TEST: Sušené rybí maso aneb.... Fiš is gut :-)
Neděle, 08 Říjen 2006 00:00
TEST: Sušené ryby aneb.... Fiš is gut :-)Postupné sušení je jedna z nejstarších konzervačních technik. Kromě křížal a švestek lze tímto způsobem uchovávat i nejrůznější druhy masa. Od vepřového a hovězího až k rybímu. V dnešním testu jsem pro vás připravil malou ochutnávku sušených ryb velikosti „snack“. Tyto 7-10 cm dlouhé exempláře se doporučuje konzumovat k pivu namísto klasických chipsů a buráků. Více v článku.

 

Proč sušit?

susimeŽivnou půdou pro množení škodlivých mikroorganismů a plísní je voda. Ostatně celý konzervárenský průmysl jde za zcela totožným cílem – zabránit růstu mikroorganismů a plísní na co nejdelší možnou dobu. Jedna z cest, jak toho dosáhnout je zbavit požadovanou potravinu vody. To vždy neznamená ji proměnit v prášek. V podstatě jde o to, docílit co nejnižší možné „water activity“ - aktivity vody obsažené v jednotce potraviny. Velmi zjednodušeně řečeno, sušení ryb probíhá v takové míře, aby aktivita vody klesla pod cca 0.85. V takovém případě se nemnoží téměř žádné plísně, ani bakterie. O teorii sušení chystám samostatný podrobný článek.

Image

 

Technologie sušení

infoVýroba produktu – sušená ryba není na první pohled nic složitého. Každý typ / velikost ryby s sebou přináší určitý specifický proces. Představa, že se vykuchaná ryba pověsí do průvanu a za týden se příroda postará o zbytek není zcela mylná, ale zase tak jednoduché to není. Usušit, za účelem konzumace, zle téměř libovolného vodního živočicha. V této souvislosti lze hovořit o třech hlavních „receptech“.

  • Sušení na vzduchu - menší ryby jako jsou ančovičky a sardinky
  • Vaření a sušení – žralok, losos apod.
  • Sušení a mletí – tresčí žaludky, sépie, krevety


Nákup

nakupTestované ryby jsem zakoupil v krámku s ruskými potravinami v Pavlově (cca 15 Km od Prahy směr Karlovy Vary). Nenápadná místnost schovaná za barikádou plastových trpaslíků je naplněna výhradně zbožím ruské provenience. Nebo lépe řečeno, zbožím jehož obal je popsán azbukou. Od sladkostí (vynikající chalvy) přes alkohol a různé drobnosti se dostáváme k pestré nabídce rybích produktů a špeku.

V dnešním testu se zaměřím na „na váhu“ prodávané sušené ryby – 100g stojí cca 25 Kč. Druhové zařazení po mě nechtějte :-) Velikostí odpovídají cca šprotům a sardinkám.

Image

 

Ochutnávám

testPrvní, co vás překvapí (některé zřejmě nemile) je silný rybí odér. Sušené nasolené maso si ponechává 110% svého rybího potenciálu. To je dobré pro uchování vitamínů, ale horší pro manipulaci a skladování. Navíc takto malé ryby se suší včetně vnitřností. A co suší.. dokonce i dost často konzumují. Během vytváření recenze jsem si solidně „zamořil“ ateliérek.

Image 

 

Naštěstí jsem nefotil s pevnými světly, která produkují dost „odpadního tepla“. To bych asi padnul smradem :-( Zkušenost s podobnou potravinou jsem měl již dříve díky mému kamarádovi, který přivezl několik vzorků přímo ze svých cest po Rusku. Takže... zasvěceně jsem odlomil hlavičku, chytl rybku za ocas a zakousl se do prvního sousta.

