TEST: Kvas – ruská Coca Cola
Neděle, 10 Prosinec 2006 00:00

TEST: Kvas – ruská Coca ColaPo delší době jsem se cestou z Prahy zastavil v Pavlově u Hostivic a navštívil krámek s ruskými potravinami. Předmět jménem „Úvod do sušených ryb I.“ mám úspěšně absolvovaný, chladící pult s rybím bohatstvím jsem tedy nechal bez povšimnutí a zamířil rovnou k regálu s nápoji. Očima míjím vystavený monotónně „vodkovitý“ alkohol a zastavuji se až u dvoulitrové petlahve s nápisem KBAC. A já ho pro vás zakoupil, nafotil a ochutnal :-) Více v článku.

 

KBAC - Что это такое?

 

infoDomovskou zemí tohoto specifického nápoje je Rusko. S trochou nadsázky lze říci, že kvas se zde vyrábí od nepaměti. Jedná se o nápoj, který vzniká kvašením černého chleba. Podrobný recept přiložím později. Bohužel musím konstatovat, že koupený KVAS v petlahvi má k původnímu produktu docela daleko. Ale o tom až v ochutnávce.

Mnoho návštěvníků se z Ruska vrací se vzpomínkami a často i fotografiemi podivných cisteren, které se v letních měsících vyskytují na každém druhém rohu. Někdo jen s povzdechem konstatuje, jak že na tom chudáci Rusové jsou, že jim celé léto nejde pitná voda (což může být v některých oblastech i pravda). Pokud ale na cisterně uvidíte nápis KBAC, můžete si být jisti, že v tomto obvodu voda teče. KBAC není nic jiného, než rusky kvas.

 

Kvas ve 21. století

infoVýroba kvasu je relativně jednoduchá a tak si ho řada lidí připravuje sama. To ale neznamená, že se nevyrábí průmyslově ve velkém. Naopak. K obrovskému zlomu došlo na počátku devadesátých let. Z důvodu úpravy hygienických norem se zkomplikoval klasický pouliční prodej kvasu a v posledních deseti letech výrobu často kontrolují nadnárodní koncerny typu Coca Cola. Například v Litvě (v roce 1998) se místnímu výrobci podařilo vyrobit a prosadit „kvas v petlahvi“. Tento výrobek zaznamenal obrovský úspěch, přirozeně na úkor velkého hráče firmy Coca Cola*. Ta situaci vyřešila tak, že celý podnik koupila a nyní „kvasí sama na sebe“ :-)

* Tato situace mi připomíná náš národní souboj Coca Cola vs. Kofola.

Image


Recept -
jeden z mnoha

  • 500 g tmavého chleba
  • 4 litry vroucí vody
  • 40 g čerstvých kvasnic
  • 100 g cukru
Suchý chléb zalijeme vroucí vodou a necháme čtyři hodiny louhovat. Kvasnice smícháme s trochou cukru, vlažné vody a necháme je "nastartovat". Následně je přídáme do výluhu (do kterého vymačkáme z chleba zbylou tekutinu). Dosypeme cukr a necháme cca 12 hodin kvasit. Výsledek profiltrujeme přes látku a nalahvujeme. V chladu (ledničce) necháme 72hodin a následně podáváme.

 

Nakupuji

cenaJak jsem zmínil v úvodu, KVAS pochází z krámku s ruskými potravinami* v Pavlově. Tato vesnice leží na trase Praha – Karlovy Vary. Prodejna se nachází v obyčejném rodinném domku a o její existenci informuje pouze malá cedule. Doplňkový prodej „plastových trpaslíků a sobů“ dokonale zmate nejednoho potencionálního zákazníka. Hlavní místnost je vybavena dvěma chladícími pulty a několika regály s trvanlivými potravinami. „Chlaďák“ se sušeným masem jsem bezpečně přehlídl a k otestování vybral lahev s KVASem. Cena za 2 l - 49 Kč. Výrobce má internetovou prezentaci na adrese: www.persha-pruvatna.com.ua (Ukrajina).

* ruskými potravinami se myslí výrobky s obalem v azbuce, které pocházejí převážně z Ruska a Ukrajiny.

