TIP: Neapolská kavárna sto metrů od Národní
Úterý, 24 Duben 2007 00:00

TIP: Neapolská kavárna sto metrů od NárodníJestli za názvem článku hledáte přízemní SEO blouznění, musím vás zklamat. Cestou z recenze kavárny Savoy jsem úplnou náhodou narazil na nově otevřené take-away v ulici Na Perštýně. V Praze se zrodil první „coffee pub“ a jakkoli to zní hanlivě, opak je pravdou. Skvělá káva, která se ve zdejším podání dotýká podstaty italského způsobu konzumace espressa.

 

Hore fuj, dole huj

lokalitaExteriér ani interiér není silnou stránkou tohoto podniku. Rychlo přestavba interiétu typu „Levné knihy“ má velké rezervy. Rovněž venkovní poutače v rudo-bílém provedení modrém štítu nebudí příliš důvěry. Uvnitř najdete pouze stolky a zázemí s kávovarem. Ptáte se, kde jsou židle? Nikde. Káva se zde pije „na stojáka“.

 

Osvícená obsluha

pochvalaPo překonání lehké nedůvěry jsem si objednal jedno „malé espresso“. Kódové označení klasikého espressa s bezpečnostní pojistkou ve slově malé. Slečna baristka skoro odsekla, že žádné jiné nedělá. Bingo! Na otázku, jakým způsobem se vyrovná případným požadavkem typického tuzemského klienta na velké přelouhované „czechoespresso“ odpověděla suše toto: „Můžu udělat dvojité espresso, když jim nebude stačit máme tu filtrovanou kávu.“ Bingo podruhé. Espresso není nápoj pro mořeplavce. Pokud má někdo potřebu si zaplavat, nechť si dá kyblíček „filtrátu“ :-))

Image


Espresso na stojáka

kavaObjednal jsem si tedy jedno espresso. Umělohmotný minikelímek se pomalu zaplňuje neodolatelnou kávovou emulzí a já si z kapsy vytahuji kovovou dvacetikorunu. Skvělé espresso za ještě lepší cenu. Průhledný kelímek má své kouzlo, krásně na něm lze pozorovat průběh extrakce. Je jasné, že takto připravenou kávu je nutné okamžitě vypít. Ale proboha kde je psáno, že jedno espresso musím cucat půl hodiny.

Servis, lze li to takto nazvat, se odvíjí od přání zákazníka. Hned u kávovaru jsou zásobníky s cukrem, míchátka a další příslušenství. Na požádání není problém dostat do kávy střik mléka. Cappuccino stojí ovných 35 Kč a mléko zpěňuje přídavný cappuccinátor.


Itálie na dosah

espressoNápoje jsou připravovány z kávy značky Izzo*. Ve chvíli, kdy jsem dopil druhý „shot“, rozrazila vstupní dveře skupinka asi šesti Italek. Jedna přes druhou začaly objednávat. Vzduchem lítaly italské fráze a já vzpomínal na to, jak je úžasné, že v Praze vznikl takový podnik. Místo, kde si lze dát na stojáka levné špičkové espresso a... jít. V Itálii i Francii je to běžná záležitost, to jen u nás si zatím kavárníci neuvědomili, že jdyž je espresso levné a dobré, dá si ho člověk rád a častěji

*Při hledání tuzemské stránky značky Izzo jsem mimoděk zjistil, že v tomto článku popisovaný podnik je provozován přímo jejím dovozcem. 

Image


Jak se rodí espresso

fotoNásleduje detailní až pornograficky obnaživý fotoseriál z průběhu extrakce. Všimněte si krásně emulzní tekutiny, takhle by mělo vypadat správně připravené espresso :-)