Image

 

Hodnocení chuti

verdiktSilná rybí chuť jde ruku v ruce s nadstandardní slaností (což je logické). Když mám být upřímný, mnoho z vás by jistě dalo přednost dvěma plechovkám jelítkového prejtu před jednou usušenou „Fiš“ :-) Pokud vydržíte a první sousto bezpečně dopravíte do svého protestujícího žaludku, jste za vodou. V puse máte stejně jako „nemocný vorvaň“ a nic nebrání dát si další kousek. Pokud se to má s konzumací myslet vážně, je nutné k rybám podávat nějaký nápoj. Ideálně pivo, ale někdo může dát přednost i vodce a podobným nápojům. Dokážu si představit „pánskou jízdu“ s basou dvanáctek, litrem vodky a půl kilem testovaných ryb :-) Zaníceným biologům přikládám dvě detailní fotografie.

Image

Image

 

Co vás čeká příště? 

Osobně ale dávám přednost sušenému rybímu masu ve formě filet (čisté maso). Miluji sušené sépiové kroužky – delikatesa! Ale o tom více v dalším díle. V něm vám přestavím islandskou sušenou tresku.

Články s podobnou tématikou

TEST: Souboj rybích polévek - Třeboň

TEST: Čistý alkohol - chemikálie nebo potravina?

