OCHUTNÁVKA: Dobroty od Žufánka šestkrát jinak
Sobota, 10 Březen 2007 00:00

OCHUTNÁVKA: Dobroty od Žufánka šestkrát jinak Poslední čistě alkoholický článek na Gurmetovi byl věnován testu 96% alkoholu. Doba postoupila, a je mou milou povinností vám přinést report z ochutnávky produktů firmy Žusy. Od „vysokovoltážních“ destilátů jsem sestoupil až k jemným likérům a medovině. A jak že se ochutnávalo? Kromě klasické, přímé „štamprdlové“ konzumace došlo na přípravu koktejlů, teplých nápojů a dokonce i úpravu pokrmů.

 

Žufánek

informaceZa značkou Žufánek stojí stejnojmenná rodina se společnou firmou Žusy s.r.o.. Ta se kromě výroby destilátů a likérů se zabývá sadovnictvím a včelařením. I když vhodnější by bylo zvolit opačné pořadí. Základem kvalitních výrobků jsou špičkové vstupní suroviny a ty si Žufánci dokáží obstarat. Ať už pěstováním švestek nebo produkcí medu z vlastních včelstev.

 

 

Nezvykle progresivní

detailyŽusy není společnost se stoletou tradicí, byla založena teprve před necelými sedmi lety - v roce 2000. To může být okem v trnu „zavedené“ konkurenci. Na druhou stranu, Žusy to přináší možnost přijít na trh s řešením, které klade důraz na rodinnou tradici výroby a používání nejkvalitnějších surovin ruku v ruce s propracovanou marketingovou strategií. Z hlediska uživatele internetu se jedná hlavně o dokonale provedenou internetovou prezentaci. A to jak po stránce vizuální, tak pro stránce strukturní. Vše je logicky řazeno a doplněno kvalitními fotografiemi.

Obrovskou pochvalu si zaslouží všudepřítomné produktové listy. Někdo může namítnout, že podobným způsobem se prodávají komponenty do počítače. Ale o tom to právě je, nabídnout slivovici přehledně, svěže a s dostatkem informací. Prezentace jednotlivých výrobků přímo vybízejí k opakovaným proklikům na do elektronického obchodu :-)

Image

 

Ochutnávání

ochutnávkaJelikož se některé láhve vyprázdnily dříve, než jsem je stihl nafotit, doporučuji si ověřit původní „barevnost“ na oficiálních stránkách www.zufanek.cz :-) Většině neočekávaně rychle „vychutnaným“ lahvinkám jsem připravil malou vzpomínkovou fotogalerii na pravé straně článku.

Image

Image


Slivovica 50% alk. - detail

OCHUTNÁVKA: Dobroty od Žufánka šestkrát jinakNejsem vyloženě proslivovicově orientovaný, ale musím uznat, že během několikatýdenního pozvolného ochutnávání jsem v sobě objevil určité senzorické „rezervy“:) Z v minulosti často monotónního „švestkového“ připíjení se po boku Žufánkovi slivovice stal osvěžující dialog na vysoké úrovni. Nemám nic proti domácím „paličům“, ale v mé situaci občasného konzumenta dokážu spíš ocenit jemnou vyváženou a přesto plnou švestkovou chuť a vůni, než dost často rázovitější a drsnější výrobky „známého známých“ :-)

Slivovici jsem ochutnával vychlazenou ve formě klasického panáčka. Jednou ale nebylo zbytí a má experimentující podstata použila štamprdli na flambování – s překvapivě lahodným výsledkem.


