RECENZE: Cukr Káva Limonáda – Praha
Úterý, 05 Prosinec 2006 00:00

RECENZE: Cukr Káva Limonáda – PrahaMáte rádi kávu? Já ano, a tak jsem se vydal po stopách soutěžících z kvalifikace Mistra kávy 2006. Mé dnešní kroky vedly do kavárny CukrKávaLimonáda. Najdete ji na Malé straně, 100m od Karlova mostu. Místo baristy Tomáše se o spokojenost hostů staraly dvě mladé servírky. I když v tomto případě je slovo servírka lehce zavádějící. Řekněme tedy dvě slečny. O tom, jaké bylo testovací espresso a cappuccino se dovíte v článku s detailní fotodokumentací.

 

Lokalita

lokalitaZákladní informace o lokalitě, v které se kavárna CukrKávaLimonáda nachází jsem uvedl již v úvodu. Konkrétně se jedná o Lázeňskou ulici, popisné číslo sedm. Ideální pozice pro „odchyt“ turistů a v okolí pracujících „businessmanů“ :-) Dostupnost z Malostranského náměstí i Újezdu je bezproblémová.

Interiér

fotoExteriér i interiér rozhodně zaujme. A to myslím v pozitivním smyslu slova. Vnitřní prostor je od vstupních dveří oddělen menší zídkou zdobenou bonsajemi. Podlaha je dřevěná, stejně jako malovaný strop. Interiéru dominují „moderní hrany“. Bar je v rohu naproti dveřím. Hned po vstupu vás tak může přivítat usměvavý personál. Stoly i židle jsou příjemně strohé a vhodně doplňují zbylé vybavení kavárny.

Image

Image

Image

 

Obsluha

obsluhaA jsme u obsluhy. V mém případě ji musím hodnotit jako příjemnou, znalou, ale lehce zmatenou. Možná je zaskočila má snaha fotografovat vše související s kávou, možná ne. Objednal jsem testovací kombinaci espresso a cappuccino + pro mou drahou polovičku horkou skořicovou čokoládu.

 

Image
 
Image 
 

Nabídka

nabidkaKromě kávy a kavárenských produktů si lze v CukrKávěLimonádě objednat i jídlo (palačinky, saláty, různé obložené sendviče). Ale to nebylo předmětem mého zkoumání. Kávu si lze vychutnat ve většině jejích podob. Od klasického espressa, cappuccina přes latte machiato až například ke corretu. Značka kávy mi zůstala utajena, na stránkách není. Nicméně nejedná se o klasickou značku. Veškeré „zrno“ je dováženo z malé italské pražírny. Ale dost faktů, jdeme ochutnávat.


Espresso 40 Kč

kavaPrvní, co mě zarazilo byl fakt, že káva je standardně servírována bez jediné kapky vody. V takto zaměřeném a zavedeném podniku to nepovažuji za neznalost, ale spíš za chladný kalkul. Proč servírovat „paňáka“ vody, když si host může objednat Mattoni za 39Kč... Takový přístup se mi ani trošku nelíbí. Dalším negativem byl umatlaný hrneček s kávou politým podšálkem (viz foto. lžičku jsem našpinil já). Káva byla v rámci mých hodnotících schopností dobře připravená. Konzistence a barva pěny hovoří o kvalitní extrakci. Crema (pěna) byla krásně emulzní kompaktní. S chutí už to bylo malinko horší. Působila na mě takovým rozháraným a kostrbatým dojmem, ale to je věc značně subjektivní. Od příště s sebou budu nosit „kompaktní“ degustační list a chuť i vůni se pokusím charakterizovat trochu podrobněji.

Image

Image

Image 


Cappuccino 45 Kč

kavaZde nastala situace, kterou jsem zmiňoval v článku o Domu kávy pana Bilíka. Udělat cappuccino není žádná legrace. Dobrý výsledek stojí a padá s kvalitou použité mléčné pěny. Bohužel hned první verze se vůbec nepovedla. Z pohybů slečny baristky šlo vidět, že cappuccino „nedělá poprvé“. Nalévání mléka směřovalo k vytvoření „latt eartu“. Na pěně byl skutečně vidět lehký náznak obrazce ve tvaru listu – jablka. O to větší pro mě bylo zklamání, když jsem odhrnul vrstvu mléčné pěny a vyskočila na mě hladina kávy sahající až po okraj hrnku! Tohle opravdu není cappuccino. Když jsem se na to postěžoval, přípravy další verze byla pověřena druhá ze slečen. Zde už šlo vše jak se říká „na jistotu“. Nalití lehce napěněného mléka a přidání pěny na povrch (na fotografii). Takto sice žádný obrazec nenamalujete, na druhou stranu máte jistotu, že výsledek bude vždy akceptovatelný.

