RECENZE: Café Louvre – Praha
Pátek, 26 Leden 2007 00:00

RECENZE: Café Louvre – PrahaNávštěvu Café Louvre jsem plánoval již od počátku GurmetKlubu. Ačkoli vedení kavárny nemá s fotografováním interiéru žádný problém, komplikace přináší zdejší jedinečná atmosféra. Operovat zde s bleskem je vzhledem k velikosti prostoru nejen zbytečné, ale pro okolí i značně obtěžující. Přesto se mi podařilo nafotit řadu kávou vonících a  pravou kavárenskou náladou sálajících záběrů. Více v článku.


Lokalita

lokalitaCafé Louvre můžete již přes sto let navštěvovat na stále stejné adrese – Národní 22. Dostupnost vším kromě automobilu je na nejvyšší možné úrovni. Kavárna se nachází na začátku mé oblíbené „relaxační trasy“: Café Louvre – Krásný ztráty - Divadlo na Zábradlí – hospůdka Konírna. Jediné, co mi na Národní třídě vadí, jsou po jejích stranách zaparkované automobily. Na rozdíl od tramvají, které projíždějí a místu dodávají určitou dynamiku, „plechoví miláčci“ by zasloužili vykastrovat a přesunout do nejbližšího „podzemního útulku“... pokud by takový existoval :-(


Interiér

interierZačnu malou kritikou. Louvre je kuřácká kavárna. Pro nekuřáky je k dispozici oddělená místnost, ale ta je, dle mého názoru, určena jen pro „alergiky a rodiče s dětmi“. Jít do nekuřáckého mně v případě Louvre připomíná něco jako jít „na hanbu“. Pokud si chcete vychutnat tu opravdovou a neopakovatelnou kavárenskou atmosféru, budete muset mezi kuřáky. Nutno podotknout, že míra zakouření je, díku vysokým stropům a dobrému odvětrání, minimální.

Na hlavní část s kavárenským zázemím navazuje další místnost a následně kulečníkový sál. Místa k sezení jsou jak po obvodu kavárny, tak v jejím prostředku. Postranní sezení je řešenou jednou velkou polstrovanou lavicí. Když jsem sám, rád si sedávám k oknu, popřípadě do rohu. Výhled do pulzující kavárny tak lze střídat s pohledem ven. V případě pracovních schůzek preferenci nemám a když do Louvre zavítám se svou přítelkyní, volím libovolné místo po obvodu hlavní části nebo stoleček v prostoru s výhledem na kulečník.

Samotný interiér, jeho barevné a materiálové sladění, mě naplňuje pocitem klidu, harmonie a „výjimečnosti okamžiku“. Kombinace lakovaného dřeva s reliéfy a červených vzorovaných tapet jednoznačně boduje :-)

Image 

Image 


Obsluha

obsluhaVysoce profesionální, občas malinko namyšlená – tak na mne působí zdejší sbor číšníků a číšnic. Na druhou stranu za celé ty roky, co Louvre navštěvuji, jsem nezaznamenal žádný vážnější problém. Vlastně jeden ano a zrovna při recenzentní návštěvě. Místo objednané sody mi byla přinesena Mattoni. Ve věcech kavárenských je obsluha dostatečně znalá a na dotazy reaguje velmi pružně.

Image
 

Nabídka

nabidkaCafé Louvre není jen kavárnou. Kromě dalšího vyžití, které nabízí kulečníková herna, je hostům k dispozici nabídka slušné řady „standardních“ restauračních pokrmů. Nicméně v této oblasti nemohu sloužit. Loni jsem si dal bouillabaissu a no.. byl to horor! Ale kde v ČR dělají dobrou poctivou bouillabaissu, že? No.. zpět ke kavárenské podstatě, jejímž základem je kompletní sortiment typů káv na bázi espressa, řada čajů, alkoholu, džusů a vína.

Image



Káva - 36 Kč

kavaNení tomu tak dávno, co v Louvre vyměnily dodavatele kávy a své renomé „vložili“ do rukou značky Julius Meinl. V tuzemsku zprofanované logo mouřenína prodávajícího „prací prášky, vložky a konzumní chléb“ v konceptu levného supermarketu je naštěstí minulostí. V Café Louvre můžete při ochutnávce kávy zabloudit až ke kořenům vzniku Julia Meinla jako prvního vídeňského provozovatele pražírny kávy.

