zelenina je již v takovém stavu, že by se dala rozmixovat i pohledem, ale raději vezmu tyčový mixér a vše dohladka rozmixuji. 5) Dochutím podle potřeby a přidám smetanu (v případně nutnosti navíc mouku). Pokud je omáčka příliš světlá existuji dvě možnosti (já je kombinuji :-). První cesta vede přes přidání lžíce povidel. Druhá přes přidání trochu karamelu. Osobně jsem síše pro povidla, které omáčku ztmaví a navíc ji dodají mírně zvěřinový "šmrnc", jež báječně sedne k brusinkám. 6) Maso nakrájím, zaleji svíčkovou, doplním nedlíky a nakonec dozdobím klasikou...citron, šlehačka, brusinky. Dobrou chuť a doufám, že jsem někoho inspiroval k pár zlepšením. Těším se na další recepty.
  • pixy  - Jednoduchá
    Chuťově by to mohlo být podobné, ale docela mě vyděsil ten ocet... My děláme svíčkovou hóódně jednoduše, takže mnozí známí se diví, že ji považuju za snadné jídlo. Jinak souhlas, pravá svíčková je příliš drahá, až je škoda používat svíčkovou na "svíčkovou" :) Takže obvykle to končí u "falešné svíčkové", kuře bych nedal, králík je skvělý, dále se dá skvěle zasvíčkovat téměř jakákoli zvěřina a ačkoli s tou nevhodností vepřového se dá jen souhlasit, existuje jedna výjimka: svíčková z (dobře odleželé) panenky je excelentní. Naložení je klíčové, ale nedělám žádný lák - jen maso osolím, opepřím, je-li potřeba tak prošpikuju (ale ne tolik jako vy) a zasypu hromadou kořenové zeleniny a koření - hlavní je mrkev, méně petržele a cca stejně celeru, trocha cibule, špetka tymiánu, bobkový list, pár kuliček pepře, může být i nové koření, kouzelnou ingediencí je navíc pár kuliček jalovce (zvlášť pokud se dělá zvěřina). Takhle zasypané maso se přiklopí poklicí (nebo fólií) a nechá v chladu nejméně přes noc (lépe den či dva). Pak se maso vytáhne (už teď to celé neskutečně voní), zprudka osmahne, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté, vrátí se zpátky pod zeleninu, podlije trochou vody a zakryté se peče zvolna a dlouho. Až je maso měkkoučké, vytáhne se z pekáče a ze zbylé směsi se vyloví věci, které tam nechceme nechat (bobek, případně nějaké kuličky, hlavně jalovec - může být hořký). A teď to hlavní: upečená kořeno-zeleninová směs se vrazí do mixéru, zalije podle potřeby mlékem (obvykle cca litrem) a rozmixuje. Nechá se projít varem, podle chuti dosolí a je to. Žádné zahušťování, žádné dochucování, ale svíčková je to exkluzivní. Na plátek masa lžičku brusinek a pak už si jen přilívat a přilívat omáčku... Nejmíň tak desetkrát víc omáčky než na tom posledním obrázku =)
  • tom  - jo jo
    dělám ji velmi podobně, jenom maso než zabubám do nastrouhané zeleniny potřu octem a po naložení dávám rovnou péct, ocet maso báječně naruší a maso nevysichá...a někdy nakládám i 3 dny...jo a s tím že omáčku jíme na žufany naprosto souhlasím...