Image
Image

 


Ochutnávám

napoj

Vychlazený kvas nalévám do sklenice a polykám první doušek. Jen pro informaci, jestli jsem správně dekódoval text na etiketě, tak maximální obsah alkoholu by měl být 1,2 %. Vůně nezapře svou „kvasnou podstatu“. Podobný typ aroma má burčák resp. kombucha s tím rozdílem, že u kvasu je na pozadí zřetelný „pivní otisk“. Ten přechází i do chuti. S trochou nadsázky lze kvas přirovnat k „chlebové vinee“ :-) Nápoj charakteristicky perlí, ale na můj vkus je až moc sladký.

V rámci experimentu jsem do 2.5 dcl kvasu přidal 2cl Višňovky od firmy Žufánek (představení produktů se chystá). Řeknete si, čuňačina.... Ale já mám na takové mixy slabost. Svého času jsem si míchal Kofolu s pivem. A když už jsme u toho, v Německu se běžně míchá pšeničné pivo s Coca Colou :-) Lehké višňové aroma si s „kvas-limonádou podalo ruce“ a já tímto zároveň zakončuji dnešní test.

Image

Diskuze: Pili jste někdy pravý kvas? Nebo aspoň jeho „limonádovou“ verzi. Chutná vám?

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk

Přidat komentář
  • Guest
    Jaká ruská Cola? Vždyť je to úplně něco jinýho. Nadpis už skoro jak na idnes nebo novinkach...
  • Jenda
    Tvoje pripominka je zalozena na tve rejpave povaze, vrozene blbosti ci dokonce kombinaci obou. Nejak jsi chlapce vykolejil, ... ach ta nase hnusna rejpava povaha CESKA!
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Nadpis
    Nadpis je spravne. Je minen s nadsazkou a souvisi s rozsirenim kvasu a jeho funkci bezneho ochuceneho napoje "celonarodniho" rozsahu. Tuto fukci si v mnoha zemich privlastnuje prave Coca Cola... ale Rusko je Rusko. Takze tak:)
  • Andrej
    Kvas, ktorý recenzuješ, je asi tak ruský nápoj, ako sa v Plzni vyrába známe slovenské pivo. Skús vo voľnom čase mrknúť na mapu - Ľvov nie je v Rusku.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Rusky napoj
    Kvas je puvodem rusky napoj... Ale popularni je v celem regionu. Nicmene testovana verze pochazi z Ukrajiny. Celou identifikaci jsem nechal pouze na koncovce ".ua" u adresy vyrobce. Nyni je u adresy i název Ukrajina. Diky za pripominku, takhle to je prehlednejsi.
  • Pixy  - Rusky ani náhodou
    Sorry, že rýpu, ale není to ani rusky, ani ruské. Ano, chápu, že kvas je původně ruský nápoj, ale tenhle konkrétní výrobek není. Na obalu stojí napsáno "Ljvivskij kvas", tedy kvas ze Lvova. Lvov je Halič, historicky spíš Polsko, politicky ale Ukrajina. Kvas je tedy přinejlepším z Ukrajiny a etiketa je napsána ukrajinsky, nikoli rusky. Dokonce i ta internetová doména "ua" je ukrajinská. Když by nějaký Američan napsal o českém výrobku s českou etiketou, že je polský (chorvatský/slovinský) a popsaný polsky (chorvatsky/slovinsky), asi by se nám to taky dvakrát nelíbilo - a přitom je to přece jedno, že. Ukrajina, nebo Rusko, vsjo rovno =)
  • pixy
    Áá, zdá se, že píšu příliš pomalu =)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Puvod lahve
    Pixy: Diky za dalsi upresneni. S Ukrajinou problem nebyl.. to jsem zjistil z koncovky internetove prezentace a do textu dopsal pozdeji slovne na zaklade nize uvedeneho komentare citatele Andreje. Lvov a dalsi informace na lahvi jsem ale jako neznaly azbuky bohuzel nedekodoval:( Priste si dam u testovani vyrobku s etiketou v jazyce, ktery neovladam mnohem vetsi pozor. Nebo si vse necham prelozit od nekoho "znaleho" :-)