Ochutnané espresso z relativně raritních 8 gramů kávy (standard je 7g) bylo servírováno se skleničkou vody na oválném nerezovém tácku. Malinko kontraproduktivně působil na něm umístěný čtvercový „firemní“ ubrousek. Porcelán je značky Thun a potěší svým atypickým ztvárněním ouška.

Po chuťové stránce nemám až na rychle klesající pěnu příliš co vytknout. Což neznamená, že jsem byl absolutně spokojený. Pevná kompaktní chuť s minimální aciditou mi vyhovuje. K dokonalosti ale stále něco chybí. Možná ne zrovna ideální crema.. nevím. Káva velmi dobrá, ale ne vynikající.

Image

Image 



Čokoláda – 42 Kč

cokoladaZdejší horká čokoláda je častým důvodem mých návštěv. Dostatečně čokoládová, krásně voňavá, sametově jemná a krémové konzistence. Taková je horká čokoláda v Louvre. Zatím jsem nenarazil na lepší, takže až do odvolání platí:

"V Café Louvre dělají nejlepší horkou čokoládu v Praze!“

Image

Image

Image 


Tiramisu – 59 Kč

tiramisuJe libo dortíček nebo palačinku? Koho honí mlsná, může si ke kávě objednat jeden z několika typů sladkých dezertů. Sacher dort, malinový řez, teplý jablečný závin, ovocný pohár, tiramisu a další. Na sacher jsem chuť neměl a tak padla volba na tiramisu. Na první pohled bylo vše v pořádku.

Výhradu mám k famózní „podešvi“ pod dortíkem. Ale největším zklamáním byl krém - až příliš nadýchaný, nepřirozeně navoněný (možná přemíra likéru). V puse jsem cítil akorát „drhnutí“ suchého piškotu obaleného v podivném krému. Krém měl být KRÉMOVÝ s majoritním podílem mascarpone, spojený, obarvený a lehce ochucený žloutky, samozřejmě nesmí chybět cukr, střik marsaly, espresso k namočení piškotu a co nejkvalitnější kakao na posypání.

Image

Image 


Hodnocení

verdiktCo dodat. Jedinečná atmosféra, krásný interiér, kvalitní a profesionální obsluha, nadprůměrná káva, úžasná horká čokoláda a podprůměrné tiramisu.. Pro mě nic nového. Louvre zůstává místem, kam se budu vydávat na horkou čokoládu s přáteli.. sám.. pozorovat... poslouchat.. být spokojený.

 

