RECENZE: Masala – Dotek Indie v centru Prahy |
Pondělí, 10 Prosinec 2007 22:27 |
Nedávno jsem v diskuzi jednoho článku vznesl otázku s jednoduchým cílem: zjistit, kde si lze v Praze pochutnat na dostupné, a přitom poctivě připravené indické kuchyni. Teď už to vím. Ve vinohradské Mánesově ulici sídlíci restaurace Masala mě doslova nadchla. Na jedné straně dokonale chutnající jídlo, na druhé velmi mírné ceny. Bargain!
Koncept Znalecký rozbor podnikatelského záměru s cílem nakrmit Pražany indickými plackami Naan zde nenajdete. Cílem majitelů je (dle mého názoru) vařit kvalitně, dostupně, bez zbytečných křečí a mediálního humbuku. Konečně restaurace Masala je otevřená teprve několik týdnů a většinu klientely tvoří cizinci.
Lokalita a interiér Kdo zná Vinohrady, určitě nebude tak hanebně tápat jako já minulý pátek. O tom, že Italská je kolmá na Mánesovu jsem nikdy nepochyboval, ale nutnost při cestě z Nám. Míru překonat Vinohradskou třídu, to byla novinka. Inu k „nativnímu Pražákovi“ mám ještě daleko. Masala je schovaná v suterénu a dává o sobě vědět neosvíceným poutačem. Interiér je jednoduše zařízený, prostý zbytečných kýčovitých kudrlinek. Osobně bych uvítal trochu víc stylizace (více než polštářky), podnik si to zaslouží. Restaurace je rozdělena na kuřáckou a nekuřáckou část. Než „vkročíme“ do nekuřácké Evropy, buďme rádi i za to.
Obsluha O spokojenost a servis se starala mladá servírka s ruským přízvukem. To není myšleno pejorativně, naopak. Ve spojení s „dovozovým“ kuchařem a dalšími dvěma Indy, kteří se zde mihli, jsem se cítíl skoro jako na večeři v Uttarkaši. K obsluze samotné nemám výhrad. Veškerá naše přání plnila bez zdržování. V nabídce se perfektně vyznala a na dotazy směřované k charakterům jednotlivých pokrmů reagovala velmi pružně. Upozornění, že pálivé je zde opravdu pálivé je třeba brát v potaz již při výběru jídla. Jídlo „třídy“ Vindaloo není hračka pro kdejakou slečinku či „šampóna“, ale pokrm pro opravdové znalce, případně jedince se začínající angínou.
Nabídka Jídelní lístek obsahuje přiměřené množství pokrmů z kuřecího a jehněčího masa plus několik úprav ryb. Nechybí vegetariánské menu, tři dezerty a nezbytné placky Naan. Teď jsem zajisté ukřivdil salátům a polévkám. Omlouvám se, i tyto jsou přítomny,a ruku v ruce s několika přílohami a tradičními nápoji scelují zdejší indickou nabídku. Doporučuji si prostudovat tento bilingvální odkaz: Jídelní lístek
Placky Naan – 30 KčTradiční indické „pečivo“ připravované v Tandoori peci. Zde podávané v exkluzivní kondici. Čerstvé, voňavé, teplé, vláčné, neodolatelné, na čtvrtiny naporcované a na přání počesnekované placky dokáží zastat nejen funkci předkrmu. Doporučuji vyzkoušet!
Rogan Josh – 195 KčV misce servírovaný pokrm skládající se z kousků jehněčího a husté silně kořeněné omáčky. Jedním slovem fantazie. Překvapivě velké množství šťavnatého masa zalité velmi ostrou, ale přitom neuvěřitelně harmonizující omáčkou. Cítíl jsem masový základ, rajčata a ozvěny mého oblíbeného Tandoori masala koření.
Chicken Madras – 119 KčV popisku stojí „středně až vysoce pálivé“. Na doporučení obsluhy jsem zvolil „základní“ stupeň. Exotické koření, šťavnaté kuřecí a hustá omáčka, která vyměnila decentně pikatní ocásek za rozdováděnou devítiocasou kočku. Každé druhé sousto zajídám česnekovou Naan plackou a paradoxně ne a ne přestat, dokud se obsah misky nevyprázdní :-)
Chicken Tikka – 113 Kč User friendly dobrota. Servis na rozpáleném litinovém prkénku. Balzám na poleptané sliznice. Jogurt a masala koření si podali ruce a přemluvili kuřecí prsa, že se půjdou pomazlit do Tandoori pece. V tom přijde kuchař, uvidí je (hambáře jedny) a …... ;-)
Gulab Jamun – 45 Kč Dvě nahnědlé koule podivně houbovité konzistence jsou ve skutečnosti smaženou "kulatinou" na bázi mouky a sušeného mléka. Zdobením pistáciovým oříškem a ponořením do cukrového sirupu vzniká velmi sladký dezert s jen těžko definovanou chutí. Zapíjím ho masalou a pomalu si zvykám na indickou "klasiku" :-)
Kesar Kheer - 51 Kč V mléce vařená rýže s kousky mandlí, pistácií, kokosem a šafránem. Můj favoritní dezert. Před Gulab Jamun jsem mu dal přednost i díky tomu, že není tak sladký.
Plain Sweet Lassi – 30 Kč Jogurtový nápoj se připravuje hned v několika verzích. V základu je k dispozici slaná, sladká. Tyto lze následovně kombinovat s alkoholem. Velmi osvěžující (oceníte například po kuřecím Madras).
Indian Masala Tea – 30 Kč Klasika:) Zde méně kořeněná a silným čajovým základem.
Verdikt Pro mě jednoznačně indický objev roku. Skvělá kuchyně v kouzelné cenové kategorii. Umění tvorby pokrmu velmi ostrého, ale přitom neuvěřitelně komplexního je pro tento typ kuchyně zásadní. Zde to umí na jedničku. Doporučuji k návštěvě!! Celková útrata ve dvou lidech činila 712 Kč. Hodnocení 7/10
UPDATE 10. 12. 2007 Ochutnal jsem jehněčí Kormu. Po chuťové stránce skvělé. Masala tea mě malinko zklamal příliš řídkou chutí. Obsluha byla v pořádku s vyjímkou donesení klasické Naan placky místo její česnekové verze. UPDATE 15. 12. 2007 Na základě potvrzení několika mých domněnek jedním ze čtenářů, jsem se rozhodl snížit hodnocení o jeden bod. Absence česneku na česnekové Naan placce, průměrná Masala Tea (podotkl jsem již v mém prvním updatu), to jsou pádné důvody. Navíc při druhé návštěvě jsem měl pocit, že předložený dip v rámci Amuse bouche byl "recyklovaný". Zbytek je otázka osobních chuťových preferencí. Mnou ochutnaná jídla byla vynikající a to jak při první, tak druhé návštěvě. Dezerty jsou opravdu hodně sladké, Gulab Jamun až extrémně.
Restaurace Masala Mánesova 13
Komentářů (27)
|