  • Pixy  - Pomůcka
    Jednoduchá pomůcka, která se snad ještě někdy může hodit: pokud se v "azbuce" objeví latiské "I" (které azbuka nemá), jde s největší pravděpodobností o ukrajinštinu, která "I" používá.
  • legnaw
    dalsia "pomocka". ekvivalentom ruskeho azbuka je nase abeceda. pismo sa ale vola cyrilika tak ako nase latinka... . btw keby autor aspon niekedy videl mapu vedel by ze Lviv (po ukrajinsky) resp. Lvov (po rusky) lezi v sucasnej ukrajine. nemuseli by sme tu riesit teraz jeho nevzdelannost
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Pomucka
    Diky:)
  • pan Cuketka  - dalsi prodejna...
    ...s podobnym zbozim v Praze je na Verdunske ul. kousek od Puskinaku, nemam to jeste podrobne prozkoumano, ale neco tam urcite bude (alespon pekne napisy v azbuce na obchode :)
  • Michal
    Ten obchod se jmenuje Kalinka a je na rohu Verdunské a Puškinova náměstí (dříve Uralského). Mají tam nejen popisovaný ukrajinský kvas, ale také několik druhů ruského (skvělý je např. medový). Jsou poněkud drahé - 2 l za bezmála osm pětek…
  • Tomáš Šepek
    Kvas jsem pil v jeho originální nefalšované cisternové verzi a teda nic moc. :-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Kvas z cisterny
    Rika se.. co cisterna, to original:)
  • Fitz Alexander
    Kvas jsem pil před mnoha lety v Mskvě ,kde na každém rohu byla dřevěna voznice /cisterna u kterého byl hrcnček na pití.Už si neopamatuji jak se za něj platilo.Chut byla nezviklá.Včera jsem ochutnal KVASSv plechovce .Je na ni psáno ochakovský.Vyrábí se v Moskvě a dovozcem pro Česko je Olga arbuzova . Vzhledem k tomu ,že jsem měl velkou žízeň ,tak mne chutnal.
  • valad
    Skusim si to doma spravit podla tu uvedeneho receptu... som veeelmy zvedavy ako to bude chutit...
  • Alexander Fitz
    Před půl hodinou jsem naložil KVASS podle, receptury uvedené na této stránce.Za tři dny podám zprávu jak se mne povedl a jakou měl chut.Pak ho budu vylepšovat a recept Vám opět sdělím.Pak jej mohu srovnat s kvasem který je v originálním balení vyráběny v Moskvě.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Vysledek
    Alexander Fitz: Dejte mi potom prosim vedet, jak to cele dopadlo. Sam jsem do domaci pripravy nesel z jedineho duvodu - nedostatek chleba pozadnovane kvality :-( Nebo spis nez kvality... specifikaci.
  • Guest  - Alexander Fitz
    Jak jsem již v této rubrice uvedl ,naložil jsem v sobotu Kvass.K přípravě jsem pužil tmavého chleba ,který je v prodejnách pod timto názvem prodáván /Pšemnično žitný./CHléb jsem zalil vařící vodou a nechal vychladnout . Na rozdíl od receptu , jsem jej ponechal v kvasném roztoku asi 20 hodin kvasit .Použil jsem čerstvých kvasnic .Po této době jsem stočil kvass do PET lahví a přibarvil kulérem. V petláhvích jsem ještě ponechal při pokojové teplotě asi 10 hodin zazatkováné. V petlahví došlo k dokvašení a k vývynu kysličniku uhličitého . Když to budete dělat timto způsobem neotevírejte PET láhev za pokojové teploty jinak vám kvass vypění.Po této době jsem natlakované láhve umístil na balkon k vychlazení. Před půl hodinou jsem chladný kvass poprve ochutnal. CHut mého kvasu předčila mé očekévání.Tipická pivní chut a vůně .Kdo je ctitel černého piva bude mu chutnat. Ja jsem byl z výrobkem spokojen. Mám 8 litru Kvasu. Jelikož mne bylo líto vyhodit chlebovou kaši ,zahustil jsem ji hladkou moukou přidal kmín sůl a nechal vykynout .Bochník jsem po vykynití upekl v troubě.