www.cafelouvre.cz 

Národní 22,
Praha 1, 110 00

tel: +420 224 930 949

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • Milan Kryl  - Ač nekafař s tou čokoládou musím jen sou
    Po mnoha kavárnách jsem se v Praze netoulal, ale na výbornou horkou čokoládu jsem byl právě do Cafe Louvre vylákán a nelitoval jsem. Čokoládu mají výbornou a k zahození není ani kombinace s vaj. koňakem. ,-)
  • Ondřej  - snídaně
    v Louvre doporučuji, kovbojská, francouzská, anglická - prakticky nic nemá chybu :) jednou jsme se setkali s trochu jetým dezertem, ale věřím, že se jednalo o výjimku.. na to, jak je kavárna luxusní, má řekl bych dost přijatelné ceny. Jen ten kouř vadí, i když se dostatečně větrá, člověk načichne a když je v obleku, musí do čistírny.. kdy bude recenze Slávie? :)
  • Honzie  - čokoláda
    Připojuju se, ta jejich čokoláda je fakt užasná. Jinak já nemám problém si sednou do té nekuřácké části a když je hlad tak zkousnu i jejich jídlo (třeba těstoviny), je to v tu chvíli jednodušší než jít jinam. A vaří celkem normálně.
  • Jita
    Nejn káva a čokoláda, ale i čaj je v Louvru super. serírován v mimořádně krásném porcelánu, malá konvička + čajový šálek, ne půllitrák z keramiky!!!, na oválném tácku, s mlékem, cukrem a správnou atmosférou :-)
  • pan Cuketka  - hurray
    jsem rád, že konečně někdo odfotil jejich "tiramisu", nebýt na tom ta čokoládová cedulka, tak to nejde poznat. souhlasim s Jitou cajovy servis je dokonaly, ty salky Eilles uz mam objednane z Nemecka :) cos e tyce kavy tak julius meinl mi do toho stylu vubec nesedi, je to preci jen low-end (i kdyz kvalitni), v kavarne tohohle formatu bych ocekaval neco lepsiho. jinak to s tou bujabezou byl dost dobry vtip :))) a ano, obsluha je obcas nafrnena, takze aby se tam clovek citil prijemne je ji v tom pripade potreba ignorovat, nebo setrit (dle miry asertivity) ,)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Louvre
    Milan Kryl: Horka cokolada je zde opravdu delikatesni. Mam par typu na dalsi "cokoladovny".. uvidime :-) Ondrej: Snidani jsem v Louvre jeste nemel:) Vzdy si vystacim s cokoladou, kavou, vinem. Konecne i to testovaci Tiramisu byla spis vyjimka:) Nacichnuti obleku je neprijemne.. to souhlasim. Ve Slavii jsem nebyl uz dobre tri roky. Nejak jsme si "nesedli".. ale kdyz uz jsme u toho.. zajdu na neformalni navstevu a uvidi se :-) Honzie: Coko je bozska. V Louvre je z meho pohledu zasadni prave ona kavarenska atmosfera hlavniho salu.. Nez do nekurackeho, to uz radsi jinam. Jinak jidlo jsem zatim nezkousel.. az na tu nestastnou bouillabaissu :-) Jita: No vidite.. k caji podavanem mimo cajovnu resp. mimo domov mam dost macessky pristup. Pokusim se ve vlastnim zajmu "zlepsit":) pan Cuketka: "Tiramisu" bylo opravdu udesne! Caj viz. Jita. Osobne bych preferoval, kdyby meli v Louvre vlastni porcelan a kavu "bez znacky". Pokud by zde byl kladen extremni apel na kvalitu, bylo by zajiste mozno dovazet spickovou "kavu na miru" bez nutnosti byt zastresen konkretni znackou. Rekl bych, ze jde hlavne o penize... az na prvnim miste:)) "Bujabezu" jsem si opravdu dal.. a jelikoz jsem mel to stesti parkrat ochutna tu pravou "Marseillskou".. nebyl jsem moc potesen.
  • Jiří Tvrdek  - Galerie Louvre
    Louvre se stal – ostatně sám to říká na vizitce – místem všech mých schůzek. Mám rád jeho prvorepublikovou atmosféru a majestátnost. K dokonalosti mu čas od času něco chybí – Ondřej si povšimne neladícího čtvercového „firemního“ ubrousku, mně zas při té – jinak krásné – typografii bije do očí jedno z jejich menu vysázené Comic Sansem. Pokud je na čtenáře Louvre až příliš plný a rušný, mohu jedině doporučit Galerii Louvre v mezipatře. Čokolád mají na výběr asi dvacet a na Kofolu dostanete originální sklenici.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Drobnosti
