RECENZE: Masala – Dotek Indie v centru Prahy
Pondělí, 10 Prosinec 2007 22:27

RECENZE: Masala – Dotek Indie v centru PrahyNedávno jsem v diskuzi jednoho článku vznesl otázku s jednoduchým cílem: zjistit, kde si lze v Praze pochutnat na dostupné, a přitom poctivě připravené indické kuchyni. Teď už to vím. Ve vinohradské Mánesově ulici sídlíci restaurace Masala mě doslova nadchla. Na jedné straně dokonale chutnající jídlo, na druhé velmi mírné ceny. Bargain!

 

Koncept

infoZnalecký rozbor podnikatelského záměru s cílem nakrmit Pražany indickými plackami Naan zde nenajdete. Cílem majitelů je (dle mého názoru) vařit kvalitně, dostupně, bez zbytečných křečí a mediálního humbuku. Konečně restaurace Masala je otevřená teprve několik týdnů a většinu klientely tvoří cizinci.


Lokalita a interiér

lokalitaKdo zná Vinohrady, určitě nebude tak hanebně tápat jako já minulý pátek. O tom, že Italská je kolmá na Mánesovu jsem nikdy nepochyboval, ale nutnost při cestě z Nám. Míru překonat Vinohradskou třídu, to byla novinka. Inu k „nativnímu Pražákovi“ mám ještě daleko. Masala je schovaná v suterénu a dává o sobě vědět neosvíceným poutačem.

Interiér je jednoduše zařízený, prostý zbytečných kýčovitých kudrlinek. Osobně bych uvítal trochu víc stylizace (více než polštářky), podnik si to zaslouží. Restaurace je rozdělena na kuřáckou a nekuřáckou část. Než „vkročíme“ do nekuřácké Evropy, buďme rádi i za to.


Obsluha

obsluhaO spokojenost a servis se starala mladá servírka s ruským přízvukem. To není myšleno pejorativně, naopak. Ve spojení s „dovozovým“ kuchařem a dalšími dvěma Indy, kteří se zde mihli, jsem se cítíl skoro jako na večeři v Uttarkaši.

K obsluze samotné nemám výhrad. Veškerá naše přání plnila bez zdržování. V nabídce se perfektně vyznala a na dotazy směřované k charakterům jednotlivých pokrmů reagovala velmi pružně. Upozornění, že pálivé je zde opravdu pálivé je třeba brát v potaz již při výběru jídla. Jídlo „třídy“ Vindaloo není hračka pro kdejakou slečinku či „šampóna“, ale pokrm pro opravdové znalce, případně jedince se začínající angínou.

Image

Image

 

Nabídka

nabidkaJídelní lístek obsahuje přiměřené množství pokrmů z kuřecího a jehněčího masa plus několik úprav ryb. Nechybí vegetariánské menu, tři dezerty a nezbytné placky Naan. Teď jsem zajisté ukřivdil salátům a polévkám. Omlouvám se, i tyto jsou přítomny,a ruku v ruce s několika přílohami a tradičními nápoji scelují zdejší indickou nabídku.

Doporučuji si prostudovat tento bilingvální odkaz:  Jídelní lístek


Placky Naan – 30 Kč

jednaTradiční indické „pečivo“ připravované v Tandoori peci. Zde podávané v exkluzivní kondici. Čerstvé, voňavé, teplé, vláčné, neodolatelné, na čtvrtiny naporcované a na přání počesnekované placky dokáží zastat nejen funkci předkrmu. Doporučuji vyzkoušet!

Image

 

Rogan Josh – 195 Kč

jednaV misce servírovaný pokrm skládající se z kousků jehněčího a husté silně kořeněné omáčky. Jedním slovem fantazie. Překvapivě velké množství šťavnatého masa zalité velmi ostrou, ale přitom neuvěřitelně harmonizující omáčkou. Cítíl jsem masový základ, rajčata a ozvěny mého oblíbeného Tandoori masala koření.