  • x128fkqpe  - Good site
    Excellent site, added to favorites!!
  • Guest
    Neotálejte a puste se do výroby kvasu. Poslední dobou piji pouze kvass který si sám doma vyrobím.Vyrábím pravidelně dva druhý .Svetlý a černý. Kdyřžje kvass dobře uleželý tak pěkně pění. Pridávám do něj vice cukru než je v návodu. Kvass lze vylepšit přidáním citronu i z kůrou.Dodá kvassu nahořklou chuť. Při vyrobě kvasu používám .Z použitého chlepa pak dělám tak zvaný druhák ,opět jej naložím s cukrem a nechám zkvasit.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Takove to domaci Kvass(eni)
    Diky za dalsi podrobny report! Vyroba me vlastni verze kvasu je jen otazkou casu! :-)
  • Fitz Alexander
    Kvass již pravidelně vyrábim každý týden. Mám již vžitou technologii .Do vědra z umělé hmoty od majonezy /5 l. /dám 500 g.tmavého chleba , v rychlovarné konvici připravím vařicí vodu a postupně ji vlévám na chleba .Když je nádoba naplněna do třech čtvrtin ,přidám 300 gr..cukru. Promíchám a počkám 1 hodinu .Pak když po této době klesne teplota pod 30 stupnů přidám 40 gr.kvasnic ,opět promíchám a přiklopím víčkem. Ponechám do druhého dne na teplém místě .Hladina nam trochu kvašením stoupne .Druhý den obsah zcedím ,připravim se kulér a vleju do kvasu pak jej nalévaám do 2 l PET lahví. Ty ponechám v pokojové teplotě jeden den uzavřené.Pak je uložim na několik dnů na balkon. poté jej stočím do čisté PET lahvé jelikož se na dne utvoří sediment. Pk jej konzumují. Čim je kvass starší tím je lepší.Nutno jej ,ale uchovávat v chladu. Ještě bych chtěl chtěl popsat vyrobu kuleru.Do malého kastrulku dam cukr a zahřívám jej za stálého míchání až cukr zkaramelizuje a dostané černou barvu.Pak po odstavení se přidá voda a počká až se hmota rozpustí. Pak se přilévá do Kvasu. Mate -li někdo další nápady jak výrobu zdokonalit napište. Jak je vidět výroba je velmi jednoduchá. Pívo již nekupují konzumuji Kvass.
  • Guest  -  Jano
    Chleb který je k dostíní v Severních čechách se nehodi na nic jiného jen na Kvass.Je tmavý a nechutný. Světlý chleb se malo kde sežene. Tedy neni problem si Kvass doma udělat.
  • 555olrnejn  - Cool guestbook, interesting information.
    Cool guestbook, interesting information... Keep it UP. excellent site i really like your stuff.
  • Fitz Alexandr  - Kvass se suchého chleba.
    Obratil se na mne jeden muj velmi dobrý známý o radu jak vyrobit Kvass . Pokoušel se jej vyrobit ale , při připravě Kvassu podle mého návodu ,mu v nádobě po přidání vody zbyla jen hustá kaše. Při dotazu ,jaký chléb použil ,pravil ,že byl vysušený. Z těchto důvodu se veškerá tekutina vsala do chleba .Poradil jsem mu necht obsah rozředí poměrným množstvím vody a přidá k tomu další porci cukru a nechá kvasit. Jak dopadl to nevím ,možná ,že to zveřejní v této rubtice. Proto pro ty zájemce ,kteří budete dělat Kvass ze sušeného chleba nejdřive nechte nasaknout tento chleb vodou ,jemně vymačkat a pak přidat dle návodu ingredience. Určitě se Vám to povede. Dobrou chut Vám přeje Alexander Fitz
  • Piskotxx  - vlastní zkušenost
