TEST: Avokádový olej - PREMIÉRA V ČR
Čtvrtek, 07 Září 2006 00:00
TEST: Avokádový olej - PREMIÉRA V ČRV dnešním testu vám představím novozélandský panenský avokádový olej od firmy Olivado. A to jako první médium v ČR! Použití avokádového oleje pro potravinářské účely je novinka a náš trh patří mezi první v Evropě, kde lze takový produkt zakoupit. A jaký avokádový olej je? Má jemnější aroma než jeho olivový „bratříček“, obsahuje velké množství nenasycených kyselin, vitamínů a umožňuje tepelnou úpravu až do teploty cca 255 oC!
 

 

Původ a způsob výroby

infoOlej je produkován na Novém Zélandu. Za proslavení avokádového oleje jako potraviny a ještě k tomu vrcholně delikatesní, můžeme poděkovat firmě Olivado. Ještě před několika lety byl avokádový olej používán výhradně v kosmetickém průmyslu, kde si díky svým blahodárným účinkům vydobyl mnoho ocenění.

Cesta do vyhlášených restaurací a spíží gurmetů tedy nebyla nejpřímější. Základem špičkového oleje jsou kvalitní plody avokáda a dodržování přísných technologických postupů během lisování. To probíhá zastudena cca 50oC. Dalším krokem je snížení obsahu kyslíku ve vylisovaném oleji – zpomaluje „zvětrávání“ oleje.

 

Extra Virgine Avocado oil - Olivado 250ml - 285 Kč

TEST: Avokádový olej - PREMIÉRA V ČR

Zcela výjimečně si musím postěžovat na fotoStrasti během tvorby tohoto testu. Pořídit fotografii černého lesklého tělěsa nebylo vůbec nic jednoduchého. 

 

Vlastnosti

hrnecAvokádový olej v sobě koncentruje hned několik velmi pozitivní vlastností. Obsahuje vysoké množství Beta-Sitosterolů (látek „požírající" špatný cholesterol) – až 950mg/100g. Kromě toho je zdrojem řady vitamínů (například E – tolik ceněný v kosmetickém průmyslu).

Další, tentokrát čistě gastronomickou vlastností, je vysoký bod tepelné stability – až 255 oC (olivový olej má 175 oC). To je vhodné pro rychlé tepelné úpravy při vysoké teplotě.

 

Barva

První, co vás po otevření oleje zaujme, je jeho skoro až „trávově zelená“ barva. Toho lze úspěšně využít při zdobení pokrmů. Konečně podívejte se na fotografii...

TEST: Avokádový olej - PREMIÉRA V ČR

 

Vůně

Oproti olivovému oleji je ta avokádového oleje výrazně tlumenější. Kdo nemá rád intenzivní aroma olivového oleje, přijde si na své. Vůni oleje lze charakterizovat jako "uhlazenou" (nic z ní nevyčnívá) s jemnými avokádovými tóny

TEST: Avokádový olej - PREMIÉRA V ČR 

 

Chuť

chutPokud se rozhodnete olej ochutnat „jen tak“, ohromí vás mohutná, ale přesto sametová chuť avokádového plodu (přesněji jeho dužniny). Osobně jsem zaznamenal následující zkušenost. Po ochutnání kvalitního panenského olivového oleje si představím olivový háj.. a v myšlenkách se vznáším v jeho intenzivním aroma. Když jsem ochutnal avokádový olej, okamžitě se mi vybavilo „tisíc způsobů použití“. Hlavou mi poletovaly zcela konkrétní představy receptů...

Pokusím se o odvážné přirovnání.. olivový olej vidím jako sbírku poezie.. avokádový jako dokonalý román.

TEST: Avokádový olej - PREMIÉRA V ČR

 

Použití

pouzitiOsobně mám za sebou dvě avokádové zkušenosti – jednu v studené a jednu v teplé kuchyni. Použití při přípravě steaků a ryb je nasnadě. Konkrétně u ryb lze těžit z jeho méně výrazné chutě, která nepřebíjí.. ale doplňuje. Velmi dobře si ho dokážu představit v kombinaci se sýry a ořechy. V následujících týdnech vás čeká nejeden zajímavý recept.

