RECEPT: Babiččin jahodový koláč
Sobota, 01 Červenec 2006 23:18

RECEPT: Jahodový koláčJsou tomu dva dny, co jsem se stal majitelem košíku plného jahod. Ruku v ruce s počínajícím pocitem silné jahodové bezradnosti jsem požádal o radu čtenáře. Z došlých emailů a příspěvků v diskuzi jsem celý jahodový problém vyřešil ve dvou konzumačních krocích. Prvním z nich byl babiččin jahodový koláč. Recept a fotografie jsou k dispozici uvnitř článku. Dobrou chuť..

 

sladkeKdybych se měl pokusit o jednoduchou a výstižnou charakteristiku prezentovaného koláče, vystačil bych si s okřídleným: „V jednoduchosti je síla.“ Poctivé linecké těsto a bezmála dva kilogramy jahod zaručují „voňavou budoucnost“ našich spíží.

RECEPT: Babiččin jahodový koláč

 Recept

ReceptNež začnu psát recept, rád bych se zmínil, že autorem koláče je moje babička. Lze říct, ideální spolupráce. Jedna babička si dá tu práci a absolvuje čtyři hodiny jízdy vlakem s košíkem čerstvých jihočeských jahod, druhá babička část „zásilky“ zpracuje ve výtečný koláč. Mám holt štěstí na prarodiče :-)

 

Těsto 

  • 300g hladké mouky
  • 300g polohrubé mouky
  • 200g pískového cukru
  • 150g másla
  • 3 celá vajíčka
  • prášek do pečiva
  • cca 200-250ml mléka


Ovocná směs

  • 1,5 – 2,0 Kg jahod
  • cukr


Žmolenka

  • cukr
  • hrubá mouka
  • máslo


Postup

Z ingrediencí vypracujeme standardním způsobem linecké těsto. Rozválíme ho a umístíme do vymazaného pekáče (hlubšího plechu). Povrch rovnoměrně poklademe jahodami a posypeme žmolenkou. Pečení probíhá cca 20 min v troubě na třetí stupeň. Zde je ale malinký zádrhel. Trouba, ve které se koláč pekl je víc jak šedesát let stará. Třetí stupeň zde odpovídá tepelnému výkonu 600W.

Finta: Těsto lemující okraje pekáče zde není na ozdobu. Jen podle něj lze spolehlivě kontrolovat míru upečení celého koláče.


Ochutnáváme

Omlouvám se, ale... jen pomyšlení na úžasnou chuť a vůni mě nutí se vzdálit... do spíže..... A divíte se mi?? :-)

 

RECEPT: Jahodový koláč 

RECEPT: Jahodový koláč

 

 

