RECENZE: Staré Kladno
Sobota, 13 Květen 2006 19:56
RECENZE: Staré KladnoAčkoli název podniku vzbuzuje pocit staleté tradice, není tomu tak. Restaurace je otevřena teprve několik let na místě bývalé galanterie a prodejny drobné konfekce. Najdete ji na pěší zóně v samém centru města Kladna. Původem úžasná kavárna, potom hledající se restaurace a nyní sebevědomý podnik nabízející posezení u kávy i příjemně strávenou večeři ve dvou. Jaké je „nové“ Staré Kladno? Mohu vám prozradit, že moc dobře.. Více v kompletní recenzi..

Lokalita

RECENZE: Staré KladnoJak bylo v perexu naznačeno, Staré Kladno najdete v dolní polovině kladenské pěší zóny. Přímo u restaurace sice nezaparkujete (z důvodu statutu pěší zóny), ale v blízkosti se nachází několik velkokapacitních parkovišť. Dostupnost pomocí MHD je vynikající (5min od hlavního autobusového nádraží) a návštěvy se nemusí obávat ani pražský klient – cesta trvá cca 30min.


Interiér

RECENZE: Staré KladnoDíky rohovému umístění restaurace je prostor dostatečně prosvětlen velkými obvodovými okny. Stolečky zaplňují většinu užitné plochy – překvapivě. Místa přímo u vchodu trpí za chladných dnů při každé manipulaci s dveřmi vnikajícím ledovým vzduchem. Stěny jsou béžovo-žluté a nábytek hnědý. Na zdech visí černobílé fotografie „starého Kladna“ a dvě klimatizační jednotky. Vytknout lze snad jen rudě zářící „neon“ chladící skříně společnosti Coca Cola. I toto lze částečně omluvit nedostatkem místa. Vždyť i kuchyně je umístěná v suterénu. Celkové ladění interiéru do teplých barev nejlépe oceníte v zimě u dobrého latte, při pohledu na zasněženou pěší zónu plnou zmrzlých chodců. V letních měsících lze posedět na každoročně budované kryté zahrádce.

RECENZE: Staré Kladno 

 

Obsluha a servis

V minulosti, kdy se v odpolední víkendové špičce o celou kavárnu starala jedna servírka, šlo hovořit o pomalé a zapomínající obsluze. Během mých posledních návštěv byl personál vždy přítomen v dostatečném počtu. Firemní „stejnokroj“ je vkusný a číšníci pozorní. Velkou pochvalu si zaslouží maximální péče o hosta a profesionální servis. Někdy by té péče ale mohlo být méně. Třeba kontrola spokojenosti hosta s naservírovaným pokrmem by mohla proběhnout o několik minutek později (tedy nikoliv při prvním soustu).

Image

Obsluhu ve Starém Kladně hodnotím jako výbornou a velmi pozornou.



Objednáváme

priborJídelní lístek obsahuje několik desítek položek rozdělených do kategorií. Názvy pokrmů vystihují podstatu jídla a tudíž nemusíte zdlouhavě přemýšlet, co si objednat. Staré Kladno není zaměřeno na konkrétní světovou kuchyni. Naopak, pečlivě si vybírá zajímavé náměty z francouzské, italské i české gastronomie – hovězí, vepřové, drůbež, králík, ryby.

 

Image

Vinný lístek nabízí široký výběr vín všech kvalitativních tříd. Lahev standardního jakostního vína pořídíte za 160 Kč.


Ochutnáváme

POZORNOST PODNIKU - zdarma 

RECENZE: Staré Kladno 

Minipředkm ve stylu "finger food".  Příjemná záležitost evokující s trochou nadsázky "zametenou kuchyňskou podlahu" :-) Aranž na lžičce je geniální a do detailu propracovaná. Velmi dobrý nápad, gratuluji!

 

CELEROVÝ KRÉM  – 25 Kč

RECENZE: Staré Kladno 

Slušná porce polévky je posypána krutonky a šunkovými nudličkami. Jako milovník jednodruhových zeleninových krémů jsem spokojen nebyl. Celerový krém má chutnat prioritně po celeru. Důraz na krémovou konzistenci a jemnost „polévkové hmoty“ lze pochválit. Co mě znepokojilo byla na jazyk padající pachuť „maggi“. Sypání šunkou nechápu už vůbec...


