RECENZE 2.0: Les Moules – Mušle a pivo po belgicku |
Středa, 15 Srpen 2007 00:00 |
Druhá Recenze 2.0 proběhla ve vyhlášeném belgickém podniku Les Moules v pražské Pařížské ulici. Útulný interiér, široká nabídka belgického piva, ryb, mořských plodů a mušlí dělají z tohoto podniku ideální místo pro neformální schůzky, stejně jako pro exkurze do světa kvalitních gourmetských zážitků. Přirozeně, i zde jsme narazili na řadu „ale“ a o tom se dočtete v následujícím, fotografiemi bohatě zásobeném textu (opraveno, doplněno).
Lokalita Les Moules najdete v Pařížské ulici na Praze 1. Přesněji řečeno několik desítek metrů od hotelu Intercontinental. Dostupnost takového místa je ukázková MHD a taxi, řešení problému s parkování není na místě, neodmyslitelná konzumace zdejšího piva tuto variantu diskvalifikuje.
Koncept Podnik se oficiálně prezentuje jako belgické cafe restaurant, na internetu je k nalezení jako belgický pivní bar a jinde jen jako belgická restaurace. Pravda je někde uprostřed. S barem a restaurací problém nemám, cafe bych si odpustil. I když i káva Illy byla překvapivě dobrá a nabídka domácí zmrzliny a belgických pralinek přímo vybízí k odpolednímu posezení na předzahrádce. Hlavním tahounem je dle mého jedinečná nabídka belgických piv a skvěle připravených mušlí.
InteriérLogicky členěný interiér, kterému dominuje mohutný barový pult s detaily hýřícími stoličkami. Tmavě hnědá barva dřevěného obložení kontrastuje se světle žlutým stropem. Pocit hospodského prostředí je přítomný v míře adekvátní zaměření podniku. Osvětlení produkuje útulné měkké světlo s příjemnou barevnou teplotou. Výtku si zaslouží ne zcela ideální zpracování toalet. Ty jsou na pivní bar poddimenzované a navíc prosté klasického „pánského“ zařízení*. Naopak pochvalu zaslouží zvuková kulisa podniku. Již žádné pražské rádio:) *doplněno v diskuzi.
ObsluhaZ obsluhy mám(e) lehce rozporuplný pocit. Na jedné straně nezkušený mladičký číšník, na druhé ležérní (pro někoho až moc uvolněný, mně to vzhledem k povaze podniku vyhovovalo) šéfkuchař s dokonalým přehledem. Při objednávání nám asistoval právě druhý jmenovaný, kterýžto celou situaci, při požadavku na doporučení vhodného piva, korunoval památnou větou směřovanou k nováčkovi: „Nejsi tu dost dlouho, abys mohl radit...“ Další objednávky byly vyřizovány rychle a bez komplikací. To bohužel neznamená, že ze strany obsluhy nedošlo k dalším zaškobrtnutím. Malinko chaotický servis ryby s následnou absencí správného příboru, chybějící odkládací misky na prázdné mušle, citrón (oboje doneseno až na požádání).
Servis Použitý porcelán a nádoby obecně, korespondují se zaměřením podniku. Omlácené smaltované misky na hranolky perfektně dokreslují atmosféru, stejně jako hrnce s mušlemi. Zbylý porcelán byl standardní, ne úplně mně vyhovovaly hranaté talíře. Ale to už jsou drobnosti. Nápojové sklo, v našem případě hlavně pivní, zaujme šíří tvarů a velikostí korespondujících s nabízenými značkami.
Nabídka Přiměřeně obsáhlý jídelní lístek nabízí pokrmy na bázi ryb, mušlí, hovězího masa, ale i saláty, vegetariánské menu a několik dezertů. Rád bych zmínil několik neobvyklých specialit, jejichž přítomnost hodnotím velmi pozitivně. Vepřová líčka pečená v divokém koření, podávaná s kaparovou omáčkou a tomatovým salátkem, to je výzva. Skopová játra pečená po anglicku medium rare, stříknutá starým portským vínem s bramborovo-fazolkovým salátkem a anglickou hořčicí - povinnost. Tuto splnil kolega Hydraulik za mého středně závistivého přihlížení. Náročnější z vás si mohou objednat humra.
