MASO: Vše o kuřecích játrech
Pátek, 25 Srpen 2006 00:00
MASO: Kuřecí játraDroby, vnitřnosti – slova, která v nemalé části populace vyvolávají pocity inverzní k příjmu potravy. V miniseriálu o vnitřnostech se pokusím tuto, z mého pohledu velmi podceňovanou, kategorii surovin rehabilitovat. Jsem si vědom, že se pouštím do boje s armádou „uctívačů kuřecích prsou“, ale tato skutečnost mě nemůže ani v nejmenším odradit, položit za játra svůj křehký "blogerský život".
 

 

Co to jsou vlastně játra?

co to jsou jatraJátra jsou žláza – základní informace distribuovaná tuzemským vzdělávacím systémem. Řídí metabolismus sacharidů a tuků a ukládají glykogen. Produkují žluč, hormony a stará se o detoxikaci organizmu. Další informace naleznete například na wikipedii.


Proč (ne)jíst játra?

Pozitivní stránkou konzumace jater je příjem vitamínu A a zážitek z jejich specifické chuti (platí pro ty, kterým játra chutnají). Stinnou stránkou jejich pojídání se stává fakt, že díky své funkci „dekontaminační jednotky“ a ruku v ruce s „moderním“ způsobem rychlochovu veškeré drůbeže, obsahují nezanedbatelné množství toxických látek.

Existují názory, že játra kuřecí a vepřová jsou zdravější než jejich hovězí ekvivalenty. S tím lze částečně souhlasit. Doba, po kterou jsou játra kuřat vystavena vlivu „škodlivých látek“, je řádově kratší než u dojné krávy. I tak si nebohé kuřátko při své cestě „sní své“.

zakazV současné době (od 1.1.2006) je v ČR používání směsí s obsahem krmných antibiotik zakázáno a experimentuje se s fytogenními přípravky - mix látek a rostlinných extraktů - silice, hořké a pálivé složky. Velmi zajímavý text je ke stažení zde.

 

Vaříme z jater

Játra lze připravit na tisíc a jeden způsob. Můžete je smažit obalené ve strouhance a vajíčku, grilovat naložené v koření i je dusit a připravit z nich velmi dobrou omáčku.

priborV nejbližších dnech se můžete těšit na delikatesní fotoRecept z kuřecích jater, který BUDE chutnat i těm největším játroSkeptikům :-)

 

Image 

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

Přidat komentář
  • pan Cuketka  - pikoška
    já jen přidám fakt, že vitaminem A z jater se lze pěkně otrávit, pokud budete baštit polární medvědy (toxická dávka je už v jedné porci) já vím u nás moc polární medvědi moc nerostou, ale znáte to - 3. světová válka > polární zima > vy venku s flintou a máte hlad... jinak na vnitřnosti se rád podívám, pěstuju k nim taky odpor (tedy s vyjímkou právě těch jatýrek na cibulce jednou ročně), takže jsem docela zvědav co se zde objeví a jestli mne to naláká něco zkusit btw: ty fota vypadají jako modely od chlapíka jménem Giger ;)
  • GurmetKlub.cz  - Otrava "Ackem"
    Presne tak:) Jen jsem nechtel z pozitiva udelat obratem "mozne riziko". Kromě ledních medvědů je riziko spojené i s konzumací "materiálu" z tuleňů. Nevědomost může zajít i tak daleko, že se při konzumaci psích jater (husky) otrávili samotní polárníci.
  • Milan Kryl - kryl.info  - nechápu odpůrce jater .-)
    Já si strašně rád pochutnávám na smažených játrech obalovaných v trojobalu. Nejlépe králičích (domácích .) ) a nebo kuřecích či krůtích, když není zbytí. díky za příjemný článek
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Hura!!
    Konecne jsem nasel podobne proJatrove orientovanou dusi :-)) A mate naprostou pravdu. Jatra z domaciho kralika patri mezi to nejlepsi, co muze byt! Jinak krome kurecich jater si rad dam i kachni a veprove :-)
  • pan Cuketka  - foie gras
    když už jsi nakousl ty kachní játýrka, tak teď v poslední době docela pozoruju dění ohledně zákazu prodeje tohoto výrobku (myslím foie gras) nebo aslespoň regulace ve smyslu zákazu mechanizovaného krmení. bude celkem zajímavé sledovat jestli se toto téma vůbec dostne sem k nám a jak se k tomu postaví čeští "labužníci" ;)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Budoucnost
    Mas pravdu, ze "strojni prekrmovani" je z hlediska ochrany zvirat dost "horke" tema. Foie gras je foie gras.. ale tyrani je tyrani. Opravdu netusim, jakym zpusobem lze "setrne" produkovat, na trhu zadane, mnozstvi teto delikatesy..
  • Guest  - male rypnuti:-)
    jsou kureci jatra "Uzeniny"?;-) (kam jejich zacleneni dle hlavniho menu spada)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Pravda
    :-)) samozrejme se jedna o malou chybku v publikaci sprave sekce:)
  • Kejm  - :)
    supr článeček!
  • Pomaláč  - Miluju játra
    Už zmíněná králičí miluju jen se šalotkou a bazalkou prudce opečená. A velká podzimní pochoutka po zabíjení slepic jsou u nás játra v sádle namazaná na čerstvě upečený křupavý chleba. Rozumnou konzumací jater se nic nemůže pokazit :D
  • rudla
    Játra všeho druh můžu jíst 7x týdně a 3x denně,nikdy se mi nepřejí!
Komentářů (11)