Image

 

Chicken Madras – 119 Kč

jednaV popisku stojí „středně až vysoce pálivé“. Na doporučení obsluhy jsem zvolil „základní“ stupeň. Exotické koření, šťavnaté kuřecí a hustá omáčka, která vyměnila decentně pikatní ocásek za rozdováděnou devítiocasou kočku. Každé druhé sousto zajídám česnekovou Naan plackou a paradoxně ne a ne přestat, dokud se obsah misky nevyprázdní :-)

Image

 

Chicken Tikka – 113 Kč

jednaUser friendly dobrota. Servis na rozpáleném litinovém prkénku. Balzám na poleptané sliznice. Jogurt a masala koření si podali ruce a přemluvili kuřecí prsa, že se půjdou pomazlit do Tandoori pece. V tom přijde kuchař, uvidí je (hambáře jedny) a …...  ;-)

Image


Gulab Jamun – 45 Kč

sladkeDvě nahnědlé koule podivně houbovité konzistence jsou ve skutečnosti smaženou "kulatinou" na bázi mouky a sušeného mléka. Zdobením pistáciovým oříškem a ponořením do cukrového sirupu vzniká velmi sladký dezert s jen těžko definovanou chutí. Zapíjím ho masalou a pomalu si zvykám na indickou "klasiku" :-)

 Image

 

Kesar Kheer - 51 Kč

sladkeV mléce vařená rýže s kousky mandlí, pistácií, kokosem a šafránem. Můj favoritní dezert. Před Gulab Jamun jsem mu dal přednost i díky tomu, že není tak sladký.

Image

 

Plain Sweet Lassi – 30 Kč

napojJogurtový nápoj se připravuje hned v několika verzích. V základu je k dispozici slaná, sladká. Tyto lze následovně kombinovat s alkoholem. Velmi osvěžující (oceníte například po kuřecím Madras).

Image

 

Indian Masala Tea – 30 Kč

Klasika:) Zde méně kořeněná a silným čajovým základem.


Verdikt

verdiktPro mě jednoznačně indický objev roku. Skvělá kuchyně v kouzelné cenové kategorii. Umění tvorby pokrmu velmi ostrého, ale přitom neuvěřitelně komplexního je pro tento typ kuchyně zásadní. Zde to umí na jedničku. Doporučuji k návštěvě!!

Celková útrata ve dvou lidech činila 712 Kč.

Hodnocení  7/10

 

UPDATE 10. 12. 2007

updateOchutnal jsem jehněčí Kormu. Po chuťové stránce skvělé. Masala tea mě malinko zklamal  příliš řídkou chutí. Obsluha byla v pořádku s vyjímkou donesení klasické Naan placky místo její česnekové verze.

UPDATE 15. 12. 2007

Na základě potvrzení několika mých domněnek jedním ze čtenářů, jsem se rozhodl snížit hodnocení o jeden bod. Absence česneku na česnekové Naan placce, průměrná Masala Tea (podotkl jsem již v mém prvním updatu), to jsou pádné důvody. Navíc při druhé návštěvě jsem měl pocit, že předložený dip v rámci Amuse bouche byl "recyklovaný".

Zbytek je otázka osobních chuťových preferencí. Mnou ochutnaná jídla byla vynikající a to jak při první, tak druhé návštěvě. Dezerty jsou opravdu hodně sladké, Gulab Jamun až extrémně.

 

Restaurace Masala

Mánesova 13
Praha 2

+420 222 251 601

www.masala.cz


 

 

