Možná váháte nad tím, kam zařadit objekt na fotografii. Trošku vám pomůžu. Nejedná se o koláč, houbu ani dušenou medůzu. Monstrum na fotce je rozpečený sýr Gargantin. Francouzský klon jedinečného dezertního sýra Vacherin Mont d'Or. Specifikem této sýrové delikatesy je její „předkonzumační“ tepelná úprava. Kromě ochutnávky jsem Gargantin pečlivě prozkoumal objektivem fotoaparátu. Na vás je chopit se virtuální lžičky a ochutnat.
Gargantin vs. Vacherin Mont d'Or Než přistoupím k srovnání testovaného produktu s „mateřským“ Vacherin(em), pojďme si shrnout některá statistická data. Sýr váží 260g, je z pasterovaného mléka a obsahuje 50% tuku v sušině. V úvodu jsem naznačil, že Gargantin je klonem „značkového“ Vacherinu Mont d'Or. Tedy klonem... klon by ve své podstatě měl být totožný s originálem. Gargantin je pouhou napodobeninou.. Ale zpět k Mont d'Or. Tento sýr se vyrábí v Švýcarsku a Francii. Přesněji řečeno v oblasti pohoří Jura, které se táhne po hranici těchto dvou států. Mont d'Or resp. Vacherin je chráněn známkou původu a pod svým pravým jménem se smí vyrábět pouze v této oblasti. Zásadním rozdílem oproti Gargantinu je použití nepasterovaného mléka. Diference v chuťových charakteristikách Mont d'Or vs. Gargantin je řádová! A to nemluvím o způsobu balení. Klasický dřevěný – smrkový obal je nahrazen obyčejným papírem. To vše při původní ceně 120 Kč za balení á 260g. Sýr jsem zakoupil v obchodě Cheesy, kde byl díky den prošlému datu spotřeby prodáván s 50 % slevou. Když jsem nad tím přemýšlel, maximální cenu, kterou bych byl ochoten za sýr zaplatit, bych viděl někde do 90Kč.  Konzistence Tělo sýra je na povrchu pokryto několik mm tlustou krustou růžovo-oranžové barvy, na jejímž povrchu se nachází „záhon“ ušlechtilé plísně (viz.foto). Prostření část obsahuje měkké těsto žluté barvy. Spodek sýra je také „zasažen“ plísní a vroubkováním od podložky, na které zrál.  Příprava Originální Vacherin Mont d'Or je doporučeno podávat teplý – rozpečený. Do hmoty se doporučuje přidat bílé víno a celou směs následně vyjídat lžičkou. Jako příloha jsou zmiňovány brambory. Já jsem použil podobný postup. Díky papírovému obalu jsem musel sýr před zapečením přendat. Z estetických důvodů jsem zvolil polohluboký talířek. Sýr jsem umístil doprostřed, okolo nalil trochu extrémně suchého vína a vložil do vyhřáté trouby. Po cca 15 minutách jsem získal to, co vidíte na následující fotografii. Chuť a vůně Sýr se krásně roztekl a spojil s přilitým vínem. První ochutnávka vedla lžičkou okolo pomysleného „klobouku“. Sousta jsem kombinoval s kousky čerstvé bagety a doušky suchého bílého vína. Tedy suchého... extrémně suchého:) Chardonnay PZ 2004 14% alkoholu a 1,8 g z.cukru. Jemná vůně s lehkým mléčným tónem přecházela do pikantního stádia. V kombinaci s vínem a bagetou jsem si v rámci možností tohoto „CopyOFvacherinu“ moc pochutnal. Verdikt Velmi zajímavý sýr. Ve své originální formě s „apelací“ je Mont d'Or zřejmě chuťově bezkonkurenční. Za 60Kč, které stál Gargantin jsem byl s výsledkem spokojen. Neobvyklý způsob přípravy a zajímavá chuť přebily pocit určité sterilnosti a okleštěnosti od původní receptury. Kombinace s velmi suchým bílým vínem je chuťově „funkční“ a lze ji jen doporučit. Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)
|