TEST: Olej ve spreji – Steak místo slibů
Pátek, 01 Prosinec 2006 01:26

TEST: Olej ve spreji – Steak místo slibůNa začátek dnešního článku jsem si nemohl odpustit malou parafrázi reklamy na nejmenovaný pánský deodorant. Pro mnoho z vás bude jistě olej ve spreji úplnou novinkou. Konečně na tom není nic špatného. Tuk ve spreji je totiž hlavně doménou velkých gastroprovozů. Navíc ve většině případů se jedná o produkty s „nongourmet“ nápněmi. Když se vám potom do ruky dostane sprej s panenským avokádovým olejem, sprejujete jednu pánev za druhou :-) Uff.. to je hroznej návyk!

 

Avokádový olej

infoO avokádovém oleji jsem již psal v rámci tohoto testu. Zde se ale jednalo o klasickou láhev. Kdo by čekal, že se mi otestování dostane totožná náplň, ale v takto podivném balení. Kdo si nechce číst minulý test, tomu přináším následující shrnutí toho nejdůležitějšího.

  • Vysoká tepelná stabilita – 255 OC
  • Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin
  • Gourmet avokádová chuť a vůně


Sprejerem v kuchyni

plamenPoužívání oleje ve spreji je vysoce návykové. V prvních chvílích jsem si připadal jako úplný šílenec. Konečně pánev, steak a sprej nejsou typickou kombinací ingrediencí. Plynový hořák začal nahřívat připravenou pánev a já se sprejem v ruce (připomínající neúnavného hmyzobijce) čekal na správný okamžik „aplikace“.


testA je to tady, stlačuji tlačítko rozprašovače a povrch pánve se ve vteřině pokrývá tenoučká vrstva oleje. Ta se velmi rychle nahřívá a já přidávám vepřový steak. Maso jen zasyčelo a bleskově se zatáhlo. To vše pouze na malém „olejovém filmu“, zbytek pánve je čistý. Stejný postup lze aplikovat i na druhou stranu masa. Navíc díky vysoké tepelné kapacitě můžete pánev pořádně rozpálit a minimalizovat tak únik šťávy z připravovaného steaku.

Image
 

Pečením steaku to ale zdaleka neskončilo. Neunesl jsem pokušení nasprejovat si toustíky před rozpečením v troubě a nakonec i čerstvou bagetu... Vše gradovalo během mytí nádobí. V rámci trénování správného sprejerského grifu se mi podařilo našpinit a umastit další tři hrnce... No.. stálo to za to :-)


Image
 
Image
 
Za pozornost stojí bezpečnostní varování na zadní straně plechovky
Image
 


Hodnocení

verdiktOlej ve spreji je naprosto úžasná a vysoce praktická záležitost. Navíc díky avokádové náplni i zdravá a chuťově delikatesní. Malou skvrnkou na kráse může být trošku vyšší cena cca 200 Kč za plechovku obsahující 200g oleje. Na druhou stranu, olej je ideální právě na přípravu steaků a ty nejsou pro většinu lidí běžnou denní stravou. Rychlého úbytku obsahu plechovky se obávat nemusíte.... tedy pokud se z vás nestane „kuchyňský sprejer“, jako se to stalo mně :-)

 

Avokádový olej Olivado lze objednat, na internetových stránkách dovozce pro ČR www.avokadovyolej.cz .

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-) 

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • Mandarinka
    Olej ve spreji (jakýkoliv) je šikovná záležitost, obzvlášť pak pro lidi, kteří potřebují ve stravě redukovat množství tuku. Ze své osobní zkušenosti ale vím, že pokud se sprejový olej delší dobu nepoužije, dochází ke žluknutí v trisce. Má autor článku nějaké poznatky v tomto směru?
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Zluknuti oleje v trysce
    Olej mam pres mesic.. mozna dele a pri pouziti cca 1x tydne jsem zadne "zluknuti" nepozoroval. Tento problem by zrejme byl aktualni pri skladovani plechovky ve vylozene teplem prostredi a pri radove delsich pauzach v pouzivani.
  • Guest  - lol
    co kdyz mam plynovy sporak a sprej se dostane do stretu s ohnem? ooou :)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Pozor na ohen
    No.. do ohne bych to nestrikal:) Pri aplikaci to chce trochu cvik :-)
  • Jiti  - Nemají ho
    tedy ten ve spreji, včera jsem se vypravila do Školské ul. a mají jenom normální. A mě právě učaroval sprej, a chtěla jsem ho i jako dárek a chtěla jsem si dělat o vánočních svátcích biftečky. (A ještě si dupnu!!!) Prý bude až po novém roce. Ach jo. :-(((
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - A ja jaj
    No vidite.. To je docela skoda. Konecne je to jediny "gourmet" olej ve spreji na ceskem trhu:(
  • Julie  - Olej
    Právě včera jsem viděla v Brně u Sindibáda olivový olej s rozprašovačem. Kouknu na značku. Předpokládám, že účinek je stejný, jen u rozprašovače není žádný hnací plyn?
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Sprej
    Julie: Na smazeni je lepsi olej ve spreji (hnany stlacenym plynem). Manipulece se nim je jednodussi a operativnejsi. Takze dost zasadnim zpusobem zalezi na kvalite a typu samotneho oleje.
  • pavlina  - mistr pekař olivový olej ve spraji - nab
    Přípravek na vymazání plechů a forem na pečení.jedná o vysoce efektivní a úsporný potr. přípravek určený pro pro úpravu pečících forem,plechu a nadob i skleněných před pečením,event.vařením.Zabranuje připečení potravin a nahrazuje tradiční vymazávání. Vhodný do každé rodiny, pekárny i cukrárny, pro klasické i mikrovlnné trouby. Přípravek zaišťuje snadné uvodlnení upečeného výrobku (dort,babovka, korpus, testoviny, vaička,masne vyrobky...)z formy nebo pekáče. Složení:slunečnicový olej,lecitin,chutové přísady a hnací plyn.obsah vystačí na 600-700 dávek.
Komentářů (9)