RECEPT: Plněné zapékané žampióny
Neděle, 18 Červen 2006 11:05

RECEPT: Plněné zapékané žampiónyPo receptu na Brokolicový krém je tu další, tentokrát monstrózně žampiónový. Motivace k přípravě byla stejná jako u polévky – zpracovat zbytkové a procházející suroviny. Za cca 30 minut se mi podařilo vytvořit velmi příjemný předkrm, který v mém případě úspěšně suploval i roli hlavního chodu a dezertu. Recept lze samozřejmě modifikovat a přidat například slaninu, já jsem se při výběru surovin striktně držel „best-before systému“. Popis přípravy, seznam ingrediencí a fotografie naleznete v článku.

 recept

Ingredience

 

  • Žampióny
  • Sušená rajčata
  • Česnek
  • Olivový olej
  • Sýr s modrou plísní
  • Mozzarella
  • Koření, sůl, pepř

 

 Postup přípravy

 

  • Krok 1. Očistíme a nakrájíme si česnek. Doporučuji se držet „plátkování“ a následně nožem náhodně celé množství pokrájet. Česnek nemačkejte v lisu, hrozilo by přejmenování pokrmu na „česnek s žampiony“.

Image

 

  • Krok 2. Sýr s modrou plísní uvnitř hmoty si nakrájejte na kostičky cca 0,6 x 0,6 cm (dobře se plní do žampionů). Značku sýra je možné volit libovolně.

Image

 

  • Krok 3. Sušená rajčata necháme okapat a následně je nakrájíme na čtverečky (kostičky).

Image

 

  • Krok 4. Očištěný žampión připravený k plnění a tepelné úpravě. Vykrojené nohy jsem vyhodil, ale je možno je nakrájet do plnící směsi.

Image

 

  • Krok 5. Na pánvi si rozpálíme olivový olej (jedná se o panenský olivový olej, tak pozor na příliš vysokou teplotu).

Image

 

  • Krok 6. Očištěné a připravené žampióny po obou stranách lehce opečeme, osolíme a opepříme. Tím docílíme jejich změknutí a ušetříme čas při zapékání.

Image

 

  • Krok 7. Vyndáme žampióny a ve zbylém oleji orestujeme česnek a nakrájená sušená rajčata. Pozor na spálení česneku. Nejdříve „jeďte“ na plný výkon a následně nechte směs na malém plameni pomalu chuťově spojit.

Image

 

  • Krok 8. Žampióny rozložíme po plechu (lehce pomazaném olivovým olejem) a plníme připravenou směsí. Na povrch rozložíme nakrájené kostičky sýra.

Image

Image

 

  • Krok 9. Plech vložíme do vyhřáté trouby – cca 2000C a pečeme cca 10-15 minut.

Image

 

  • Krok 10. Na každý z žampiónů položíme plátek mozzarelly a přepneme na gril. Mozzarella se krásně rozteče a na povrchu utvoří krásnou hnědobílou „pokličku“.

Image

 

  • Krok 11. A je tu finále. Hotové plněné žampióny můžeme podávat jako předkrm s bílým pečivem, zeleninou... nebo jen tak jako jednohubky.

Image

 

 

Pokud se rozhodnete tento recept vyzkoušet, přeji vám mnoho úspěchů a „dobrou chuť“ :-)

 

 

Přidat komentář
  • Dáša
    Úžasné. Škoda, že na obědy chodím v práci a podobný kulinářský zážitek mě může potkat leda o víkendu:-) Co mi ovšem nejde do hlavy, jsou ty suroviny, které uvádíte jako zbytkové nebo blížící se propadu data expirace:-) Nevím, jak to děláte, ale u nás doma se podobným potravinám (sušená rajčata, niva, mozzarella, žampiony,..) nepodaří zařadit se do žádné z výše uvedených kategorií:-)
  • GurmetKlub.cz  - Zbytkove suroviny :-))
    No popravde.. susena rajcata nebyl artikl k "projiti":) Prochazela mozzarella, zampiony a ve spajzu se hromadil cesnek :-) Ale abych to uvedl na pravou miru. Pokud si vylozene nekupuji suroviny pro konkretni vareni, je vsechno vareni svym zpusobem ze "zbytku". Nicmene pokud zachranuji dve a vice ingredienci pred zkazenim, potom je to klasicka "best-before" strategie :-)
  • pan Cuketka  - m-ň-a-m
    podobný dělám taky, u mně budou postupně s ostatními v rámci mého tapas miniseriálku... tyhle ovšem vypaají velmi skvěle!
  • Dáša  - Fotky
    moc chválím:-)
  • GurmetKlub.cz  - Diky
    S fotkama je to problem.. Muzu rict, ze kdyz behem vareni fotim, moc si to neuzivam:) Bude to chtit si "zvyknou" :-)
  • Bee  - díky
    Tak jsem vyzkoušela tadyten vynikající recept a můžu říct, že to bylo naprosto delikátní. Sice jsem použila kozí sýr místo sýru s modrou plísní a nedala jsem navrch mozzarellu, ale i tak to bylo něco neskutečnýho pro naše chuťové buňky. Díky moc
  • Saša  - Hm...
    Hm... Vypadá to mocinky lahodně ,ale zajímalo by mě jestli se tam nemusí dávat ty rajičata sušená a nebo jako normálníí ??? Odepište na E-mail: Watter.Melone1@seznam.cz děkuji moc ... :) Jinak bych si to určitě uvařila ...
Komentářů (7)