Pivo a ostatní nápojeBelgická restaurace bez pivního zázemí je jako McDonald na můstku bez zástupu italských turistů. Několik standardních piv na čepu doplňuje „soupiska“ delikates ve skle. Točená Stella, Hoegaarden, Leffe a Staropramen nejsou nejlevnější. Čtvrtka Hoegaardenu přišla na 50Kč, třetinka Leffe na 79 Kč, to ještě jde. Vše bylo dobře ošetřené a profesionálně natočené. Horší situace je u dovozových lahvových speciálů. Cena 149Kč za třetinku je opravdu vysoká. Dát si ke každému chodu speciální pivo, znamená nafouknout účet klidně o 60%. Ale co to je proti „trojce“ obyčejné tuzemské minerálky za 70 :-)) Jak jste správně vycítili, s cenou nápojů jsem měl, na rozdíl od jídla, docela problém. Cenovkám by slušelo spíše Euro, než tuzemská koruna. Na druhou stranu, ke každému pivo obdržíte originální sklo a perfektní servis. Shrnuto, podtrženo, lepší možnost ochutnat belgické pivo v Praze nenajdete. Na našem stole se servírovalo:
Chuťovým vlastnostem budiž zaslíben samostatný článek.
Mušle Sv. Jakuba zprudka opečená na másle, obalená v koření a s omáčkou z sherry - 295 KčLuxusní předkrm. Florentýna se podělila o to málo na talíři a já jí za to děkuji. Chuťová oáza pro všechny mlsné jazýčky. Jemné maso dostalo prudkým opečením na másle další rozměr. To vše doplněné v chuťově komunikativním sauce. Skvělé. Florentýna komentuje svůj předkrm Lepší svatojakubské mušle jsem ještě nejedla. Přestože předkrmová porce obsahovala 2 (slovy dva) kousky, nelitovala jsem. Chuťově delikátní a naprosto vyvážené, omáčka skvěle doplnila chuť jemného masa mušlí. Super! Na začátek ale dost vysoká laťka.
Marinovaný ovčí sýr v paprice pečené na domácí způsob – 185 KčV jednoduchosti je síla. V pečené paprice položený a v kořeněném oleji marinovaný sýr lehce hyzdí povadlá okolní „zeleň“ (problém všech servírovaných jídel). Krásná záležitost k dobrému pivu a toustíku. Hydraulik komentuje svůj předkrm Výrazná chuť ovčího sýra, dobře opečená paprika, kořeněno jen lehce. Jedinou výtku, ovšem nepodstatnou, mám k množství oleje. Ale to je jen detail. Záleží na chuti jednotlivce. Bára komentuje Marinovaný ovčí sýr v pečené paprice byl dokonalý, nedá se mu nic vytknout.
Mušle "Nože" dušené v bílém víně s čerstvým estragonem a tymiánem zjemněné oříškem másla – 295 Kč Servis do hranatého hlubokého talíře. Mušle čerstvé, chuťově harmonizující s typickou texturou. Sauce byl mimořádně povedený a doplněný bagetou bych si celý pokrm dokázal představit jako lehký oběd. Kristýna komentuje svůj předkrm Tyto mušle jsem měla možnost ochutnat poprvé. Kuchař jejich chuť přirovnal ke kalamárům. Já si na nich pochutnala a užila jejich čerstvost, chuť moře, příjemné aroma bylinek a bílého vína v jemné omáčce. Vrcholem blaha pak bylo smočení čerstvé bagetky v kouzelně voňavém sosu. Bára komentuje Musle nože v bílém víně též vynikly kvalitou, čerstvostí. Rovněž ochucení bylo ideální. Jen přiznám, že mému vkusu úplně nevyhovuje přítomnost jemného písku (který k tomuto druhu mušlí patří).
Mořský vlk pečený v solné krustě podávaný s celerovými hranolky dušenými na medu a citronové šťávě – 475 KčNa fotce vidíte servis ryby v podání našeho číšníka. Přemírou obratnosti neoplýval, navíc vzhledem k tomu, že na stole chyběl rybí příbor, měl by rybu připravit až do konce (i vykostit). Konzistence masa byla v pořádku, ale musím souhlasit s Kristýnou, že některá sousta působila opravdu přesoleněji, než by bylo záhodno. Doplnění celero-medovou „složkou“ ve formě hranolků bylo příhodné. Kristýna komentuje svůj hlavní chod Propadák večera. Solnou krustu kuchař vytvořil z hrubé mořské soli, jejím pokropením vodou. Tím pádem nevznikla celistvá schránka (krusta) a při podávání se sůl rozutekla po celém talíři. Ryba tak byla přesolená. Je to škoda, protože jinak byl Mořský vlk čerstvý, voňavý a dobře upečený. Jemné, nasládlé, celerové hranolky rybu vhodně doplňovaly. Co jsem ovšem postrádala bylo založení příboru na rybu a absence citronu.
