TEST: Espresso kávovar Bialetti Mokona
Pátek, 30 Listopad 2007 00:12

TEST: Espresso kávovar Bialetti MokonaKáva po ránu - obřad, malá radost, životní nutnost. Pro každého představuje něco jiného, ale všichni se shodnou na jedné věci. Pokud má její konzumace splnit očekávání, musí nám chutnat. Osobně nedám dopustit na ranní silné espresso, ale když je nejhůř a nestíhám, sáhnu po instantu s mlékem. O tom, jak lze začít den s Bialetti Mokona si můžete přečíst v dnešním premiérovém testu.

 

Bialetti

bialettiZnačka Bialetti je u nás známá hlavně díky širokému portfoliu moka konviček. Dokonce bych se nebál říct, že na tento typ kávovarů je expert. Proto se mi nesmíte divit, že mě zajímalo, jak si poradila se strojem na espresso v ceně 5700 Kč. Tedy v kategorii, kde se pohybuje jen minimum přístrojů. Ty obyčejně končí někde u čtyř tisíc korun, aby se v dvojnásobku objevily obohacené o automatický mlýnek.


Balení

V krabici najdete: kávovar, tři typy pák (mletá káva, E.S.E. kapsle a Bialetti patrony*), návod, pěchovátko a několik vzorků kávy.

* Jedna porce přijde na cca 11 Kč.

 

Vzhled

vzhledVzhled nezapře inspiraci moka konvičkou. Tvarově a proporčně jsou oba kávovary téměř totožné. Jen v rozměrech Mokona pořádně narostla. Většinovým materiálem je plast. Ač relativně kvalitní a dobře nastříkaný, celkově je ho až příliš a stroj tak působí dost „umělohmotně“. Ovládací prvky jsou rozmístěny tradičně. Tedy až na regulaci vývodu páry, jehož funkci převzala „anténka“ (u konvičky držák víčka) na vrcholu přístroje.


Technologie

ovladaniKávovar jsem nerozebíral, nicméně i tak lze zjistit, že bojler je hliníkový (dražší a profi přístroje mají mosazný). Zásobník na vodu je odnímatelný a má objem 1,5 litru. Vcelku netradičně je s přístrojem propojen speciálním ventilem (většinou je voda nasávána hadičkou). Na funkci to ale nemá vliv. Naopak, doplňování vody je pohodlnější a zpětné nasazení připomíná nacvaknutí rychlovarné konvice na stojan s přívodem elektřiny.

Přístroj pracuje s tlakem 15+ bar. Osobně bych ho tipoval na barů 18 a možná o více. Výdejník horké vody je uzpůsoben korporátním kapslím. Co si pod tím představit? Průměr výstupu bojleru odpovídá průměru kapsle (je menší než standard). V případě použití E.S.E. podů a mleté kávy tak voda nepůsobí přímo na celý povrch, ale jen na jeho středovou část. Podrobněji se tomu budu věnovat v odstavci káva.

Image

Image


Ovládání

ovladaniZapnutí přístroje indikuje červená dioda. Zelená dioda (na druhé straně přístroje) ukazuje dosažení provozní teploty (je propojená s termostatem) a její rozsvícení je „zelenou“ pro extrakci první testovací kávy. Nahřívání je překvapivě rychlé. Nevím, jestli jsem měl nějakou „turbo verzi“, ale do dvou minut bylo „nažhaveno“. Podobně bleskově proběhlo i dohřátí na teplotu potřebnou pro vyvíjení páry, které je signalizováno blikající oranžovou kontrolkou. Manipulace s pákou (nasazení a sundání) je intuitivní, ale při jejím dotahování je občas nutné Mokonu přidržet.

Image

Image


Káva

kavaFiremní kapsle vidíte na fotografii. Jsou uložené v „airbagovitých“ balíčcích a v průměru odpovídají cca desetikoruně. Horní část je perforovaná, dolní obsahuje papírovou membránu. Jak jsem naznačil v sekci technologie, průměr výdejníku i patrony je totožný. Káva tak protéká celým obsahem rovnoměrně a výsledek je tak na cenovou kategorii 5700 Kč překvapivě kvalitní.