    Kolem roku 1992 mě osud zahnal pracovně na ukrajinu a patamu,što mně vodku něnádo,jsme s kolegy vcelku pravidelně navštěvovali onu zde zmiňovanou cisternu.Z higienických důvodů jsme chodili s vlastním půllitrem,protože na stakany se stála fronta a pilo se z nich bez oplachování celý den pořád dokola.Jak to tady čtu,tak si asi seženu černý chléb a zavzpomínám na starý časy.Díky za inspirasi[EMAIL]piskotxx@atlas.cz[/EMAIL]
  • Fitz Alexander  -  Udělj si kvas.
    Jsem rad ,že přitel piskotxx se pokusí udělat doma kvass.Pokud budeš mit nějaké jiné zkušenosti tak to naspiš.Ted tam přidávam do kvasu také nějaké bylinky.Ma to jinou a přijemnější chut. Co kvas to originál.Až porostě chmel tak tam trochu přidam.Planný chmel roste všeude. Dostane to hořkou chut. Kvass zahání řízen zvlaště jsem jej ocenil v minulých horkých dnech.Napiš svůj recept. A.fitz@seznam.cz
  • Žíža  - Kvas v prášku
    Kvas je velice populární i v pobaltských zemích, kromě PET lahví se tam vyskytují i čepované verze plněné do KEGů. V obyčejné samoobsluze v Estonsku se mi podařilo zakoupit Kvas v prášku. Nejedná se o instantní nápoj, ale musí se to nechat pár dní kvasit. Balení bylo "dvousložkové" tj. kvasnice+základ.
  • Juryj  - Puste se do výroby.
    Nevím zda kvass obsahuje malé množství alkoholu.Bylo by dobré zvistit kolik % obsahuje.Pro případ ,že pak pojedete někam autem.Určitě malé množstí alkoholu tam bude.
  • wenda  - ahoj
    tak na tomto serveru jsem poprvé a nikoli naposledy :-)) DObré jídlo a pití, zejména to, které si sám připravím je veliká záliba a já se právě dnes rozhodl sehnat na netu návod na výrobu kvasu, který jsem přeed lety v Rusku pil. Btw: domů jsem si tenkrát přivezl koncentrát kvasu, který postačilo zředit a zkonzumovat. No nic, jdu krájet chleba v době louhování budu číst všechny články tady :-))
  • Alexander Fitz
    Nazdar Vendo ,pak napiš jak se Ti kvass zdařil a jak Ti chutnal.Mužeš použit při maceraci i nějaké byliny. Ja jej stále vyrábim stále improvizují.Dělam Kvass tmavý jak píšu v návodě. S pozdravem Saša
  • ekim
    KVAS z cisterny.... Nikdy sem nic lepsiho nepil. Osvezujici a zasyti... Uz se na nej tesim. Skoda ze se zde neprodava ve vetsi mire. V nemecku napriklad ho vyrabeji a prodavaji...
  • Wyctor  - Můj pokus o Kvas
    Ahoj, děkuji za článek. Kvas jsem pil v Rusku i na Ukrajině - je to opravdu osvěžující výborný nápoj. Hledal jsem návod jak uvařit kvas a našel tehle článek. Právě teď čekám až mi vystydne voda s chlebem a s cukrem. Je to můj třetí pokus (první se nepoved vůbec - dal jsem kvasnice do horký vody), druhý pokus vypadá zajímavě, ale není to ono. Ve třetím jsem líp zkaramelizoval cukr a přidám míň kvasnic. V pondělí vám dám vědět jak jsem dopad. Mimochodem, nevíte někdo jestli ještě funguje ten krámek s Ruskými potravinami? Nemůžu se tam jet jen tak podívat - jsem z Krkonoš. Ale pokud budu vědět, že tam je a ještě funguje, budeme s kamarádem pravidelní zákazníci ;o) (po návratu z Ruska mi tu pár věcí docela chybí (třeba kvas).
  • Guest  - kvas
    dobrz den prosim vas mohl bz mi nekdo vzsvetlit co je to 4 litry vroucí vody dekuji
  • Pavlik
