RECEPT: SkoroKulajda s čerstvým koprem
Neděle, 30 Červenec 2006 00:00

RECEPT: SkoroKulajda s čerstvým koprem

Už se opakuji, ale současné počasí nemůžu ohodnotit jinak, než citací okřídlené věty: „Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastný.“ Teplotní rekordy si hrají na honěnou a tak jsem pro vás připravil recept na osvěžující skoroKulajdu neboli bílou mléčnou polévku. Konzumovat ji lze nejen teplou, ale i vlažnou a v některých případech dokonce i studenou. Příprava je  velmi jednoduchá a nenáročná na suroviny.

 

Ingredience

Podmáslí - kefír, mléko apod.

Smetana

Brambory

Houby - lze použít čerstvé i zavařené (sušené nedoporučuji)

Kmín

Vajíčka

Mouka 

Ocet

Sůl

Pepř

 

Kopr - čerstvý přímo ze zahrádky.

RECEPT: SkoroKulajda s čerstvým koprem 

 

Příprava

hrnecJak jsem předeslal, příprava skoroKulajdy není komplikovaná. Dokonce nelze ani přesně stanovit poměrné množství surovin. Hodně záleží k jaké příležitosti polévku připravujete. Přidáním smetany lze docílit „luxusních“ výsledků za cenu zvýšené kalorické hodnoty.

Aby bylo možné jednotlivá vylepšení přehledně oddělit, zapůjčil jsem si od Škoda auto odstupňování výbav od Junior přes základní Classic až po luxusní RS.


Základní kostra polévky

Připravíme si syrové oloupané brambory. Tyto nakrájíme na hranolky a dáme s kmínem vařit do hrnce s osolenou vodou (množství vody by mělo být úměrné následně přidanému mléčnému základu). Vše odpovídá cca 3 litrům polévky.


Kulajda Junior

Do vody s uvařenými brambory přidáme lžíci octa a vařící podáváme :-)))

 

Kulajda Classic

K uvařeným bramborům přidáme podmáslí resp. tučnější kefír. V mléce si rozmícháme cca 2 lžíce hladké mouky s mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu. Do zhoustlé polévky rozklepneme jedno-dvě vajíčka. Ochutíme solí, pepřem, koprem a octem.

 

Kulajda RS

Kromě podmáslí přidáme i půl litru smetany (33%). V závěru polévku vyšperkujeme přidáním skleničky nakládaných hub. Před servírováním si ve zvláštním kastrůlku uvaříme několik vajec. Oloupané je vkládáme do talíře s polévkou. Zdobíme koprem a konzumentovi dáváme k dispozici nádobku s octem na dochucení.

 

Výsledek ve verzi RS  

RECEPT: SkoroKulajda s čerstvým koprem 

 

 Diskuze: Mám tuhle polévku tuze rád. A co vy?

 

 

Přidat komentář
  • Hydraulik  - Kulajda
    Pro ostatní!Takhle opravdu vypadí kulajda! A ne to co se za ní někde vydává a prodává.Hy P.S. Už jdu vařit
  • GurmetKlub.cz  - Neni k dostani
    Uprimne receno... ja jsem jeste na byt jen dobrou kulajdu v zadnem restaurantu / hospode nenarazil :-(
  • Veu  - Kyselo
    Mňam! Takový polívky mám moc ráda, dokonce i v tomhle teple si ji dám. A už jsi ochutnal pravý krkonošský kyselo? To je taky mňamka.
  • GurmetKlub.cz  - Re: Kyselo
    Tak musim s pravdou ven, ale krkonoske kyselo jsem jeste nikdy nejedl :-) Mrknu se po receptu a zkusim stesti :-)
  • Veu  - Recept
    Recept najdeš na netu v několika verzích, to není problém, je celkem i jednoduchý:-) trošku problém je sehnat chlebový kvásek. Musíš narazit třeba na dobrou prodejnu patřící pekárně. My si ho vozíme z Krkonoš, dá se i zmrazit. Zkus to, jestli ti chutná kulajda, tak kyselo ti určitě taky zachutná:-) Přeju hodně štěstí :-)
  • GurmetKlub.cz  - Kvasek
    Zrovna jsem se po nejakem receptu pokukoval.. a dorazil tvuj komentar:) Jediny zadrhel budiz "kvasek". Do vlastni pripravy se mi zatim nechce.. takze budu patrat po "hotovem" produktu.
  • Guest  - miluju kulajdu
    ale léta už vařím jihočeskou, z mléka, smetany a kysanky, bez kopru ale zato jenom s liškami, protože, jak říkávala moje babička, hnědé houby do bílé polévky nepatří :o((( Další modifikace je s krupkami nebo s kyselým zelím ale základ je stejný. Jo, a zadělávali jsme ji "zátřepkou" ne jíškou. Mňam !!!
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Klulajda stokrat jinak
    Je to tak, lisky by byly idealni.. Bohuzel ne vzdy je jich dostatecne mnozstvi. Modifikace s krupkami a zelim jasne ukazuje, jak univerzalni je to pokrm :-)
  • Pan Patizonek  - Mňam
    Kulajdu miluju! Dělám (tedy, dělal jsem ji jen jednou :-) v RS verzi bez kefíru. Vajíčka na skorotvrdo dělám do ztracena a houby čerstvé (popř. sušené). Mňam mňam ;-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Taky moznost :-)
    Nakladane houby polevku prijemne okyseli:) Vejce "do ztracena" jsou dle me vhodnejsi nez klasicka na tvrdo. Nejradeji mam, kdyz jsou vejce nahnilicko a po jejich rozdeleni z nich do polevky vyteka zloutek :-)
  • káča  - skorokulajda
    tak jsem hledala až jsem našla... Hledám totiž polévku, kterou nám vařila babička a my jsme jí říkali vajíčková nebo převařená. Bohužel si nikdo z nás recept nevzal a já už se teď nemám koho zeptat:o( Ale... tahle Vaše skorokulajda se jí náramně podobá. Takže děkuju moc...
Komentářů (11)