NOČKY S HŘÍBKY A LISTOVÝM ŠPENÁTEM - 95 Kč

RECENZE: Staré Kladno 

Nočky dle tvaru a konzistence nezapřou polotovar. Tím nemyslím nic špatného a chápu, že vyrábět si vlastní by bylo neekonomické. Kombinace listového špenátu a hříbků jednoduše „funguje“. Pochvalu si zaslouží nápaditá zeleninová příloha. Po chuťové stránce mám jen jednu výtku. Lahodné provázání použitých ingrediencí narušovalo aroma podobné muškátového květu. Sám vím, že u toho koření působí občas už „zrníčko navíc“ kontraproduktivně.


MARINOVANÁ VEPŘOVÁ PANENKA NA ZELENÝCH LUSCÍCH – 120 Kč

RECENZE: Staré Kladno
 

Zde nemám výtek. Aranž se povedla. Maso bylo měkké, šťavnaté a dobře opečené. Smetanovo-pepřový sauce miluji. V tomto případě byl vyvážený, přiměřeně slaný a v dostatečném množství. Naporcované maso bylo položeno na „lůžku“ ze zelených lusků. Tyto rovněž splňovaly mé představy a celý pokrm si zaslouží pochvalu.


VARIACE DOMÁCÍCH LÍVANEČKŮ – 65 Kč

RECENZE: Staré Kladno 

Dezert hodný zapamatování. Skvělé křehké těsto, čtyři různé typy zdobení. Neodolatelná chuť. Zastavte se třeba jen na kávu a lívanečky, nebudete litovat.


Káva

RECENZE: Staré KladnokavaVe Starém Kladně servírují kávu značky Piazza d´Oro (jedna ze značek Sara Lee International). Servis kávy je bezchybný. Testované espresso sice nemělo pěnu takové hustoty a barvy jako Illy v Zanzi Baru, ale i tak splňovalo mé vysoké požadavky. Smetana v umělé hmotě se naštěstí nekoná, mléko (teplé – to je důležité) je k dispozici v porcelánové konvičce. Chuť připravené porce nebyla špatná, ale ani úžas vzbuzující. Kromě klasického espressa si lze vybrat z široké nabídky dalších příprav. Kávovar je udržován v čistotě, jen způsob skladování porclánu - nezakryté hrníčky dnem dolů viz. fotografie... nechápu.

Doprovodné fotografie:

RECENZE: Staré Kladno

RECENZE: Staré Kladno

 

Verdikt

verdiktNávštěvou Starého Kladna rozhodně chybu neuděláte. Snaha vyhovět zákazníkovi a držet vysoký standard služeb je zřejmá. Občas se horlivost personálu obrací „ve zlém“ proti němu samému. V celkovém dojmu, který ve mně restaurace zanechala, převažují pozitiva nad drobnými chybkami. Jedinou vážnější výtku bych měl ke kvalitě polévky... a bohužel to nebylo poprvé.

Image
Gurmán vs. Gurmet

Ceny

Cenová úroveň odpovídá zařazení a povaze podniku. Káva espresso za 30 Kč, polévky od 30 Kč, hlavní jídla od 100 Kč a lahev vína od 160 Kč.

Prezentace

Staré Kladno nemá vlastní internetové stránky. To je obrovská chyba. Od restaurace-kavárny, která tolik dbá na obsluhu, design stolů a vůbec image celého podniku, je to zarážející.

 

UPDATE 28.10.2006

verdiktRestaurace již má vlastní internetovou prezentaci www.starekladno.cz. Až na šílenosti jako jídelní lístek ve formě obrázku (ofoceny text) se zde dozvíte vše potřebné a doknce si zde muzete online zarezervovat stůl.

