DELIKATESA: Confit d'Oignon au Chocolat |
Sobota, 10 Listopad 2007 15:08 |
Týden utekl jako voda, víkend je v půlce a já doháním gurmetí resty. V počítači se tísní materiál na jedenáct delikatesních (jak jinak:) článků, první z nich vám předkládám jako takové malé nezávazné zpestření pozdního sobotního odpoledne. Nakouknutí pod víčko skleničky s lehce nestandardním složením. Kdo to kdy viděl míchat cibuli s čokoládou :-)
Čokoládové překvapení Jak jinak lze nazvat přítomnost firmy Groliere na Salon du Chocolat. Kromě regálů a chladících skříní naplněných foie gras ve všech myslitelných podobách (čerstvé, v konzervě), bylo možné spatřit i nabídku konfitovaných kachních stehen, paštik a dalších „drůbežích“ produktů. Pomyslnou čokoládovou nit jsem našel „přivázanou“ ke sklenici čokoládovo-cibulové „marmelády“.
Confit d'oignons au ChocolatMalá sklenice se sto gramy čokoládově laděného obsahu následujícího složení: cibule 30%, růžové víno, ocet, cukr, tuk, čokoláda 1%, sůl a koření. Spojení vína, octa, čokolády a cibule generuje velmi zajímavý senzorický průběh. Už pouhá vůně ve mně vzbuzuje značně ambivalentní pocity. Kyselé cibulovo-čokoládové tóny nejsou zrovna to pravé harmonické, nicméně síla této jedinečné delikatesy není v její přímé konzumaci, ale v kombinaci s další chuťovou složkou.
Nejlepší přítel - Foie grasOchutnávka se nesla ve stylu vystavovatele, společnosti Groliere (v době psaní článku byl web nefunkční). K dispozici byly jednohubky z bílého pečiva namazané dílem foie gras a dílem cibulovo-čokoládové marmelády. Co vám mám říkat, jedna mi nestačila. V tomto případě jsem se zachoval zcela „lidsky“, v několika kolech sezobal rovných pět kousků a celou anabázi zakončil zakoupením skleničky „na doma“. Další alternativyUž v metru mi bylo jasné, že jsem měl přikoupit i konzervu FG, jejíž 120g verze (kachní) přišla na slušných 250 Kč. Doma mi tedy nezbylo nic jiného, než se pokusit o nalezení alespoň akceptovatelné alternativy. Kromě tuzemské paštikové alchymie, klasicky připravených kachních prsou, jsem sáhnul i po několika typech sýrů a ovoci. To vše bez velkých úspěchů. A tak začínám hledat zdroj cenově dostupných FG v ČR. Poradíte?
Podobnost s tímto je čistě náhodná!
Další články s podobnou tématikou REPORTÁŽ: Salon du Chocolat 2007 – Paris PHOTOBLOG: Pařížské degustační menu - Bon appetit Ochutnávka: Sametové potěšení Madame Setsuko
Komentářů (6)
|