 

Hodnocení

verdiktAvokádový olej mohu s klidným srdcem doporučit. Je zdravý, vydrží použití do teploty 270oC a hlavně.. velmi delikatesně chutná! Cena 250 ml balení není nejnižší  285 Kč, ale dle mého názoru se jedná o „vratnou“ investici. Zcela právem zde v tomto případě hovořit  o gastroHitu poslední doby.

Avokádový olej Olivado lze objednat, na internetových stránkách dovozce pro ČR www.avokadovyolej.cz .

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

Přidat komentář
  • pan Cuketka  - hurá
    tak že by PR a vzorky zdarma konečně dorazily i na gurmetklub.cz? :))) každopádně díky za pěkný superlativvy překypující článek, hende pro něj bežím do obchodu. ono těch dalších olejů, které čekají v Česku na své objevení je ještě pěkná zásobička, kdo zná jakýkoliv shop na západ od hranic, tak ví své (další inspirace např. ZDE)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Az tak zle to neni
    No PR rozhodne nehrozi, ale testovaci vzorek sedi. Tenhle olej je opravdu dost zvlastni zalezitost:) Me uchvatil... a co jsem hledal na internetu..nejsem sam. V CR je pouzivan v restauracich Ambiente a Flambe.. Neni nejlevnejsi..to ne, je to specialitka pro "narocnejsi" :-)
  • pan Cuketka  - :)
    no vida! já jsem právě premýšlel, kde jsem už ten avokádový olej viděl a už jsme to konečně našel: http://www.fairove.cz/inshop/scripts/detail.asp?itemId=105&level=58 je to Fair Trade alternativa, která vzhledem k tomu že je jen o cca 20,- kč dražší je pro mne jasná první volba na ochutnávku. je to olej od neměckých El Puente, kteří to vozí z výrobního družstva v Kapském městě, tj. chuť jižní afriky + férová :) ale docela by mě zajímalo srovnání mezi oběma, takže to asi skončí nákupem obou olejů... p.s. v předchozím postu jsem chtěl zalinkovat tohle: ale vystripovalo mně to HTML, dají se tady v tom Ako Comment 2.0 nějak postovat odkazy?
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Vim o tom:)
    Melo to byt prekvapeni, ale FairTrade olej El Puente uz ma za sebou "pozovani pred fotoaparatem".. a ceka na ochutnavku a sepsani testu:) Takze muzes se tesit... i ja se tesim. Jsem maximalne zvedavej, jak si v porovnani tyhle dva oleje povedou. Test vyjde pristi tyden.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Ad. odkazy
    Jde to tak, ze kliknes na prvni ikonku a drzis se instrukci:)
  • pan Cuketka  - aha ikonka
    uz to viidim :) tak v tom pripade si na vysledky testu nejprve pockam...
  • vEruska, FoodLife.cz
    :) no vida, tahle lahudka mi stoji uz peknou chvili na stole. recenze je to puvabna, chvalim :) mam v zaloze pro FoodLife prvni receptik, no uvidime jak to dopadne. zdravim!
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Avokadovy olej..
    Diky za chvalu:) Jinak AO jsem jiz nekolikrat vyzkousel. Cim dal tim vic ho vidim jako idealni v kombinaci s masem, orechy a pikantnimi upravami vseho druhu. Velke plus je teplotni stabilita:) V kombinaci s kvalitni panvi se na nem daji delat divy!
  • R.  - Fatková
    Prosím o zaslání nutričního složení avokádového oleje Olivado. Pracuji jako nutriční terapeut a ráda bych ho zařadila do jídelníčků svých pacientů. Děkuji s pozdravem Fatková
  • Mandlová  - avokádový olej
    olej je asi i léčivý,je součástí léku kloubní výživy, zamezuje bourání chrupavek
Komentářů (10)