Přidat komentář
  • martidlo  - Určitě vyzkouším
    Až budu příště v Praze, tak si tam odskočím na oběd. Skvěle to lahodí oku, zvláště pokud je hluboká noc a člověk má hlad jako vlk.
  • salam  - Pravá indie
    Tam budu muset zajít vyzkoušet Chicken Vindaloo, vypadá to, že mají [URL=http://www.hzspraha.cz/galerie/p071020/index.htm]pěkně žhavou kuchyni[/URL] :-)
  • Jiří Kučera  - Nechoď!
    Tedy rozhodně ne, pokud očekáváš onu lahodnou koncentraci chuti a pálivosti, kterou tento vynikající pokrm (tedy alespoň někde - a nyní již nevěřím, že v Praze) oplývá. Dostaneš totiž takovou indicky kořeněnou rajskou, kterou bych například očekával v horší školní jídelně, ale za tyhle peníze a v indické restauraci? Břečka!
  • salam  - Chapati?
    Koukal jsem na jídelníček - mají tam skoro všechno jako v mé oblíbené bangladéššské restauraci v Sunbury-On-Thames (obvyklé menu: popadom, chicken vindaloo, chapati, palak paneer a pár sedmiček [URL=http://www.banglabeer.co.uk]Bangla[/URL]), jen mi tam chybí chapati! :-( S tím jsem se v indických podnicích setkal už vícekrát (hlavně teda na kontinentu) - proč sakra nemají chapati? Naan není špatný, ale mně osobně víc chutnají čapátí - dají se ve vindaloo pěkně vymáchat :-)
  • Obda  - Hnidopisska poznamka
    Z menu: [I]Chicken Tikka Massala: Pokrm je také znám jako Rezala. Datuje se zpět do dob Říše velkých Mughalů.[/I] To snad ne. Je to pokrm s pravděpodobným původem v Británii, a druhé polovině 20. století. Dle BBC "Britain's true national dish". Co je tradiční indické je pouze základ, tj. "chicken tikka".
  • edy  - díky za dobrý typ
    Indickou kuchyni mám rád, ale bohužel co žiji opět v Čechách ji už delší dobu postrádám. Díky za typ, až se dostanu opět do Prahy tak vím kam zajít. Vypadá to opravdu velmi lákavě.
  • edy  - skvělé fotky!
    Promiň Ondřeji, zapoměl jsem pochválit skvělé fotky. Jsou nejen technicky vynikající (na což jsme si již zvykli) ale i kompozičně jsou opravdu úžasné. Gratuluji!!
  • aljosa  - kesar sheer
    prave na ten kesar sheer nemam velmi dobre spomienky... asi hlavne kvoli tomuto napoju som zostava uvaznena v New Delhi v hoteli :-)
  • Bali
    tak to se mi líbí a píšu si!!! Moc ráda jsem v Singapuru chodila do indické čtvrti na jídlo ;-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - RECENZE: Masala – Dotek Indie v centru P
    martidlo: Urcite to tam zajdete. Ja uz jsem opakoval a s cca stejne pozitivnim vysledkem:) salam: Chapati nemaji, jinak si myslim clovek vybere.. ad odkaz na zabery prazskych hasicu:)) To je hukot! Ne ze nekdo nechal zapnuty gril.... spis nechali pres noc na stole zaklad na vindaloo omacku:)) obda: Diky za upresneni! Sam bych to neodhalil, v indeckych "gastroVodach" jsem novacek:)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - RECENZE: Masala – Dotek Indie v centru P
    edy: Indickych restauraci je v Praze hned nekolik. Tato podle meho exceluje pomerem "vykon/cena". Byl jsem dvakrat a naklonnost k teto chutove kategorii mne do Masaly nasmeruje jeste mnohokrat:) Ad fotky. Nektere vypaji lepe, jine hur. Ale tak uz to chodi:) Moji favoritkou je ta u pokrmu Rogan Josh:) aljosa: :-) kde je pritomno mleko bez prevareni... tam ciha potencialni problem:)) Bali: Zkuste Masalu a dejte vedet. Prostredi je takove normalni, coz neplati o jidle:)
  • Bali  - ochutnávky
    v lednu jedu do Prahy, tak se pokusím stihnout i Indii. Nevím kam dřív ;-) S Cuketkou my dáváte zabrat, už mám dlouhý seznam kam a proč :-))
