TEST: Rostlinná šlehačka – Horor o pěti dějstvích
Středa, 27 Červen 2007 00:00

JUNKFOOD: Rostlinná šlehačka – Co s ní?Nedávno jsem vedl dlouhou debatu na téma role méněcenných potravinářských výrobků na současném trhu. Nechtěným výsledkem byl velmi nerozvážný nákup několika typů produktů s nižší než malou použitelností. Po procházce supermarketem zůstaly v sítích mé nekonečné zvědavosti dvě balení rostlinné šlehačky za cca 13 Kč kus. Všechno, co jsem s nimi prožil, najdete v následujícím servítky si neberoucím článku.

 

Šlehačka z „trávy“?

slehacka z travyNa rozdíl od pojmu smetana, neužívá termín šlehačka žádného stupně právní ochrany. Co tím chci říct? Cokoli, co nese jméno smetana musí obsahovat minimálně 10 % mléčného tuku. Nápis šlehačka si oproti tomu může najít cestu třeba na produkt, který je součástí dnešního testu. Na následujících řádcích si ukážeme řadu aplikací v obchodech distribuovaného vegeCreamu.

 

Je za třináct, no nekup to

Odstředěné mléko, ztužené rostlinné tuky 20 %, pitná voda, cukr (8%), hnací plyn E942, emulgátory E471 a E435, stabilizátor E407, přírodní vanilkové aroma, barvivo beta karoten. Obsah tuku 20 %.

Je libo odstředěné mléko s margarínem?

Image

 

Pravá šlehačka

prava slehackaZákladem opravdové a delikatesní šlehačky je kvalitní smetana s třiceti a více procenty tuku. Tato se následně šlehá „plní vzduchem“ a tím nabývá na objemu - 2x. A jelikož žijeme v době, kdy množství je měřítkem úspěchu, přišlo se na to, že N2O dusíkem „plněná“ šlehačka zvětší svůj objem na čtyřnásobek původního tekutému stavu. Komu tím pomůžeme? Že se ptám...

 

Proč sprej?

kult telaNa mě si ale se sprejem nepřijdou. Se šlehačkou je to jako s majonézou, sádlem a máslem. Když už šlehačku, tak poctivou hustou, sametovou 40% dobrotu. Proč mám používat náhražky? Kvůli ceně? Nebo si snad někdo myslí, že rostlinná verze má méně kJ? Náhražky se používaly v době nouze, například za války. Dnes jsou nám v rámci hnutí „štíhlé linie“ a zdravého životního stylu do hlavy zasouvány klíny v podobě majonéz light, lehkých nápojů, jogurtů s 0,0000000099 % tuku. Kult těla okleštěný o duševní rozměr zatlouká hřebíčky do rakve normálnosti a přirozenosti. A my jí půjdeme na pohřeb v botách Nike a s Coca Colou v ruce. Uff, to jsem se rozohnil. Tak to dopadá, když při psaní poslouchám soundtrack z Gladiatora :-)


Jak to mám opravdu rád

jahody ze slehackouSedím na zápraží naší jihočeské chalupy a v ruce držím misku s čerstvě natrhanými jahodami přikrytou čepicí z husté našlehané smetany právě sebrané z nadojeného mléka (soused chová krávy). Od ideálu mě malinko oddaluje použití špetky vanilinového cukru, ale co.. nic není stoprocentní. A vůbec, jak to máte rádi vy? :-)


Degustace

degustaceKdo četl test jelítkového prejtu a sušených ryb, bude patrně lehce zklamán. Obou zmíněných případech jsem totiž suroviny detailně přechutnal. Teď nebyl důvod. Ale osud tomu asi chtěl a po vyprazdňování první patrony kosmická prozřetelnost zanechala reziduální, ale větší než malé, množství vegeCreamu na ukazováčku pravé ruky. Jelikož tento prst hraje zásadní roli při ovládání spouště na fotoaparátu, rozhodl jsem se „ee“ odstranit nejrychlejším způsobem, olíznutím.

Vážení, měl jsem dojem, že do pekla se musí přes očistec. Takže koriguji obecné povědomí, tahle dobrota mě poslala do kolen rychlostí „dítěte po své první porci kari“. Nechápu, jak si někdo může něco takového koupit a nedej bože „to“ jíst. Našlehaný margarín s příchutí vanilky, kdy z obou jmenovaných je přítomno to horší.

Nicméně jak se říká, vše zlé je pro něco dobré. Ve mně tato zkušenost probudila neodbytnou touhu přijít na to, k čemu je rostlinná šlehačka vlastně použitelná. Nelenil jsem, račte se pohodlně usadit, přehlídka začíná.