Hruškovica 45% alk. - detail

Pro hruškovici platí skoro to samé jako pro Slivovici. Při prvním kontaktu ale vyhrává slivovice díky své omamné a svádivé vůni. V ústech se situace mění a oba destiláty přiznávají „barvu“ :-)


Meruňkovica 45% alk. - detail

V soutěži o letošní nejlepší PFko definitivně zvítězila Žufánkovic meruňkovica schovaná v praktické skleněné placatici. Celý její obsah padl na přípitek s mým dlouholetým kamarádem. Ještě dnes vzpomínám na omamnou vůni jako vypůjčenou z babiččina meruňkového kompotu, kterou doplňovala překvapivě jemná, plná ovocná chuť. Krásná decilitrová epizodka:)


Ořechovka 35% alk. - detail

Původně objekt mého zájmu číslo jedna. Jsem ořechový typ a není se tedy čemu divit, že ořechovka obsadila v degustačním listu první čestné místo. Hned po otevření a přivonění bylo jasné, která bije. Ořechová chuť a vůně tvořila pouze jeden z několika jejích rozměrů. Kombinace bylin a ořechů mně vůbec nesedla. Ale abych byl objektivní, odvezl jsem ořechovku na košt k rodičům. Týden na to už v láhvi bylo jen po dně se slovy: „Nám to moc chutnalo. Nevadí, že jsme ti to vypili?“ Každý má holt jiné chutě.


Višňovka 20% alk. - detail

Chvíli jsem měl pocit, že od višňovky přišla pouze prázdná lahev :-)) Kam zmizelo to nejlepší z višní, nepřeslazené decentně dochucené, valentýnsky uhrančivé, zkoncentrované do tmavě červené radosti? Usrkával jsem ve dvou, sám, chlazené, míchané (i v této podobě) a jednou dokonce použil panáčka k vytvoření horké omáčky na zmrzlinový pohár. Chtělo by to litrovou láhev :-)


Medovina 15% alk. - detail

Velká dobrota s malým obsahem alkoholu. Pokud bych měl vyhlásit cenu „překvapení ochutnávky“, zvítězila by medovina. Ideální záležitost pro takové to domácí cucání:) Láhev už zeje nějaký ten pátek prázdnotou a mě nezbývá než se opíjet vzpomínkami. Na začátku lehce nakyslá, potom svěží, sladká, příjemně kořeněná a nakonec famózně medová. Dlužno říct, že právě popsaná charakteristika činila, několika dalším ochutnávajícím, docela problém. A dobře jim tak, aspoň jsem se nemusel dělit :-)

 

Medový Žufánek 33% alk. - detail

Nejfotogeničtější láhev v Žufánkovic portfoliu, konečně podívejte se na úvodní fotografii:) A teď konkrétněji k jejímu obsahu. Přestože proces výroby je jiný než u medoviny, neubráním se malému přirovnání: Medový Žufánek = Medovina3. Vůni lze charakterizovat jako mohutně medovou se silným alkoholovým podtónem, který v ústech docela nepříjemně ruší (v tom se shodnu s panem Cuketkou i dalšími koštovači v mém okolí). Ale i zde jsem našel kompromis:

 

Žufánkovo medové mléko

K léčbě nachlazení, večerní únavy a nespavosti použijte 250ml horkého plnotučného biomléka, lžičku domácího medu a 4-5 cl Medového Žufánka. Promíchejte a s nohama v teple pomalu ucucávejte :-)


Na závěr

zaverMartinovi Žufánkovi děkuji za poskytnutí vzorků. Přestože se našly produkty, které mne zrovna neoslovily (Ořechovka a Medový Žufánek), mezi ostatními lahvemi jsem nalezl několik velmi dobrých „kamarádů“: Slivovice, meruňkovice, višňovka a medovina. Kdybych měl říct, na který výrobek budu vzpomínat, bude to meruňkovice a medovina :-) Žufánkům držím palce a do dalších let přeji dobrou úrodu a mnoho tvůrčí invence!

ŽUSY s.r.o

687 63 Boršice u Blatnice 57
tel.: +420 571 891 661


www.zufanek.cz

 

Diskuze: Pijete kupovanou slivocici nebo jste spoléháte výlučně na "rodinné zdroje"?

