RECENZE: Mexická Cantina – Praha
Úterý, 12 Prosinec 2006 00:00

RECENZE: Mexická Cantina – PrahaHistoricky první recenze mexické restaurace je tady. A když premiéra, tak rovnou v první pražské restauraci tohoto druhu jménem Cantina. Podnik se nachází na Újezdě ve velmi „lukrativní“ lokalitě blízko Malostranského náměstí. Byl jsem zvědavý, jak se „mexické klasice“ daří držet kvalitu přípravy pokrmů, na které jsem mimochodem dostal velmi pozitivní reference. To by myslím na úvod stačilo. Zbytek najdete v kompletní recenzi.

 

Lokalita

lokalitaÚjezd 38, Praha – na této adrese naleznete restauraci Cantina. Shodou náhod se jedná o druhý recenzovaný podnik v oblasti Malé Strany. Do "spárů" mexické kuchyně se nejlépe dostanete tramvají - stanice Újezd nebo Helichova. Parkování v této oblasti je stejně komplikované, jako dostat na stůl kvalitní cappuccino.

 

Interiér

interierVenkovní část podniku vyvedena ve dvou barvách – žlutá fasáda a hnědé rámy oken. Vnitřek restaurace se mi oproti pohledu z venku zdál relativně malý. Ale to je pouze optický klam. Hned naproti vchodu vás uvítá barový pult s „nápojových zázemím“. První věci, které si všimnete je téměř extrémní zdobení veškerých ploch. Zdi jsou stejně jako fasáda natřeny na žluto, rámy oken, dřevěný nábytek, podlaha s kvalitní dlažbou jsou provedeny v hnědých a hnědočervených odstínech.

Image 

 

Abych nezamluvil to zdobení. Strop je pokryt pytlovinou s kávovou tématikou (pytle na kávu). Na zdech visí nezbytná sombrera a další části typického mexického ošacení, v oknech se vyjímají kaktusy. Celek hodnotím jako příjemný a útulný.

Image 

 

Obsluha

obsluhaZdejší personál patří k tomu lepšímu, na co lze v Praze narazit. Slečna servírka sice byla malinko víc „od rány“ než bych si přál, ale svou práci odvedla na jedničku:) Velmi ochotný byl i pán za barem, což jsem velmi ocenil při fotografování kávovaru. Malinko komplikovanější pořízení bylo s novým místním číšníkem. Některé mé dotazy např. na původ a složení dezertu resp. polévky ho malinko vyvedly z míry, ale reagoval velmi příjemně a vše podstatné si zjistil od ostatních kolegů. Obsluhu hodnotím známkou 2.


Nabídka

nabidkaJídelní lístek obsahuje řadu typických pokrmů mexické kuchyně. Předkrmy ala Nachos, několik polévek, hlavní jídla na bázi plněné tortilly (burrito) a fajitas servírované na rozpálené litinové pánvičce (vynikající záležitost). K dispozici je i několik dezertů a „klasických steaků“. Nápojům vládne široká nabídka Tequil. Pivo Prazdroj je doplněno klasickou Coronou a dalšími mexickými značkami jako SOL a Desperado. Podrobné informace jsou k dispozici na stránkách www.restauracecantina.cz .

Image



Caldo Tlalpeno 45 Kč

Velmi silný kuřecí vývar ochucený koriandrem. Polévka byla opravdu poctivá a silná. Obsahovala několik velkých kusů kuřecího masa, malé babykarotky (na zkus ne z konzervy) a na povrchu plavalo několik kousků nachos. Chuť polévky byla zajímavá. Jediné, co mi docela vadilo, byla „pachuť“, kterou do vývaru pustily kukuřičné lupínky. Možná to byl záměr, ale u mě se nesetkal s kladným přijetím.