Image

Image

Image 

 

 

Horká čokoláda 54 Kč

cokolada Když pominu od „čokoládového prášku“ ušpiněné ouško hrnku, nemůžu se nezastavit nad výslednou konzistencí a přípravou tohoto nápoje. Skořicová příchuť je do čokolády vnesena tak, že se na dno nasype skořicový prášek na který přichází rozmíchaná čokoládová hmota. Jaké překvapení následovalo po slavnostním zamíchání celého obsahu? Podívejte se na fotografie. V celém objemu hrnku začaly plavat skořicové cucky. Tak nevím, byl to záměr? Nejen, že to bylo nepříjemné – při pití vám občas do pusy připlul malý cucek, ale v kombinaci se zaprášeným ouškem to vypadalo na mizerné rozmíchání mateční ingredience. Když si odmyslím všechny ty hrůzy okolo, samotná čokoláda byla docela dobrá. Ale za 54 Kč.. ?

Image

 

Hodnocení

verdiktCukrKávaLimonáda mě vyloženě zklamala. Celou recenzí se nese duch odfláklého servisu. Chybějící voda u espressa, špinavé šálky... cucky v čokoládě. A to už ani nemluvím o kvalitě cappuccina. Co dodat, této kavárně se pro příště obloukem vyhnu. Za výše uvedené ceny mám možnost si u konkurence dopřát kvalitu bez kompromisů. Škoda.. krásný název a interiér kávu neuvaří.

 

Hodnocení se vztahuje k termínu tvorby recenze. Aktuální stav a služby kavárny mohou být kvalitativně zcela odlišné.


Lázeňská 7 , Malá Strana, 118 00 Praha 1
Rezervace a objednávky 257-530-628
 

Diskuze: Máte nějaký tip na opravdu dobrou poctivou kavárnu? 

