Nedávno jsem vedl dlouhou debatu na téma role méněcenných potravinářských výrobků na současném trhu. Nechtěným výsledkem byl velmi nerozvážný nákup několika typů produktů s nižší než malou použitelností. Po procházce supermarketem zůstaly v sítích mé nekonečné zvědavosti dvě balení rostlinné šlehačky za cca 13 Kč kus. Všechno, co jsem s nimi prožil, najdete v následujícím servítky si neberoucím článku.
Šlehačka z „trávy“? Na rozdíl od pojmu smetana, neužívá termín šlehačka žádného stupně právní ochrany. Co tím chci říct? Cokoli, co nese jméno smetana musí obsahovat minimálně 10 % mléčného tuku. Nápis šlehačka si oproti tomu může najít cestu třeba na produkt, který je součástí dnešního testu. Na následujících řádcích si ukážeme řadu aplikací v obchodech distribuovaného vegeCreamu. Je za třináct, no nekup to Odstředěné mléko, ztužené rostlinné tuky 20 %, pitná voda, cukr (8%), hnací plyn E942, emulgátory E471 a E435, stabilizátor E407, přírodní vanilkové aroma, barvivo beta karoten. Obsah tuku 20 %. Je libo odstředěné mléko s margarínem?  Pravá šlehačka Základem opravdové a delikatesní šlehačky je kvalitní smetana s třiceti a více procenty tuku. Tato se následně šlehá „plní vzduchem“ a tím nabývá na objemu - 2x. A jelikož žijeme v době, kdy množství je měřítkem úspěchu, přišlo se na to, že N2O dusíkem „plněná“ šlehačka zvětší svůj objem na čtyřnásobek původního tekutému stavu. Komu tím pomůžeme? Že se ptám... Proč sprej? Na mě si ale se sprejem nepřijdou. Se šlehačkou je to jako s majonézou, sádlem a máslem. Když už šlehačku, tak poctivou hustou, sametovou 40% dobrotu. Proč mám používat náhražky? Kvůli ceně? Nebo si snad někdo myslí, že rostlinná verze má méně kJ? Náhražky se používaly v době nouze, například za války. Dnes jsou nám v rámci hnutí „štíhlé linie“ a zdravého životního stylu do hlavy zasouvány klíny v podobě majonéz light, lehkých nápojů, jogurtů s 0,0000000099 % tuku. Kult těla okleštěný o duševní rozměr zatlouká hřebíčky do rakve normálnosti a přirozenosti. A my jí půjdeme na pohřeb v botách Nike a s Coca Colou v ruce. Uff, to jsem se rozohnil. Tak to dopadá, když při psaní poslouchám soundtrack z Gladiatora :-) Jak to mám opravdu rád Sedím na zápraží naší jihočeské chalupy a v ruce držím misku s čerstvě natrhanými jahodami přikrytou čepicí z husté našlehané smetany právě sebrané z nadojeného mléka (soused chová krávy). Od ideálu mě malinko oddaluje použití špetky vanilinového cukru, ale co.. nic není stoprocentní. A vůbec, jak to máte rádi vy? :-) Degustace Kdo četl test jelítkového prejtu a sušených ryb, bude patrně lehce zklamán. Obou zmíněných případech jsem totiž suroviny detailně přechutnal. Teď nebyl důvod. Ale osud tomu asi chtěl a po vyprazdňování první patrony kosmická prozřetelnost zanechala reziduální, ale větší než malé, množství vegeCreamu na ukazováčku pravé ruky. Jelikož tento prst hraje zásadní roli při ovládání spouště na fotoaparátu, rozhodl jsem se „ee“ odstranit nejrychlejším způsobem, olíznutím. Vážení, měl jsem dojem, že do pekla se musí přes očistec. Takže koriguji obecné povědomí, tahle dobrota mě poslala do kolen rychlostí „dítěte po své první porci kari“. Nechápu, jak si někdo může něco takového koupit a nedej bože „to“ jíst. Našlehaný margarín s příchutí vanilky, kdy z obou jmenovaných je přítomno to horší. Nicméně jak se říká, vše zlé je pro něco dobré. Ve mně tato zkušenost probudila neodbytnou touhu přijít na to, k čemu je rostlinná šlehačka vlastně použitelná. Nelenil jsem, račte se pohodlně usadit, přehlídka začíná. Co s ní I. - Snězte jí První nápad neoplývá přílišnou originalitou, ale dle mého je dobrým odrazovým „můstkem“ pro další alternativy. Takže snězte jí, jestli to dokážete..   Co s ní II. - Ozdobte něco.. cokoli Jedinou výhodou sprejové formy prodeje je možnost produkce striktně směrovaného a kontrolovaného proudu vegeHmoty. Ozdobte partnerovi před snídaní rohlík a sobě třeba plátek chleba. Ale pozor, efekt není trvalý. Ňamka se rychle rozpuští!  Co s ní III. - Univerzální plnidlo Naplňte s ní cokoli. Třeba hrnek, talíř, mísu, šuplík, odkládací skříňku v autě.  Co s ní IV. - Dělejte umění Došly vám standardní nápady? Pusťte se do umění*. Vzkaz pro milovníky filmu Blízká setkání třetího druhu: POZOR NEDRŽÍ TVAR! *Fotka je v prodeji za 1500 Kč ve formátu A3. Co s ní V. - Zachraňte životy VegeCream kam se podívám a druhý sprej je jen z poloviny prázdný. Co kdyby.... nedalo by se... s tím hasit??? Vizuální podobnost s pěnou, kterou používají hasiči je zřejmá na první pohled (i když hasivo by asi chutnalo lépe). Skartovačka zchroustala loňskou korespondenci s mým bankovním ústavem a já zakládám kontrolovaný požár. Když je oheň v nejlepším, pohotově přiskakuji ke krbu a.... . hasím :-) Dráček Soptík by slzel dojetím, plameny mizí pod náporem hasiva a já mám jasno. Rostlinná šlehačka se hodí i pro takovéto kritické situace. Ona se vůbec hodí na všelicos. Ale proboha, jen k jídlu ne!  Články s podobně zvrácenou tématikou TEST: Jelítkový prejt v plechovce – Jídlo? To stěží!! TEST: Sušené rybí maso aneb.... Fiš is gut :-) Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)
|