RECENZE: Culinaria - Gourmet Fastfood
Úterý, 05 Září 2006 00:00
RECENZE: Culinaria - Gourmet FastfoodRestaurací, kaváren a podobných podniků, které dokážou uspokojit náročného pražského gurmeta je nepočítaně. Co ale, kdyby zákazník chtěl po výtečném obědě nějakou z dobrot přinést ochutnat manželce? Nebo jinak, kdyby si inspirován nabídkou delikates světoznámých výrobců rozhodl dát lehký oběd - například neodolatelný sendvič s roastbeefem a jablečno-celerový džus? Je Culinaria stále obchod nebo už restaurace?  Odpovědi naleznete v recenzi.

 

Historie

Culinaria není podnikem se stoletou historií. V České republice se jedná o jeden z prvních pokusů skloubit dohromady restauraci a obchod. Vzhledem k tomu, že Culinaria již nějaký ten rok úspěšně funguje, lze z toho soudit, že se jedná o projekt, který má budoucnost.

Lokalita a interiér

Culinaria s.r.o.Culinarii naleznete na rohu Skořepky a Uhelného trhu. Velmi dobrá dostupnost je zaručena ze všech směrů – Můstek, Staroměstská, Národní třída. Interiér je moderní, přehledný a čistý. Symbióza obchodu, kavárny a restaurace je patrná. Na každém centimetru je pozorovatelná snaha vytvořit útulný a přitom funkční prostor jak pro pultový prodej, tak pro klidnou konzumaci. Jíst můžete na vysoké židli u okna nebo u klasického stolu. Počet míst odhaduji na max. 15.

Nabídka

Culinaria s.r.o.Z hlediska „konzumace na místě“ máte možnost si vybrat ze tří typů denních polévek (každý den se připravují tři z celkového počtu 15 typů). Přesný seznam lze získat na firemních internetových stránkách. Co mě velmi těší, je specializace na polévky chuťově zaměřené (jednodruhově) na hlavní použitou surovinu – květák, fenykl, rajčata, celer, cuketa apod.. Předpokládám, že v těchto případech půjde o krémy. Z hlavních jídel (lze li to takto nazvat) si můžete vybrat z různých typů sendvičů, salátů a hotových pokrmů - slané koláče, lasagne, pečené maso apod..

 

Sendviče

Jako plnění se používají plátky z kuřecích a krůtích prsíček, domácí roastbeef, losos a šunka. Tyto suroviny jsou vhodně doplňované různými typy sýrů, dresingů, čerstvé zeleniny, ale i grilovanou zeleninou a sušenými rajčaty. Vše je vkusně naaranžováno do kvalitního čerstvého pečiva – tmavý celozrnný chléb, ciabatta, bílé pečivo. Velmi mě zaujaly následující produkty:

KRŮTÍ BRUSINKOVÝ CROISSANT - GURMÁNSKÁ* ŘADA - 89,- Kč

Tenké plátky uzeného krůtího masa, červený salát, krémový sýr s pekanovými ořechy, croissant.

* Problém s rozlišování přesných významů slov gurmán a gurmet je zřejmý i zde :-)

REUBEN - 139,- Kč

Pastrami, kysané zelí, švýcarský sýr, ruský dresink, tmavý chléb

Culinaria s.r.o. Culinaria s.r.o.

Sladkosti

Rozsáhlá se i nabídka dezertů. A to jak v podobě jednotlivých řezů, tak v celku – ekvivalent 12 porcí. Nechybí zde moderní, proslavené a populární dezerty jako: cheese cake, schwarzwalder, citronový koláč. Mě osobně zaujal:

PEKANOVÝ DORT - porce 69,- Kč

Image
Nabídka sladkostí
 

 

Nápoje

Můžete vybírat z čerstvých ovocných a zeleninových džusů všech myslitelných kombinací – mrkev + jablko + celer. Kávu vám v Culinarii připraví na 10 způsobů a dokonce i z biokávy. Její značku jsem  nedohledal a  tak  nezbývá, než se zeptat přímo majitele.

Culinaria s.r.o.

 Culinaria s.r.o.

Služby

Klasický „take-away“ se zde povyšuje na „gourmet-to-go“ systém. Inu proč ne :-) Kromě jídla s sebou nabízí Culinaria i „gourmetí“ catering a konečně možnost nákupu doprovodného zboží jako jsou značkové cukrovinky, oleje apod..