Při použití E.S.E. podů a mleté kávy tomu už tak není. Obě sítka sice vypadají jako celopropustná, ale to je pouze zdání. Výstup je koncentrován do jediné milimetrové dírky. Káva přetlakována a donucena „pěnit“. Takto vyrobená créma je hrubé konzistence s velkými bublinkami a velmi rychle se rozpadá. Chuti tento „fígl“ taky moc nepřidává.

Rozdíl vidíte na fotografii. Ve větším detailu je ještě patrnější.

Image

Image

Image 

 Image

 

Pěnění mléka

mlekoS nástavcem lze mléko napěnit rychle (viz fotka), ale „microfoam“ nečekejte. Konečně to není ani úkolem tohoto přístroje. Udělal jsem si malý experiment a připravil cappuccino bez nástavce (ten přivádí do mléka vzduch). S trochou cviku se mi podařilo vyrobit vcelku trvanlivou pěnu s relativně malými bublinkami. Kdo umí, umí ;-)


Image


Verdikt

verdiktMokona je zajímavým výrobkem doplňujícím sortiment značky Bialetti. Zaujme designem a nadprůměrnou kvalitou kávy při použití originálních kávových kapslí. Rovněž rychlost nahřívání potěší nejen v ranním spěchu. Vytknul bych přiliš umělohmotně působící „outfit“ a kvalitu extrakce z podů a mleté kávy (odpovídá kategorii základních espress).

První uživatelský test kávovaru máme za sebou. Další budou následovat. Čeká vás článek plný postřehů a zkušeností s přístrojem Francis Francis X1 a další.


Tipy

  1. Kávu připravujte zásadně do nahřátých hrnečků. To lze provést propláchnutím horkou vodou z výdejníku.
  2. Před a po extrakci spusťte na pár vteřin výdej horké vody.
  3. Totéž udělejte před a po pěnění mléka. V tomto případě nezapomínejte udržovat čistotu a vše otírejte dřív, než vám zbytky zaschnou na povrchu.
 
Kávovar Bialetti Mokona na testování zapůjčil obchod La Vecchia Bottega - www.bottegaonline.cz
 
 

Diskuze

Jakým způsobem si doma nejčastěji připravujete kávu? Jen se přiznejte :-)

 