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk

Přidat komentář
  • Shinta  - Cafe99
    Mám pro Vás tip jestli někdy pojedete Brnem, tak se určitě zastavte v Cafe99. 49°11'18.65"N; 16°35'51.09"E
  • Ondřej  - poctivá nevím, ale dobrá ano
    Café Emporio, obzvlášť v Paláci Flora. Sice cappuccino stojí asi 70 korun, ale není špatné
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Cappucino
    Diky za tipy. Jen bych Vas rad chytnul za slovo:) "cappuccino za 70Kc neni spatne"... Za 70Kc musi byt jako "od boha"!
  • apendix  - GurmetKlub
    Ondrej: velice děkuji za Váš přístup, líbí se mi zaměření GurmetKlubu, který se snaží dbát i na cenu a ne jako jiní, kteří sice lidem ukáží, jak to má vypadat a chutnat, ale většina z nás si to těžko může dovolit častěji, než jednou v roce, opravdu díky!
  • Kocour  - Cafe Alfa
    V Brne velmi (VELMI !) doporucuji Kavárnu Alfa (v Alfa pasáži, z náměstí svobody pár kroků), jejíž majitel je přímým dovozcem vyjímečné boloňské kávy Filicori Zecchini (třeba http://www.gifize.it/corsi_club.htm). Jinak docela vyjímečnou kávu podávají i v kavárně Onyx, jejíž majitel se evidentně zhlédl ve Ville Tugenthat se stěnou z řezaného onyxu a strohým nábytkem. A hned naproti Cafe Bar Italia, kde se u patrona schází hluční brněnští italové (nikdy předtím jsem si nemyslel, že je jich tu tolik). A samozřejmě mé oblíbené Café Maia s příjemnou domácí atmosférou a bezdrátovým internetem na Jaselské, plné studentů z blízké filosofické fakulty. Přijeďte se podívat do Brna, už jenom kvůli kávě...
  • Kachna  - CukrKávaLimonáda
    Dobrý den, bohužel jsem se nedopídila autora daného článku, což je škoda, ale nevadí.... Musím souhlasit - byla jsem tam po několika letech a byla jsem velmi zklamaná!! Před pár lety byl interiér jiný a z mého pohledu hezčí - 100% teplejší. Jsem ráda, že zmiňujete vodu ke kávě a vše ostatní. Mám ještě jednu výtku - Vídeňská káva byla podávána též bez vody a s umělou šlehačkou, což mi cca za stovku příjde lehce nefér. Celkový umělecký dojem stojí za starou bačkoru. Je mi to líto, protože jsem tam chodívala ráda! Přeji Vám hezký den.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Clanek
    Kachna: Tam, kde neni na konci textu uveden jiny tvurce, patri autorstvi clanku vzdy me malickosti:) Kocour: Diky za tipy! Velka vyprava do moravske metropole se chysta a Vami zminene kavarny urcite navstivim. apendix: Deleni na "dobre a spatne" v dnesni "trzni dobe" malinko pokulhava. V gastronomii, stejne jako jinde, plati ono zname prenesene "vykon/cena". Kazdy podnik musi tyto parametry drzet minimalne v rovnovaze a jeste lepe v poloze "hodne muziky za malo penez". To bylo ale primeru :-)
  • jane
    absolutně nejlepší kavárna (možná spíš bar než kavárna) je pro mě lemoncafé na břevnově http://www.lemoncafe.cz/ káva dobrá, zákusky vynikajííc, zajímavé saláty, výborné palačinky. personál milý a pan majitel velmi znalý. poslouchat jeho vyprávění o nutnosti kvality používaných surovin je pohádka :). no a pak café savoy, no. tam je ta "kultura stolování" a požitek z atmosféry ještě os tupínek výš. ovšem stejně tak i ceny.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Tipy :-)
    Recenze Lemoncafe se chysta. Nechal jsem se inspirovat na Vasem blogu:) Doufam, ze to nedopadne jako s mym doporucenim na Ambiente Pizza Nuova:)
  • golop  - lol
    jako ja dat tak spinavy salek a to jeste kdyz ty zensky vy ze se jedna o recenzi omg...
  • Guest  - Cokolada
    Pokud chcete vybornou cokoladu a dorty - smerujte sve kroky do Korunniho dvoru - do www.outcafe.cz
  • Guest
    V Brně velmi doporučuji kavárnu /nebo spíš čokoládovnu/ La Dolce Vita v Biskupské ulici. Milá obsluha a servis na úrovni.
  • radek  - cukrkávalimonáda
    krásný den, já jsem s cukrkávalimonáda velice spokojen. příště prosim autora článku o podpis, případně o kontakt. dík R.Modrák
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Kontakt
    Kontakty jsou uvedeny pod odkazem Kontakty v pravem hornim menu. Pokud neni uvedeno jinak, jsem autorem clanku "ja".
  • thoris  - Kavovarna
    Kdyz je rec o cokoladach, nemuzu zapomenout na uuzasne cokolady v Kavovarne v pasazi Lucerna - ctyri "opravdove" cokolady s ruznymi procenty kakaa a nepocitane cokoladovych napoju. Krom toho prijemne prostredi a rychla a ochotna obsluha.
  • Kuba2  - Ostrava - Meinl
    Co se týče Ostravy, můžu doporučit kavárnu Julius Meinl na Nádražní ulici. Výborné presso podávané se sklenicí vody. Mléko podávané v předehřáté konvičce. Bohužel nic jiného jsem prozatím nezkoušel.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Tip v Ostrave
    Kuba2: Diky za typ! V Ostrave jsem jeste v zivote nebyl.. az se tam dostanu.. budu rad za kazdy dobry tip na kavarnu resp. restauraci :-)
  • Guest
    NEVITE NĚKDO KDE JE V BRNĚ BAR ITALY..
  • GuestMM  - moje zkusenost
    taky jsem si to v Cukr-kava-limonada jednou vyzkousela. o podniku jsem se dozvedela, kdyz ho nejaka americka autorka pruvodce po Praze zarazila mei 10 veci, ktere v Praze musite videt/vyzkouset. kavu jsme tam nezkousela, jenom jidlo, ktere mne nijak neoslovilo a ke vsemu misto avizovanych mandli se v mem salatu ocitli jenom same arasidy. Co mne ale nejvic sokovalo, byla obsluha, ktera byla, mirne receno, neprofesionalni. uz jsem se tam nikdy nevratila.
  • Guest
    ja tam byla asi 4 a musim rict ze to patri mezi me oblibene restaurace.myslim ze v kazde to obcas nevyjde...varej vyborna a ja se tam citim jak v nekde v cizine...dost zalezi na tom kdo vas obsluhuje,pevne doufam ze uz vse napravili..pa
  • Samanta  - ER CAFÉ
    Ahoj všichni, já jsem za poslední dobu s kámoškou navšťívila hooodně kaváren - jsme takové kavárenské typy :)a byly jsme nadšené z ER CAFÉ - je to úplně nová kavárna na P3, v Bořivojce a kávičky jedna báseň, dortíčky také a atmosféra naprosté pohodičky! Pokecaly jsme, zahrály si dámu, přečetly časopisy..no nechtělo se nám pryč - DOPORUČUJEME! Sami a Barča :)
Komentářů (21)