Image
Culinaria - interiér
 

 

Preview

Culinaria s.r.o.Do Culinarie jsem přišel udělat recenzi do sekce „Kde nakupovat“. Po několika minutách strávených v „obchodě“ jsem se cítil spíš jako v restauraci – výstižněji v „Gourmet buffet“. Máte k dispozici velké množstvíCulinaria s.r.o. pečlivě připravených pokrmů, čerstvých džusů a dezertů. Jako bonus si můžete zakoupit například sladkost. Právě dovoz a prodej drobností ( čokoláda, sušenky, marmeláda apod.) u nás standardně nedostupných značek může přilákat sentimentem zmožené cizince a turisty. Culinaria na mě zapůsobila velmi pozitivně a hlavně, jedná se o „svěží vítr“ ženoucí se do naší, pro gurmety zatuchlé, kotliny.

Určitě se tam brzy vrátím ochutnat některé z nabízených kulinářských specialit. Cenově je Culinaria zařaditelná do vyšší kategorie. Náklad na příjemný snack: sendvič + káva nebo džus se pohybuje v mezi 150-200 Kč. Dezert a káva cca 80 Kč a polévka je za rovných 59 Kč. O tom, jestli ceny odpovídají nabízené kvalitě, se dozvíte velmi brzy v kompletní recenzi.

 

Recenze  - aktualizováno 5.9.2006

All American Club Sandwich - 129 Kč

priborObjednal jsem si Americký sendvič s velmi lákavou náplní: Plátky šunky, krocan, sýr čedar na čerstvých rajčatech, křehký salát a slanina, hořčice a domácí majonéza,  sendvičový chléb. Po uplynutí 10-15 min mně byl přinesen obrovský a velmi chutně vypadající sendvič - jeho jedna strana měří cca 20 cm!

RECENZE: Culinaria - Gourmet Fastfood 

Někdo si možná řekne, že zaplatit 129 Kč za sendvič je čisté bláznovství. Já si v tomto případě troufnu oponovat. Za své peníze obdržíte obrovskou porci, jejíž pouhá jedna polovina plně vyhoví požadavkům na slušný oběd. I po chuťové stránce se sendviči nedalo nic vytknout. Kombinace zvolených ingrediencí jednoduše "fungovala". Pro ilustraci přikládám fotografii průřezu sendvičem. Doporučuji k ochutnání!

RECENZE: Culinaria - Gourmet Fastfood

RECENZE: Culinaria - Gourmet Fastfood

 

Death by Chocolate - 59 Kč

sladkePo vynikajícím sendviči zatoužily mé chuťové pohárky po nějaké sladké tečce. Nemusel jsem dlouho vybírat a objednal si Čokoládovou smrt. Na první pohled vypadal dortík více než delikatesně. Ano, za 59 Kč bych očekával aspoň o 15mm širší díl, ale budiž.

RECENZE: Culinaria - Gourmet Fastfood 

Přinejmenším podivně působil způsob mazání korpusu čokoládovým krémem.  Nejužší část dortíku byla namazána dostatečnou vrstvou krému, poměrně větší část porce ale zůstala "na suchu". To platí pro množství krému uvnitř i na dortu. A upřímně řečeno, tohle se mi ani trošku nelíbí... Takže přestože první "mazaná" část chutnala nanejvýš dobře a mohutně čokoládově, ta druhá mě celkový dojem více než pokazila... Škoda.. Za 59 Kč á porce čekám 100% kvalitu.

Verdikt

verdiktPodnik jsem navštívil 4.9.2006 okolo 16.00. Prázdná restaurace mě nepřivítala zrovna stylově. Obsluha si dělala "své věci" a nikdo se mě ne a ne "ujmout". Během recenzování se snažím být spíš pasivní, dokonale se při tom otestuje kvalita a ochota obslužného personálu. Po konkrétním položeném dotazu mi byl od dívky za pultem doporučen Americký sendvič. Budiž..

Naprosto otřesně na mě naopak zapůsobil pán v lososové košili, který velmi dokonale předstíral mou "průhlednost". Na položený dotaz - kolik stojí konkrétní láveh olivového oleje, reagoval velmi otráveně odpovědí - je to dole na dně. Tomu říkám jednání...

Zajímal jsem se o olej od firmy Castillo de Canena 1780. Tuto značku a její produkty znám, několikrát jsem je ochutnával na veletržních prezentacích dovozce Garpeygourp. Chtěl jsem porovnat prodejní cenu v Culinarii s cenou, za jakou lze produkty zakoupit přímo u dovozce.