Přidat komentář
  • DolceVita  - Káva po ránu
    Káva (nápoj moudrosti a rozjímání) po ránu je tou nejlepší medicínou (i toho dnešního svátečního dne , tak všechno nej ;-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - TEST: Espresso kávovar Bialetti Mokona
    DolceVita: Diky za prani! ;-) sve jmeniny oslavim praci a snad recenzni navstevou nove jedne zajimave restaurace:)
  • Kometa olééé  - ranní espresso
    ani naše rodina už si nedokáže ráno představit bez espressa, zažili jsme týden hrůzy bez "mašinky", kdy nám vypověděl službu pákový Solac, proto jsme se rozhodli zainvestovat do vyšší třídy a pořídili si Saeco Odea go, který si zatím nemůžeme vynachválit! :) stále jsme ale ve stádiu hledání takové zrnkové kávy, která by chutnala všem v domácnosti, poradí někdo? Zatím vyzkoušeno Segafredo,Davidoff,Lavazza,Douve Egberts... ?
  • Oldtimer
    No turka přece. Co jineho po ránu pánové a dámy:D
  • DolceVita  - Kometa olééé
    Na kávovar Saeco taky nedám dopustit a u nás oblíbená káva je zn. Mövenpick. Mohu doporučit, jedná se o 100% arabicu.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - TEST: Espresso kávovar Bialetti Mokona
    Kometa oleee: To musel byt tyden desu a ospalych ran:) Saeco je dobra znacka. Modely s mlynkem predstavuji dobrou alternativu k nakupu mlete kavy resp. vlastniho mlynku. Ad kava:) Podivejte se na priklad na [URL=http://svetkavy.cz]Svetkavy.cz[/URL]. Nabidka znacek i chuti je obrovska a urcite Vam tam poradi:) Oldtimer: Tak turecka rikate:)) Toho dat po ranu (s patricne prekrocenou dobou louhovani) tak nevim nevim... chudak zalude:( DolceVita: JJ o Movenpicku uz jste mluvila. Nebylo to i v souvislosti se spatnou dostupnosti zde v CR? :-)
  • AleAle  - díky za recenzi
    Děkuji za recenzi, souhlasím s tím, že je těžké sehnat kávovar ve střední cenové relaci (10-15tisíc). Pokud Mokona dělá slušné kafe za ty peníze, je to super, stroje v relaci 18-30tisíc dělat slušné, či spíše báječné kafe musí! Chybí ale ten střed, jakoby výrobci chtěli lidi tlačit k tomu, že: nechtete laciné, střední nemáme, musíte koupit drahé. V takovém případě bych postupovala jako Italové, že mají doma maličkou moku, ale ranní kafe si dají dole na ulici v baru, kde je kafe. Průšvih je, že takových kvalitních ranních barů je u nás málo.
  • Kometa olééé
    k problému ceny kvalitnějších kávovarů mám jednu zajímavou zkušenost. Jak už jsem psal níže, nedávno jsem zakoupil nový pressovač (automat) Seaco Odea Go. Byl jsem přímo v autorizované prodejně v Brně na Cejlu, kam jsem mířil s představou kvalitnějšího pákového pressovače, který jsem tam skutečně našel,ovšem za cenu 10700,-. Když už ale nejlevnější automat stál 16000,- a káva z něho byla opravdu na skvělé úrovni(ochutnávka), rodinná rada se shodla,že si už uděláme Ježíška a druhý den jsem s 16000,- šel do práce s tím, že automat cestou z práce koupím. Pak mě ale osvítilo NĚCO (duch svatý fakt ne :) ) a já jsem se jen tak " z nudy" podíval na net, za kolik se tak námi vybraný přístroj prodává. Ano našel jsem ho i za 17100,-, ALE...další e-shop se sídlem v Brně nabízel úplně stejný model za 10700,-!!! Během půl hodiny byla moje objednávka potrvzena a já jsem si měl stroj vyzvednout...jaké pak bylo překvapení, že provozovna, kde jsem stroj vyzvedával SOUSEDILA s autorizovanou prodejnou Saeco :) po příjezdu domů byla celá rodina nadšená z nového zdroje návyku,ale po převyprávění celé příhody s tím, že jsem rodinnému rozpočtu ušetřil 5300,-...no to se ani nedá popsat :) jen bych upozornil, že se opravdu jednalo o přístroj určený pro český trh a není to žádná "polská mašina" za poloviční cenu, na kterou upozorňují ofic.stránky Saeca. Jinak mám další dotaz na tip: do jaké kavárny v Brně na skutečně výborné presso?
  • Maroslav  - Jaký koupit espressomat?
