Inspirován článkem pana Cuketky jsem se i já rozhodl prezentovat svou domácí náhradu profesionálně připraveného espressa. Mít doma vlastní stroj na espresso je nejen finančně náročné (od 20 000 Kč dále), ale hlavně velmi komplikované na údržbu. Pro přípravu několika porcí denně je poměr mezi náklady, prací na zakoupení, udržování stroje a výslednou cenou/kvalitou uvařené kávy velmi nevýhodný. Osvědčená kavárna je rozhodně lepší volbou. Jako kompromis se nabízí příprava v moka konvičce..
Jak to všechno začalo Darem od své drahé polovičky jsem dostal perkolátor (dále jen kávovar) od firmy Bialetti. Množství připravené kávy odpovídá dvěma hrníčkům espressa. Italský výrobce Bialetti vyrábí nepřeberné množství kávovarů různých objemů, tvarů a barev. Má verze je nerezová, kvalitně provedená (vše lícuje a je precizně opracované). Výrobky firmy Bialetti lze zakoupit v Praze na Národní třídě naproti obchodnímu domu Tesco. Podrobnosti o šířce sortimentu je na internetové stránce výrobce zde. Princip přístroje Kávovar se skládá ze tří částí. Z nádobky na vodu, sítka na kávu a konvičky. Voda ze zásobníku po zahřátí a natlakování, podobně jako u espressa, prostupuje kávou a výsledný nápoj se zachytává v konvičce. Výroba "homePressa" - Připravím si kávovar. Někdy provádím očistu hned po uvaření kávy, ale většinou až před další přípravou.
 - Detail na sítko a těsnění. Horní část – konvičku je potřeba před umístěním na kamna dokonale utáhnout! Když jsem si kávu vařil poprvé, „ušetřil“ jsem půl otáčky a následně uklízel dvacet minut kuchyň!
- Mnou používaná káva. Velmi mohutné aroma a krásně kompaktní chuť + ideální hustota mletí. Po uvaření v zásobniku na vodu nenajdete jediné propadlé zrníčko.
- Opatrně naplním zásobník kávou. Množství je individuální, ale dávám přednost menší a silnější porci.
- UPDATE: Je nutné vždy plnit celý zásobník.
- Kávu je nutné v zásobníku „udusat“. Já to dělám tak, že si během nandavání pomáhám lžičkou.
- UPDATE: Pod pojmem udusat si představte mírné stlačení a zarovnání kávy.
 - A je tu semifinále. Káva je téměř hotová. Na povrchu se začíná tvořit pěna a to je čas pro vypnutí zahřívání a přelití obsahu konvičky do připravené nádoby – šálku.
- Těžko se mi fotilo...těžko. Jen vydržet krásnou vůni a hrníček se plní hutnou, tmavou a překvapivě lahodnou kávou.
A to je vše, jdu si ukrojit porci domácí bábovky a přečíst noviny. Přeji Vám krásné, slunečné a vůní kávy prostoupené ráno :-) Články s podobnou tématikou
DŮM KÁVY: Káva s lidskou tváří REPORTÁŽ: Salima 2006 - Káva, Coffe, Kaffe, Café REPORTÁŽ: Mistr kávy 2006 - Kvalifikace
REPORTÁŽ: Fotomedailonek: Mistr kávy 2006 - František Roháček REPORTÁŽ: Mistr kávy 2006 - Finále Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)
|