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

Přidat komentář
  • Martin  - Uh, oh
    Velebnosti, jdu blejt ! Opravdu nemusim ochutnat vsechno ;)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Zas tak zle to neni:)
    To vite.. "Fiš" je dost razovita pochoutka. V druhem dile testu predstavim zajimavejsi formu suseneho rybiho masa. Rekl bych, ze bude vice "user friendly" :-)
  • Markoff
    nepochopim ludi co tvrdia o niecom ze z toho idu "blejt" bez toho aby to ochutnali, ja bych najradsej ochutnal vsetko a na susenom rybom mase nevidim nic odpudzujuce, azda preto ze si neviem predstavit ten zapach:-) kazdopadne susene normalne maso bych si dal keby bolo k niekde k zohnatiu na Slovensku (a za rozumne ceny)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Nemusi to chutnat..
    Susene maso obecne je delikatesa prvniho radu. Konecne i slavna Parmska sunka je v dusledku susena veprova kyta:)
  • Zuzzka
    Jééé, to jste mě potěšili! Přivezla jsem si sušené rybičky z cest po Litvě a Lotyšsku jako suvenýr a předlouho jsem je "sušila" v lednici v obavě před následnou konzumací. A před týdnem jsem se teprve odhodlala okusit. Je to slaný a zvláštně dobrý. Mám druh [I]rutilus rutilus[/I], litevsky: vytintos, velikost asi 15 cm, dokonce je možné maso oddělit od kostí. Je to návykové... :-) a "voní" to skoro až nerybově. Taky doporučuju. Z
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Rybicky:)
    To jsem rad, ze vam chutnaji:) Jen pozor na uchovavani v lednici... aby nezvlhly.. to je pro susene maso to nejhorsi. Srazena voda je zivna puda pro nejruznejsi plisne!
  • jirka  - sušené ryby
    zajel jsem tam taky majíi tam moivu, to je ta hodnocená dále lososa, tresku, platýza, vzal jsem kormě moivy platýza není přesolený, pěkně křoupe, dopručit se k němu dá pšeničné pivo, zelený čaj, tramín uchování sušených produktů se provádí v papírových krabicích při pokojové teplotě vzal jsem i vařené sepie v plechu, ve slaném nálevu vhodné pro přípravu salátů za studena
  • JIta
    Sušenou rybičku jsem taky ochutnala-dovezenou z Ruska-popravdě můj šálek kávy to teda úplně nebyl-hooodně silný rybí odér, ploutvičky a na to co měla ta rybka uvnitř nechci myslet :-) příště- souhlasím s autorem- si dám raději něco vykuchaného a vykoštěného. ale zase pořád lepší než pražený solený buráky z plechovky.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Susena rybka
    Jita: Diky za zkusenost:) Susene rybi maso jsem po experimentech v tomto clanku na chvili vyloucil z meho jidelnicku :-))
  • Guest  - šproty
    potřebuji recept, jakým způsobem připravit zmražené šproty -díky
  • aadosh  - rybicky
    suseny rybicky sou dobry, bal sem se toho, ale chutnalo mi to hodne. nakonec v rusku se susi vsechno a je to dost soleny, dobre se mi to jedlo misto bramburek k pivu :-)
  • Rennie
    na jednou rautu jsme měla možnost ochutnat "grundle" byly to sušené rybičky a navíc ještě orestované v těstíčku. Mno, sníst se to dalo, ale vzít si to místo buráků k pivu..nevim..nevim :o))
  • Guest  - zkuste to znovu a lepe!
    proti gustu, jak se rika, ale mam stejne dojem, ze autor mel velkou smulu s nedobrou presolenou a nespravne ususenou potvorou. obecne susena rybka neni slanejsi nez bramburky, jemna a lahodna, voni samozrejme po rybe (prekvapeni), ale i to je soucast pozitku. a rozhodne zdravejsi nez chipsy, ostatne moje deti susene ryby milovaly od utleho veku! pro milovniky exotiky - v orientalnich zelenarstvich v Praze 6 kupuju thajske chilliove-sezamove rybicky, jsou palive a sladke a slane a sezamove a prinejmensim VELMI zajimave.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Susene ryby
    Guest: Diky za tip na "orientalni zelinarstvi". Muzete byt trochu konkretnejsi co se lokality prodejny tyce, rad bych se tam po nejake te susene rybce podiva:) Dekuji Rennie & aadosh: Rybky maji neco do sebe. V mezidobi ke mne dorazily susene rybky vakuove balene. Narozdil od produktu v clanku se nejen, ze daly jist, ale dokonce si na nich slo pochutnat:) A nemuselo to byt jen k pivu nebo vodce ;-)
  • Guest
    je to zelenina na zacatku Dejvicke, bliz k metru Hradcanska, pruchod do kryteho dvorku, uplne vzadu na regalu pruhledna umelohmotna kulata krabice asi 10cm vysoka. pozor - jsou DOST palive!
  • Mako  - sušené ryby