Skopová játra 400 g pečená po anglicku medium rare, stříknutá starým portským vínem s bramborovo-fazolkovým salátkem a anglickou hořčicí – 345 KčPokrm snů. Dokonale zpracovaná játra, navíc skopová. Ochutnané sousto mě pořádně zavařilo chuťové pohárky. Ale přiznávám, že to není jídlo pro každého. Jisté skopové odstíny, pro některé blyštící se ozdoba, pro jiného, společně játrovou podstatou, nepřekonatelný problém. Hydraulik komentuje svůj hlavní chod Játra skutečně rare. Dokonalá chuť. Staré portské jsem nepoznal, ne že by tam nebylo, ale nebylo to výrazně znát. Bramborovo-fazolkový salátek (teplé provedení) bylo lepší přílohou než by se mohlo zdát. Skvělá chuť. Anglická hořčice nebyla přítomna. Byla dodána hrubá na způsob kremžské, ale s vínem nebo podobnou příchutí. Sice chyba proti deklarovanému, ale v zásadě jsem byl spokojen.
Mušle A volonté – neomezená porce – 695 KčNatur s řapíkatým celerem.V jednoduchosti je krása a řapíkatý celer mušlím docela svědčí. Chuť celého jídla už ale není tak výrazná, takže po předchozích chodech tak trochu zaniká. Příště bych volila obrácené pořadí Na bílém víně.Dle mého nejlepší úprava. Víno, celer.. to vše krásně doplňuje specifickou chuť mušlí. Doplňuje, nepřebíjí! Svou neomezenou konzumaci jsem začal právě na „zde“ a až na bonusovou ochutnávku „thajského způsobu“ nenašel adekvátního soupeře. Na česneku s tomatovo-bazalkovým juice.Mušle po italsku. Vyvážená chuť s rajčatovým základem neurazila, ale ani nenadchla. Jako další variace na téma mušle ok, ale dát si ji v režimu „jediné porce“, nic pro mne. S čilli papričkami, česnekem, tomaty a sezamovým olejem.Poslední variace na téma mušle. Nemohl jsem se ubránít pocitu, že další porce v rámci "A volonté" konzumace jsou menší (nevadí, naopak) a lehce ošizenější. Chilli verze mě vůbec neoslovila. Vše přebila extrapálivost.
Na Lucemburský způsob s rozmarýnem, tymiánem a oříškem másla.Lucemburské mušle byly velmi jemné, krásně ochucené bylinkami, s nichž dominoval tymián. Ochucení bylo nesmírně jednoduché a o to víc působivé. Chuť nepřebíjela čerstvost mušlí, jen ji jemně podtrhla. Mariniere s jarní zeleninkou, tomaty a smetanou.Výborné. Jednoduchá, ale neotřelá kombinace - mušle se nejdřív vařily v omáčce ze zeleniny a rajčat a nakonec dostaly smetanový přeliv. Oceňuji hlavně čerstvé suroviny, závan parádní vůně při odkrytí pokličky se snad ani nedá popsat! Na tmavém pivu Leffe s cibulkou, česnekem a slaninouK pití Leffe Bruin, proč si na stejném základě připravené mušle. Připomínky okolí, že chuť základní surovina je přebíjena vtíravou vůní slaniny, se mě nedotýkaly.
Se zahradní zeleninkou a tygřími krevetami.Dale jsem pokračovala mušlemi "se zahradní zeleninkou a tygřími krevetami", které pro mne byly zklamáním. Krevety byly v porci dvě a zeleninka se omezila na cibuli a nepatrný kousíček mrkve. Což pro mne nesplňuje pojem "zahradní zeleninka", pod kterým si představuji opravdu rozmanitou sezonní směs (třeba cukrový hrášek, mrkev julienne, šalotku a zelené fazolky). BONUS Na thajský způsob s kari kořením, limetou, kokosovým mlékem a kafírovými listy, podáváme s jasmínovou rýží. TIP: Nejrychlejší způsob konzumace spočívá v použiží jedné prázdné mušle jako kleštiček, kterými si následně při jídle pomáháme.
