TEST: Hotová polévka Vitana Selection
Pondělí, 11 Září 2006 00:00

TEST: Hotova polévka Vitana SelectionPravděpodobně neexistuje Čech, který by v životě alespoň jednou neochutnal instantní polévku. Vždyť je to tak jednoduché: rozmíchat ve vodě, pět minut vařit a podávat. Osobně jsem velký odpůrce čehokoli instantního a razím heslo, že je lepší kus dobrého chleba, než talíř zaPětMinutDelikatesy. V dnešním testu udělám výjimku a předvedu vám novinku společnosti Vitana hotová polévka v krabici.

 

 

Instantní svět

Jak jsem v prexu naznačil, nemám tento druh potravin příliš v lásce. Samozřejmě existují výjimky, kde dehydratace nedegraduje chuťové a kvalitativní hodnoty potraviny, ale těch je minimum. Úmorná mediální masáž se snaží o jediné, omluvit u lidí výčitky z používání „instantů“. Neustále opakované reklamy rozesmáté rodiny dlabající „MAMINČINU instantní polévku“ mě dovádějí do stavu šílenství. Kupte si „instant“...rodina to nepozná, ušetříte čas a ještě vás všichni pochválí... to by člověk zvracel... (omlouvám se za hrubší výrazy, ale v této oblasti si nemohu pomoct..)



Balení a design

designTak tomu se nedá nic vytknout. Obal je zpracován na jedničku s hvězdičkou! Barevnost, layout, vše sedí a láká ke koupi. To samé lze říci o použitých textech. Jeden by uvěřil, že se v UHT balené krabici skrývá delikatesa prvního stupně. Ale jak to chodí, do melounů, hlav a krabic člověk nevidí a tak pokud „krásným textům“ uvěří, riskuje nemalé zklamání. Přikládám detail na popisek – oko nejednoho copywritera nezůstane suché :-)

Image
 

Do mých spárů padly dvě verze polévek – Hráškový a brokolicový krém. Ochutnávkou prošel druhý jmenovaný, na víc jsem neměl sílu.

Image


Složení

slozeniVoda , brokolice cca 17%, smetana cca 4%, modifikovaný kukuřičný škrob, sojový hydrolyzát, sušená cibule, sušený kvasnicový extrakt, barvivo, extrakt z koření.

Image
 
Image 

 

Ochutnávám

priborPolévku jsem dle návodu ohřál a nalil do talíře (ohřátí proběhlo mimo krabici, ale kvůli fotografování jsem vše vrátil zpět do původního obalu). Inženýrům z Vitany se podařilo vytvořit hmotu příjemné barvy a dostatečně husté konzistence (tu a tam v polévce plave kousek brokolice). S vůní už je to trošku horší. Napadá mě jediné – školní jídelna. Ne zcela definované aroma, které nezapře velkovýrobu se všemi jejími neduhy. Pozor, přichází vrchol. Kalibrovaná polévková lžíce transportuje testovací sousto vstříc mým nekompromisním chuťovým pohárkům. A.... 

Dámy a pánové, zázrak se nekoná

Je to pořád naše stará známá „zaPětMinutDelikatesa“... o pochutnání nemůže být řeč. Nevyhraněná chuť, která pokračuje v tom, co napověděla vůně. Příliš mnoho zahušťovadel, málo zeleniny, smetany a potažmo i chuti. Zasytí, to ano.. ale to i suchý chléb. Výroba vlastního 100% brokolicového krému přitom zabere 30 min – viz. recept zde na Gurmetovi.

Image


Verdikt

verdiktZa cenu 36 Kč bych čekal výrazně víc. Těm, kteří bez „instantu“ nevydrží nebo jím potřebují překlenou určitou specifickou situaci – čundr, pobyt na ubytovně apod. bych doporučil klasické dehydrované krémové směsi. Jsou levnější, skladnější a chutnají podobně.

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

Diskuze:  Co vy a instantní polévky? 

