VELIKONOCE: Bochánek jako od maminky
Neděle, 08 Duben 2007 00:00

VELIKONOCE: Bochánek jako od maminkyMusím konstatovat, že jsem podlehl všudypřítomné velikonoční masáži a připravil pro vás recept pro mě v této době nejdůležitější. Neznám nic lepšího, než pozdní snídani složenou z několika plátků bochánku a sklenice čerstvého plnotučného mléka. Ruku v ruce s tím dostávám statut „škodné“ a přísný zákaz vstupu do spíže. Ještě, že to je jen jednou do roka. Tady jednou, podobná situace nastává i zimě. Vánočku já totiž tuze rád :-)

 

Bochánek, má vášeň

bochanekNevím, jak jste na tom vy, ale pro mě je bochánek jedním z nejúžasnějších druhů sladkého pečiva. Jak jsem naznačil v úvodu, jsem schopen spořádat třetinu produktu z níže uvedeného množství surovin v rámci jedné snídaně. Kdyby na to přišlo, s litrem mléka bych ho možná zvládl sníst celý:)) To už trochu přeháním, chtěl jsem říct, že toto klasické kynuté pečivo doslova miluji. To ale ani v nejmenším neplatí pro podivuhodné produkty běžně dostupné v pekařstvích a obchodech obecně.

Co domácnost, to recept

receptPřestože základní složení ingrediencí je pevné a pro celou tuto kategorii pečiva neměnné, stejně jako u některých typů cukroví platí: Co domácnost, to recept. Já zrovna neholduji přítomnosti citronové kůry a s tím souvisejícího aroma, rovněž nemám rád zdobení resp. sypání cukrem. Ocením vláčný, chutný, nepřeslazený bochánek s hromadou kvalitních hrozinek a mandlí. Ty patří i na povrch a není většího testu sebeovládání, než ubránit se jejich okamžitému „uždibování“ :-)


Ingredience

500 g mouky (polohrubé)

120 g cukru

120 g tuku (kvalitní máslo)

4 žloutky

30 g kvasnic (droždí)

5 g soli

200 ml mléka

Rozinky a mandle (dle chuti)

Bílky (na potření)


Postup přípravy

pripravaV této chvíli zklamu všechny poctivé, tradice uctívající jedince. Všechnu hnětací a kynoucí práci za vás udělá přístroj jménem domácí pekárna. Jinak zcela zbytečný výrobek, který se několik posledních let povaluje v nejposlednějším rohu kuchyňského kumbálku. Dnes velký hit. Však ono to ty lidi přejde. Ale abych jen nehanil, přednastavený program na přípravu kynutého těsta je více než praktický. Trouba si sama pípne, kdy má člověk co přidat a tak ve výsledku po uplynutí potřebného času pouze vyklopíte těsto na pečícím papírem vyložený plech a šup s ním do trouby.

pecemePečeme v troubě předehřáté na 200OC cca 10-15 minut. Potom pokračujeme odhadem půl hodiny při teplotě snížené na 160OC. Stav bochánku kontrolujeme pomocí špejle stylem lepí/nelepí :-) Jo abych nezapomněl, než zavřete troubu, musíte těsto potřít bílky rozmíchanými s vodou.

Během pečení se z trouby line podmanivá vůně.. Dobrou chuť!

Image

Image

Image

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • Romana  - Domaci pekarna
    KDe se da takova domaci pekarna poridit? Poradite?
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Domaci pekarny
    Romano, pekarnu koupite prakticky "na kazde rohu":) Prikladam jeden odkaz.. [URL=http://www.domaci-pekarny.cz]Domaci-pekarny.cz[/URL]
  • Florentyna  - Mazanec
    U nás se bochánku říká mazanec. Vůně toho tvého se snad šíří i přes monitor, nebo co... Dneska mám za sebou teprve pečení beránka a kousku jehněte, mazanec přijde na řadu až večer. Ale bez pekárny, Kitchen Aid je taky skvělý pomocník.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Mazanec alias bochanek
    Florentyna: Mazanec.. mas pravdu, to je presnejsi nazev. Ale ja uz se pravdepodobne toho bochanku nezbavim:) Jinak vzhledem k tomu, ze dnes je 9.4. tvuj oblibeny Kitchen Aid uz zrejme odvedl svuj dil prace a i u vas na stole se velikonocne usmiva jeden vystavni mazanec :-)
  • Lucie  - fotografie
    Ty fotky! jsou paradni!
  • DolceVita  - Když se na něj dívám, je mi to líto :-)
    Tyto Velikonoce jsem ho nepekla a je mi to docela líto, když se na ten parádní kousek tady dívám. Přišla jsem o úžasné snídaně, ale musela bych si přivstat, protože u nás všechno dobré taky nějakým zázrakem mizí do neznáma tak rychle, že se ani nestačím otočit a už jsou na talíři jenom drobky :-) I ten drobek bych si dala.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Zapomenuty bochanek
    DolceVita: Tak jsem rad, ze podivuhodne "mizeni" potravin neni tak ojedinela vec:) A uprimne.. drobecky z bochanku jsou velka dobrota.. Kdyz se spoji kousky testa ze vnitr i vnejsku.. vypadane hrozinky a opadane mandlicky.. clovek se vrhne i na ty drobky ;-)
  • Guest  - Nápad
    Je to dobréé???
Komentářů (8)