  • Guest  - zatáhnutí masa
    pro výtečnou šťavnatost masa doporučuji zatáhnout maso sólo na pánvi a až poté ho vložit do zeleniny, vždy ho i tak trochu připeču :-) jinak celkem fajn postup ale myslím že dva dny na nakládání je až dost, svíčková se dá uvařit i bez nakládání tak aby byla výtečná
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Odpovedi
    Bongo + Pixy: Diky za pripominky. Uverejneny recept je takzvany "chaluparsky". Proto vetsi spikovani.. hrubsi struktura a vyraznejsi "zeleninovost" omacky. Urcite casem pridam fotorecept do jemna rozmixovane a karamelem vyladene "varianty" :-) Mnozstvi omacky na posledni fotce je pouze ilustrativni. "V kastrolu" jsem byl jeste minimalne dvakrat :-)) Guest: Se zatahnutim na prudkem ohni souhlasim. Ale neco takoveho vykouzlit na klasikych kamnech.. za predpokladu, ze nechcete mit v mistnosti 45 stupnu a spalit "metrak dreva" neni jednoduche :-))
  • DolceVita  - www.dolcevita.blog.cz
    Obdivuhodně vypracovaná receptura s báječným doprovodem lákavých fotografií :-) Dostávám na tu svíčkovou reálnou chuť. Abych připojila též něco k receptu samotnému, tak nepoužívám ocet (a souhlasím s názorem, že není třeba používat pravou svíčkovou, z takové vepřové panenky je to též excelentní "i když pro někoho nepřijatelné"). Co však nesmí chybět nikdy, jsou brusinky! Moje svíčková je podobná té vaší. Mám ráda takovou tu rustikálnější podobu, nemixuji úplně do hladka, moukou nezahušťuji. Těším se na další lákavé receptury z vaší "gurmánské dílny"
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Svickova
    Ocet by se opravdu mohl vynechat:) Hovezi svickova opravdu neni nutna vzhledem k cene dvojnasob. Mozna ze zminena nalozena veprova panenka by mohla "projit".. ale osobne dam radsi prednost hovezimu resp. kralicimu masu :-) Brusinky bych nevynechal... ale jaksi nebyly k dispozici. Zahustovat se opravdu nemusi, zalezi na preferencich a konzustenci propasirovane "poloOmacky" :-)
  • Hydraulik  - Hydraulik@email.cz
    Váš recept je zařazen jako číslo 1000236.Protože co domácnost to recept na svíčkovou (samozřejmě tu správnou).A totéž se dá říci o knedlících.V jednom domě 12 nájemníků 12 receptů na stejné samozřejmě jen ty pravé knedlíky.O tom správném guláši to platí také.Každý to rád jinak a po svém.Žádná soutěž nemůže ocenit tu různorodost chutí u stejně vypadajícího jídla.A co teprv experimentátoři!Nebo okřídlené „svíčková jako od maminky”!No jo ale od které? Já jsem recept na svíčkovou dostal jako součást svojí výbavy do manželství a tudíž jej nemohu jen tak prozrazovat.Ale 100% vím„že JÁ jedině JÁ” vařím tu pravou!!A ochutnat nedám,protože to vždycky dopadne stejně.Přijdou kobylky a všechno sní.A co nesní si vezmou sebou. Zdraví Hy
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Recept cislo 1000236
    Hydraulik: Je to tak :-) Ale dobrou svickovou a knedlik umi udelat malokdo.. Stejne jako v ostatnich pripadech zde jde hlavne o kvalitni suroviny a neosizenou pripravu s davkou zkusenosti :-)
  • Rudolf Cvoren  - vepřové karé na brusinkach
    recept je pro 4 osoby.Doba přípravy 20 min.+cca1hod. na pečení maso pečte vtroubě předehraté na 200 oc. po cca10 min. stahněte teplotu na 180 oc POTŘEBNÉ SUROVINY.. 800 g vepřové pečeně bez kosti vcelku 150 g brusinového džemu 50 g cukru lžička tymianu štáva z pulky citronu olej sul,pepř
  • Greybeard
    Místo brusinek používám naložené černé jeřabiny.Vynikající!
  • Dana
    Zaujaly mne místo brusinek černé jeřabiny. mám na zahradě dva stromky, každý rok obalené jeřabinami, které celkem nevyužívám.Prosém o recept na naložení jeřabin, pokud je to možné.Díky.
  • Guest  - Svec
    Ihr Vorschlag/Rezept ist sehr gut, praktikabel und gut nachzukochen. Meiner Meinung nach "ta pravá ceská svícková"! Habe dieses Rezept schon vielmal verwendet und meine Gäste waren begeistert! Egal was die "Besserwisser" zu Ihrem Rezept geschrieben haben... Já jsem rozený cech, a vím jak pravá svícková musí chutnat... Kompliment an Sie! Dr. Svec
  • alena  - maso na svíčkovou
    Svíčkovou jsem dělala na vánoce, chtěla jsem rodině předložit něco senzačního, ale bohužel maso jsem měla jako štolverk, a to jsem ho pekla přes dvě hodiny. Nevím, jestli to bylo tím, že jsem nepřikryla pekáč, předtím jsem maso prudce opekla, aby se zatáhlo. Omáčka byla vynikající - dávám hodně zeleiny a šlehačku. Knedlíky dělám hrnečkové - 1/2 litru hrubé mouky smíchám s třemi nakrájenými rohlíky, trochu osolím, přidám 1/2 litru vlažného mléka, 2 žloutky a ze dvou bílků tuhý sníh. Vymastím sádlem asi šest hrnečků a do nich těsto naleju. Vařím v hrnci s vřelou vodu, hrenčky by měly být ponořeny do poloviny asi 25 minut. Jsou moc dobré a podvedou se i začátečníkům.