Korunu tomu pán v lososové košili nasadil při placení. Jeho nepříjemnost gradovala a po zaplacení útraty 188 Kč dvěstěkorunovou bankovkou mi nejen, že nenabídnul účet, nepoděkoval, ale ani neopětoval můj pozdrav při opuštění restaurace.

Tak tohle ne Culinarie.. Už v McDonald je lepší obsluha.. Co dodat - velké zklamání.

Lokalita       vynikající

Interiér        vynikající

Obsluha       špatná

Nabídka       vynikající

Vzhled         vynikající

Chuť            velmi dobrá
 
 

Celkové hodnocení - dobré*

* Pokud bych nehodnotil obsluhu, byla by zde šance na vynikající hodnocení. Ale obsluha dělá hodně. U takto profilovaného podniku je podobné chování naprosto nepřijatelné.

 

Prezentace

Velmi vkusně a profesionálně vytvořená prezentace www.culinaria.cz s nadčasovým designem trpí nedodělky* v podobě "under reconstruction" u zásadních sekcí - nápoje a ostatní výrobky.

*opraveno

Adresa:

Culinaria s.r.o.
Skořepka 9
Praha 1, 110 00

Telefon:
+420 224 231 017

Přidat komentář
  • Ondřej  - škoda..
    už jsem si dělal chutě na sendvič, ale ochota obsluhy je dokázala přesvedčivě zahnat.. jinak Ondro díky za stránky, fajn nápad!
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Velka skoda
    A dokonce velka, protoze pred prazdninami jsem hovoril primo s vedenim Culinarie a z jejich slov bylo jasne citelne, ze presne takovy pristup k hostum, jaky jsem zazil, je pro ne naprosto neprijatelny...
  • pan Cuketka  - obsluha
    podobně vyhraněnou negativná zkušenost nemám, obsluha mi celkem vyšla vstříc při objednávce pastrami, které normálně na váhu neprodávají (viz. můj nedokončený lov na pstrami v Praze: http://www.cuketka.cz/?p=25) přesto můj osobní dojem z prostředí je velice chladný. podnik je z 100% procent zaměřený na cizince a já mám silný dojem, že jakmile obsluha neslyší ENGLISH , tak přechází do módu "honem ty jeden čechu vypadni, co tu děláš vůbec?" anebo je to tím nóbl stylem, který je na české poměry až moc vyumělkovaný. nezkušený personál tak snáze podlehne iluzi, že nemusí sloužit každému zákazníkovi rovným dílem. ale je to jen dojem, už jsem tam cca půl roku nebyl, takže chtělo by to proklepnout (asi jako dalších cca 100 podniků a obchodů, které mám vseznamu). ad pasivita a aktivita při návštěvě a recenzích restaurací: mě taky přijde nejlepší metoda hrát úplného blbečka, který nic neví a který se vůbec nebrání - takto se nejlépe většinou demaskují chyby, finty a podvody daného podniku.... obsluha povolí na pozornosti a dovoluje si téměř vše, netuše, že bystré oko gurmetovo vše núrpsně do paměti své značí :) (jojo jsme zákeřňáci)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Podobny nazor
    Mozna se v mem pripade jednalo o "souhru nahod".. nicmene to me prilis nezajima.. minus pro Culinarii. S tim, ze se jedna o podnik zamereny z 93% na cizince, nelze nez souhlasit. Stejne jako z celym druhym odstavcem tveho komentare. Ad. "zakaznik natvrdlous".. Tahle technika funguje na 110%... I kdyz "byt pasivni" zni trochu lepe nez "delat blbecka", ve finale jde o totez :-)) Jinak mrkni sem (tesne k verdiktu): [URL=http://gurmetklub.cz/recenze-la-trattoria-turbanti-praha.html]La Trattoria Turnati - reakce majitele[/URL] Takhle si predstavuji profesionalni pristup. Turbanti timto davam dalsi sanci... svym zpusobem se tam i tesim.
  • Guest  - Jaký pán takový pes
    Měla jsem možnost jako nezúčastněný divák nahlédnout pod pokličku vnitřních vztahů v Culinarii při jejím budování. Myslím, že chování personálu dokonale odráží chování majitelky k zaměstnancům. S tématem to až tak nesouvisí, ale nějak jsem si to nemohla nechat pro sebe. Lucie
  • jita  - Re: jaký pán takový pes