    Můj osobní pohled na věc: Výběr espressomatu se možná na první pohled zdá jako velmi složitá věc. Opak je ale pravdou, záleží totiž jen na tom, do jaké míry to s espressem myslíte vážně. Pokud se ve vás probouzí opravdový milovník espressa, stane se pro vás příprava kávy jakýmsi obřadem a jistě vám nebude vadit určitá "špinavost" tohoto procesu. Určitě také budete chtít mít všechny důležité parametry pro přípravu espressa řádně pod kontrolou a manuální část přípravy kávy se vám stane koníčkem! Pokud se s tímto ztotožňujete, tak to asi opravdu myslíte vážně. V tom případě zapomeňte na Nespresso, E.S.E. a jiné podobné předpřipravené polotovary. Zapomeňte také na automatické mašinky typu "vše v jedné plastové krabici". Zásadně vybírejte výrobek zavedené tradiční značky. Tím je myšlena značka, která má zkušenosti s výrobou profesionálních espressomatů, jako např.: La Pavoni, Isomac, Rancilio, ECM, Vibiemme, Quick Mill, La Cimbali, Elektra,...atd. Automobil byste si přece také nekoupili od výrobce, který jej vyrábí pouze jako vedlejší sortiment... Dále už je to jen otázka peněz:-) Mezi fajnšmekry je za takový výchozí domácí espressomat považován Rancilio Silvia spolu s mlýnkem Rancilio Rocky. Tato sestava se dá v zahraničí pořídit v přepočtu zhruba od 17 tis.Kč. V Čechách budete mít problém jej vůbec sehnat, a když jej náhodou seženete, zaplatíte bohužel min. o 10 tis.Kč více. Espressomat Rancilio Silvia, který je přímo pojmem, se v Itálii vyrábí již řadu let. Jeho bohatě dimenzovaná konstrukce vychází z profi-espressomatů a mlýnek Rancilio Rocky ho skvěle doplňuje. Důležitost kvalitního mlýnku není radno podceňovat, protože správné namletí kávy těsně před extrakcí je možná až 90% úspěchu. Nad touto cenovou hranicí se už výběr značně rozšiřuje. V cenách zhruba od 40 tis.Kč lze již pořídit opravdu výborné přístroje vybavené vysoce teplotně stabilní hlavou E61. Tyto krásné přístroje klasické konstrukce ocení každý opravdový znalec espressa. Nicméně nezoufejte, protože i pod touto cenovou hranicí lze sehnat relativně kvalitní přístroje. Lze například doporučit výrobky značky Gaggia, zejména pak léty prověřený espressomat Gaggia Classic, který spolu s mlýnkem Gaggia MDF tvoří sestavu za přibližně 15 tis.Kč. V kategorii vyloženého low-endu lze při dodržení určitých podmínek a s malou dávkou zručnosti připravit poměrně dobré espresso na přístroji Rowenta Prelude, resp. Ufesa Art-Creme (cena zhruba od 2400Kč). Tato mašinka naštěstí nemá "přetlaková sítka", takže pokud kávu správně namelete a při extrakci nepoužijete přiložené "vylepšovací napěňovací kroužky", můžete si vychutnat své vlastní espresso. Přeji pěkný den a bohatou cremu:-)
  • bambus  - Pár postrehov k Mokone
    "Výdejník páry je uzpůsoben korporátním kapslím. " - nazval by som to hlava, alebo sprcha, tým "výdajníkom" prechádza horúca voda, nie para. K sitkám a milimetrovej dierke odspodu - tie sitká majú dvojité dno, takže voda skutočne prejde celým objemom zomletej kávy, až potom sa sústreďuje do toho milimetrového otvoru. Dôvod je prozaický, a to zvýšenie tlaku v páke. Totiž ak zakúpite bežnú už zomletú kávu v obchode, tá je zomletá príliš hrubo a do stroja s normálnou miskou nepoužiteľná. Preto všetky lacné prístroje na presso používajú nejaký systém na zvýšenie tlaku (crema páky, cream disky a pod.). Keď hovoríte o cene, Mokona je cenou za lacnými prístrojmi, avšak tým, že používa pretlakové misky, sa do tej kategórie môže kľudne zaradiť. Kto chce používať kapsle, kúpi si niečo iné, kto chce presso s "umelo" vytvorenou penou, má na výber lacnejšie riešenia, a človek, vyžadujúci skutočné espresso už v tejto cenovej kategórii nájde prístroj s miskami v profi kvalite (Gaggia, Ariete). Takže prístroj celkovo dosť rozpoluplný - príde mi to ako dizajnovo veľmi pekný, kvalitne spracovaný, no predražený pressovač základnej triedy. Ešte jedna vec ma v článku upútala - nahriatie prístroja do dvoch minút je myslím úplne bežné (teda čas do rozsvietenia či zhasnutia kontrolky), no nechce sa mi veriť, že by za taký krátky čas bola prehriata aj páka - tá na obrázku vyzerá dosť masívna a asi nie je z hliníku, ktorý dobre vedie teplo (no možno sa mýlim). Moja Gaggia má čas do rozsvietenia kontrolky do minúty, možno ešte kratší, no v návode je odporúčaný čas 6 minút - práve kvôli prehriatiu celého stroja vrátane masívnej páky.