    Jiri Tvrdek: Galerii jsem navstivil o vikendu. Bohuzel (nebo bohudik) bez fotoaparatu:) Dal jsem si Kofolu, salat a "pul" hodinky wi-fi:) PS: Premyslim, co je horsi "prohresek".. jestli ten ctvercovy ubrousek nebo nevhodne zvoleny font na jidelnim listku..
  • lenka
    V luvre je cokolada uzasna - jen mi tam vadi trosku hluk,ale to je asi vec osobniho vkusu-kavarna je asi opravdu misto setkani a to znamena i misto klaboseni - tak vlastnei huk ke kavarne patri. Precetla jsem si vase hodnoceni kavarny CUKRKAVALIMONADA na Male Strane - je li mozne dam vam dobry typ na hodnoceni - s kamaradkou jsme nedavno objevily cafe-restaurant john&george na Velkprevorskem namesti na Male Strane. Uzasne romanticke misto - skvela kava,sympaticka obsluha - takovej klid a prijemno na Male Strane. Lenka
  • Glama  - Květiny
    Jen bych upozornila na designové květinové aranže v kavárně. O ně se stará firma power of flower a jsou naprosto úžasné, netradiční a jedinečné!!! Tak strašně se mi to líbilo, že jsem si zjistila, kdo je tvoří a teď u nich nakupuji často! Pozor!!! Nejsem majitelka firmy, jen nadšená zákazniice!!!!
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Hluk a john&george
    lenka: V Louvre je docela hlucno.. ale jak rikate, je to otazkou nalady.. vkusu. Me ten hluk nevadi.. naopak. Je to projev urciteho ruchu.. "zivota" a to se mi na Louvre mooc libi:) Jinak diky za tip na john&geore! Stranky vypadaji dobre a kavarna primo uznasne:) Glama: No kdyz jste nadsena zakaznice tak to jo. Jinak navstevu Vami pripomenute restaurace Nostalgie mam za sebou (dokonce opakovanou) a chysta se recenze:)
  • Guest Spohr  - Cafe Louvre
    Děkuji za recenzi Cafe Louvre. Považuji autora za opravdu zběhlého v problematice a Gurmetklub se mi moc líbí. Vážím si kritických připomínek a nové Tiramisu bude příští týden. S úctou Sylvio Spohr- majitel Cafe Louvre
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Cafe Louvre - recenze
    Vazeny pane Spohre, dekuji Vam za zpetnou vazbu na mou recenzi. Vazim si Vasi snahy o zlepseni Tiramisu a trvaleho zajmu o dobre jmeno Cafe Louvre obecne.
  • Honzík  - Káva
    Čokoláda opravdu skvostná, výborné dezerty, pouze káva je silně chuťově i esteticky podprůměrná, asi to bude tou značkou Julius Meinel :-)) ale zase je to stylový, nikde jinde ji radši neprodávaj :-)
  • Guest
    co se tyce horke cokolady, i kavy jako take, doporucuji navstivit cafe del sole JILSKÁ 4/353. Praha 1
  • Guest
    Louvre je moje oblíbené místo a káva Julius Meinl se servisem je originální. Co se týče kvality není to top na druhé straně velmi velmi solidní kvalita. Oproti tomu co tam bylo předtím (nevím jestli Alfredo) to šlo hodně nahoru.
  • Guest  - Káva a čokoláda
    JJ souhlasím, že v Louvre mají spoustu dobrých věcí a dodržují určitou kvalitu.... Ale, také souhlasím, že kávu a čokoládu určitě nedostanete lepší nikde než v Café del Sole v Jilské ulici č.4. O tom vypovídá už jen klientela.....pokaždé, když tam jdu, je tam 30% klientely tvořeno Italy. Hovoří česky, takže tady asi žijí a ti si myslím nejlépe na světě poznají kvalitní kávu.......Ciao
  • Pitaval 18  - Hurááá...
    Chodíme se ženou do Louvru už sedm let skoro třikrát v měsíci. Obsluha nás zná a my je. K těm ostatním pochvalám bych chtěl dodat, že se nám líbí, že nehraje žádná muzika (Bože, co je to za zlozvyk ve většině kaváren a restaurací) a že se personál skoro nemění. Je to pohoda, když Vás obsluhují ty samé, známé tváře. Kvalita kávy, čokolády, moučníků je vynikající. Jen ten couvert by si mohli odpustit...