Image


Quesadilla con pollo y esponaca 185 Kč

Tortilla plněná kuřecím masem, listovým špenátem a sýrem. K dispozici přímo na talíři byly dvě salsy – rajčatocibulová a kysaná smetana. Těsto na tortillu bylo dobré a dobře upečené. Náplň je „klasická“. Hodnotit lze množství ingrediencí a kvalitu jejich přípravy. Maso bylo měkké a velmi dobře ochucené. Listový špenát by mohl být malinko tužší, ale žádné „bláto“ se rozhodně nekonalo. No a sýr byl sýr:) Celek hodnotím kladně. A nyní novinka, uvádím mou subjektivní cenu pokrmu. To je částka, na kterou si pokrmu cením já. Ta odpovídá 155 Kč.

Image

 

Chilli con carne 189 Kč

Na horké litinové pánvičce servírované Chilli con carne rozhodně předčasně nevychladne. To je velmi praktické, protože si stihnu vše v klidu nafotit a nemusím se obávat konzumace vystydlého pokrmu. Navíc takový servis vypadá stylově a nic nebrání zažití obratu: „jdeme na pánvičku“:) Spodní část pánve je pokryta fazolemi, na nich jsou položené kousky hovězího masa a okolo toho všeho je „zapíchnutých“ několik amerických bramborů. Maso bylo měkké, dobře připravené a okořeněné. To samé platí o fazolích, který byly dobře uvařené a sauce výborně ochucený leč minimálně pálivý. O pikantnost se staraly proložené kolečka naložených chilli papriček. To mě přišlo malinko zvláštní. Pikantní by dle mého názoru měla být celá fazolová směs.

Toto provedení mi malinko připomíná stavebnicový systém. Dole fazole, pak nakrájené chilli a kusy syrových rajčat a navrch položené orestované maso. Vypadá to efektně... ale... já mám o Chilli con carne trošku jinou představu.

Doma si ho připravuji z klasické hovězí kližky stylem "skoro guláš". Základní ingredience jsou rajčata, sušené a čerstvé červené chilli papričky a červené fazole. Maso nemelu, ale krájím na velmi malé kostičky. Každý rok na Silvestra připravuji tuto delikatesu z 6 Kg masa!! To jsem ale malinko odbočil. Podaný pokrm mě i chutnal. Ale ještě lepší by byl bez zakysané smetany, brambor okolo a chilli papričky bych zvolil buď čerstvé na plátky nakrájěné nebo sušené v prášku. Jídlo si cením na 165 Kč.

Image

 

 

Káva

kavaKlasický kavárenský „koutek“ je tady. V Cantině připravují kávu značky Los Andes. Kolumbijská 100% arabica se na obalu pyšní nápisem „Gourmet“. Nejprve jsem si vyfotil stroj a při té příležitosti objednal jedno piccolo – 35 Kč. Bohužel s naservírovanou kávou jsem příliš spokojen nebyl. Hrnečky byly z relativně tenkého porcelánu. Velikost porce se mi zdála výrazně větší, než by se na piccolo slušelo.

Stav pěny ihned po naservírování (viz. obrázek) řekne mnohé. Lze o ní říct, že byla velmi nestálá, v malém množství a ne zcela kompaktní (po zamíchání se nezacelovala). Vůně i chuť byla nevýrazná a „řídká“. Vzhledem k tomu, co zůstalo na dně hrnečku, odhaduji na špatně namletou kávu resp. chybu v průběhu extrakce. Škoda... kávu rozhodně doporučit nemohu.

Image

Image

Image 

Image 


Verdikt

verdiktA jsme u konce. Cantina si zaslouží velmi dobré hodnocení. Až na kávu jsem nezaznamenal žádnou věc, která by si zasloužila zásadnější kritiku. Obsluha i interiér zaslouží pochvalu. Když nad tím tak přemýšlím, stačilo by doladit Chilli, zlepšit kávu a snížit ceny o 20% a restaurace má vynikající hodnocení. Pokud do ceny započítám lokalitu, ve které se Cantina nachází, zamhouřivše oko nad kvalitou kávy, vychází mi velmi dobré hodnocení.