Co s ní I. - Snězte jí

snezte jiPrvní nápad neoplývá přílišnou originalitou, ale dle mého je dobrým odrazovým „můstkem“ pro další alternativy. Takže snězte jí, jestli to dokážete..

Image

 Image

 

Co s ní II. - Ozdobte něco.. cokoli

ozdobte necoJedinou výhodou sprejové formy prodeje je možnost produkce striktně směrovaného a kontrolovaného proudu vegeHmoty. Ozdobte partnerovi před snídaní rohlík a sobě třeba plátek chleba. Ale pozor, efekt není trvalý. Ňamka se rychle rozpuští!

Image

 

Co s ní III. - Univerzální plnidlo

univerzalni plnidloNaplňte s ní cokoli. Třeba hrnek, talíř, mísu, šuplík, odkládací skříňku v autě.

Image

Image 


Co s ní IV. - Dělejte umění

delejte umeniDošly vám standardní nápady? Pusťte se do umění*. Vzkaz pro milovníky filmu Blízká setkání třetího druhu: POZOR NEDRŽÍ TVAR!

Image 

*Fotka je v prodeji za 1500 Kč ve formátu A3.


Co s ní V. - Zachraňte životy

zachrante zivotyVegeCream kam se podívám a druhý sprej je jen z poloviny prázdný. Co kdyby.... nedalo by se... s tím hasit??? Vizuální podobnost s pěnou, kterou používají hasiči je zřejmá na první pohled (i když hasivo by asi chutnalo lépe). Skartovačka zchroustala loňskou korespondenci s mým bankovním ústavem a já zakládám kontrolovaný požár.

Když je oheň v nejlepším, pohotově přiskakuji ke krbu a.... . hasím :-) Dráček Soptík by slzel dojetím, plameny mizí pod náporem hasiva a já mám jasno. Rostlinná šlehačka se hodí i pro takovéto kritické situace. Ona se vůbec hodí na všelicos. Ale proboha, jen k jídlu ne!

Image

 

Články s podobně zvrácenou tématikou

TEST: Jelítkový prejt v plechovce – Jídlo? To stěží!!

TEST: Sušené rybí maso aneb.... Fiš is gut :-)