  • Guest  - Cafe del Sole v Jilské
    Mají nejen výbornou čokoládu, ale hlavně atmosféru. Rád tam chodím si dát kávu a přečíst noviny, nebo i na schůzky s klienty. I dkyž klientela je tvořena částečně italy. residenty, mají tam sexy majitelku a skvělé tiramisu. Petr ICQ 407 863 543
  • Guest
    Do Louvru se dnes vydám úlpně poprvé a po přečtení pozitivní recenze a příspěvků se již velice těším. Kdo ví, třeba zaujmu pozici stálých zakazníků.. S.
  • Jana  - trocha kritiky
    Louvre byl moji velmi oblibenou kavarnou, at uz pro svoji atmosferu, vynikajici cokoladu, kavu ci caj (zejmena matovy). Posledni navsteva, cca konec letosniho leta, byla ale docela neprijemna. Objednana dvojita kava (ci velke epresso - uz si presne nepamatuju) dorazila servirovana s vodou a vetsi porci mleka v samostatnem "salku". Sice jsme si mleko nebjednaly, ale braly jsme to jako soucast ceny za typ kavy, stejne jako je sklenicka vody ci cukr, nebo za obvyklou cenu okolo 3 Kc... Nicmene realita byla jina, ucet obsahoval polozku za mleko a to vysi zhruba 1/3 ceny kavy! Obsluha nam vysvetlila, ze mleko se k takovemu druhu kavy vetsinou podava a ze pokud jsme jej nechtely, meli jsme rici predem!! Tak tomu se rika logika jak z Monty Python - nutnost upozornovat, ze si neco neobjednavam aniz tusim co... Po pozadavku, ze chceme mluvit s managerem, obsluha polozku za mleko na uctu rucne skrtla s poznamkou o "nasich zvlastni moresy". Diky tomu Louvre zatim nemam chut znovu navstivit - i kdyz cokolada laka :) - vyzkousim asi mista, ktere byly v diskusi zmineny. A jeste nakonec se zminim o cafe baru Platyz - dobra kava a rozhodne prijemnejsi obsluha.
  • Guest Jiřík  - Cafe Louvre
    Zdravím z Brna,při každé návštěvě Prahy zavítám i do Louvre,dle mého vkusu jedinečný podnik.Vyzkoušel jsem i všechna snídaňová menu a mohu jen chválit.Káva není top,ale velmi dobrá.
  • L.V.  - Káva Julius Meinl
    Zdravím, nevíte náhodou někdo, kde se dá objednat nebo zakoupit káva Julius Meinl? Vím, že je jedna kavárna a prodejna v Brně a dodavatel v Praze (www.meinlkava.cz), ale šlo by o menší objednávku (1kg), což je pro velké dodavatele či pro kavárny obvykle problém. Děkuji
  • Lukas  - Julius Meinl
    Mám naprosto identický problém jako přispěvatel pode mnou! Marné hledání!
  • Renča  - Čokoládový dort
    Ahoj všichni. Rozhodla jsem se přispět také do diskuze, jelikož jsem pravidelným návštěvníkem Louvru. Každé ráno, přesně za minutu osm, odemyká sympatický číšník jménem Martin dveře, aby návštěvníci již v 8 hodin mohli sedět nahoře. S klidem počká, až všichni čekající (a bývá jich hodně) vejdou a pak teprve vyndavá ven ceduli s nabídkou. Nahoře se střídají 4 ženy a 1 muž v obsluze. Musím se přiznat, že už mě znají a tak nikoho nepřekvapí, když mi bez zeptání přinesou mou oblíbenou kávu. Už tady byla zmínka o čokoládě, která je bezesporu opravdu tou nejlepší v Praze. Kdo ale neochutnal jejich prvotřídní čokoládový dort, jako by tam vůbec nebyl. Na tenkém kakaovém piškotu stojí hustá čokoládová pěna s kousky čokolády a celé je to posypané čokoládou bílou. Lepší dort jsem doopravdy nejedla. Doporučuji vřele všem jak kavárnu, tak i zmiňovaný dortík.
  • Sangrail  - Louvre je jedna z lepších kaváren, ale...