Lokalita       vynikající

Interiér        vynikající

Obsluha       velmi dobrá

Nabídka       vynikající

Vzhled         velmi dobrý

Chuť           velmi dobrá
 

Celkové hodnocení - velmi dobré

 

Adresa
Újezd 38
Praha - Malá Strana
118 00

Telefon:
+420 257 317 173

www.restauracecantina.cz 

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • tark  - Vypadá lákavě :)
    Někdy se zkus stavit v Prostějově, pod prodejnou masa a uzenin Makovec na náměstí je docela dobrá restaurace a zrovna když jsem tam byl já, tak tam byl supr číšník, prořízlá huba,paráda... A chutnalo mi, ač to bylo trošku dražší. :)
  • Ondřej  - jámapub
    docela dobrou mexickou kuchyni mají také v jámě, celkem slušné porce, jen se podle mě docela dost dlouho čeká, ale u tohoto typu pokrmu se dá delší doba tolerovat.
  • pan Cuketka  - mexicka kuchyne
    podle mych dostupnych drbu (od lidi, kteri v mexiku byli/zili) a ruznych znacne neserioznich referenci pry v Praze zatim neexistuje autenticka restaurace s mexickou kuchyni. vsude pry dominuji variace prizpusobene evropske chuti... aaale tak vypada to pekne, proc to nezkusit .) ad ta kava: ja si taky vzdycky lamu hlavu s tim jestli jsem dostal velikost, jakou jsem si objednal, ale nakonec jsem zjistil ze jediny zpusob jak to zjistit (vynevchame li zasadni chutove paramatry, konzistenci atp.) by bylo prinesenou kavu prelit do odmerneho valce. coz je ponekud nakladne :)) objemy: - standart espresso +-25-30 ml (standartni 1x espresso shot) - ristretto +-15-20 ml (jeden shot s omezenou dobou/objemem exktrakce) - doppio +-50-60 ml (2x mnozstvi kavy, 2x mnozstvi vody) - lungo 40-50ml (1x mnozstvi kavy, vice vody) jinak s tim piccolem mne to porad neni jasne, v cizine to nejde videt, ale tady s tim stale operujou. co je tedy piccolo?
  • Petr K.  - Ondřej Soukup
    Zdá se mi to nebo se povedlo zachytit na fotce plešatého Ondřeje Soukupa?
  • VoY  - Jama
    Ja bych naopak rekl, ze u mexickeho jidla se dlouha doba cekani spis tolerovat neda, protoze se vsechno da pripravit pomerne rychle. Ze mexicka restaurace neni na kazdem rohu absolutne NENI argument pro zvysenou toleranci pri cekani. V Cantine jsem byl spoustukrat, patri podle meho k tomu lepsimu z mexicke kuchyne, co se da v Praze sehnat, ackoli burrita z Fresh Mexu v revolucni (tady prosim hledat vzor co se rychlosti podavani tyce) mi subjektivne prijdou autentictejsi. Ceny jsou vzhledem k lokalite slusne a tezko se da cekat snizovani.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Cantina kava a tak okolo
    pan Cuketka: No piccolo je "ceska volacka" pro klasicke espresso :-) Cesi maji pod pojeme "presso" zafixovane lungo :-( Ad autenticnost mexicke kuchyne v ceskem provedni.. Tezko rict, nikdy jsem v Mexiku nebyl:( Petr K: No a z recenze se stala paparazzi fotogalerie:)) Ano, opravdu to byl Ondrej Soukup:) VoY: Je to tak, vzhledem k lokalite jsou ceny velmi priznive. Cantina me prijemne potesila, ale rozhodne neuchvatila... Uvidime, jestli najdu neco lepsiho:) Ondrej + tark: Diky za tipy!
  • Kristýna
    Pokud jste někdo do Cantiny chodil tak před dvěmi lety...už byste tam teď nešli...strašně se zhoršili - opravdu, už to není to co bývalo (vč. zvednutých cen)...To už mi přijde skoro lepší mexická restaurace hned za rohem od Cantiny - Azteka...ale vpodstatě je to zase ten stejný průměr.... Opravdu nejhorší mexickou restauraci jsem ale zažila v Ostravě (Hacienda Mexicana)....to radši ani nezkoušejte - strašný...e to takový ten hodně poevropštěný styl mexika :-)