  • bambus  - Značky kávy
    Ešte ak môžem k téme značky - Segafredo, Davidoff, Lavazza, Douve Egberts, Mövenpick... Cestu hľadania najlepšiej značky kávy som tiež absolvoval, no na čerstvo upraženú kávu sa nechytá žiadna. Aj v ČR sú už menšie pražiarne, ktoré dodávajú čerstvo praženú kávu (2-3 dni od praženia), praženú vhodne na prípravu espressa (skúste zrnkovú Lavazza 100% Arabica - čierna plechovka - dostanete kyslý hnus, káva je slabo pražená) - kto vyskúša, nebude už nikdy hľadať značky, ale možno odrody. Pritom cena začína niekde ako tá hnusná Lavazza (u nás, v Taliansku je Lavazza aj za tretinovú cenu). Naozaj, kto nevyskúša neuverí.
  • bambus  - Kávovar
    [I]AleAle Datum: 2007-12-01 08:49:21: stroje v relaci 18-30tisíc dělat slušné, či spíše báječné kafe musí! [/I] Ja mám kávovar za 3000,-Sk, a kľudne Vám urobím slušné (ak sa nepodarí) či skôr báječné (skoro vždy sa podarí) espresso.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Espresso kavovary
    AleAle: Doma konvicku na moku a espresso kavu pit "venku". S tim souhlasim a bohuzel i se stavem a poctem adekvatnich podniku... mizerie:( Kometa oleee: Tomu rikam kup desetileti:)) jinak temer dokonalou kavu meli v Brne v cafe Top Pellini (kousek od pivovaru Pegas). Opravdu luxusni espresso s tygrovanou mohutnou cremou a uzasne komplexni a pripravou nezmrsenou chuti!
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Espresso kavovary
    Maroslav: Diky za krasny kometar. Se vsim souhlasim. Dulezitost mleti je podcenovana a Gaggia MDF v cene 5500kc si muze dovolit skoro kazdy, kdo se rozhodne jit cestou kvalitniho espressa. Rancillio zma, a pro domaci pouziti je to asi to nej za dostupne penize. Docela me ale prekvapilo, ze i v nejnizsi tride lze najit "ciste" espresso kavovary bez "crema disku" a podobnych zhuverilosti. Bambus: I vam diky za prinosti komentar. Zamenu s vydejnikem pary jsem uz opravil. Dvojite dno misek jsem neuvadel, pro pripadne kupce je dulezite identifikovat kategorii vyrobku "vystupnim otvorem":) Nahrivani do dvou minut.. No treba u Francise to trva vyrazne delsi dobu. Pak jsem jeste zkousel levnejsi Saeco a Rowentu v cene 2990 Kc. Osobne necham pristroj nahrat kompletne a kavu delam az za cca 15min + odpousteni vody apod. Co se znacek tyce.. u tech velkych dovozovych o cerstvosti holt mluvit nelze...
  • Maroslav  - Top Pellini Brno
    Díky za tip! Luxusní espresso, dokonce s tygrovanou cremou, to se v české kavárně jen tak nevidí. Bohužel. Ale můžeme se uklidnit, protože ani v Itálii, Francii nebo Belgii zdaleka není perfektní espresso standardní záležitostí. Tady v Čechách máme proto tu výhodu, že se s espressem v podstatě teprve začíná, tím pádem se to bude, alespoň doufám, už jen zlepšovat. Zatím je to ale opravdu většinou katastrofa. Jen pro zajímavost, v Brně ve Vaňkovce v jedné z "renomovaných" kaváren mají v nabídce hned 4 varianty espressa: piccolo, ristretto, malé espresso a klasické espresso! To myslím nepotřebuje další komentář... Co se týče provozní teploty espressomatů, souhlasím s vámi, je velmi důležité, aby se nahřála hlava a stabilizovala teplota boileru. Proto je nutné nechat mašinku nějakou dobu zapnutou a třeba i několikrát po sobě nechat protéct hlavou samotnou vodu, kterou můžete využít třeba pro nahřátí šálků. Zároveň je důležité mít portafilter upevněn v hlavě, protože i ten se musí nahřát na provozní teplotu. U levných mašinek ale s odpouštěním vody s citem, protože u jejich značně objemově poddimenzovaných boilerů by odpuštění většího množství vody mohlo teplotu boileru naopak destabilizovat...
  • bambus  - Komentár