    ...vadí mi to jejich linoleum, stejné jako např. v Obecním domě - je to jakýsi typický pražský zlozvyk. Všechny kavárenské metropole světa se bez něj obejdou! Avšak Praha není ani tak kavárenskou metropolí jako spíš městem kaváren ve stylu nádražních hal (obrovský Obecní dům, hlučná Slavia, špinavá Evropa, přeplněný Savoy, poněkud laciný Orient), takže lino se k velkoprodukční atmosféře dost hodí. Škoda. Poznámka k tiramisu: my Italové ze severu :-) nepřijímáme nic než amaretto. Marsala je skvělá, Sophia Loren zase používá Grand Marnier, ale tiramisu vzniklo pravděpodobně v Benátkách, tudíž na severu, a proto Amaretto di Saronno/Disaronno.
  • Michaela  - Produkty vynikající ale obsluha "prostě česká" =
    Včera jsem zavítala se svojí kamarádkou z Německa do Louvru a nemohla jsem věřit svým očím a uším. Na dortech i kávě jsme si výborně pochutnaly, ale paní číšnice, co nás obsluhovala nás tak znechutila svou drzostí a neprofesionálností, že už se tam snad ani já nevrátím, ačkoli kávu a dort Sachr tu miluji. Na službě zákazníkům a slušném chování k hostům by se tu dalo u NĚKTERÝCH číšnic zapracovat. Byla jsem opravdu velmi zklamaná a kamarádka jen nevěřícně kroutila hlavou nad tím, co si k vám i Louvru dovolí. Co se ale dá čekat od českého "customer service".
  • Kellersteinová Jitka  - ZKLAMÁNÍ
    V Cafe Louvre jsem několikrát poseděla u dobré kávy,v zimě čaje,malého občerstvení. Atmosféra velmi příjemná...Ráda jsem se tam po práci zastavila.Proto jsme si kavárnu vybrali pro malé rodinné posezení po křtinách v nedalekém kostele Panny Marie Sněžné. Po telefonickém dotazu na případnou rezervaci na 17.7. odpoledne (cca 16 - 16.30) pro cca 15 osob jsem se 13.7.dostavila osobně,abych mohla zaplatit rezervaci, která byla požadována. Velmi ochotný číšník mi doporučil obrátit se na manažera podniku. Přišel pán, který na půl pusy pozdravil, vyslechl mě a velmi neochotně se rozhlížel po kavárně. Velmi se mi líbil prostor nově otevřeného salonku (přímo navazující na hlavní prostor kavárny)- poprosila jsem ho, zda by nebylo možné zhruba polovinu salonku zarezervovat právě pro nás ( s tím, že nepotřebujeme stolky jakkoliv přestavovat), pouze rezervovat místo.Upozornila jsem ho, že budeme mít kočárek (tzv.golfky pro 6 měs.mimi- jen se sedačkou do auta- to na vysvětlenou), druhou sedačku pro cca 2 leté dítě necháme v šatně. To byl zřejmě velký problém - jinak si to nedovedu vysvětli- protože mi okamžitě řekl, že to není možné - nechápu!?!?! Nabídl mi salonek, přes který se chodí do kuchyně, s tím, že nám uprostřed něho srazí stoly dohoromady - což jsem nechtěla. Na další dotaz, zda by bylo možné rezervovat v vomto salonku stolky u okna, mi sdělil, že uprostřed to pro nás bude nejlepší, a že tam v neděli odpoledne stejně nikdo nebude......Odešla jsem...S takovou neochotou a arogancí jsem se už dávno nesetkala - evokovalo to ve mě vzpomínku na časy "bolševika", kdy nebylo možné nic... Mám za to, že manažer by se měl starat především o to, aby podnik prosperoval a nabízel služby hostům, kteří se potom rádi budou vracet.(Nota bene v takovéto kavárně v centru Prahy)Tento pán však dělá pravý opak. Nebo je jednou jestli "vyžene" 15 potenciálních hostů jinam ?? Škoda - velmi mě to zklamalo. A příbuzným ,kteří přijedou ze zahraničí to prostě budu muset vysvětlit - nejsem si jistá, zda to úplně pochopí - zřejmě stále žijeme v "Česku", protože nikde jinde ve světě jsem se s takovým jednáním nesetkala.Tam platí - náš zákazník- náš pán !
  • fakof
    "Po chuťové stránce nemám až na rychle klesající pěnu příliš co vytknout. Což neznamená, že jsem byl absolutně spokojený. Pevná kompaktní chuť s minimální aciditou mi vyhovuje. K dokonalosti ale stále něco chybí. Možná ne zrovna ideální crema.. nevím. Káva velmi dobrá, ale ne vynikající." Ale hlavne NECO najit, ze ano? Cokoliv. Nesnasim tohle radobyznalecke hnidopisstvi. Gourmete.
Komentářů (29)