Waflové tiramisu (specialita Les Moules) - 165 Kč Ochutnal jsem jen zběžně. Mušlový pětiboj mě dovolil okusit jen jediné minisousto, takže hodnocení nechávám na jiných. Hydraulik komentuje svůj dezert Skutečně nečekaný zážitek. Domácí hluboké wafle, dobrý plnící krém, vynikající studená jahodová omáčka. Byl to opravdu požitek. Jen té omáčky bylo málo. Jen nevím proč tiramisu. Kdyby se jmenovalo wafle od .....bylo by to jistě stejně dobré. Bára komentuje Abych nezapomněla na zákusky. Zážitkem bylo waflové tiramisu, které sice nemělo s tiramisu moc společného, ale bylo chuťově výborné, obzvlášť doplněno o malý detail jahodové omáčky, která dodala mnou ochutnanému soustu báječný šmrnc.
Naše domácí zmrzlina - 1 kopeček - 45KčSkvělá, poctivá zmrzlina. Nemám rád pistáciovou, ale zdejší provedení mě katapultovalo ze sedačky vysoko nad bar:) Podobné reference byly na borůvkovou variantu.
Naše belgické ručně dělané domácí pralinky a lanýže z té nejlepší belgické čokolády podávané s kopečkem domácí zmrzliny - 185 KčZ mého pohledu dobré, ale ne vynikající (to neplatí pro zmrzlinu). Florentýna komentuje svůj dezert Některé pralinky byly obzvlášť vydařené, ale našly se i kousky, které mi přišly příliš sladké a tučné, hlavně ty z bílé čokolády. Přestože je pralinek jen pár, kopeček zmrzliny jen jeden a navíc všechno půvabně naaranžované na talířku, sytostí to vše dohromady překoná vydatnou odpolední svačinu - asi bych si tenhle dezert spíš dala někde jinde, někdy jindy a hlavně k odpolední kávě. Bára komentuje Též zmrzlina, jak pistáciová, ale ještě více borůvková, byly úžasné. Jen pralinky, ač dobre, pro mne byly trosku zklamáním, ale možná to bylo jen vysokým očekáváním od "domácích" pralinek. Servis na porcelánovém tácku se zmrzlinou uprostřed.
KávaEspresso Illy za 65 Kč překvapilo svou nadprůměrnou kvalitou. Slušná crema, konvička s mlékem a extra stojánek s cukrem. V tomto směru lze Les Moules pochválit.
Hodnocení Výjimečný podnik s fungujícím konceptem exkluzivní hospody v belgickém stylu. Drobné nepřesnosti budiž odpuštěny s ohledem na celkový ráz podniku. Ležérní přístup šéfkuchaře navozoval tu správnou „domáckou“, neformální atmosféru, my jsme se dobře bavili a tuze si pochutnávali. Jistě mluvím za všechny, když řeknu, že návštěvu budu v budoucnu určitě opakovat. Když vydržím útok skopových jater a vepřových líček, skončím na luxusních mušlích na víně resp. na thajský způsob a budu spokojený, jako nikde jinde.
Florentýna hodnotí Tohle je především hospoda na úrovni, byť belgická. Snaží se ale skloubit vše belgické do jednoho podniku - pivo, ryby a mořské plody, dokonce i pralinky. To vše by si podle mě zasloužilo samostatný koncept. Prostředí je ale velmi uvolněné, takže si na dobrém jídle a hlavně čerstvých rybách a plodech moře můžete pochutnat, aniž byste museli absolvovat výlet do noblesní a svým způsobem svazující restaurace. V Les Moules se na vás nikdo nebude dívat pohoršeně, až budete jíst mušle rukama - dělají to tak stejně všichni okolo - a když nepoužijete ten správný příbor na rybu. Jen na závěr se možná budete divit nad výší svého "hospodského" účtu - nad některými běžnými položkami přechází zrak. Že by také závan pravé Belgie? Kristýna hodnotí Restauraci bych ale i přes některé nedostatky všem doporučila! Zajdete-li na skvělé mušle a belgické pivo - nešlápnete vedle! :-) Hydraulik hodnotí Obsluha dobrá a pozorná. Jídlo (moje) dobré,správně slané a kořeněné, bez pachutí. Pivo skvostné (pro toho kdo má rád silná piva). Podávané ve správných teplotách a ve správných sklenicích. Bohužel silně předražené. WC nic moc,bez pisoárů jen klozet ale čisto, voňavo a hudebně. Apropó hudba! Nehrálo tam žádné vřískající radio Impuls nebo podobní mistři. Možná trochu víc nahlas ale hudba kterou mám rád a která na mne působila uvolňujícím dojmem. Celková útratav pěti lidech činila 6250 Kč. Celkové hodnocení 8/10
Les Moules - www.lesmoules.cz |