DELIKATESA: Confit d'Oignon au Chocolat
Sobota, 10 Listopad 2007 15:08

DELIKATESA: Confit d'oignons au ChocolatTýden utekl jako voda, víkend je v půlce a já doháním gurmetí resty. V počítači se tísní materiál na jedenáct delikatesních (jak jinak:) článků, první z nich vám předkládám jako takové malé nezávazné zpestření pozdního sobotního odpoledne. Nakouknutí pod víčko skleničky s lehce nestandardním složením. Kdo to kdy viděl míchat cibuli s čokoládou :-)

 

Čokoládové překvapení

prekvapeniJak jinak lze nazvat přítomnost firmy Groliere na Salon du Chocolat. Kromě regálů a chladících skříní naplněných foie gras ve všech myslitelných podobách (čerstvé, v konzervě), bylo možné spatřit i nabídku konfitovaných kachních stehen, paštik a dalších „drůbežích“ produktů. Pomyslnou čokoládovou nit jsem našel „přivázanou“ ke sklenici čokoládovo-cibulové „marmelády“.


Confit d'oignons au Chocolat

slozeniMalá sklenice se sto gramy čokoládově laděného obsahu následujícího složení: cibule 30%, růžové víno, ocet, cukr, tuk, čokoláda 1%, sůl a koření.

Spojení vína, octa, čokolády a cibule generuje velmi zajímavý senzorický průběh. Už pouhá vůně ve mně vzbuzuje značně ambivalentní pocity. Kyselé cibulovo-čokoládové tóny nejsou zrovna to pravé harmonické, nicméně síla této jedinečné delikatesy není v její přímé konzumaci, ale v kombinaci s další chuťovou složkou.


Nejlepší přítel - Foie gras

nejlepsi pritelOchutnávka se nesla ve stylu vystavovatele, společnosti Groliere (v době psaní článku byl web nefunkční). K dispozici byly jednohubky z bílého pečiva namazané dílem foie gras a dílem cibulovo-čokoládové marmelády. Co vám mám říkat, jedna mi nestačila. V tomto případě jsem se zachoval zcela „lidsky“, v několika kolech sezobal rovných pět kousků a celou anabázi zakončil zakoupením skleničky „na doma“.


Další alternativy

dalsi alternativyUž v metru mi bylo jasné, že jsem měl přikoupit i konzervu FG, jejíž 120g verze (kachní) přišla na slušných 250 Kč. Doma mi tedy nezbylo nic jiného, než se pokusit o nalezení alespoň akceptovatelné alternativy. Kromě tuzemské paštikové alchymie, klasicky připravených kachních prsou, jsem sáhnul i po několika typech sýrů a ovoci. To vše bez velkých úspěchů. A tak začínám hledat zdroj cenově dostupných FG v ČR. Poradíte?

 

Image

Image

Image

 Podobnost s tímto je čistě náhodná!

 

Další články s podobnou tématikou

REPORTÁŽ: Salon du Chocolat 2007 – Paris

PHOTOBLOG: Pařížské degustační menu - Bon appetit

Ochutnávka: Sametové potěšení Madame Setsuko

 

Přidat komentář
  • J.Č.
    Odpověď na dotaz je, že cenově dostupná FG neexistují... prostě jsou tu odporně drahá :-/ (více či méně). A díky regulacím EU ohledně trápení zvířat (byť prohlášením za národní dědictví se tomu Francie vyhne) to bude jen horší, a všude...
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - DELIKATESA: Confit d'Oignon au Chocolat
    J.C.: Ano, je to zavadejici formulace:) Myslel jsem neco v kategorii 100g/300Kc. I kdyz.. ono je to asi jedno. Tu jednu sklenicku/konzervu za uhersky rok zvladnu i za tuzemske "ceny". Ad. regulace, mate pravdu, ze bude hur a hur.:(
  • Bali
    tak si prave uzivam u pratel v Provence, foie gras nejen obedvame a vecerime,ale i snidame. Uf,to je teda zivot ;-) Jime je posypane fleur de sel a nebo s konfitovanymi fiky. U nas jsou k sehnani v Makru, mrazena. Kamaradka z Provence tvrdi,ze se jich bat nemusime, ze jim to nevadi. A pak bych ti doporucila si z nich udelat vlastni terinku. Lepsi nez kupovana!!! Bon appetit ;-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - DELIKATESA: Confit d'Oignon au Chocolat
    Bali: FG dovolena.. to zni lakave.. v jake cestovni kancelari ji lze objednat? ;-)) A dik za tip na Makro!
  • Bali
    právě jsme se vrátili do našeho iglu. Kde je Provenci konec :-(? Přivezli jsme čerstvá chlazená foie gras, bude terinka;-) I když teď jsem tak předelikatesovaná, že bych si nejradši zítra dala guláš a knedle :-)) Ovšem to nehrozí. Bude supr bifťour z cote de boeuf,uf.
  • Guest
    Právě mi došlo, že jsem si nekoupila Confiture d´Oignon. Tak si ji budu muset vyrobit. Naštěstí je to snadné ;-)
Komentářů (6)