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • DolceVita  - Užitečný "fujtajbl" :-)
    Sladký sprey do každé domácnosti :-) Tento plnohodnotný hasící přístroj bych nařídila jako povinnou výbavu do každé obytné místnosti :-) Konzumace skutečně na vlastní riziko! Díky za toto důrazné varování, protože tato praktická šlehačka se pevně usadila v mnoha domácnostech. To je horor taky :-) Články s podobně zvrácenou tématikou jsou potřeba, tak se těším na další gurmetí postřehy.
  • Julie  - :-)
    Jooo tak to je HUSTÝ, vlastně ne, je to ŘÍDKÝ, ale HUSTĚ řídký :-)))
  • Maki
    Fuj:)) Jednou jsem jí koupila v nouzi místo klasické šlehačky. Když jsem pak pozorovala manžela s dětma jak "to" pracne seškrabují z ovocného poháru.. Fuj Fuj Nikdy více!
  • Otiik  - hnus
    je to síla.... ale odnaučte prarodiče ať to nekupují, že za příplatek pětikoruny si můžou koupit smetanu a ušlehat jí dle potřeby sami doma. Řekl bych, že valná většina to používá proto, že se může vyndat z lednice a ihned aplikovat..... :((
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - VegeCream
    DolceVita: :-) Mel jsem velkou radost, ze aspon na jednu vec se ta rostlinna dobrota hodi. Haseni zvladla na jednicku:) Nejvic me desi predstava, jak si nekdo takovou "slehacku" dava na kavu z Jihlavanky typu "turek"... uff Julie: Je to cokoli si budes prat.. jen ne jidlo ;-)) Maki: Ajaj. Aspon jste jednou pro vzdy poucena. Ten pohled bych si ale pral videt :-) Otiik: Tak tak, nehlede na to, ze pouzivanim spreju dochazi k dalsi nadprodukci odpadu. A argument s pohotovou pripravou je taky na miste. Ja bych jeste pridal dlouhou trvanlivost a pripravu bez naspineni dalsiho nadobi.
  • Otiik  - Jihlavanka
    ...myslíte styl "když jsem se v 15 rozhodoval co budu v životě dělat, pekařina pro mě byla jasná volba .... :)" Uplně to vidim, tu jihlavanku a jak si do toho šoupne šlehajdu ve spreji, která se hned rozteče ....... a jak se slastně olizuje
  • matesola  - rostlinná
    Cool :) A zasadit jí si nezkoušel?
  • jenik
    výborný! nejvíc mě dojme, když mi tuhle antihmotu prdnou v restauraci do svíčkové na smetaně jako ozdobu. omáčka s etylvanilinem je fakt neodolatelná. a jelikož se ďábelsky rychle rozpouští, tak je i prakticky z pokrmu neodstranitelná...
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - VegeCream II.
    Otiik: To je presne ono:) Situace ne nepodobna teto: TATKA: Mamko, muzes mi udelat tu tvoji dobrou kavicku? MAMKA: To vis, ze jo. Dva, dva, dva jako vzdycky? [I]zasmeje se[/I] TATKA: Jo jo, tak je to nejlepsi. MAMKA: [I]Zaleje dve lzicky Jihlavanky horkou vodou, do hrnku prida dve kostky cukru a dvakrat vstrikne "rostlinnou".[/I] TATKA: To je dobrota, takovou kavicku umis jen ty! MAMKA: [I]Usmeje se, pohladi bombicku s rostlinnou a rekne:[/I] Ale jdi ty brepto :-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - VegeCream III.
    matesola: No.. hlavne to nezkousej! Vecer jsem ji dal na pul do substratu a do rana to z me bylinkove zahradky udelalo patnact vysisovanych pytliku s napisem "Lidl je levnejsi" :-)) jenik: Tak na tohle jsem uplne zapomnel. Nasazeni rostlinne v gastronomii. Ano, ano dalsi odstrasujici pripad:(
  • Sim  - alternativne vyuzitie
    ja ked mam doma nieco, co sa neda jest, cakam na navstevu rodneho brata. takze dalsi sposob vyuzitia je, skrmte to niekomu, komu to nevadi. nevadi to zjavne 90% dobytku, co si to kupuje. inac hasenie - len aby si tu vec, ktoru hasi, tou slahackou neznicil. napr. nikdy nehasit flambovane palacinky ale ani horiacu kniznicu s kucharkami. zda sa mi inac, ze clanok je malo radikalny, podla mna ta slahacka je svinstvo a podvod na spotrebiteloch. ak chces rychlo vyrobit takychto clankov viac, chod si este kupit maslicko a smazak :-)
  • Ajvejna  - I dobrá zkušenost se zadaří
    Když jsem tento týden dostala nabidku kydnout si šlehačku ve spreji na dortík (na návstěvě), hned jsem opáčila, že šlehaný rostlinný tuk nejím. Jenže omyl, tohle mělo zezadu napsáno, že je to ze smetany (ale zase to nestálo 13 Kč, takže babinky to asi kupovat stejně nebudou). Každopádně mě to milě překvapilo, byla to značka tuším President. Sice jsem to neochutnávala (páč je slazená), ale aspoň nějaký pokus o OPRAVDOVOU šlehačku ve spreji. A to se cení, ne?
  • Michal  - co s ní
    Dá se s "tím" nazdobit spící kamarád na mejdanu. Viděl jsem to ve filmu.
