Gastro Junior 2006 - Pravidla a kuchaři
Čtvrtek, 27 Duben 2006 00:00
Gastro Junior 2006V dnešním článku se dozvíte podrobnosti o soutěži Gastro Junior 2006 – Nowaco Cup. Gastro Junior je příležitostí pro mladé cukráře, kuchaře a číšníky. Lépe řečeno pro studenty středních hotelových a odborných potravinářských škol. Možnost prezentovat své schopnosti bylo možné hned ve třech kategoriích – kuchař, cukrář a číšník. Připravovat pokrmy, před publikem a především před zvídavou a přísnou porotou, není vůbec nic jednoduchého. Atmosféra se dala krájet a vítěz mohl být jen jeden . Chcete vědět a vidět víc? Přečtěte si celý článek.

Motivace 

Gastro Junior 2006Současná doba oslavuje čím dál tím častěji vyumělkované celebrity s charizma a schopnostmi repasované ždímačky na důstojnické cejchy. Zastávám názor, že každý z pěti lidských smyslů může být šlechtěn a rozvíjen patřičně orientovaným jednotlivcem či skupinou. Tato formulace zní trochu kostrbatě. Gastro Junior 2006Chtěl jsem tím říct, že existují určité kombinace činností a smyslů jako např.: malíř – zrak, muzikant – sluch, sochař – hmat, kuchař + cukrář – chuť + čich apod.. Velmi oceňuji každý pokus o proniknutí do některé z těchto kategorií. V Brně, současně s veletrhem Salima 2006, proběhla soutěž Gastro Junior 2006, která představila možné budoucí umělce a šlechtitele chuti, čichu a konečně i zraku.

Gastro Junior 2006

Gastro Junior 2006Celá akce probíhá pod záštitou Asociace kuchařů a cukrářů www.akc.cz a Asociací číšníků ČR. Každé vzdělávací zařízení s patřičnou specializací má možnost nominovat své studenty do regionálních kol soutěže Gastro Junior 2006. Účastník má k dispozici plně vybavené pracoviště a předepsané suroviny. O tom, co ve stanoveném časovém limitu zvládne připravit, rozhoduje soutěžící přirozeně sám. Nicméně, pokud překročí limit 45min, je diskvalifikován. Splnění časového limitu není zdaleka jedinou podmínkou. Jaké další parametry musí splňovat výsledný soutěžní pokrm?

Pravidla soutěže

Gastro Junior 2006Pro každý obor jsou předem stanovené suroviny. Lze je rozdělit na povinné a nepovinné. Žádné speciální „předsoutěžní“ úpravy ingrediencí nejsou možné (kromě např. loupání a mytí zeleniny). Případné porušení tohoto pravidla znamená automatické vyřazení ze soutěže. Kromě tohoto pravidla se každý kuchař a cukrář musel striktně držet i následujících propozicí. A aby tomu tak opravdu bylo, hlídala "přesila" porotců.

 

Kuchař:

Cílem je připravit moderní chuťově vyvážený pokrm s ohledem na následující pravidla.

Předložení cenové kalkulace na 4 porce výsledného pokrmu (udělat porci za 1000 Kč „umí každý“).

Použití hlavní a vedlejší suroviny – chlazené filety ze pstruha resp. lososový kaviár.

Použití aspoň dvou surovin ze spotřebního koše

  • Zakysaná smetana
  • Uzený losos plátkový

  • Mandle loupané

  • Špenát čerstvý

  • Bílé víno

  • Šalotka

  • Cuketa

  • Francouzská hořčice

  •  Cukrový hrách


Časový limit

Na přípravu surovin je stanoven čas 25min. Druhá - hlavní část obnáší 45 minut vyhrazených schopnostem soutěžícího. Překročení časového limitu o více než 5 minut, znamená diskvalifikaci. Jak vidíte, pravidla jsou nekompromisní. A to ještě není vše. Povinností každého kuchaře je uklidit po sobě pracoviště a umýt nádobí.

Jak se hodnotí výsledné pokrmy?

Gastro Junior 2006Do celkového množství získaných bodů se počítá nejen hodnocení úpravy a chuti předloženého jídla. Důležitou roli hraje i to, jak si soutěžící počínal během samotné přípravy. Uškodit mu může například: špatný postup při úpravě masa, vytvoření krkolomného a nevýstižného názvu pokrmu, nedodržování hygienických zásad při Gastro Junior 2006vaření. Porotci jsou ve svých verdiktech nekompromisní. Jinak to konečně při celkovém počtu  60 soutěžících ani nejde. Kromě neustálé koncentrace na přípravu pokrmu se nesmělo zapomínat na čistotu a stav svého pracovního úboru. Nervozita, tréma, ale i odhodlání a bojovný duch, vyzařoval z tvářích soutěžících. Občas jsem se ale nemohl ubránit dojmu, že někteří jedinci vypadali, „zabarikádováni“ ve svém rondonu, jako neohrabaní rytíři.

 Image

 

Jdeme do finále

Gastro Junior 2006Každý pokrm musel být vyhotoven v několika kopiích. Jedna se okamžitě po dokončení úprav a zdobení přenášela k focení a následnému vystavení. Zbylé skončily jako degustační vzorky. Možná se vám zdá, že být porotcem na podobné soutěži je "zábava". Gastro Junior 2006Nejsem toho názoru, ochutnat během dne tolik jídel není žádná legrace. Tím spíš, pokud má být bodování maximálně objektivní a nestranné. V době mezi ochutnávkami trávili porotci čas různě. Někteří průběžně hodnotili práci soutěžícího a další si.... třeba četli noviny. Čas byl neúprosný a 45 minutový limit se stal minulostí. Ještě upravit rozložení jednotlivých ingrediencí, dozdobit talíř a jde se „známkovat“.

Image
Chutná nebo nechutná?


Ochutnávání probíhá asi takto:

 

Image
Dobrou chuť!

 

Konec pracně vytvořené delikatesy:

Image
Neslavný konec jedné delikatesy
 

Konečné pořadí v oboru kuchař / kuchařka je následující:

Image
Vítěz oboru kuchař - Maděra František
 

První místo

  • Maděra František – SOU Gastronomie Praha 10 - U Krbu

Druhé místo

  • Papež Marek – SPV InterContinental Praha

Třetí místo

  • Hrdý Tomáš - ISŠ Hodonín

 

Gratulace

Gastro Junior 2006Výhercům nelze než upřímně blahopřát. Velké uznání si zaslouží rovněž všichni ostatní, kteří se kuchařského klání zúčastnili z vlastní vůle a ctižádostivosti. Nakonec přikládám  několik fotografií hotových pokrmů. Bohužel musím konstatovat, že některé na mě působily až.. jak to říct .. přeplácaně. Chápu snahu a určitým způsobem i nutnost použít "soutěžní suroviny", ale méně by v některých případech bylo více. Co nemohu naopak hodnotit vůbec, je chuť. Tuto výsadu měla pouze komise. K tomu, co jsem viděl, mohu podotnout jen toto:   vyšší ročník - více zkušeností - zajímavější výsledek (založeno pouze na zrakovém vjemu, představivosti, chuťové paměti u použitých surovin a způsobu úpravy).

 

Image
A to je dnes opravdu vše :-)
 

 

Přidat komentář
Komentářů (0)