    Pánové,klobouk dolu..jsem stejně pošahanej jako vy a ani nevíte jakou radost mám že nejsem sám.Hned jak jsem objevil tyhle stránky a přečetl jsem si návod na výrobu KVÁSKU :-) ,jsem vyndal z mrazáku pšenično-žitňáka a asi po hodině už plave v kyblíku.No jsem na to moc zvědav.V Rusku jsem nikdy nebyl a kvas nepil.Přes Pavlov jezdím asi tak 4 za rok a o krámku vím.Jen mladická nerozvážnost mi ho ještě nedovolila navštívit.Ale timhle se na něj chystam hned při první cestě. Jinak jsem zdatný výrobce a konzumér rybízových vín a z vlastní sklizně taky vyrábím zaručeně pravý hroznový BURČÁK. No i když vlastně dělám i druhák-kdo by vyhodil takovej poklad...Všem vám přeju mnoho ůspěchů a i když jsou tu příspěvky dost starý,svůj výrobní popis sem taky za čas dám.Zdar a čest výrobním procesům a kvašení též..
  • Pavlik
    Zdravim všechny...píšu jak jsem slíbil a doufám že si to aspoň jeden z vás přečte...Když jsem krájel chleba a připravoval jsem svůj první kvas,bral jsem to s nadsázkou.Říkal jsem si,copak z toho může být...kvasnice,voda,chleba....inspiroval jsem se receptem od Saši Fitze,akorát jsem si ho mírmě poupravil. Chleba,zalil jsem ho 3 litry vařící vody,nechal vychladnout cca na 30 stupňů,přidal rozjetý kvasnice,300g cukru.Nechal jsem přes noc (asi 13hodin) a ráno lisoval.Popravdě jsem byl trochu zklamanej,když jsem viděl tu rozkvašeninu.Moc mě to nenadchlo.Samozřejmě byl košt -a ten mě dorazil-nedalo se to srovnat ani s rozkvašeným rybízovým moštem,natož s moštem hroznovým..Zklamanej jsem kvas stočil do PET lahví,přidal kulér ala Fitz-i když světlejší a dal asi na 10 hodin na balkon.Původně jsem myslel že je zima a kvas tam nechám,ale venku začalo pěkně svítit sluníčko a já ho asi po 10 hodinách dal do ledničky.Dneska jsem přišel z odpolední a jen tak pro srandu si nalil skleničku---PÁNOVÉ,TO JE PARÁDA !!!!!. Kvas mi při nalití do skleničky začal jemně perlit a silná vůně droždí je pryč.Hned první lok mě velmi překvapil a nikdy bych neřekl co se z té rozkvašeniny může vyklubat..Jemná chuť po droždí a perlení na jazyku je dokonalý.Jsem mile překvapen a Kvas si získal dalšího příznivce,výrobce a konzuméra.Každýmu kdo váhá s výrobou Kvasu,jedině doporučuju-běžte do toho a nenechte se odradit.Stojí to za to.. Zásoby pomalu docházejí a já plánuju na víkend další experiment a tentokrát to bude kvas s meruňkovým kompotem....rozhodně si ale udělám várku kvasu čistýho,protože ten mě fakt dostal. Info o výrobě opět poskytnu..mějte se fajn...La viva KVAS PS-přítelkyně mi vyčítá,že jí vychlastam už i ten chleba......
  • Pavlik
    Chtěl jsem poděkovat autorum Gurmetklubu za skvělou práci.Dlouho jsem něco takovýho hledal a konečně našel.Máte to tu skvělý,jsem na 100% spokojen.
  • tomaš  - výroba kvasu
    zdraví všechny,po přečtení navodu jsem to take zkusil.Nejak to nevyšlo,stala se z toho břečka-poradi nekdo kde jsem udelal chybu.dik moc
  • Guest  - mal som OTAZKU. Uz mam aj ODPOVED
    Ako som pisal na mojej stranke [URL=http://www.cestovanie.naseforum.sk]Page Title[/URL] priniesla mi jedna pani z Moskvy koncentrat na vyrobu kvasu. Na 20 litrov :-) Ale v recepte mi napisala asi nespravne mnozstvo kvasnic. Tak som sa spytal Googla a nasiel mi tuto diskusiu. AHA! Priamo na pohari je recept v azbuke. To nie je praskove drozdie, ako mi odporucili, ale PRESSOVANE drozdie!!!! Predpokladam, ze to je bezne = normalne (zive, nesusene) drozdie. Staci sa spytat Googla a pozorne precitat navod na pouzitie. Prepacte!
  • Guest  - Kvas