 

Lokalita    90

Interiér     85

Obsluha   85

Nabídka   80

Chuť        79

Vzhled     85

 

Celkem*   82 %

Kritéria a pravidla hodnocení naleznete zde

Otvírací doba: 9.00 - 22.00
Ulice T.G.M. 590, Kladno

Telefon: +420-312-246-414 

Přidat komentář
  • Guest
    Ten pán co to hodnotí by měl vědět, že hrnky mají být dnem dolů kvuli nahřátí a že nejsou přikryté je pochopitelné, protože je používají. Nechápu co ten pán nechápe můžu doporučit školení....
  • GurmetKlub.cz  - Vysvetleni
    Ad nahřívání: Hrníček by měl být nahřátý rovnoměrně. Dokonce lze rict, ze kdyz je hrnicek dnem nahoru, vnika ohraty vzduch do "objemu" hrnicku a naraz ohriva cely jeho vnitrek. Hrníčky dnem nahoru se lepe skladují a NEPRÁŠÍ se do nich. Utěrka slouží jednak k ochraně před prachem a jako jakási "peřinka", která udržuje porcelán v konstatní teplotě. Tyto informace jsem získal od několika baristů a na veletrhu Salima 2006.
  • 123  - 1234
    No to snad ne
  • GurmetKlub.cz
    Komentar bohuzel nechapu..
  • hilmar  - hilmar
    líbí se mi jak jste odborně znalý a vše víte jak říkaval můj prastrýc mimo jiné prvorepublikový pan číšník později ředitel několika pražských hotelů nikdy nehodnot někoho nebo něco co neumíš lépe než on aby ti pak nebylo samotnému trapně ze své neznalosti at te nikdo nemůže nachytat mladý muži
  • GurmetKlub.cz  - Co to je diskuze???
    Hilmar: Jsem rád za každý příspěvek, ať je kritický nebo pochvalný. Cílem diskuze je hovořit, komunikovat své názory a korigovat nepřesnosti - chyby řečené okolím (mnou). To, co jste chtěl příspěvkem naznačit, je po stránce formální zcela jasné. Ale z hlediska diskuze zcela nekonstruktivní. Takže Vám děkuji, že jste mi naznačil, že jsem "neznalý fracek"... Já ale od konstruktivně diskutujícího očekávám, že se pokusí specifikovat, s čím přesně nesouhlasí, co se mu na článku nelíbí - kde jsem se dopustil chyby, která v něm vyvolala nutnost takovéhoto způsobu vyjádření. Pokud se to týká způsobu skladování šálků, interpretuji názor, který jsem si udělal na základě informací získaných z níže zmíněných zdrojů. K tomu Vám nemám co víc říct. Mohu jen přiložit odkaz na kurz přípravy espressa - asociace SCAE. [URL=http://www.scae.cz/file/testo1c3.htm]SCAE: Skladovani salku[/URL] Dále mě napadlo, že Vás možná pobouřila formulace v komentáři - obsluha. Zjišťování "spokojenosti" hosta a dotazu "Zde je všechno v pořádku" by opravdu mělo docházet v rámci prvních cca dvou minut po naservírování pokrmu. V mnou popisovaném případě došlo k dotazu přesně ve chvíli konzumace prvního sousta.. a to se mi nelíbilo. To je z mého příspěvku do diskuze vše.
  • hilmar
    hrníčky na kávovaru musejí být dnem vzhuru aby byly rovnoměrně nahřáté ale utěrka tam nesmí být jak na hrnkách tak pod hrnkama stroj by se přehříval a je to nehigienické to ví každý dobrý ital
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Pak nevim o cem se preme??
    Duvod toto, proc maji byt hrnecky dnem vzhuru jsem zminil v minulych prispevcich (druhy komentar k tomuto clanku). Co se uterky tyce.. vzdy jsem hovoril o uterce NA porcelanu. Vami zmineny duvod chapu.. Nicmene velke mnozstvi baristu hrnecky prikryva. Dost casto v pripadech, kdy jsou na stroji dve rady hrnku nad sebou - tam se udajne uterka hodi na akumulaci tepla..
  • hilmar