Přidat komentář
  • pan Cuketka  - mňamka ;)
    a gratulace k novému designu, je to o 100% lepší!
  • GurmetKlub.cz  - Diky :-)
    I tenhle ma radu much.. ale rekneme, ze to je krok spravnym smerem.
  • Guest
    Tak to jdu zkusit....... snad se to povede
  • Šéf kuchař Martin-Ostrava
    právě jsem se probudil a vlednici mám od včerejška jahody,asi tak 5kg.tak se jdu na to podívat.Díky za recept.Potom dám vědět jak to chutnalo.
  • Martinka
    výborný receúpt!!!!!
  • Guest  - Booomba
    Co více dodat,mám ho těď v troubě a ypadá to dobře tak doufám že bude i chutnat díky za bomba recept
  • Pavlína
    uvidíme jak bude chutnat, teď se mi prývě peče v troubě...
  • Alana
    Večér se pustim do pečení tohoto koláče tak doufám že se mi povede jako babičce.Mám na něj chut jak jsem ho viděla na stránkách díky.
  • sysa  - těsto
    Tak jsem udělala poloviční dávku, protože u nás buchty moc nejdou, ale fotky byly lákavé a mám to těsto nějaké řídké, určitě to válet nebudu, tak snad z toho něco vzejde. dám vědět.
  • Guest
    Ahojky všichni strašně ráda peču a tak jdu vyzkoušet tenhle koláč a dám vědět jak chutnal jen mě mrzí že v popisu na žmolenku není kolik čeho né každá žmolenka je dobrá a nezkušená kuchařka si nebude vědět rady kolik čeho tam dát papapa Aja
  • Guest
    tak už se pečem dala sem jen 200ml mlka a válet by skutečně nešel jak psala ta paní ale jak bude chutnat vám písnu pa Alča
  • Alča
    jdu na něj
  • Guest
    tak jsem si koupila jahudky a hledala recept na koláč.až tenhle zvítězil a nelituji toho.sice moc koláče a buchty nemusím,ale u tohodle jsem jedla až se mi dělali boule za ušima.je vynikající.ps:těsto je sice řídčí,ale dala jsem trochu víc mouky a cukru a vše bylo O.k.PEČTE,NEBUDETE LITOVAT,MNAM
  • Alča
    tak dnes peču už druhej plech je opravdu rychlej a moc dobrej.Tak děkuji za recept pa Alča
  • lida  - kolac
    byl super
  • Lenka  - jahodovy kolač
    mockrat děkuji za skvěli napad je to moc dobry kolač
  • Jana
    no tak ti teda pěkně děkuju,jak sem se na ten koláč těšila tak mě přešla chut,příště by bylo lepší dát sem podrobnější návod,tímto těstem bych totiž mohla zazdit barák a vydržel by několik let!
  • Guest  - Ahoj
    Musím moc poděkovat za tento recept, je to asi nejlepší koláč, který jsem kdy dělala a jedla. Všichni mi ho chválí a má fakt velký úspěch. Díky Petra
  • Anka  - Skoda ceskych jahod
    Mam tu 2 kg hnusnych poslkych jahod a kedze sa nedaju jest surove, skusim tento kolac, vsetky ingrediencie mam. Nabuduce nebudem kupovat polske jahody, fuj:(
  • Anka  - Linecke s praskom do peciva???
    Neda mi okomentovat jednu -povedzme- zvlastnost.. Este nikdy som nepocula o lineckom, do ktoreho by slo mlieko, ale s tym sa da zmierit, ale ten PRASOK DO PECIVA??? to uz je trochu ine cesto, nie linecke, nehnevajte sa...
  • kucharka
    hahaa naj co som kedy jedla
  • Zuzka  - Letní dobrota
    Děkuji za recept. Tento výborný koláč nám dělal společníka při cestách na loňské dovolené (jen krátce :-)) a letos jsem musela Vaše stránky vyhledat znovu, protože nám moc chutnal.
  • pavla  - :-)
    Take jsem vyzkousela tento kolac, ale testo jsem nerozvalela a ani nemohla, protoze bylo ridke. Co se tyce chuti, je to dobre, ale jelikoz jsem zacinajici nezkusena kucharka, tak bych tez uvitala podrobnejsi informace co se tyce te zmolenky a cukru v jahodach a jestli je mam mixovat nebo ne :) Kazdopadne dekuji za inspiraci, hledala jsem neco rychleho, sladkeho a abych se mohla zbavit 3kg jahod z lednice a tento recept mi pomohl :)
  • Veronika  - výhra
    děkuji moc za recept, povedlo se a já jsem ve svých čerstvých 17 letech udělala svůj první koláč :D doufam, že bude přitelově matce chutnat :)
  • demi lovato  - super dezert
    je to proste uzas
  • terka
    hej..no to ne..!!to je vynikajcí..!! děkuju za skvělí recept..!! :p
  • tINO  - otazka
    Mozu tam ist aj zmrazene jahody?
  • Divizna  - Údiv
    Šmarjá, to píše muž!! Díky jeho babičkám, díky zveřejnění zaručeně nejlepšího receptu, můžeme tento jahodový koláč vyzkoušet. Jdu na to! :-)
Komentářů (28)