TIP: Kulinářská akademie - škola profesionálů
Čtvrtek, 31 Květen 2007 00:00
TIP: Kulinářská akademie škola profesionálůKulinářská akademie je společný projekt Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Jeho posláním je školit a vzdělávat pražské kuchaře a cukráře. Z principu se jedná o akci neveřejnou, určenou malým skupinám pečlivě vybraných odborníků. Kurzy zaměřené na slanou i sladkou kuchyni lektoruje tuzemská elita. Sedm lekcí pro kuchaře doplňuje pět cukrářských. Co z toho může mít čtenář GurmetKlubu ?

 

Povolání kuchař

povolani kucharNa začátek se neubráním miniaturní úvaze na téma: Povolání kuchař. Statut studenta odborného učiliště v programu kuchař v mnoha lidech asociuje synonymum k neúspěchu. Kluk se nedostal na gymnázium, na „průmku“, tak ho dáme na kuchaře. Naštěstí situace se pomalu mění k lepšímu a řada škol se stará o studenty, kteří opravdu chtějí být kuchaři, jsou kreativní a připraveni tvrdě pracovat. Poděkování za tento stav míří právě AKC, která takové „juniory“ motivuje zúčastňovat se soutěží jako Gastro Junior a Gastro Hradec. Následující Kulinářská akademie je naopak určena pouze profesionálům z Prahy a jeho okolí.


Akademie

akademieKulinářská akademie je společným projektem AKC (Asociace kuchařů a cukrářů), města Prahy a EU. Pečlivým výběrem prošlo několik desítek „frekventantů“, kteří tímto dostali šanci se vzdělávat po boku špičkových českých kuchařů a cukrářek. Čtete správně, slané kuchyni se věnují výhradně muži, zatímco sladkosti jsou doménou žen. Harmonogram kurzů je k dispozici na stránkách a je rozdělen do dvou semestrů. Poslední předprázdninová lekce proběhla v polovině května. Pokračovat se bude až v říjnu.

Koncepce kuchařských kurzů je postavena na vzorci: Češi Čechům. Není zde přítomen žádný zahraniční lektor. Jestli je to otázkou přesvědčení nebo finančních limitů, posoudit nedokáži. Ani náznakem nepochybuji o odbornosti vyučujících, nicméně svěží zahraniční větřík by jistě nikomu „neuškodil“. V kategorii cukrářů je situace jiná, dvě z pěti školení mají na starost cizinci.

Image


Seznam kurzů

akcV rámci akademie bylo navrženo a následně realizováno celkem dvanáct kurzů. Přesné rozpisy získáte na stránce akademie. V přehledu je uveden název a jméno lektora.

Kuchařské kurzy

PDF - Lego-food aneb moderní restaurační moučníky v podání kuchaře - Vladimír Krofta

PDF - Nové trendy v předkrmech - Vladislav Stuparič

PDF - Raut 3. tisíciletí aneb kulinářské kouzlení - Ladislav Douša

PDF - Ryby a mořské plody v moderním podání - Marek Raditsch

PDF - Snoubení surovin, barev a chutí ve vícechodovém menu - Jiří Král

PDF - Starofrancouzská kuchyn2 z dob, kdy byla Francie ještě Francií - Dalibor Navrátil

PDF - Zvěřina v moderním kulinářském podání - Martin Havel


Cukrářské kurzy

PDF - Práce z karameluzahraniční lektor

PDF - Modelování z marcipánové hmoty zahraniční lektor

PDF - Ponořme se do čokolády - Miroslava Slavíková

PDF - Rautové a restaurační moučníkyPavlína Berzsiová s Silvie Sulanská

PDF - Svatební dortySilvie Sulanská a Linda Procházková

 

Kompletní přehled kurzů s podrobnými charakteristikami - zde.

 

Skripta pro všechny

skriptaA teď se konečně dostávám k věci, kvůli které vznikl tento článek. Ke každému kurzu byla vytvořena speciální skripta. Tyto byla nyní uvolněna ke stažení široké veřejnosti. Doporučuji je k pročtení, jsou plná velmi zajímavých a důležitých informací. Kromě zbožíznalství, snoubení jednotlivých ingrediencí obsahují i ukázkové receptury. Ke skriptům se dostanete přes odkazy "PDF" u jednotlivých kurzů. Doporučuji stáhnout a pročíst.

 

Image
Kuchaři z národního juniorského týmu

Image

 

Další články s podobnou tématikou

REPORTÁŽ: Cukrář roku 2006

REPORTÁŽ: Veletrh HORECA 2006

REPORTÁŽ: Oslavy sv. Vavřince 2006 - Obžerství vrcholí

REPORTÁŽ: Veletrh Salima 2006

REPORTÁŽ: Gastro Junior 2006

REPORTÁŽ: Gastro Hradec 2006

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • corky
    Článek zajímavý a díky za odkazy, ale zajímalo by mne, zda je tedy AKC asociací kuchařů a cukrářů (úvod) nebo kuchařů a číšníků (druhý odstavec). Díkes
  • Vita  - Paráda
    Tak to je opravdu velmi pěkné. Já osobně jsem si nejvíc "zaslintal" u Nových trendů v předkrmech a myslím, že k těm se budu mnohokrát vracet.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - AKC
    corky: A) je spravne. Uz jsem to opravil. Diky:) Vita: O tech skriptech moc lidi nevi, ale dle meho se tam da cerpat opravdu rada velmi uzitecnych informaci. Vse, co je uvedeno, jsou zkusenosti konkretnich lektoru - kucharu. A mimochodem, "trendy v predkrmech" jsou opravdu velmi zajimave :-)
  • Julie  - Skvělé!!!
    Ondro, vy se o nás ale krásně staráte! Tak to mám opět večer co číst :-) Francouzská kuchyně a zvěřina budou v prvním plánu, já miluju zvěřinu...Trochu problém je s nákupem, ale pár míst, kde se dá sehnat srnčí, jelení maso (nebo čerstvý bažant) už jsem objevila- a je to od Brna kousek...to je opět pozvánka na Moravu :-))))
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Kulinarska akademie
    Julie: Jsem rad, ze se Vam materialy libi:) Mel jsem z nich sam velkou radost. Takze nakupujte a zkousejte. Moravska pozvanka cislo dve se umistuje do nejvyssi kategorie priorit :-) PS: Vcera probehla prvni Recenze 2.0 a musim rict, stalo to za to!
Komentářů (5)