    Sušené ryby je opravdu delikatesa. Jsou běžně k dostání i v tržnici v Písnici - o hygieně bych se ani nechtěl rozepisovat ale všechny ty ryby, rybky, rybičky i chobotnice vypadají, že jsou sušeny průmyslově. V Malajsii jsou sušené ryby nedílnou součástí všech tržnic a v Koreji je jsou slané rybí čipsy ( filety z jakési ryby ) běžným doplňkem ke všem alkoholickým nápojům. Pomineme-li jejich slanost obsahují obrovské množství jódu i proteinů. Bohjužel v natěšeném žaludku nabobtnají, takže se dostaneme do příšrné situace - oči by jedli ale bříško už nemůže. Jakkoliv doporučuji vyzkoušet - sušené krevetky ( Rusky Krill, u nás koktejlové krevety ), sušené ančovičky a filety. Kupuji je v Přežské Písnici v tržnici s jak jinak než Dračí bránou :-) Žiji takže k obavám není důvod, jen si prosím dávejte pozor na neporušenost obalu a vlhkost zboží. Dobrou chuť.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Susene maso
    Mako: O Pisnici jsem v posledni dobe slysel hned z nekolika stran. Teda hlavne z jedne (diky Kristyno:). Proti rybkam nic nemam, ale nedelam si iluze, za jakych podminek dochazi k preprave ususenych ryb - vlhkost. Pokud jsou to balene kusy..tak budiz.. Obcas si takovou dobrotu neodpustim. Susene kalamary miluji!
  • Sasa  - Susene ryby
    O prázdninách v roce 1965 k nám přijela na návštěvu paní s dvěma syny z Charkova. Ti kluci byli přez sušené ryby naprostí profíci.Nachytali jsme obyčejné cejny, oni je nasolili a na slunci, obalené síťkou kvůki moucham, je sušili. Strašně to smrdělo, ale výsledek byl prima. To maso mělo zvláštní, ostrou chuť, bylo hodně slaný a dá se říct, všem to chutnalo. Pamazuji se, že po tom nikomu nic nebylo, ale dnes bych si to netroufl ani připravit, ani jíst. Tenkrát mi bylo šest let.
  • Kramár Tomáš  - Sušené kalamare
    Chvel by som poprosiť človeka, ktorý ma kontakt na internetový obchod ktorý predáva sušené kalamáre a bol by ochotný posunúť adresu, budem vlmi vďačný. jahodovesoare@yahoo.co.uk
  • Bartoš Pavel  - Rybníky plné plevele?
    Naše rybníky v čase výlovu chrlí pryč množství plevelných rybek právě velikosti šprotů ap. Normálně jsem je používal jako návnadu a taky je zmrazil a jednu zimu jimi pak krmil velkého okouna v akvárku :) Teď si říkám že bych rád zkusil DOMÁCÍ UZENÉ RYBYČKY v oleji. Jestli něko máte recept nebo jiný recept co s malíma rybyčkama budu rád, když mi ho pošlete. bartospavel@centrum.cz[bartospavel@centrum.cz]
  • Borko  - sušené ryby
    Narazil jsem náhodou na tuto diskuzi ohledně ryb. Před časem jsem je taky sháněl, dalo mi práce sehnat sušené ryby takové ty malé kalmáry, mořské úhoře apod. A poradím vám co byste je také chtěli ochutnat tak se dají sehnat u bonbonek.cz . Mají tam výběr jaký jsem u nikoho nevyděl. Mají i takové velké říkají jim Taraň asi a jsou až z Ukrajiny. Tak si taky dopřejte, mě moc chutnaly. K pivu byly úplně éňo ňéňo... Ahoj mborovsky@atlas.cz
  • tony
    musím říct že, těd momentálně hledám na webu obchod, ze sušenými rybami protože je to ta nelepší pchoutka kterou sem kdy jedl dal mi jí ochutnat kamarád z ruska kdyš sme pily alkohol a k tomu sme jedly sušené rybyčky a vypil sem víc něž normalně supr.
  • er
    třeba tento: www.e-bonbonek.cz ja u nich kupuju v krámě a nemůžu si na nic stěžovat, taky jsem propadl sušeným rybám, ačkoli klasický ryby jím jen velmi zřídka
  • Leon Maddox Both  - Sušene ryby
    Tyhle rybky jsem si nekolikrat koupil s tím že v jak se píše v článku "místo chipsů" No ještě že tak děsne chutnaj mému psovi jinak by letely oknem,proste to nejde sníst a to že při cestach po jižní a střední americe jsem jedl velmi mnoho divnych a prapodivných radoby potravin tak si myslim že nejsem rozmazlenej. Ovšem sepiové kroužky jsou delikatesa-prímo lahudkové:-)))
  • Vichrzhor  - Sušené ryby
    Já jsem ochutnal sušené ryby na Ukrajině a tam jsem tomu propadnul. Pak jsem to dlouho scháněl i u nás a podařilo se mi koupit je přes internet. Na adrese www.Suchogryz.cz, má tam jenom tyhle sušené potvory, ale za dobré ceny, zboží je čerstvé a vždy to přišlo v pořádku a včas. Mohu jen doporučit
  • samyc5
    Ochutnal jsem sušený rybyčky v estonsku litvě lotyšsku ale opravdovou delikatesu jsme z přáteli pořídili na ukrajinském krymu . Jmenuje se to zolotaja rýbka a vypadalo to jako sušený skalár co mi nedávno vyskočil z akvária a jeho mrtvolka byla objevena až po dvou týdnech.Překvapil nás slabší zápach ale o to silnější delikátní chut.Až budete mít vy nebo vaši přátelé do těchto končin cestu nezapomente si několik balení pořídit na uk není draho a jsou skvělé
  • Bedřich
    Já čas od času zajedu do Chomutova a nakoupím plnou igelitku různých sušených ryb ale na úpravu jsem se bohužel ještě nedostal, protože jakmile sáček otevřu hned je prachsprostě sežeru.
Komentářů (27)