  • Guest  - Velmi slušná příjemná hospoda
    Tato restaurace patří k mým oblíbeným. Není vždy jednoduché tam sehnat místo. Personál vskutku patří k tomu lepšímu co lze v pražských restauracích potkat. Vrchní vždy pozdraví a vezme vás na vědomí, obsluha je rychlá, servírky jsou vlídné a profesionální, ale dokážou být jak článek píše i trochu od rány. Nejlepší je barman, kterého práce zjevně baví, je příjemný, milý a usměvavý. Vytváří o hospodě velmi pozitivní dojem. Tento člověk viditelně nemá české předky a na kvalitě jeho práce je to vidět v pozitivním slova smyslu. Je to fajn hospoda a rád tam chodím.
  • jirka  - chilli con carne
    jak je možné tolerovat nesprávné provedení tohoto pokrmu? dělá sde to přece fornmou eintopfu a nikdy stavebnice, jestliže jste se setkal se stavebnicí, pak je hodnocení = kuchař to neumí, proč ta nesmyslmá tolerance?
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Tolerance
    jirka: No.. na Vasi otazku je tezka odpoved. Ano chilli con carne nema byt "lego". Nejhorsi me prisli nalozene kysele chilli a zakysana smetana na povrchu. Jako jidlo dobre... jako chilli con carne spatne. Uvidim, jak se s timto pokrmem vyporadaji v jinych mex.restauracich a pripadne zde zmenim hodnoceni.
  • Paluk
    Ježíšikriste! Jak může recenzent GourmetKlubu napsat slovo kližka s "š" - kliška. Opraveno: I takove trapne chyby se obcas vyloudi:(
  • Michal  - CHille con carne
    Ano,chille con carne by mělo být formoou eintopfu s mletym hovězím,ale děkuji nechci.Chodim do Cantiny už dlouho a mě tam chutná a "Chille" je mé oblíbené jídlo.Jo a srovnávat Cantinu s Aztekou?No to snad nemyslíte važně milá kristyno:-)
  • Guest  - ?CHille con carne?
    Michale, znám dobře mexické jídla, ale mletý maso se tam skoro ne používá. Moje oblíbena je La Parranda - vedle Malostranského nam. a vaři tam Mexičan...
  • Guest  - Zvížátka v salátu
    Byl jsem tam několikrát, ale nezapomenu na předvánoční akci vroce tuším 2001. S pár zaměstnanci jsem si tam udělali malou decentní besídku. Dal jsem si své oblíbené zapečené kuřecí enchilladas a po pozření pár soust koukám, že v salátu je slimák jako malíček. Měl jsem dobrou náladu, bylo před Vánocemi, zavolal jsem číšníka a zeptal se, zda je to nějaká pozornost obsluhy. Číšník blekotal, že to je salát z Francie...No nic, jen souhlasím s názorem, že před pár lety to bylo mnohem lepší.jídlo, obsluha, ceny, atmosféra.
  • Honza  - TexMex
    Mohu jen potvrdit (viz příspěvek pana Cuketky), že jsem v ČR zatím nenarazil na nic jiného, než TexMex. Tedy mexicko-americkou kuchyni, se kterou se lze setkat spíše na jihu USA, než v samotném Mexiku (u nás pravděpodobně ještě poevropštělou). Je to asi jako když redukujeme italskou gastronomii na místní pizzerie (což už dávno není nutné, ale v mnoha lidech to stále přežívá).
  • Vaclav  - Platba kartou
    Pri navsteve 22. ledna 2008 jsem se dozvedel, ze zaplatit platebni kartou je mozne jen pri utrate nad 1.500 Kc. Pry novinka od 1. ledna 2008. Napsali si to i do jidelního listku. Ja osobne skrtam tuto restauraci ze seznamu svych tipu k dalsi navsteve. Nenechejme si takove zachazeni libit!
  • Miguel
    Byl jsem tam cca půl roku zpátky poprvé. Burrito super, obsluha super, interiér super, jen to placení kartou nad 1500 mě zarazilo. Milé místo.
Komentářů (17)