Pravděpodobně neexistuje Čech, který by v životě alespoň jednou neochutnal instantní polévku. Vždyť je to tak jednoduché: rozmíchat ve vodě, pět minut vařit a podávat. Osobně jsem velký odpůrce čehokoli instantního a razím heslo, že je lepší kus dobrého chleba, než talíř „zaPětMinutDelikatesy“. V dnešním testu udělám výjimku a předvedu vám novinku společnosti Vitana hotová polévka v krabici.
Instantní svět Jak jsem v prexu naznačil, nemám tento druh potravin příliš v lásce. Samozřejmě existují výjimky, kde dehydratace nedegraduje chuťové a kvalitativní hodnoty potraviny, ale těch je minimum. Úmorná mediální masáž se snaží o jediné, omluvit u lidí výčitky z používání „instantů“. Neustále opakované reklamy rozesmáté rodiny dlabající „MAMINČINU instantní polévku“ mě dovádějí do stavu šílenství. Kupte si „instant“...rodina to nepozná, ušetříte čas a ještě vás všichni pochválí... to by člověk zvracel... (omlouvám se za hrubší výrazy, ale v této oblasti si nemohu pomoct..) Balení a design Tak tomu se nedá nic vytknout. Obal je zpracován na jedničku s hvězdičkou! Barevnost, layout, vše sedí a láká ke koupi. To samé lze říci o použitých textech. Jeden by uvěřil, že se v UHT balené krabici skrývá delikatesa prvního stupně. Ale jak to chodí, do melounů, hlav a krabic člověk nevidí a tak pokud „krásným textům“ uvěří, riskuje nemalé zklamání. Přikládám detail na popisek – oko nejednoho copywritera nezůstane suché :-) Do mých spárů padly dvě verze polévek – Hráškový a brokolicový krém. Ochutnávkou prošel druhý jmenovaný, na víc jsem neměl sílu. Složení Voda , brokolice cca 17%, smetana cca 4%, modifikovaný kukuřičný škrob, sojový hydrolyzát, sušená cibule, sušený kvasnicový extrakt, barvivo, extrakt z koření. Ochutnávám Polévku jsem dle návodu ohřál a nalil do talíře (ohřátí proběhlo mimo krabici, ale kvůli fotografování jsem vše vrátil zpět do původního obalu). Inženýrům z Vitany se podařilo vytvořit hmotu příjemné barvy a dostatečně husté konzistence (tu a tam v polévce plave kousek brokolice). S vůní už je to trošku horší. Napadá mě jediné – školní jídelna. Ne zcela definované aroma, které nezapře velkovýrobu se všemi jejími neduhy. Pozor, přichází vrchol. Kalibrovaná polévková lžíce transportuje testovací sousto vstříc mým nekompromisním chuťovým pohárkům. A.... Dámy a pánové, zázrak se nekoná Je to pořád naše stará známá „zaPětMinutDelikatesa“... o pochutnání nemůže být řeč. Nevyhraněná chuť, která pokračuje v tom, co napověděla vůně. Příliš mnoho zahušťovadel, málo zeleniny, smetany a potažmo i chuti. Zasytí, to ano.. ale to i suchý chléb. Výroba vlastního 100% brokolicového krému přitom zabere 30 min – viz. recept zde na Gurmetovi. Verdikt Za cenu 36 Kč bych čekal výrazně víc. Těm, kteří bez „instantu“ nevydrží nebo jím potřebují překlenou určitou specifickou situaci – čundr, pobyt na ubytovně apod. bych doporučil klasické dehydrované krémové směsi. Jsou levnější, skladnější a chutnají podobně. Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-) Diskuze: Co vy a instantní polévky?
|