RECENZE: Restaurace U Bazalů - Lechovice |
Neděle, 16 Červenec 2006 20:35 |
Nejlepší způsob, jak získat tip na kvalitní restauraci, je zeptat se „místních“. K návštěvě nám byla doporučena restaurace U Bazalů v Lechovicích - podnik proslavený vynikající, nešizenou a cenově více než dostupnou kuchyní. U Bazalů jsou známí špičkovou přípravou pečeného vepřového kolena, na které se sjíždějí jedlíci z širokého okolí. Na následujících řádcích vás čeká možnost jedinečné virtuální ochutnávky. Nově i s exkluzivní reportáží z kuchyňského zákulisí. Račte vstoupit.
Lokalita Pokud se do restaurace budete chtít vydat nejen virtuálně během čtení tohoto článku, ale i osobně. Potom vězte, že Lechovice najdete cca 12 km východně od Znojma. Příjemná vesnička se sídlem proslulého vinařství „Vinné sklepy Lechovice“ se stává častým cílem turistických zájezdů a díky restauraci U Bazalů i strávníků ze Znojma a okolí.
Interiér Váhám, jak vám popsat interiér restaurace. Já ho vidím jako zástupce poctivého hospodsko-restauratéského stylu. Dřevěný nábytek a obložení stěn, přiměřené barevné sladění všech doplňků vytvářejí klidnou „domáckou“ atmosféru. Restaurace disponuje dvěma místnostmi v přízemí a velkým salónkem v suterénu. V letních měsících je hostům k dispozici zahrádka. Při naší návštěvě jsme byli rádi, že se právě zde našli poslední volná místa pro „Gurmetí degustační tým“. Toalety hodnotím jako čisté a dostatečně vybavené, od interiéru jsou odděleny dveřmi "vypůjčenými" z amerického westernu.
Obsluha Před obsluhou smekám. Její pružnost, v do posledního místa obsazené restauraci, byla obdivuhodná. Vzhledem k oblíbenosti podniku hádám, že tým číšníků a servírek musí mít pokročilé znalosti z „teorie obsluhy“ :-) Polévka a nápoje se na stole objevily dřív, než jsem si na fotoaparátu stačil vyměnit objektiv. Bohužel každá mince má dvě strany, sotva jsem dokončil zevrubnou prohlídku polévky, přistál mi na stole talíř hlavním chodem. Zmíněný fakt neberu jako nedostatek, naopak. Při obědové špičce dám přednost „překrytí“ polévky hlavním chodem před zdlouhavým čekáním na „půlhodinovou hotovku“. Shrnuto a podrženo, obsluha si zaslouží pochvalu.
Objednáváme Restaurace U Bazalů je vyhlášená svým pečeným vepřovým kolenem. Neváhal jsem ani vteřinu a doporučovanou specialitu objednal. Dlužno podotknout, že koleno bylo vedené jako „hotový pokrm“. Abych nezůstal hladový, rozhodl jsem se doplnit „formu“ česnečkou podávanou ve vydlabaném chlebovém bochánku. Spolustolovníci volili následovně: opečená sekaná s bramborovou kaší, Moravské vrabce, Selský talíř. Rychlost přípravy pokrmu i velikost porce více než překvapila. Jídlo leží na stole a my jdeme ochutnávat.
Ochutnáváme Omlouvám se za absenci přesných cen u testovaných pokrmů. Potratil jsem účtenku. Česnečka podávaná v chlebovém bochníku - 30 Kč
Nejedná se o klasickou česnečku. Polévka obsahovala další ingredience jako vajíčko, mrkev, cibuli a další. Česnekové aroma ustoupilo do dáli a chuť se odchýlila od názvu pokrmu. Polévku hodnotím kladně, ale česnečku si představuji trochu jinak.
Pečené vepřové koleno - 100 Kč
Nejlepší koleno, které jsem měl dosud možnost ochutnat. Maso se rozplývalo na jazyku a šlo krásně od kosti. Chuť byla perfektně vyvážená, vše maximálně čerstvé. A není se čemu divit, koleno je totiž U Bazalů vedeno jako „hotové jídlo“. Doporučuji! Nutno zažít!
Moravský vrabec - 60 Kč
Poctivě provedená klasika. Co víc dodat. Solidní porce masa, dobře připravené zelí. Knedlík dobrý, ale jedl jsem i lepší.
Selský talíř - 60 Kč Platí stejné hodnocení jako u Moravských vrabců.
Opékaná sekaná - 50 Kč Sekaná s bramborovou kaší a okurkou. Ač velmi primitivní, rozhodně nezklame.
Pohled do zákulisí Restaurace u Bazalů byla prvním podnikem, kde jsem s fotoaparátem zdokumentoval nejen prostory určené hostům, ale nově i kuchyňský personál a zázemí. Než se podíváte na fotografie, uvědomte si prosím, že v kuchyni bylo cca 40 oC a extrémní vlhkost. Kuchařské řemeslo je občas řehole.
Verdikt Restaurace u Bazalů pro mě byla příjemným překvapením. Pokud se při svých cestách budete pohybovat v okolí Znojma, zastavte se v Lechovicích na oběd. Jídelní lístek obsahuje řadu tradičních pokrmů, pochvalu si zaslouží nabídka několika úprav vepřových jater. Použití vnitřností v současné gastronomii je vůbec komplikované. A démonizace jiného masa než „kuřecích prsou“ je, hlavně u nejmladší generace, velmi znepokojující. Ale zpět k tématu. U Bazalů je jednoduše dobře. Všechny ochutnané pokrmy lze hodnotit jako velmi dobré až výborné, porce jsou nadstandardní. Plný talíř samozřejmě není automatickým klíčem k úspěchu. Hlavní vždy byla, je a bude chuť. A ani mistrovská aranž nezachrání jídlo, které nechutná. U Bazalů je vynikající restaurace. Doporučuji k opakované návštěvě!
Lokalita 79 Interiér 82 Obsluha 90 Nabídka 86 Chuť 90 Vzhled 70
Celkem* 90 % Kritéria a pravidla hodnocení naleznete zde. U Bazalů - Lechovice 98 Otevřeno: 9-22 Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)
Komentářů (32)
|