Image

Image

Image

Image

Image

Image

 Image

Image

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

Linkuj si ! pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • Iva
    Ondřeji, tak to je výborný tip, kde si dát lahodné espresso po vyčerpávajících pochůzkách po Praze, při nejbližší návštěvě Prahy hned vyzkouším, škoda, že takových podniků se asi v menších městech hned tak nedočkáme
  • pan Cuketka  - :)
    dík, super tip! invaze starbucks se blíží, je potřeba co nejrychleji vykopat zákopy.... :)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Espresso
    Ivo, v podstate se jedna o obycejny caffeBufet:) Ale v tom nejlepsim smyslu slova. Kvalitni kava nesmi byt domenou drahych kavaren. Dneska budu svou navstevu reprizovat:)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Zakopova valka
    pan Cuketka: Je to zvlastni. Tenhe podnik jez urciteho pohledu uplne obycejny.. uvnitr temer vybydleny.. ale me si ziskal :-) Jen vydrzet a nesroubovat cenu standardniho espressa! :-)
  • aljosa  - dik za tip
    aj ked v prahe nie ani tak problem najst dobru kavu, akurat tie ceny!!! za obycaj segafredo min. 40 kc. presne tak kupit, vypit a ist. v oc mam svojho favorita, ale je tam stale plno- kava je ale ako ma byt- a je to obc. segafredo!!
  • Otiik  - plast
    ...neovlivní chuť ten kelímek? Umělé hmoty "v kuchyni" nemusím :(
  • jane
    a sním či bdím? fresh orange juice za 29 korun? 0,25 deci? tak na to tam budu chodit já!
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Neapol
    aljosa: Dobra kava je jedna vec a cena druha. Kdyz chci spickovou kavu k "sezeni", vim kam zamirit. 40 Kc za standardni espresso je relativne dost. Kdyz stoji 20, rad si dam dve:)) A to tom to je... Otiik: Kelimek je ok. Je z tvrzeneho plastu a pokud kavu vypijete v nejakem normalnim casovem intervalu, tak Vam ani nevychladne, ani jinak neklesne na kvalite:) jane: Bdite.. 29 za ctvrtlitr fresh pomerancova stavy:) Zcela jiste se jedna o zavadeci cenu. Jinak kavicka a fresh za 49 Kc.. k tomu koblihu za 10 Kc. Snidane na stojaka.. ale na urovni:)
  • pleva  - nesrovnalost v y
    Píšete moc poutavě a ještě lépe fotíte. Ty fotky mají i trochu duše :-) Denně hledám, co jste zase přidal, a přesto, že kávu nepiju, jsem nadšený z Vašich kávových úletů. Tak ať vám to pořád píše. PS: dnes máte v článku poprvé hrubku, pokud to byly Italky pak začaly objednávat :-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Gramatika na pochodu
    pleva: Nelitostny kat "urovne" GurmetKlubu ve forme gramatickeho sotka opet zapracoval:( Diky za upozorneni, jinak tenhle clanek byl na chyby vyjimecne bohaty. Takze ulet nejen kavovy, ale i pravopisny:)
  • Michal  - CAPPUCCINO TAKE AWAY
    Děkujeme za velmi pozitivní hodnocení kvality naší kávy. Pročetl jsem si většinu Vašich recenzí a moc často jsem od Vás tak kladnou odezvu nenašel, takže o to víc nás to těší!!! Používáme ty nejlepší technologie a suroviny na kávu i na fresh, personál důkladně odborně školíme a sledujeme kvalitu na výstupu ... ... věříme, že to naši zákazníci ocení a my jim na oplátku zachováme mírné ceny. Co se týká cen čerstvé pomerančové šťávy ... budou v brzku ještě nižší ceny pro větší prodejní jednotky (0,75 l a 1,5 l a 5,0 l). Stroj má výkon 70 litrů čertvě vylisované šťávy za hodinu ... tak ho budeme chtít vytížit. Závěrem bych Vám rád popřál hodně úspěchů s Vaším Gurmetklubem.cz ... děláte úžasně fotky i to okolo. P.S.: a konečně jste vyjímečně zase někdo kdo má rád pravé espresso a ne bryndu
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Skvela kava
    Michal: Pomer cena kvalita je zcela nedostizny. Pokud ho udrzite, nebudete mit o hosty rozhodne nouzi :-) Rada mych znamych na me doporuceni konzumuje menu: Espresso + fresh:)) A nemuzou si to vynachvalit:) Takze drzim palce.. at se dari udrzet kvalitu a priznive ceny! PS: A diky za podporu do dalsti tvorby Gurmeta.
  • Kubirek
    tenhle podnik me uvidi > a to nejednou
  • Pája  - opravdu skvělá a levná káva ???
    Tak nevím, jestli jsem dnes byla v podniku, o kterém se zde píše. Po takto vychválené recenzi jsem dnes zavítala do ulice Na Perštýně, na dveřích byla stejná nálepka caffe Izzo, tak jsem vstoupila dovnitř..... Interiér zřejmě prošel rekonstrukcí, protože vůbec nevypadal jako na fotkách, ale byl krásně laděn do tmavého dřeva. Žádné stolky, pouze jeden malý za rohem, kde byl cukr a dřevěná míchátka. Objednala jsem si tedy latté a připravila si 50 Kč :-) Slečna dosti znuděná mi kávu připravila a poté podala účet na 70 Kč !!! Trochu jsem polkla a vyndala z peněženky ještě dvacku. Pak jsem si na tabuli, která byla pověšena stranou, přečetla ceny. Takže žádné espresso za 20 Kč nýbrž za 30 Kč, cappuccino za 50 Kč a caffé latté za 70 Kč ! Jenže moje objednané latté nemělo s dobrým latté nic společného - mléko vůbec nebylo správně našleháno, ale byla to jakási nevábná pěna, která okamžitě spadla. Zlaté kafe z Coffee Heaven nebo jemu podobným podnikům. Opravdu se pořád ptám, jestli jsem zavítala do toho správného podniku Na Perštýně ......
  • BB  - to paja
    To jsi asi nebyla v tom spravnem. Byly tam puvodne 2 podniky vedle sebe, v jednom prodavali spis cokoladove fondue, cokoladu a kavu, v druhem ji varili a meli tam prave onen bufet interier. Ten popisovany podnik / nebo spis cast, je jiz nejakou dobu zavreny - bohuzel. Kava tam totiz byla vyborna.
Komentářů (15)