    Mám podobnou zkušenost, paní majitelka je přinejmeším zvláštní, svým způsobem nelze její zaměstnance nelitovat. nicméně otřesný k zákazníkům to neomlouvá.
  • dru
    no, myslim, ze "zvlastni" je jeste hodne mirny vyraz... nechapu, jak s tou "osobou" muze nekdo dlouhodobe pracovat, protoze po dobrem se s ni vyjit neda... zla, zakomplexovana a paranoidni... ale o tom v celku hovori i fluktuace zamestnancu... navic vetsina dovazenych produktu je nechutne predrazena...
  • Guest
    V Culinarii jsem pár měsíců brigádničila při studiu. Vládne tam opravdu podivná atmosféra, která vycházela od bývalého manažera Petra-byl vyhozen, protože tam kradl!! S paní majitelkou jsem problém nikdy neměla. Jinak mohu potvrdit, že sendviče jsou výborné a z jednoho se nají dva. Všechno jídlo je tam strašně dobré a ty polévky...mňam! Jediné mínus jsou vyšší ceny, občas v regálech není žádné zboží, obsluha nemá tušení co v obchodě prodává, prostě nezná produkty. Jo a dávejte si pozor na pečivo (jestli ho tam ještě prodávají), prodává se tam i několik dní staré, vždy večer (to co zbylo) se dalo zamrazit, ráno se rozpeklo a šup na pult.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Komentare
    Dalsi komentare smerujici k haneni podniku a osoby majitelky nebudu zverejnovat. Nejsem si zdaleka jist, jestli se nejedna o rizenou "provokaci".
  • Culinaria
    Chtel bych jen vyvratit nektere lzi, ktere se tu vyskytli: 1- Pecivo se pece kazdy den nove, vecer si zbyle pecivo i sendvice rozeberou zamestnanci 2 - Obchod je zameren na produkty ze zahranici a gourmet kuchyni vlastni produkce. Neni zameren ani na cizince, ani na Cechy - je zameren na vsechny zakazniky, kteri do nej zavitaji. 3 - Pani majitelka ma jasnou vizi a koncepci, jak obchod budovat. Ma take naprosto realnou predstavu, kolik prace a jake chovani by meli zamestnanci odvest a ano je narocna - Culinaria neni obchod, kde se da smena odstat, coz je pro hodne zamestnancu velmi neprijemna vec. Zkuste nas znovu navstivit a doufam, ze uvidite a pocitite tu zmenu. Diky za moznost vyjadrit se.
  • Anonymní  - Divný podnik
    Také jsem měla tu možnost v Culinarii brigádničit. Jídlo na první pohled vypadá lákavě a i dobře chutná, samozřejmě ale jsou některé výrobky dosti předražené. Horší je však kolektiv v práci, a hlavně paní majitalka, která se tak přetvařuje, až to není pěkné. Kolektiv se pomlouvá, k zákazníkům se chová odměřeně a celkově zde nevládne dobrá a přívětivá atmosféra. Nelíbí se mi tam a obávám se, že nejen já, ale i mojí známí do tohoto podniku již nepřijdou, obsluha a atmosféra dělá hodně...bohužel.
  • Simona  - Hrůza
    Podnik, který si nechá zaměstnancem odpracovat jeden den, slíbí smlouvu, kterou samozřejmě nedodá a naslibuje i proplacení odpracovaného dne, k čemuž samozřejmě také nedojde. Paní majitelka z podniku vyhodí každého, kdo jí není sympatický, naprosto bez práva a důvodu. Stačí jí k tomu jen nesympatie. Nedoporučuji, atmosféra šílená, nezaplatí a zřejmě to tak dělají s každým naivním člověkem.
  • přítelkyně  - hrůza děs
    Tak přidávám se k lidem kteří byli a nebo jsou nespokojeni v tomto podniku,paní vedoucí nejraději zaměstnává zadarmo protože nechce platit.Jsem z ní znechucena ať táhne buzerovat do Kanady !!!!!!!
  • Brigantia  - Bohužel,
    je skutečně pravdou , že majitelka jedná protizákonně vůči svým zaměstnancům a myslí si, že v našem státě pro ni zákony neplatí.Stále mi dluží výplatu za celý měsíc a odmítá ji vyplatit z důvodu, že se člověk rozhodl změnit pracovní místo, na což i podle smlouvy mám právo. Nejsem otrok, ale člověk. tady jsme v čechách ne někde na východě, kde k podřízeným nemají a neznají žádnou úctu.
Komentářů (14)