Přidat komentář
  • Markoff  - skusil som aj ja
    ackoli odchovanec a staly konzument instantnych a nenarocnych veci musim konstatovat ze taktiez som si kupil Brokolicovu a Hraskovu, druhu menovanu som chcel ochutnat, ale naozaj po par lyzickach ma napinalo a pripadal som si ako keby som jedol zvratky, druhe balenie mi odvtedy lezi na policke z instantnych polievok naozaj radsej lacne azijske cestoviny za 4Sk alebo potom klasiku ktoru treba nasypat do vody, toto instantne od Vitany je kolosalny humus zato z kompletne pripravenych veci mi napr. docela chuti 415g konzerva Tesco ryzoveho pudingu Made in UK, ktoru staci ohriat, stoji cca 32Sk, prijemne vonia (pripomina krupicovu kasu) a da sa z nej dobre najest, len by to chcelo viac prichuti uz davno som mal clanok Ako sa lacno a rychlo stravovat http://markoff.biz/pivot/entry.php?id=275 dnes by uz asi aj zasluzil upgrade, kazdopadne je to lahodka pre tunajsich navstevnikov :-)) dnes planujem na obed hamburgery (predpripravene maso (5ks=32Sk Billa), makke "McD" zemle (4ks=22 Lidl), platkovy syr (10ks=23), taveny syr (100g=12), cibula, kecup, horcica), vyrobne naklady nejakych max. 15Sk a jeden sa v pohode naje z 2-3 :-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Levne stravovani
    Sladkost z konzervy jsem jeste nejedl:) A ryzovou kasi mam moc rad.. kouknu se, jestli neco podobneho nabizi i nase Tesco. O tech domacich hamburgerech jsme spolu uz mluvili.. a urcite o tom udelam clanek:)
  • pan Cuketka  - odvaha
    já tě upřímně obdivuji, že se ti s tím vůbec chtělo párat....
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - No odvaha.. spis zvedavost..
    Zvedavost, co ze si to na nas pani kreativci z Vitany prichystali:)) Jinak mam pripraven jeste jednu "hnusarnu"... myslim, ze to bude zarucene "nejodpornejsi" clanek na Gurmetovi :-)
  • Guest  - karel
    Zajímavé téma. Foto s logem Vitany na gourmet strankach me opravdu upoutalo a nemalo sokovalo:-) Ale proc ne, jsou to také potraviny...(buďme tolerantní:-) Clanek napsan pekne a objekt zkoumani pobavil.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Zvlastni to je
    Ale jednou za cas budu ukazovat resp. testovat i "odvracenou tvar" foodprodukce :-) Navic vitana se "hrne" do profiGastronomickeho segmentu a je napriklad hlavnim partnerem Asociace Kucharu a Cukraru CR! :-))
  • Markoff  - ten Tesco ryzovy puding
    mali by ho snad mat v kazdom Tesco v ulicke so zdravou vyzivou, je to klasicka modra plechovka Tesco s napisom "Creamed rice pudding" a zelenym logom ze je urcena pre vegetarianov, osobne ma na nej zaujal velmi zrozumitelny popis ingrediencii a navodu na pripravu, tak cudzi nasim obalom na potravinach inak odporucam otestovat aj nove pizze Dr. Oetker Ristorante, aspon na Slovensku spravili mensiu cenovu revoluciu ked toeraz stali 80-110Sk a po novom v akcii resp. mimo nej 55-65Sk, gramaze cca 305-340g, fajn tenke cesto, fajn obloha, kludne porovnatelne s lacnymi pizzeriami a usetrite beztak, aspon co som testol 4 druhy syra, som sa obaval ze po tom zlacneni to bude mat vplyv na hrubku cesta a horsiu oblohu, ale vyzeraju byt OK z lacnych veci odporucam este docela fajn imitaciu Sprite, ktora sa da kupit v predajniach Lidl ako najlacnejsia citronova malinovka Lemon 2L s "cirou" farbou za nejakych 5.90Sk od dodavatela Maspex Wallmark, donedavna dodaval tuto malinovku do Tesco, ale to zmenilo na Slovensku dodavatelov a dodavaju im ju uz humusaci Lunaco Lucenec, ktori obsadili trhy lacnych malinoviek aj v Kauflande a Bille, takze dobru citronovu malinovku najdete uz len v Lidli :-)) (aspon na Slovensku)
