Jsou tomu čtyři týdny, co byl na Letenském náměstí otevřen první pražský „sýrový butik“ Cheesy. Nabídkou produktů a formou jejich prezentace se stává první vlaštovkou v oblasti „sýrových speciálek“ v ČR. S nasazením vlastních chuťových buněk jsem pro vás připravil detailní představení tohoto smělého, a k velkému úspěchu „odsouzeného“, podnikatelského záměru. Hned na první pokus jsem utratil přes dvěstě korun.. A stálo to za to!
Cheesy – kdy kde kdo? První z mnoha plánovaných filiálek byla otevřena na začátku října 2006 v Praze v blízkosti Letenského náměstí. Ideální dopravní spojení nabízí tramvajová linka se stejnojmennou zastávkou. Obchod se nachází v ulici lemující bok supermarketu Delvita. Hned po vstupu do prodejny vás po nose pohladí krásná sýrová vůně. Aby ne, polovina stěn je obložena sýrovými bochníky. Drtivá většina produkce pochází z Holandska. Specializace na tvrdé sýry je tedy logická, ale přesto je zde možné zakoupit několik „klasických“ produktů z Francie a Itálie. Ochutnávka - samozřejmost Obsluha v obchodě je hbitá a ochotná. Ochutnávka konkrétního sýra před jeho zakoupením je samozřejmá - KONEČNĚ. Nekupujete zajíce v pytli a pokud se vám zdá sýr málo resp. moc vyzrálý, není problém se posunout s novým soustem blíže k vašemu „sýru snů“. Tím se dostávám i k samotnému výběru konkrétního typu sýra. Pokud nemáte zcela jasnou představa, obsluha vám ráda pomůže, a pomocí vhodně kladených otázek + ochutnávek vás dovede přesně k tomu produktu, který vám bude vyhovovat. Nabídka Portfolio obsahuje v drtivé většině sýry holandské produkce. Zdrojovou surovinou je většinou kravské mléko, ale nechybí ani kozí sýry. Vyskládané bochníky mají magickou moc... v nejednom člověku budí touhu si domů aspoň jeden dva odvalit :-) Zajímavé je i to, že sýry si dováží provozovatel sám z holandských velkoskladů. Díky tomu si může vybírat přesně to zboží, o které má zájem. Jinak sýry dozrávají i přímo na prodejně, kde je udržována konstantní teplota 18O C (jsem zvědavý, jak se to bude dařit v létě). Sýry se odlišují procentním obsahem tuku (na cedulkách například 30+ značí sýr s 30% tuku) a mírou vyzrálosti: mladý - středně vyzrálý – vyzrálý – extrémně vyzrálý Nakupuji Jako první sýr jsem si zakoupil kousek extrémně vyzrálé Goudy – 8 měsíců za 274 Kč / Kg. To nejlepší z Goudy „podtrženo“ dlouhým zráním. Druhá volba padla na „Bioementál“ za 440 Kč / Kg. Obrovské 30 Kg kolo až uhrančivě vybízelo k ochutnávce a... já neodolal. Mohutná vyzrálá vůně s ementálovým základem přecházela v relativně pikatní chuť s lehce divočejším koncem. Třetí vzorek zabrousil do kozí produkce. Středně vyzrálý 8 měsíců starý sýr (440 Kč / Kg) s překvapivě „nekozím“ projevem mě okouzlil zcela nepopsatelnou chutí. Byla plná, jakoby nasládlá, s jemnou pikantností. Tento sýr si zaslouží vaší pozornost. A to nejlepší nakonec. Extrémní, 12 měsíců vyzrálý kozí sýr (440 Kč / Kg) se strukturou ne nepodobnou parmezánu a chutí navozující nefalšovanou extázi. Vůně portského vína se na jazyku mění v chuťový koncert. „Portské prvky“ přecházejí do ořechového odstínu a pokračují lahodnou pikantností, aby nakonec zazvonily lehounkou ozvěnou své kozí podstaty... Krása!!! Verdikt Pro mě je Cheesy počin roku 2006. Konečně si mohu v klidném a profesionálním prostředí zakoupit špičkové sýry dle mých představ. Jsem si jist, že provozovatel bude nabídku rozšiřovat a časem se dočkáme nejednoho sýrového překvapení. Insider Další Cheesy butik má v dohledné době vyrůst na Smíchově v blízkosti zdejšího nákupního centra! Bloudilům přikládám podrobnou mapku:)
Otevírací doba Po-Pa 9-21 a So-Ne 13-20 Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)
|