  • J.A. Pap  - reklama
    Michale dnes jsem v televizi viděl reklamu na T-Mobile:) A tahle (predpokladam, ze to je Tesco slehacka) tam hrála přesně tebou popisovanou ulohu :-)
  • Jednorožec
    Zkusil se s tím někdo oholit?
  • DolceVita  - Nápad od Jednorožce :-)))
    Přiznám se, že mě to taky napadlo :-) Mohl by to být skvělý "sweet-lady-krém" na holení. Tleskám Jednorožcovi za tento nápad :-)
  • Guest
    Výborné, vtipné a výstižné. Víc takových testů s vtipným komentářem.
  • a-c  - mno
    Gurmánství přichází až s léty a životní moudrostí/zkušeností. Dítě vám maximálně řekne že jedna šlehačka je lepší než ta druhá "šlehačka". Ale pokud mu dáte puding se "šlehačkou", tak to zřejmě zkoumat nebude a ještě se bude olizovat. Dokud jsem nevěděl, že je čokoláda a "čokoláda", tak jsem to neřešil. A teď přibyla i šlehačka...
  • pleva  - nesmí do domu
    domu nám nesmí a pořád ještě opatruji láhev na šlehačku plnící se N20. Šlehačka sice dlouho nevydrží, ale s N20 chutná sladce a je to i pohodlné. Šlehanou ručně pravidelně přešlehám a mám hybrid másla :( PS: jako super ňamku do testu mohu vřele doporučit štrůdl z Michelské pekárny. Syrové těsto a stopy jablek. Srovnání s Šustovými štrůdly ze Žižkova opravdu nesnese...
  • Kuba2  - čokoláda :-)
    a-c: není nad kakaové máslo ;) bílá je pěkný poděl :-)
  • Lunruj  - "potraviny" a POTRAVINY
    a-c: no, že je šlahačka a šlehačka už jsem zjistil, že je čokoláda (kakaová pochoutka - co takhle další odstrašující recenzi? předem tě lituji ;-)) a čokoláda (70% :-)), taktéž že je klobása a klobása, salám a salám, šunka a šunka, dokonce i káva a káva (donedávna jsem kávu nepil, začínal jsem 100% arabice) a hlavně že je "čaj" a ČAJ (mám nový přírůstek Tian Mu Long Zhu - záviďte mi :-)) motto: raději jedno za rok trochu šlehačky ze smetany než každý den kýbl rostlinnotukového blivajzu (u jiných potravin / nápojů obdobně)
  • Guest  - test
    Koupime nejlevnejsi vyrobek znameho slozeni, explicitni napodobeninu. Udelame jakoby humorny test, ve kterem lacina napodobenina dle ocekavani propadne. Trapny, ale jak vidno, ctenare si to najde a clovek je hned tak nejak za gurmeta. Co priste udelat velky test sekane a srovnat ji s t-bone steakem?
  • pako
    Vážený pane, již před lety jsem se bavil s kamarádem na téma "šlehačka ve spreji" a musím uznat, že jeho argument, cituji"Co to může bejt za sračku, když to má dva roky záruku?". O šlehačce tedy nemůže být řeči. Promluvil jste mi z duše a více takových výrobků na náš nenasycený trh pro lidi bez chuti a fantazie.
  • pako  - oprava
    nenasycený a nenasytný trh
  • Ritchie  - Ach ta chemie
    Šlehačka se nadýchává oxidem dusným (rajským plynem, N2O), nikoliv dusíkem. To je stejné, jako byste napsal, že si polévku solíte chlorem. Brr. Mimochodem, kdo z vás si čte složení výrobků a alespoň trochu tuší o chemii použitých látek? Třeba proti oxidu dusnému ve šlehačce nic nenamítám.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - VegeCream IV.
    Sim: S tim bratrem jste me docela prekvapil. Rostlinnou bych nedal ani nepriteli, natoz rodinnemu prislusnikovi:) Ad. slehacka.. ze se jedna svym zpusobem o podvod na spotrebiteli, s tim nemuzu nez souhlasit. Ale to je asi tak vsechno, co s tim lze delat. Jednorozec: Tak presne tahla varianta mi unikla a stejne jako DolceVita, gratuluji k skvelemu tipu! :-) Ajvejna: Ve spreji se prodava i opravdova slehacka. Oproti rostlinne jsou to nebe a dudy.. ale presto., neni nad cerstve uslehanou smetanu:) J A Pap, Michal: Zdobeni osob blizkych i ostatnich je mozne:) Ale pocitejte s nasledky, az se dotycny probere:) a-c: Krasne shrnuto. Nezbyva nez souhlasit.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - VegeCream V.
    pleva: Ano, ano.. domaci vyrobnik slehacky na vymenne bombicky. Kdyz ho doma najdu, vyfotim ho a pridam k clanku:) Test strudlu z velkopekaren.. uff to by me zabilo:) Ale diky za tip! Kuba2: No jo bila... v zaloze mam jeste :kakaovou pochoutku: od stejneho producenta a ve stejne kvalite jako byla vyse popsana rostlinna:) Lunruj: Vsechny oblasti naseho byti maji urcitou kvalitativni skalu. Na jedne strane jsou veci dobre - pozitivni a na druhe spatne - negativni. U jidla to plati uplne stejne:) Guest: Dalsi rypavy "noname":) Nebo se jedna o stejnou osobu. Priste se prosim aspon nejak identifikujte:) Clanky v kategorii "JunkFood" jsou psane odlehcenou formou s notnou davkou ironie. Mozna Vas popudilo slovo "test", zkuste si tam misto nej dosadit neco jineho a pokud ani to nepomuze ....... tak navstivte sekci vino :-) pako: Diky za hlasity souhlas s odsuzujicim tonem tohoto clanku. Mimochodem Vas kolega vyjadril, ac nevybirave, pravdu v jeji neesteticke nahote:( Ritchie: Diky za upresneni, v clanku uz jsem to opravil. Jinak typ "plnidla" nebyl primym cilem me kritiky.