  • dEf  - predpripravene maso...
    markoff: promin, ale predpripravenych hamburgeru bych se nedotkl ani dvoumetrovou tyci. vsechno korenene maso, ktere prodavaji je podle me s velkou pravdepodobnosti prosle. btw na hamburgery si maso nejradeji melu sam (popr. necham pomlet), chut je pak znatelne lepsi, nez kdyz se pouzije balene/vazene mlete maso.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Predpripravene maso
    dEf: Diky za upozorneni. Nejak mi to nesecvaklo:) Ne samozrejme, bud si doma umlit sve vlastni nebo si nechat v masne umlit vybrany kus masa. Mlete maso je velka, ale veeelka vyzva pro vsechny zpracovatele, jak se zbavit produktu v ne zcela idealni kondici. V lepsim pripade se jedna o cerstve maso, ale na oplatku jsou to ty nejhorsi kusy, ktere by se normalne neprodaly :-(
  • dEf
    maly detail, umlit :) diky za skvely web Ondreji (navic ty 'krupave' fotky... :)
  • Markoff  - Predpripravene maso
    na hamburgery kupujem samozrejme mrazene maso a nikdy som s nim ziadny problem nemal ako ludia co si kupuju nejake balene/vazene a pak sa stazuju, takze taketo vytky neriesim, chutovo to mozno a velmi pravdepodobne nedosahuje kvalit domacej vyroby, ale ja ostatne nemam cas ani chut ani zbyt. peniaze babrat sa s domacou vyrobou, ked chcem hamburger za par minut a nikdy som ziadny mrazeny vyrobok zavadny nemal a ze som ich pojedol x za tie roky...
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Ouha
    dEf: Zase mi ujela ruka, to je des!
  • dEf  - predpripravene maso
    ajo mrazene, ty me ani nenapadly. tak dobrou chut :)
  • Happy  - :-)
    koupila jsem si kdysi nějaký "dobrý hrnec" nebo co - taky už tekutá polévka, jen ohřát. Byla čočková, voněla ale po hrachu a chuť? Přesolené a pak hnus. Jediného zrníčka čočky jsem se nedočkala... :-( Díky za tuhle recenzi, měla jsem cukání to vyzkoušet, ale furt jsem to odkládala... podotýkám, že nyní na určitě neurčito :-D
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - FujTaksl ;-)
    S instatnimi jidly tohoto typu je to malinko jako s pujcovanim penez... Chce si to poradne rozmyslet, jestli to za "to" stoji :-))
  • Palapatin  - zkusenost s vitanou polévkou
    Já sem dostala včera tuhle polívku na ulici od pouličních distributoru. dneska ráno jsem si řekla že bych to mohla zkusit jelikož nejsem odpurce ale ani přívrženec dehydratované stravy takže se řídim pravidlem že zkusit se má vse... podle návodu jsem polévku připravila a dala do mikrovlnky,... na konci jsem ale do ní přidala sýr (upozornuju že jsem mela Tomatovou) a dala znova ohrát, pak jsem to jeste po vyjmutí z mikrovlnky dochutovala aby se to dalo jíst.... jedno je pravda polévka sama o sobe nemá žádnou chut al e když si s tim človek pohraje tak se to jíst dá a díky rozteklýmu sýru se i vypadalo k sežrání ;) takže instant klidne ale jen když si uvedomíte že tohle jídlo se musí dochutovat!
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Ochucovani..