  • renata
    tak tam určitě musím zajít. Nabídka vypadá nesmírně lákavě. Indickou kuchyni mám moc ráda, ale doma si do ní moc netroufám, příprava mi přijde dost složitá... Neznáte nějakou dobrou indonéskou restauraci? Zatím se mi bohužel nepodařilo žádnou slušnou objevit. Ale třeba špatně hledám...
  • Dlabka  - Zklamání
    Přiznám se hned na začátku, že indickou kuchyni zrovna nevyhledávám a do indické restaurace se dostanu tak jednou za rok. V pátek jsem chtěl jít do Perfectu, ale bylo plno, tak jsem rezervoval dvě místa v Masale přes jejich stránky a do 10 minut dostal příjemnou odpověď v angličtině. Po příchodu mě překvapila velikost restaurace, je opravdu malá, taková domácí:) Interiér není opravdu nic moc, výzdoba je na indickou restauraci dost strohá. Toalety čisté, ale malé a bez pisoárů. Dveře co se nedají zavřít, také zrovna nepřidají. V restauraci neustále hučelo odsávání z kuchyně a bylo relativně chladno, opravdu ne na blůzku a košili. Já byl bez předkrmu a klasická indická čočková polévka s kokosem co si dala přítelkyně .... no ehm. Aspoň bych do jídelního lístku, kde jsou chyby napsal, že tam ten kokos je. Placka s česnekem je klasicky bez česneku. Já měl Lamb Boti Kebab, maso bylo chutné, mohlo být šťavnatější, zeleninová obloha žádný zázrak. Přítelkyně Tangri Kebab s opravdu zvláštní chutí. Buď tam byla použita rybí omáčka, nebo zůstala pachuť z přípravy předešlého rybího jídla. Asi jsem moc kritický, jídlo bylo dobré, ovšem žádný zážitek. Co mě dostalo, to byl dezert!!! Na doporučení Ondřeje, že Kesar Kheer není tolik sladký jako Gulab Jamun jsem si ho objednal a musím konstatovat, že jsem něco tak „zvláštního“ dlouho neochutnal a doufám, že už neochutnám. Čaj Indian Masala Tea nedoporučuji. Škraloup na vrchu byl z celého čaje to nejlepší. Zmrzlina Kulfi s pistáciovou příchutí byla o něco lepší něž rýžový dezert, ale třikrát koncentrovaná Jesenka je není zrovna super! Zato Plain Sweet Lassi opravdu potěšilo! Celkově bych dal tak 4/10. Restaurace není špatná, ale v žádném případě ne výjimečná. Ceny jsou fantastické a možná při jiném výběru jídla, bych hodnotil lépe. Pokud někdo nemusí opravdu hodně sladké, tak vynechte dezert.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Masala
    Dlabka: Diky za.. mohu to klidne nazvat druhe kolo recenze! I na zaklade vaseho komentare jsem poupravil hodnoceni a pridal dalsi update. Kde je vlastne i moje reakce:)
  • Ondrej K  - Masala??
    Tak jsme dnes na doporuceni vyzkouseli. Musim rict, ze milujeme indickou kuchyni a zkousime ji vsude, kam jedeme. Interier je ok, vubec nas nerusil. Jidlo nebylo spatne, dali jsme si klasiku Lentil soup, Samosu, Madras a Chicken Tikka. Polevka tedy nebyla nic moc, zadna cocka uvnitr, samosa vyborna. Moje curry - nevim, prilis kysele az umele. Chicken Tikka dobre, ale nic vic. Asi zalezi, jak tandoori ktera restaurace pripravuje. Ale servirovani bez tradicni jogurtove zelene omacky neni ono a ze zkusenosti je to spise vyjimka. Jiz dlouhou dobu hledame restauraci, ktera by prekonala chut indicke rest v Budejovicich a Pisku. To je pro nas referencni hodnota a pouze v indicke ctvrti v Singapuru jsme nasli stejnou kvalitu. Ondreji, zkuste curry a tandoori tam, budete uz nadosmrti srovnavat..... a marne hledat
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Masala