  • kristýna  - koktejl
    ahoj
  • Hedvika
    Na svíčkovou si musí každý vypracovat svůj vlastní recept.Univerzál(po mnohaletých zkušenostech) NEEXISTUJE!!! Tak ať se daří! :-))))
  • jirka  - marináda
    zelenina se nesmí vařit, vše musí být syrové
  • Guest Láďa  - svíčková
    do nastrouhané zeleniny přidáme mimo uvedené komponenty cukr a to dost. Zeleninu nevaříme, ale pouze pečeme skoro do zlatova. . Po upečení vyndáme bobkový list a vše mixujeme i s kořením..Dále jak je uvedeno
  • Guest
    Svíčkovou také nakládám a to aspoň jeden den předem. Maso kombinuji jak hovězí tak králičí, vždy od každého kousek. Svíčkovou vařím, nezapékám. Do omáčky používám zkrystalizovaný cukr (karamel), dle chuti a kvalitní smetanu. Zeleninu nemixuji, ale pasíruji, lépe se vychutná.
  • Guest  - spek
    máte tam dost hodne speku...jinak dobrá práce http://universal.vmoste.cz
  • novotny.fanda@seznam.cz  - tip na maso
    řekněte své řeznici o květovou špičku a přejde vás snění o pravé svíčkové! Dále podle Ondřeje.
  • Guest
    tak prave tomu ja řikam lahoda
  • Guest  - Na fotce je
    Na fotce je hovězí zadní a ne, svíčková
  • ing.Paska  - Hotel v pivovaře
    Nejlepší svíčkovou jsem měl v Hotelu v pivovaře v Davle praha západ lepší jsem nejedl
  • ..  - Svíčková
    No tak to aby jsi vyrazil mezi lidi, protože pokud jíš jen v Davli, pak možná.... ale Davelský pivovar a jejich jídelníček... tak leda pro Ukrajince co tam ubytovávají...
  • jana  - svickova
    svíčková a jiná jídla tam jsou výborná..mají zas nový jídelníček, takže si skvěle vybereš ;-)
  • Karel
    Toto psal závistivec a ubohá konkurence,kde místo záchodů se chodí na malou ke stromu....
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Svickova
    Diky vsem za komentare a pripominky! Jsem rad, ze tento tradicni recept jeste neupadl v zapomneni:) Typ s pridanim karamelu neni vubec od veci! Chuti rozhodne prospeje.. ale to uz je malinko jiny recept, nez uvedena "vesnicka svickova".
  • Luděk  - Svíčková
    Maso na svíčkovou na neděli nakládám už ve čtvrtek.(hovězí zadní, péro,králík) hodně prošpikuju, osolím do masa vtlačím kuličky pepře, novýho koření,pokryju trochou bobkovýho listu a v míse postupně polévám rozehřátým máslem,aby bylo maso celý uzavřený.Celý to pak posypu jemně nakrájenou zeleninou a do neděle ráno na to v ledničce zapomenu.Maso pak nechám na cibulce zatáhnout a pak je postup klasický
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Diky za postrehy a komentare!
    Diky vam vsem milovnikum svickove za pripominky, postrehy a komentare k receptu :-)
  • Guest
    ahojky moc mi potesil vas recept hned zitra ji vyzkousim . ale maso si nalozim uz dnes . a slysela jsem ze je taky dobry to ne\hat zapekat v treoube
  • pokus
    zkus to držím palce
  • Guest
    přesně tak dělá svíčkovou moje babička z Vysočiny, jen nenakládá, protože používí pravou svíčkovou a to není pak třeba...mám mnoho přátel ve Francii a když jedí mou svíčkovou tak jsou úplně vedle a to je co říct:) Tahle "hrubá" (ve skutečnosti velejemná) svíčková je to nejlepší z kulinářskejch specialit co tady jsou, škoda jen, že bývá problém sehnat kvalitní maso.. Bravo pane šéfuchaři!
  • Guest
    každý tu svíčkovou dělá jinak já sní zítra dělám skoušky snad to dobře dopadne
  • baborak7@seznam.cz  - svickova pro mistra
    mel sem to stesti behem sve 16lete kucharske karieri privravit svickovou na smetane na prani mistra karla gotta,ktery svickovou miluje z prave svickove nechci ,aby to vyznelo jako vytahovani ikdyz vlastne je obdrzel jsem jako jedinny kuchar v ceske republice gottuv rad zlate varecky za pripravenou svickovou na smetane.neverite verte.