    četl jsem další vaše recenze vy hledáte zajímavé věci chtěl bych vědět jestli to není nezdvořilé co dělate za povolání a jak jste studoval jste velice chytrý děkuji a ještě se jednou omlouvám
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Osobni detaily
    Je mi lito, ale detaily takto osobniho charakteru neposkytuji. Nicemu by to nepomohlo. Pokud se Vam zdaji recenze neobjektivni.. nezmeni to ani me pripadne "striktne gastronomicke" vzdelani a naopak. To asi neni odpoved, kterou jste cekal, ale bohuzel nic blizsiho Vam rict nemohu.
  • Honzík  - Hrnečky
    Zase hrnečky, máte vůbec nějakou zkušenost s gastro? Tvrdit že se do hrnečků nepráší?? To si snad děláte legraci, do hrnečků se samozrejmě nemá prášit vůbec, to je snad dané frekventovaností prodeje, a tím že je otočíte dnem nahoru docílíte pouze toho že si hosté popálí ret, jelikož sem s vašich recenzí vyčetl že si do kávy rád dáváte mléko tak už asi chápu že jste trošku mimo mísu :-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Hrnečky
    Honzik: Hrnecky maji byt opravdu dnem dolu, aby si clovek nepopalil ret. Dlouho jsem zil v omylu, ve kterem me udrzovalo i nekolik vcelku zkusenych baristu. Ve starych recenzich jsem to jeste neupravil, v novych je vse ok. Takze diky za pripomenuti. Tim bohuzel Vas objektivni prinos k veci konci. Docela me mrzi, ze vcelku prinosny komentar sklouzl k podprumernemu utoku. Nevim, kde jste vycetl, ze si do kavy davam mleko. Kdyz uz se tak krasne usmivate.. zkuste si prosim priste odpustit "globalni odsuzovaci hlasky kategorie Blesk a Sip" Diky.
  • Honzík  - Hrnečky
    ok, omlouvám se, nemyslel jsem to špatně :-) jinak jsem příjemně překvapen zveřejněním mého názoru a Vaší odpovědí... takže o důvod víc proč navštěvovat Vaše stránky s recenzemi
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Nazory
    Honzik: Neuverejnuji pouze slabomyslne komentare. Konstruktivni kritiky se nebojim.. vitam ji. Umistovani hrnicku je vec relativni, ale kdyz mame mluvit o "idealu", tak je pravda, ze by mely byt dnem dolu - z jiz uvedeneho duvodu. Jinak jeste se muzete tesit na okomentovani Vasich dalsich prispevku:)
  • Kristýna  - Nejlepší restaurace
    Musím říci, že lepší restauraci než je Staré Kladno a Village neznám, široký sortiment vín - zkrátka mňamka :) moc se Ti to povedlo... Jen tak dál :)
  • David  - Hrnečky
    tak jsem trošku zmaten.. jak je to tedy s těmi hrnečky? Dík yza odpověď. David
  • Honza  - Pivo
    Nenasel jsem zde ani na jejich webu jake cepuji pivo. Podle fotek to vypada na europivo, takze se k nim asi nevydam. Europivem me zklamali uz v Nostalgii.
  • Helena  - Pochvala
    Do restaurace Staré Kladno chodím velmi ráda. Vždy je tam výborné jídlo a ochotná obsluha. Minulý týden jsem měla nestandardní požadavek, k jídlu jsem požádala o teplou vodu z kohoutku s citronem. Číšník se šibalsky pousmál a mému přání ochotně vyhověl. Další příjemné překvapení bylo při placení, kdy jsem k jídlu jmenovala i vodu. Číšník řekl, že za vodu nebudu nic platit. Poděkovala jsem a o to větší dostal spropitné, které nebylo ani tak za tu vodu,ale za ochotu. Včera jsem byla v restauraci Bucatini (bývalá Loreta), tam mi nebyli ochotni přinést ani vodu studenou, natož aby ji přihřáli a doplnili plátkem citronu. Chápu, že chtějí vydělat, ale taková maličkost mě odradí a víckrát tam nepůjdu. Restauraci Staré Kladno vřele doporučuji, Bucatini vřele nedoporučuji.
Komentářů (18)