    Ono to okridlene "s tim by se daly snis i tkanicky od bot..." ma sve opodstatneni:) Polevka by mela byt "100%" bez dalsiho dochucovani. To uz si muzu "dochutit" krajic dobreho chleba ;-)
  • Pivlis  - Instantni polevky Vitana
    Na instantich polevkach jsem vyrostl (rodice stale slouzili nejake sluzby pres den i pres noc), takze se snad i pravem domnivam, ze mam jakes takes zkusenosti. Jakoukoliv polevku jsem dochucoval (uvarenym masem, ryzi, testovinami, korenim, zeleninou), co vim, tak klasicka praskova polevka, pokud je dochucena, dokaze dobre zahnat hlad, i kdyz gurmansky zazitek nic moc, ale lepsi nez ze zavodky. Tyto tekute jsem nezkousel (za meho mladi nebyly). Co vim, tak pokud je v sacku tuha hmota - tuk, je to lepsi nez klasicka sypana. Vitana lepsi nez Knorr, Podravka, Carpathia nebo jak se ty slovenske jmenuji. Pokud jde o "cinu", tak Mamee, museji se povarit, ale lepsi nez ty zalevaci. A protoze cundr je moje oblibena cinnost, pokracuji v tom, ale v osvedcenem. Tekute bych nebral. Lepsi jsou zmrazene, i kdyz i tam je treba peclive vybiral. Ale clovek k tomu stale musi pristupovat jen jako ke kadecku (KDP), co zasyti a oddali smrt hlady, gurmansky zazitek jsem nikdy necekal a proto nemam pocit zmaru, kdyz si podobne jidlo udelam (obcas).
  • Pivlis  - Skvarky a syr
    Jinak... dle chuti, ale zkuste nekdy do instantni polevky pridat bud par skvarku nebo na kosticky nakrajeny tvrdy syr, mne se to vzdy osvedcilo (samozrejme zalezi na druhu polevky, nejde to do vsech).
  • Pavel  - Školní jídelna?
    Vážený pane, když už jste použil výrazu "školní jídelna", víte o čem mluvíte? Jsem jedním z mnoha dodavatelů a také se tam občas stravuji. Věřte, že je to dávno někde jinde, než jsme byli zvyklí před 30 lety.... A vaří se tam mnohdy lépe, než leckde doma. A výběr ze tří jídel. Až budete znát tolik co já, co se týče tématu školních jídelen, potom kritizujte. Podotýkám, že se jedná o Prahu, jinde situaci neznám, ale nemyslím, že by byla výrazně horší. Dobrou chuť! Pavel Machata
  • Olga  - Re: Školní jídelna?
    Předpokládám, že autor vychází z vlastních zážitků ze školní jídelny. Mám tytéž.
  • Guest
    no to je super,pěkně nalinkované"-),člověk hned ví,co si nemá koupit,děkuji,mája
  • Xeekee  - Re: Školní jídelna?
    Studuji v Praze. Na ZS se to nedalo jist, dva roky na gymnaziu docela usly ale na stredni kde ted studuji je to na zvraceni a hygiena veskera zadna. Po par mesicich jsem si zacal kupovat bagety apod. Jednou jsem nasel v krupicne kasi brezovy list a spoluzak mel v jidle brouka. Tolik ke skolnim jidelnam. Preji dobrou chut. PS: Doufam ze to nikdo nebude cist pred jidlem...
  • Guest  - Vitana???
    Poznámka na okraj - kdyby si recenzent pořádně přečetl krabičku tak by zjistit, že Vitrana je jen obchodní značka - tudíž to nejsou žádní "inženýři z vitany", ale že se tyto polévky vyrábějí ve Švýcarsku.
  • Karolína  - Těžko říct
    Přikláním se k názoru že školní jídelny už nejsou co to bývalo...u mé dcery ve školce mají jídla z nedaleké školy a je to chuťově opravdu kolikrát velmi slušné.Mé vlastní zážitky z detství se shodují spíše s těmi autorovými.Co se týká zrovna téhle polévky... když mám lenoru a nechce se mi vařit,raději sáhnu do mrazaáku pro zamraženou vlastní výroby nebo jsme prostě bez polévky...ať už mi tvrdí kdo chce co chce,Ečka a glutamáty vládnou světem,a já mám ráda svoje děti.
Komentářů (25)