  • Guest
    vcera jsem varil svickovou na chalupe v pomalem hrnci podle tohoto postupu [URL=http://www.dokapsy.cz/pomaly-hrnec/2007/06/22/svickova-v-pomalem-hrnci/]svickova v pomalem hrnci[/URL] ocenuji, ze v pomalem hrnci se o vareni nemusim starat a muzu byt venku...
  • Ahoj  - ..
    Dostal sem chut si dnes udelat svickovou, akorat me od tohodle receptu odtahuje prostredi ve kterem se to vari !
  • Pavel  - Prostředí?
    Raději prosté venkovské, z kterého dýchá atmosféra skutečné kuchyně, než umělá naleštěnost plná chemie. Račte si povšimnout, že se vaří na klasických kamnech - a tam se holt naleštěnosti nikdy nedosáhne. :-)
  • Guest
    Moje babička připravovala svíčkovou na smetaně vonící citronem.Nikdy jsem lepší omáčku nejedla, byť to zkouším doma i v různých restauracích. Babička bohužel zemřela a nikdy mi už neporadí,v čem byl ten šmak.
  • Mily
    Nelíbí se mi to prošpikované maso a ani mi to nechutná jak je to nesáklé špekem brrr !! No ani knedlíky na mě neudělali dojem... No a ta hrubá konzistence ...?? No nic moc -já peču svíčkovou v troubě a je vinikající ...
  • češtinský  - checht, Mily
    Jestli je ta svíčková tak vynikající jako tvůj pravopis, tak házím šavli předem.
  • Žrout
    Nedá se nic dělat.Viděl jsem ty obrázky musi navštívit ledničku.OKAMŽITĚ!!!
  • Guest
    svícková je moje zamilované jídlo, delám ho nejméne jednou za rok na nový rok - prestoze ziji jiz 25 let v nemecku. i kdyz jídlo vypadá na techto obrázcích pritazlive, od tohoto kuchare bych ho nejedla ani za nic!kdyz se podívám na cistotu jeho kuchyne - sporák jako kachlicky, je mi na nic!! ;-((((( a krome toho moc speku!!!
  • svickova na smetane
    copak se vam deje,vzdyt ta kuchyn ani neni videt o cem mluvite ???nemam rada lidi kvuli tomu ze ziji v cizine delaji ze sebe neco vic nez jsou,je mi lito ze si nedoprejete svickovou vice nez jednou do roka ,ja ziji v jordansku (to urcite neodpovida vasim hygienickym predstavam jeste drive nez jste mou kychyn videla)a moji pratele jedi svickovou kazdy mesic
  • Bogdan Kawulok  - Svíčková na smetaně - Bogdan Kawulok
    Zdravím všechny fandy a fanšmekry svičkévé na smetaně. Můj recept na svíčkovou je v technologickým postupu skoro stejny jak je uvedené výše ale s tím rozdílem, že já základ ze zeleniky kořenové - (mrkev,celer,preržel) rozmixuju na kaši. A kořeni nevařim volně v zakladu - (nove köření,cely pepř a bobkový list), ale dám ho do čistého hadríku a udelám z toho měšec, který vložím do základu vyvařit. Dělam to tak proto, aby mi kořeni při mixováni základu nezustalo v zelenině a abych ho nemixoval pak taky. Dalši rozdil mam v dochucováni. Dochucuju cukr,sůl,pepř, šťáva z citroná pozor né ocet. A dávám tam i drochu marmelády. Na zjemnění dávám rozšlehaný žloutek. Ale pozor při vmichavání žloutku Vám omačna nesmi vařit, jinak se Vám zloutek srazi.Doď má svičková na smetaně.Přeji všem dobrou chuť. S pozdravem Bogdan Kawulok[EMAIL]Bogdan.K@seznam.cz[/EMAIL]
  • Guest
    Ty zapraseny kachliky mi taky moc chuti nedodaly. Ja vim,"chalupaparsky" recept ...