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk

Přidat komentář
  • David Svara  - Slivovička
    Nejsem z Moravy, ale slivovici nám pravidelně dováží bratranec. Pálí jí z vlastních švestek (legálně samozřejmě). Žufánka jsem nikdy neochutnal, takže srovnávat nemohu. Každopádně ta naše rodiná slivka má minimálně 56% a píše jako drak!
  • Martin Žufánek  - Diky
    David Svara: Ano, i pár mých kamarádů pálí takto silnou slivovici ale podle mě to prostě už není ono. Po dobré slivovici by se neměl člověk otřepat, zkřivit hubu a prohlásit že je "opravdu silná". 50% je přesně na to, aby člověka zahřála a potěšila ;) Hlavně by neměla "škrábat v krku" což je známkou přidaného cukru do kvasu a měla by mít příjemný ovocný dozvuk v krku. Slivovice nad 52% je moc silná a etanol už překrývá všechny aromatické složky. Ale to je čistě můj názor. Valaši kupřikladu naopak tak silnou slivovici dělají a na tak silnou jsou zvyklí. A vám Ondřeji děkuji za objektivní zhodnocení a těším se na degustaci budoucích produktů. A vaše fotky mě pokaždé tlačí do toho, abych si koupil svoji zrcadlovku a snažil se fotit aspoň přibližně tak dobře, jako vy ;)
  • Guest
    Dá se taková medovina koupit někde v Praze? Děkuji Šárka
  • marqeta
    Také by mě zajímalo jestli se dají Žufánkovic produkty koupit v maloobchodě, případně kde. Jinak přeji hodně úspěchů, fandím takovým firmám (rodinná, (částečně) bez chemikálií atd.. ).
  • MartinJ
    Já jsem měl ze začátku se slivovici odpor, bylo to po konzumaci jednoho českého výrobce, z odporu mě vyléčil kamarádovo otec, kterej má skvělej dovoz z Moravy.Jenže je skrblík a dává jen na návštěve, takže do vlastní zásoby budu muset pořídít toho žufánka když všem tak chutná :-) Na slivovici mam ten samej názor - zahřát, potěšit.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Slivovička II.
    David Svara: Ono se nekde pali jinak, nez legalne?:))) Marin Zufanek: Vystizne napsano. Kdyz chci sokovat, dam kolovat placatici s Alpskym rumem (80%). Guest & marqeta: O dostupnosti v maloobchode toho moc nevim. Lze objednavat pres internet, ale minimalne v baleni 6 lahvi. Zkuste podivat na domovskou stranku. MartinJ: No nevim jestli chutna vsem.. to bych si pausalne tvrdit netroufnul, ale me vyhovuje:) Se zahrat a potesit souhlasim.
  • Lunruj  - Re: Ondřej to Martin Žufánek
    copak, 96% alkohol došel? nebo chceš šokovat, ale nezabít? ;-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Zabit krtka
    Linruj: 96% alkohol dosel, ale Alpsky rum ho velmi efektivne zastoupi. Konecne popalit a poleptat hltan lze i bezne dostupnym Absinthem :-)
  • Lunruj s u po L ;-) (= Lev VI.  - krtečka ne
    nech krtka žít! :-D PS: a na poleptání jedině sírovku (protřepat ale nemíchat)!
  • Xysa  - Nesouhlasím
    Nesouhlasím, že slivovice má mít maximálně 50%. Záleží na tom, jak je vypálená, na kvalitě ovoce, kvalitě zrání kvasu. Pálenky ráda nemám s vyjímkou naší domácí slivovice nebo kalvadosu, běžně máme padesát trojku a obojí je výborné!! Žusákům držím palce a nad višňovicí tiše slintám...
  • Ivan REHORA  - Maloobchodní prodejna
    Dobrý den! Mal jsem možnost v lednu na doporučení ochutnat všechny produkty od Žufánků. Po jejich degustaci v mé Vinotéce zabírají láhve od Žufánku jen to nejlepší místo, lépe řečeno zabírali by kdyby nebyli neustále doprodány. Jsme z Berouna a je možnost u nás po předběžné domluvě všechny produkty i degustovat. 724538982. Fandím Žufánkům a jejich produktúm jsou ozaj moc a moc dobré.
  • Guest
    Zddravim. Prosim, poradte, co mam delat, kdyz se mi pri redeni zkali slivovice. Neobo poradte jak a cim ji redit, aby zustala krasne cira. Dekuji. Muj i-mail mili24@seznam.cz
Komentářů (12)