    važení přátele ,odpovím vam stručně.4 litry vaříci vody znamená že vodu privedeme k varu.Var je stav kdy se voda vypařuje formou bublin. Břečka vznikne ,když použijete požadované vahové množství vysušeného chleba.
  • Adam  - Pozor
    Bacha na kulér a la Fitz - buď to napsal blbě, nebo má jinej cukr, ale když ten cukr zkaramelizujete do černa, kvas tim znehodnotíte... Bude odporně hořkej (protože černej karamel už je spálenej)..
  • david  - Karamel/Kulér
    Karamel/kulér nesmí být černý, ale hnědý. Zčerná a zhořkne přepálením. Dříve se prodával karamel i v potravinách ve sklenici, ale i ten byl nahořklý, přepálený. Cukr by se myslím měl jen rozpustit a zhoustnout, lehce zhnědnout, pozor tedy na dobu vaření. Jinak vaše zkušenosti mi vhánějí chutě k experimentu s kvasem .-)
  • Věra  - kvas
    Tady mám další recept : asi na 2 litry 4-5 plátků celozrnného kváskového chleba, 2 litry vody lžíci syrovátky (z nepasterovaného mléka) 2 lžičky mořské soli dvě lžíce sultánek 2 jablka okrájená a načtvrcena Usuště chleba, umístěte ho do velké mísy, přivedte vodu kv aru a zalijte jí chléb. Než pořidáte sůl a syrovátku, nechte vychladnout. Přikryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě 2-3 dny. Odstraňte poté chléb a přeceďte si to do 2litrové nádoby. přidejte sultánky a jablka, pevně uzavřete a skladujte v ledničce asi měsíc, než to budete pít. Kvas je hotový, když ovoce pluje nahoře- je to znamená toho, že se vyprodukovalo dostatečné množství kyseliny mléčné. Přeloženo z angličtiny z knihy Sally Fallonové: Vyživující tradice: kuchařka, která je výzvou pro politicky korektní výživu a diktátory stravy
  • Navi  - Kvass.cz
    Pokud ma nekdo zajem o napoj Kvass, soukrome ci pro svoji restauraci ci obchod, zvu vas na stranky kvass.cz, jsme distributorem lotysskeho kvassu v cechach. Nasim cilem je umoznit lidem pristup ke kvalitnim potravinam a napojum. Samozrejme je to svobodna volba kazdeho z nas. Zdravim Petr
  • Drebík  - Super
    Určtiě si ho někde pořídím :)
  • Tomas  - Zkuste místo cukru slad(ovit)
    Děkuji autorovi za tento článek. V 91 jsem v Rusku byl a viděl všude cisterny s nápisy chlebovyj kvas, ale bylo mi 15 a neměl jsem odvahu, navíc ty kelímky ze kterých pili všichni..... Nicméně asi před rokem jsem kvas okusil v naší čajovně a moc chutnal nejen mě, ale i našim civilizací a kofolama zhýčkaným dětem, kterým jen tak něco nevoní. Inu jal jsem se prozkoumat blízké obchody - v naší zdravé výživě ruský medový kvas za 60 Kč 2 litry byl sice excelentní, nicméně na denní pití poněkud drahý. Občas jsem si ho koupil a pak na to celé zapomněl. Vzpomněl jsem si až nedávno a našel tenhle návod. Tak jsem to šel vyzkoušet, jen u toho cukru se mi kroutily prsty, chcete dát dětem něco zdravějšího, než řepný rafinovaný cukr. Med vám to dramaticky prodraží, ale takový tmavý SLADOVÝ VÝTAŽEK (určený pro tmavá piva) je nejen zdravý a cenově přijatelný, ale taky dá vašemu kvasu ještě něco navíc. Nedá se to popsat, to je třeba zkusit. Koupit se to dá všude možně pod názvem sladový výtažek nebo Sladovit, stačí trochu zagooglit. Vřele doporučuji a myslím, že se tím i přiblížíte původní staré receptuře. Mimochodem srovnání s kolou není vůbec od věci, naše děti tomu říkají zdravá kola, protože jim to chuťově i barvou kolu připomíná.
Komentářů (48)