  • Guest  - Svickova
    recept se mi moc libi, jenom nevim, kolik vody mam pouzit na marinadu, jak dlouho maso dusit. Taky bych rada vedela, jestli se da pouzit zverina (srnci) misto hoveziho a jestli nekdo nevi ekvivalent susenych kvasnic k cerstvym, hlavne v knedlicich, protoze nemam pristup k cerstvym kvasnicim. Dekuji, Katerina
  • Guest
    Svíčková s nádivkou - dle Dušana Hubáčka Ingredience: 1000g svíčkové 100g slaniny sůl pepř 1000ml mořidla 1/8 l kyselé smetany nádivka MOŘIDLO: 1 díl octa 3 díly vody 1 cibule 1 kořen petržele 1 celer 1 mrkev 1 bobkový list několik zrnek pepře několik zrnek nového koření kousek zázvoru 4 lžíce červeného vína NÁDIVKA: 50g slaniny 50g tuku 1/2 husích jater 250g telecích jater 1 cibule 1 houska namočená v červeném víně trochu paštikového koření (hřebíček, muškátový oříšek, květ, bílý pepř, černý pepř, tymián, bobkový list - vše semleté) 2-3 natvrdo uvařené žloutky Popis přípravy: Svíčkovou odblaníme, zbavíme tuku, prošpikujeme, posolíme a opepříme. Mořidlo nalijeme do porcelánové mísy, svíčkovou do něho naložíme a necháme v chladu 2-4 dny. Potom maso vyjmeme a pečeme. Až je napolovic hotové, přidáme kyselou smetanu a dopečeme je. Mezitím podusíme na tuku a slanině to co potřebujeme na nádivku, přidáme natvrdo uvařené žloutky, šťávu z pečeně a vše prolisujeme sítem. Pak nakrájíme svíčkovou na plátky, každý potřeme směsí a sestavíme ji opět do původní formy. Zbytek naneseme na celek a ten necháme buďto 20 minut v troubě dopéci anebo jej dáme do ledničky a studený podáváme s rozsekaným aspikem. MOŘIDLO: Zeleninu nakrájíme nadrobno a s kořením nasypeme do tekutiny (ocet, voda, víno), dobře provaříme a necháme vychladnout.
  • Bali
    moje mamka dělá svíčkovou s ptáčky, je to vynikající ;-)
  • Martas  - Kachlíky
    S těma kachlíkama už dejte pokoj, koukejte na jídlo, ne na kachlíky, bylo by zajímavé jak vypydaj ty Vaše - pokud tedy vaříte... já bych radši žil než ve sterilním prostředí ohříval polotovary... Svíčkovou hned dneska uvařím, moooc se těším, budu ale muset otřít kachlíky, aby náhodou...
  • Venca  - Pravá svíčková
    Zkuste jednou respektovat název jídla a použijte přeci jen pravou svíčkovou. je to jistě nákladnější, ale kdo jednou ochutná.... Bohužel dnes se pod pojmem "svíčová" většinou myslí omáčka (svíčková s ptáčky...) A rozhodně vynechte ten papiňák!!
  • Karl  - Pravá svíčková???
    No,asi nevíte,jak tento název vůbec vznikl.... a je to škoda...
  • Jarda  - pravá svíčková
    Je to jednoduchý. Vezměte pravou celou svíčkovou a zvedněte ji za špičku do svislé polohy. Vypadá jako svíce. Odtud ten název masa. Pokrm se jmenuje Sv. na smetaně. Tím tu vznikly dva pojmy.
  • Tamara  - svíčková
    Citronovou chuť docílím několika kolečky citronu i s kůrou, se kterými se maso a zelenina pečou. Lze i v papiňáku. Do hotové omáčky přidávám několik lžiček rybízové marmelády. Při servírování ozdobím šlehačkou a brusinkami. Jinak technologický postup je stejný. Tento recept chutná také výtečně s krůtím prsem.
  • Zbyněk...  - Co ted?
    Braši jsem v kaši....tento recept mě straší.Jako chtěl jsem našim udsělat svíčkovou aby jim padly huby užasem ale jak jsem si tak přečetl ty komentáře tak fakt nevím...to co se jednomu líbí dryhý odsoudí a naopak..a ted kdo z vás má pravdu...Nejsem machr přes kuchyn ale podle receptu udělám vše ale ted váhám koho tady poslechnout....no pak vám napíšu jak jsem dopadl:-)
  • Guest  - oprava
    No top jste gurmeti a ne gurmáni. Do svíčkové se zásadně nepřidává mouka a sladí se . Sladí se karamelem!!!!!! pac obžerové
  • Amijka@seznam.cz  - Svickova
    Nezlobte se vazeni za moji troufalost, ale nekteri "nadavate" na tento recept. Svickovou jsem delala dle tadytoho receptu a mohu rict, ze byla vazne SPICKOVA. Nechci byt oskliva, ale otevrete oci, to neni spatnym receptem, ale vasi gramlavosti. Clovek musi umet varit. Ja ve svych 20ti letech (se zdravotni skoulou) zvladam opravdu vsemozne recepty vselijakych kuchyni a jeste se nestalo, ze ja nadavala na recept. Kdyby se mi to nepovedlo, tak to byla VZDY MA CHYBA. Ne chyba receptu. Takze nezlobte se na me, zda-li jsem nekoho urazila, ale uprimnosti se nejdal dostanete. Budte kriticti sami k sobe, ne k receptu. Autora receptu neznam, ale kdybych znala, zaslouzi odbornych pochval. S pozdravem LUCIE