    Ondrej K: Takhle to dopadne, kdyz clovek zacina s indickou kuchyni:) Takze Ondreji doufam, ze prilozite presnejsi informace o budejovicke a pisecke indicke restauraci. Do CB si klidne udelam vylet jen kvuli tomu:)
  • Ondrej K  - Budejovice - Pisek
    http://www.indickarestaurace.com/ to jsou budejovice. Na pisek uz odkaz nefunguje, ale je to u namesti. Doporucuji rozhodne zacit v Budejovicich, je to bomba, prostredi- jidlo - ceny. Je to hned vedle nadrazi, najdete to. V Pisku je interier restauarace desny a nezaslouzil by si ani bod... jezdime tam ale jen kvuli jidlu.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Restaurace v CB
    Ondrej K: Diky!! Ta nabidka.. ty ceny.. tak to je bomba:) Uz uz kupuju elektronickou jizdenku CD!
  • Ondrej K  - :-)
    A urcite zkuste Chicken Tikka... a vsimnete si te jemnosti a nevysusenosti masa, presne takove to ma byt.
  • Drně
    Tak nevím, jestli je to důsledkem vašeho jásání nad nízkými cenami, ale ty jsou nyní více než o polovinu vyšší...
  • Guest
    V menu na jejich webu nemají uvedenou gramáž masa, může někdo poreferovat, jaké mají porce?
  • Adam
    Tak jsem se tam dnes chtěl podívat, bohužel mají ve všední dny až od 16 hodin. Mohli by si to aspoň napsat na webovky :(
  • Guest
    Pěkná recenze, fotky vynikající. Indická restaurace Tandoori v Písku, Budějovicích a Prachaticích má www stránky tady http://www.indicka.cz/ Chodím do písecké, interiér je opravdu téměř "původní" restaurace u Jasana. Ale jídlo je opravdu dobré, tu úpravu by ale ještě mohli vylepšit tak jako na fotkách to ještě nevypadá :-)
  • Lenka  - Hrůůůůza!
    Buď autor recenze navštívil úplně jinou restauraci, byla to jeho první návštěva indické restaurace a nebo se kvalita podniku za ten rok neuvěřitelně zhoršila. Jídlo které vám tam přineso byste v daleko lepší kvalitě zvládli uvařit doma. Ceny jsou hlavně vzhledem ke kvalitě přehnané. Zážitek pak dovršil smrad něčeho připáleného, který se linul podnikem a americké popové hitovky, které se zas s občasným zásekem linuly z přehrávače...opravdu nedoporučuju...zvlášť pokud jste někdy navštívili indickou třeba v Buďejovicích...to se nedá srovnat...!!! Lenka
  • Bubáci  - Chapati
    salam: Akorát jsem to sem chtěl napsat... NEMAJÍ CHAPATÍ!! to je jediná (docela podstatná) chyba tohohle fajn podniku, kde pálivé znamená opravdu pálivé. Proč sakra nemají chapátí?
  • Jiří Kučera  - Obsluha to nezachrání
    Přátelé, recenze výše uvedená je již staršího data a zjevně se mnoho změnilo. Ceny vzrostly ke 200, naan již stojí 50, obsluha je vynikající, ochotná a sympatická. Přesto dojem z této restaurace nezachraňuje! Když někdo takovouto restauraci navštíví, chce být okouzlen koncentrací indické chutě. To, co mi tam ovšem přinesli pod názvem kuře vindaloo, bych však označil za velice nepovedenou omáčku na špagety, do které se jim omylem vysypal špatně namíchaný pytlík indického koření. Pálivé mám rád a to jsem rozhodně nedostal, ale spokojil bych se i s méně pálivým vindaloo, které by alespoň nějak chutnalo. A ono ne! Byla to totální břečka, kterou bych očekával v horší školní jídelně. O chlebu naan také nemohu říci nic valného a mám-li být slušný, byl velice podprůměrný. Nemohu si pomoci, ale ztratil jsem víru, že bych v Praze našel alespoň jednu ucházející indickou restauraci a nadále to zkoušet nebudu. Masala však z mých zkušeností byla ta úplně nejhorší. Všude jsem dostal alespoň špatné vindaloo, tady fakt ne! Hodnocení v číslech 1/10 i přes tu obsluhu, protože ač byla supr, z té se nenajím.
Komentářů (27)