  • Martin Viteznik  - Ještě k "hnacímu plynu"
    Nezapomínejte, že plyn je oxid dusný - rajský plyn... Přesně to, co se používá k usínání či vyvolání 'dobré nálady' :-) ... Další využití (stříkat dnem dolu, aby z toho nelezla hmota, ale jen plyn...)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - VegeCream VI.
    Martin Viteznik: Ano, vesely sprej:) Ale moc to nesirte, nebo vznikne nova sorta "cichacu" ;-)
  • Lunruj  - Čichání
    Martin: Vidíte, to by mě nenapadlo Ale napadá mě, proč tak složitě? Já být čichačem, tak vezmu to domácí udělátko na šlehačku, narvu tam bombičku N2O a o orientaci se nemusím starat... I když nevím jak to vychází cenově PS: Víte jak chutná brutálně převanilinovaná zmrzlina? Ano, uhodli jste - hnusně. Nezapíjejte ničím syceným CO2, nebo vám bude blbě ještě hodinu po požití.
  • Pokroutka  - Čtyřicetiprocentní
    Jak to čtu, hned jsem zavětřila, zmerčila jsem ve vás, Ondřeji, vhodného adepta na můj křížový výslech :), tak se mnou zkuste mít prosím patřičné strpení - píšete o dobré, poctivé čtyřicetiprocentní šlehačce, což mě zaujalo - z dřívějších dob znám totiž za běžnou jen standardní produkci jak na poli čerstvých, tak trvanlivých smetan ke šlehání, která se pohybovala vždy v rozmezí třiceti až třiceti tří procent obsahu tuku, přičemž třicítka je udávaná jako minimum pro ušlehatelnost (mám na mysli bez pomocných aditiv jiného než mléčného původu), tuhle tzv. double cream jsem potkala jen v receptech americké kuchařky, u nás marně sháněla, včetně přítomnosti v širším obecném povědomí (nikoli nějaké gurmetské veřejnosti ;)), a teprve nedávno ji zaznamenala v obchodě, konkrétně od mlékárny Kunín (jinou zatím ne), avšak je pravda, že v posledním čase jsem vším možným, jen ne pozorným zákazníkem, proto se ptám, jak dlouho ji registrujete na trhu a v jaké šíři? Je ještě nějaký další výrobce? Tedy doufám, že vás nemorduji zbytečně a neměl jste onou poctivou čtyřicítkou na mysli tu sousedovu :). Bonus závěrem: V přesném duchu tohoto článku jsem si náhodou vzpomněla na další užitnou hodnotu sprejového derivátu, a tím je druhotné využití obalu, přesněji jeho plastové části - což lze opomenout jeho dnes již takřka nezastupitelnou roli jako krytky tažného zařízení :)))?
  • Butterfly  - Kdo je normální...
    Mám krásný zážitek z chrudimské kavárny Caetano:Byla jsem s kamarádkou na kávičce a po dlouhé době dostala chuť na "vídeňskou".V obavě,že by snad mohla být přihotovena - jak se teď v provinciích často stává- rostlinnou zběsilostí,ptám se číšníka:"a máte prosím normální šlehačku?!"...Chvíli na mne tiše hleděl a pak pravil: Protože jsme NORMÁLNÍ, máme NORMÁLNÍ šlehačku...Zasmáli jsme se dost, ale bohužel, po četných zkušenostech se ptám vždy...Jo, a v Seči, v hotelu "Seč",na náměstí, přizdobena svíčková SLADKOU "šlehačkou" s VANILKOVOU příchutí...Kdo nezažil, neuvěří...
  • Guest
    http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=20246 diskuzni forum non plus ultra......za nejdesivejsi povazuju : "no tak já mívám šlehačku ve spreji otevřenou v lednici i měsíc....i dýl...a je dobrá :-))))" ach boze proc??????????
  • Iloiy  - Chuť
    Neco je tady [U]http://www.vsudebyl.cz/cz/search?show=documents&q=Rostlinn%C3%A1[/U]
  • h.hudeckova@gmail.com  - šlehačka
    Helo, posílám Ti článek, který mě pobavil, bude se líbit i Tobě? Květa
  • Guest
    Miluji jidlo a rada si pochutnam na opravdicky vecech, zadne nahrazky (vzdavam holt chlebu s domacim sadlem a cibuli!!!) A dekuji autorovi clanku na teto strance, ktere dnes skoro cele odpoledne procitam, protoze obdivuji uzasny pristup a styl psani. Davam velkou jednicku!!!!
  • Kavárna  - denní menu :-)
    Za tento článek moc, děkuji. Mám sto chutí ho vylepit na tabulku s denním menu, at to mají zákazníci na očích. třeba jim docvakne proč je naše šlehačka v jiné cenové relaci a ocení, že jim necpeme tento hnus na kafe :-)
Komentářů (37)