  • Houba  - S tak trochu jinými knedliky
    Dobrý den, to je přesně ono, takhle (podobně) recept praktikuji několik let a v pohodě. Mé modifikace: K vůli dceři špikuji jen půlku masa a do omáčky přidávám strouhaný perník (z Pardubic :-) Nepoužívám tlakáč, ale v neděli to zkusím. Maso nezatahuju na zelenině, ale na woku v olivovém oleji z pokrutin s máslem (výpek pak přidám do pekáče). Použiju-li zadní hovězinu, formuji to nití. Knedle dělám podle receptu mé tety z Chomutova: Hrubá mouka => důlek, droždí (kvasnice), trocha soli, půl kypřicího prášku, voda => kašička, nakrájené starší rohliky (nejdražší položka), voda či mléko (OPATRNĚ!) => pořádně prohníst ve vláčné těsto (na tom záleží). IHNED vytvarujeme šišky a necháme 3 min. odpočinout, pak potřeme olejem a dáme na pařák nad páru a po dvaceti minutách je to hotové :-) Zkuste to ! S pozdravem Karel HOUBA z Prahy, třetí patro
  • Guest
    BOMBA
  • ....  - SUPER CLANEK
    jako by na mě dýchnulo davne mládí a zavoněla maminčina svíčková ..... těm co tvrdí že se ta pravá svíčková dá udělat bez správně naloženého masa vzkazuji - "neplýtvejte casem s jeji pripravou a běžte do MC Donaldu"
  • Kara
    My máme nejraději maso vepřové, a to páteř nebo nejlépe panenku. Nešpikuju a naložím do Halali. Halali mně vyhovuje, protože ten nálev se zeleninou je hodně slanosladkokyselý a okořeněný. Druhý den maso vyjmu, osuším, osolím, do pekáče dám máslo, vložím do rozehřáte trouby rozpálit, opeču maso, zaliju tím Halali a dám péct. Pak nakrájím na kostičky cibuli, nastrouhám hromadu mrkve, petržele a kus celeru. V kastróle rozehřeju máslo a dám to všechno opéct, přihodím rybízovou marmeládu, lžíci plnotučné hořčice, zastříknu balzamikovým octem nebo citr. šťávou, trochu podleju a dusím. postupně pak přidávám k masu, přidám ještě pár bobkových listů a vše peču v troubě. Upečené maso vyndám do varného skla, pokladu trochu máslem, přikryju a vrátím do vypnuté trouby. Ze zeleniny vyndám bobkové listy a rozmixuju dohladka. Podle koncetrovanosti trochu rozředím a zahustím troškou polohrubé mouky, rozmíchané ve vodě a povařím dohladka. Vmíchám kysanou smetanu a dál nevařím. Na závěr vešlehám kousek studeného másla. Na stůl dám do mističek klínky citrónu, pro případné přikyselení, brusinky, našlehanou neslazenou šlehačku. Masíčko je nádherně měkké.
  • kača  - svíčková
    I my jíme svíčkovou z vep.masa vždy se svíčková brala jako jídlo sváteční,náročné na přípravu atd..abych mohla tuto pochutinu dopř´át rodince i ve všední den mám tento postup:na másle orestuji veškerou nastr.zeleninu špalíček vepř.prošpíklé anglickou slan.orestuji na rozpáleným oleji ze všech stran,pak hodím vše do kastrolu vydusím do měkka zeleninu rozmixuji cit.šťávou okyselím nastr.trochu kůry na ovonění zahustím kys.smetanou podávám s brusinkama.Opravdu je to za chvilku a na chuti se nic nemění.Nakládání,pečení,restováníatd zbytečně dlohé a chuť stejná.
  • Crosti
    Musím souhlasit s Amijkou - na tomto receptu není jediná chybicka(moje babicka snad jen pridavala vice smetany a na zaver jeste trochu masla). Kdo si chce pripravu zjednodusit (papinak?!) , prosim, ale musi pak pocitat s tim, ze vysledek bude svickovou jen pripominat...A kdo se ohlizi na zdrave stravovani, tak at klikne na jine stranky, tusim, ze tady je to o gurmanskem zazitku. Svícková byla bezchybna!!!! P.S. Dekuji K. Houbovi za tip na knedlíky, zkusim hned zitra :-)
  • kmochacek  - jseš dobrej
    Zitra přijedou mé děti a tak jsem dnes uvařil svíčkovou podle tohoto receptu.Nejsem laik ale je opravdu chutná.DěkujiMoje máma ji dělá trochu jinak ale tato je originální.
