BIOVÍNO: Cabernet Moravia 2004 – Abrle Pollau
Středa, 05 Červenec 2006 00:00

BIOVÍNO:  Cabernet Moravia 2004 – Abrle Pollau

V návaznosti na reportáž z ekofarmy Pollau rodiny Abrlových jsem pro vás připravil menší ohlédnutí v podobě představení produktu Cabernet Moravia 2004. Víno je jakostní, suché a bylo vyrobeno v kvalitě BIO. Produkt pyšnící se touto značkou musí splňovat řadu kritérií. Jedním z nich je i velmi omezená možnost „stabilizace“ nalahvovaného vína. S tím souvisí jeho neustálá „živost“ a nutnost skladovat lahve za tmy  a při teplotách 10-15 oC. Podrobné informace na jdete v článku.

 

Cabernet Moravia – historie odrůdy

historieM-43. Nebojte, nejedná se o nejnovější pěchotní zbraň americké armády. Pod tímto pracovním názvem se v době šlechtění schovávala odrůda Cabernet Moravia. Když už mluvím o šlechtění, za to můžeme poděkovat panu Ing. Lubomírovi Glosovi z Nové Vsi. Křížec odrůd Cabernet Franc a Zweigeltrebe byl v roce 2001 zapsán do Státní odrůdové knihy a pan Glos se stal majitelem „autorských práv“. Nyní se nacházíme v roce 2006 vy máte možnost poznat konkrétní výrobek - Cabernet Moravia 2004 – jakostní.


Otevíráme

Zátka nesoucí jméno výrobce byla v pořádku. Víno bylo vychlazeno na teplotu cca 16oC. Ochutnávku jsem rozdělil na dvě části. První obsahovala "košt" vína hned, druhá cca 30min po otevření lahve. Předem se omlouvám za použité sklo, rozbil jsem si svou oblíbenou sklenici a zaskočit musela "koštovačka" z veletrhu Víno a Destiláty 2006.

Image

Image

 

Barva, buket a chuť*

vinonalBarvu bych hodnotil jako tmavě granátovou. Upozornění: fotografie díky modré obloze zkresluje. V buketu lze na prvním místě nalézt „dědičné znaky“ svého cabernetového rodiče ve formě černorybízového aroma. Chuť lze charakterizovat jako relativně vyrovnanou s ovocnými tóny a přiměřenou tříslovinou. Hned po otevření bylo víno živější než bych si přál. Tento stav jde na vrub použité technologie vyhovující BIO specifikaci produkce vinné révy.

* platí pro „nadechnuté“ víno cca 30min po otevření.


Image 

 

Hodnocení

Cabernet Moravia 2004 – Abrle Pollau je víno relativně mladé. Vyhovovala mi jeho lehkost a cabernetové tóny v buketu i chuti. Za 70 Kč á lahev jsem byl velmi spokojen.

Image 

 

Diskuze:  Jakou máte vy zkušenost s odrůdou Cabernet Moravia?  

 

Přidat komentář
  • winar  - moravský Cabernet
    Moravia je asi nejlepší zástupce kabernetových vín na Moravě. Ale pokud nemá ideální podmínky, jako jsou propustné písčitohlinité spraše v okolí Moravské Nové vsi a Hrušek, a kvalitu na úrovni přívlastkového pozdního sběru, je výsledek tristní. Pil jsem nevyzrálé chlorofylové Moravie z nevhodných poloh a není o co stát. V každém případě je to ale originální tuzemská odrůda, která zaslouží pozornost. Přál bych vidět každému zdravý keř Moravie před sklizní. Nádherné hrozny! [URL=http://winar.bloguje.cz]Vinařův deník [/URL]
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Diky za fundovane info
    Na test ceka i rocnik 2005 totozne odrudy a totozneho vyrobce - pan Abrle. Co jsem 2005 ochutnaval z tanku pred stacenim... byl jsem prijemne prekvapen:)
Komentářů (2)