  • Guest  - svickova
    jo, tohle je presne ta babickovska svickova chystana na kamnech, kam jsme nosili drivi:-) nekdo se ptal na zverinu -u nas se pouziva, vetsinou delame svickovou ze srnciho hrbetu, ale i z kyty. Maso spikujeme, nakladame tri dny predem, zeleninu pak pasirujeme pres "dršlák" (s mixerem by me 85leta babi vyhodila), smetanu samozrejme 30%, zadne novodobe nahrazky:-) A problemy s vahou nema u nas v rodine nikdo:-)
  • Guest
    Tak to je to pravé,jak se má svíčková připravovat.Děkuji.
  • pavlíček  - svíčková pro labužníky
    Maso 1 kg (svíčkovou, ale ji drůbeží a obzvláště zvěřinu(!) hodně nasolím a prošpikuju zmraženým špekem, naložím do cibule (asi 2 střední) 4 větší mrkve a 2 petržele, asi 1/4 středního celeru vcelku na plátky (ty v závěru vyhodím), jeden citron na plátky, 2 deci červeného (lépe vermut, výborně portské!), 5 lístků bobku, 8 kuliček pepře a nového koření, a zbytek doleju vodou, aby bylo maso ponořené, asi čtvrtka kostky másla. Vše ohřeju, jen aby se máslo rozpustilo, promíchám a odstavím na dva tři dny do chladna. Maso orestuju na rozpáleném sádle aby se zatáhlo, pak přidám zeleninu z naložení - bez celeru, vše dusím a podlévám nálevem, až je maso měkké. Svíčkovou nedusíme moc dlouho, aby se při krájení nerozpadala. Hotové maso vyjmu z kastrolu, vytáhnu lístky a kuličky koření, zbytek nálevu vydusím, zasypu lžící hladké mouky a trochu jakoby zasmažím, pak pomalu dolévám 1/3 mléko, 1/3 šlehačky ke šlehání a 1/3 zakyslé šlehačky a převedu do varu. Máme rádi hodně omáčky, takže všeho je asi litr. Pokud je ještě omáčka hustá, můžeme ředit zbytkem nálevu nebo mlékem. Dochutíme případně solí, citronem nebo cukrem, event. karamelem, kdo má raději omáčku tmavší. Za tu práci to stojí, kdo to chce mít za čtvrt hoďky hotovo, ať si koupí svíčkovou v sáčku.
  • Pavlíček  - Svíčková pro labužníky
    A ještě jsem zapomněl - hotovou omáčku přes síto pvyčistím a asi polovinu zeleniny propasíruju. pp.
  • guest  - svickova
    dekuji !!! velmi dobry recept!!! :-*
  • Kania
    Vyzkoušeli jsme kvalitní klokaní maso a nemá to chybu. Stejně jako hovězí prošpikovat, použít ten vlastní a zaručeně nejlepší recept. Přátelé s mlsným jazykem tipovali dobré hovězí, zvěřinu, ale shodli se na vynikající chuti.
  • Pavel Martin  - Klokan
    přesně jste to vystihla - podobnost chutí a vůní se zvěřinou je nikoli náhodá, ne nadarmo se totiž správně říká klokaní zvěřina. Navíc klokaní zvěřinu nemůže odmítnout ani zatvrzelý zastánce zdravé výživy. Takřka žádný cholesterol! Nezapomenutelný Roman Brádler z motorestu U Krkonošského medvěda vstoupil s "klokanem" do české kuchyně jako jeden z prvních průkopníků a upravoval ho klasicky "počesku". Zkuste například, pokud seženete, klokaní oháňku na česneku s bramborovým knedlíkem a špenátem! Pozor však. Oháňku je třeba před pečením povařit skoro doměkka. Klokan se také výtečně váže i s nejtučnějším bůčkem. V Krásném Březně se prodávala sekaná. Stály se na ni fronty! Kuchařství zdar, dobré chuti především. :-)
  • JK
    Dobrý den, mám dotaz - kde je ten motorest? Má něco společného s Kuchařkou pro Krkonošského medvěda? Rád bych tam zašel. Dík. JK
  • Robert  - Presne takto se dela svickova!
    Tak presne takhle se dela svickova, zadne obmeny, mixovani,kdyz je po vyplate sup tam pravou svickovou, pred vyplatou zadni, o vikendu ji udelam. DIKY!
  • Pavel Martin  - Pravá svíce
    je minutkové maso, nikoli na přípravu "svíčkové" - což takhle zalovit v historických pramenech - po tovaryšské zkoušce se podávala "pečeně při svíčkách", což bylo zpravidla hovězí maso na smetaně, protože zatímco vepřové bývalo běžnější, hovězí se v kuchyni používalo spíše jen ve městech a bylo "slavnostnější".... A na venkově bývalo k řezníkovi daleko. Jsem také skutečně upřímně nadšený, že zde nikdo nepropaguje "brusinkový terč", neboli plátek citronu, ušlehaná smetana (dnes příšernost ve spreji) a brusinky, dnes zpravidla marmeláda, učiněné kulinářské barbarství z norem veřejného stravování. I když si kuchař dá práci a omáčka je lahodným skvostem, rozpatláním "terče" host zážitek zcela zkazí. Někdo přidává nepříliš brusinek už při přípravě omáčky (budiž, je to drobná osobitá odlišnost od tradice, a stále lepší, než kydnout do základu lžíci nebo dokonce dvě plnotučné hořčice, jak radí normy a bohužel dnes ještě mnozí profesionální kuchaři), ale brusinky je chutnější podávat zvlášť v mističce, třeba tak, jako nesměly chybět u vepřových kotletek na zázvoru s natrženým bramborovým knedlíkem, připravovaných v Kašperských Horách pro schwarzenberské mlsné lesníky. Souznění chutí a vůní omáčky se uchová, brusinky podávané zvlášť ho pak jen podpoří. Kuchařství zdar, dobré chuti především! :-)
  • Lenka  - Mňam
    Nádhera, úplně jsem dostala chuť... Já svíčkovou peču, často s králíkem. Osmažím si slaninu, zeleninu, dodám koření, našpikovaného králíka a peču a peču a peču... pak vyndám maso a rozmixuju se smetanou, brusinkama...dle chuti. Nezahušťuju.. Je to mňamka!!!!!A bez pořádných brusinek - ne marmeláda - ani ranu. Tak už vím, co budu odpoledne péct:))
  • Anonymní
    vubec se mi to nepovedlo, chtelo by to asi praxi
  • KAREL  - svíčková
    ahojte , svíčková je obřad pokud chcete aby byla kvalitní .Nejlepší co znám je ze zajice , ale i hovězí ale pravá svíčková ne nějaká náhražka masa jako třeba zadní hovězí,každá svíčková musí být naložená v tzv.mořidle. Jinak to opravdu není ono .Jinak vše podle postupu .....
  • Dagmar
    Děcka tak jdu na to, všechnoj sem pročetla, všechny nápady, tak snad to vyjde, ještě jsem to nikdy nevařila :))). Budu nakládat a přidám navíc ten karamel :)
  • Jan Molnár  - naložení
    Mám dotaz. Naložené maso v hrnci se na 1-2 dny ukládá do jakého prostředí? S manželkou se stále hádáme(ona to dává do ledničky!). Já tvrdím, že by to mělo zůstat v kuchyni. Jan
  • efkastefka  - svíčková na smetaně
    ano, tento recept je podobný mému i s pekáčem, který používám. Jen nedusím na plotně, ale v troubě. Po změknutí masa vyndám, vše, co je v pekáči, i s kořením rozmixuji ponorným mixerem a doplním cca 400 ml smetany ke šlehání. A i do nakládání dávám namísto octu citron. Nejvíce práce mi vždy dá očistit zeleninu. Ostatní je brnkačka.
  • renni  - svíčková
    svíčková a knedlík
  • katka  - svíčková
    teda ty knedlíky jsou jak malované a na ty kamna nenadávejte já mám elektriku to je ještě horší jinak svíčková jak od maminky ještě škoda že se to nedá rovnou z pc ochutnat :-) krásné .
  • Dana  - svíčková, omáčky s masem...
    Zdravím, recept mám v podstatě stejný, pouze s tím rozdílem, že maso "dusím" pod poklicí v troubě a podlévám vývarem se zeleninou. Měkké vyjmu,omáčku zahustím, příp. dochutím, nakonec zahustím a přes síto přepasíruji. Omáčka i maso jsou takto chutnější a mají ten správný říz. Tentýž postup používám např. u španělských ptáčků, rolád s omáčkou, guláše, atd.... Přeji hodně dalších kvalitních receptů. Dana
  • Dejdar  - Opravdu jsme si pochutnali
    Byli jsme natáčet nedaleko od Prahy. Zastavili jsme se na jídlo v Pivovaře Davle. Dali jsme si všichni svíčkovou na smetaně s brusink.terčem. Musel jsem to napsat,protože lepší jídlo jsem nikdy opravdu nejedl.Moc doporučuji-je to fakt bomba.Tak jak níže již někdo psal. Takže příště opět.
Komentářů (84)