    Ondrej: Keď som písal príspevok, komentár od Maroslava tam ešte nebol - asi by som ten svoj dosť okresal :-) Konečne príspevok od fundovaného človeka, čo do toho vidí a vie to aj správne vysvetliť a podať. K tomu nahrievaniu - Gaggia má bojler z hliníku, s dvomi výhrevnými telesami a s relatívne dosť malým objemom, možno preto tá rýchlosť. No páči sa mi, že v návode spomenuli to predhriatie stroja s nasadenou pákou minimálne 6 minúť. Čo sa týka misiek a lacných espressovarov - Ariete používa aj u niektorých lacných klasické 58mm misky, pod ktorými je ich zázrak "ThermoCream disk" - ten sa dá našťastie vybrať, potom je to už o skutočnom espresse. (Dodáva sa však iba miska na dve porcie. Jednoporciovú treba dokúpiť niekde, kde majú diely pre profi stroje, 58mm je totiž komerčný rozmer. Ale aj z Gaggia pasuje presne). A k tomu dvojitému dnu - súhlasím, laikovi povie tá jedna dierka zospodu viac, máte pravdu. Maroslav: K dokonalisti tej kaviarne chýba už len dvojité ristretto a lungo :-))
  • Kometa olééé  - 2 Ondřej
    tak Top Pellini vyzkoušeno...příjemná obsluha,příjemný prostory,příjemná cena pressa...celkově 1! :) díky
  • Maroslav  - Pellini Top Brno
    Včera večer jsem se tam konečně také dostal...a musím potvrdit, espresso (v nabídce jako ristretto) je na velmi vysoké úrovni, dokonce k němu automaticky servírují i skleničku vody. Obsuha + prostory také v pohodě. Nelze jinak, než doporučit.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Pellini Top Brno
    Kometa Oleee & Maroslav: Tak to mate stesti. Ja byl v Pellini 21.12. a vetsi bidu uz jsem dlouho nezazil. Kava servirovana bez jakekoli peny... takova..ridka.. fujka.. no:( Jestli nesestelovali mlynky... taky je pravda, ze meli douho otevreno ven (zasobovani) takze zmena teploty a vlhkosti mohla udelat sve.. Proste spatenka a to jsem to tam chtel vyfotit a napsat na ne recenzi.
  • Maroslav  - Pellini Top Brno
    ...že by měli takové kvalitativní výkyvy? Možná lidský faktor, třeba se tam střídá několik baristů... Já měl teda každopádně štěstí. Dokonce jsem za tu chvilku, co jsem do sebe hodil své espresso, několikrát slyšel mlýnek v akci...jak poctivě mleli kávu dle jednotlivých objednávek. Žádné "ráno nemelem a pak jedem". Takže až se tam vydáte na recenzi, tak ať hlavně nemají zas nějaké zásobování, chtělo by to asi namontovat "BRANO":-)
  • papek  - Pellini
    Nie vždy sa môže podariť dokonalé presso, ale keď sa nepodarí, tak ho predsa nepredám zákazníkovi. Je to predsa vizitka podniku a hlavne samotného baristu, veď si robí sám sebe hanbu.
  • Ondra  - Výběr kávy
    Možná by nebyl špatný nápad zkusit čerstvě praženou kávu. Např. www.primacafe.cz nebo www.ebelcoffee.cz . Myslím, že to by Vaši volbu hodně ovlivnilo:) Já to můžu odpřísáhnout.
  • Standa  - výběr kávovaru
    Má prosím někdo praktické zkušenosti s kávovarem Kitchen Aid, hlavně co se týče kvality expressa z čerstvě mleté kávy?
  • Guest  - Express(o)
    Kvalita expressa z Prahy do Bratislavy je celkom dobrá. Aj keď nie je z mletej kávy.
  • Jerry1  - Autor: Kometa olééé Datum: 2007-12-01 15
    Šel by poslat odkaz na onen obchod? Já za to nabízím dva tipy na výbornou kávu. 1. Na Veveří na pravé straně (když jdete nahoru od centra) cca 200 metrů, hned za asijským bistrem. Vývěsní štít Café Corsini, ale kavárna má nějaké těžko zapamatovatelné jméno, takže ho nevím. Přední část kuřácká, zadní nekuřácká. 2. Na ulicí Vídeňská kavárna Na Vídeňce (první zastávka tramvaje za řekou směrem z centra).
  • mironic  - mokona
    Dobrý den, uvažuji o tomto přístroji, ale nenašel jsem u nás dostupnou možnost nákupu Bialetti patron. Nevíte o někdo? Děkuji
  • Karel Pomahač  - Bialetti Mokona
    Chtěl bych vědet jestli se k tomuto kávovaru dá koupit nádoba na vodu praskla mi děkuji
  • Elizabeth  - Káva ráno
    Veľmi mám rada kávu a najradšej si ju pripravujem v plnoautomatickom kávovari, ktorý skončil na druhom mieste v tomto teste kávovarov: https://necenzurovane.sk/kavovary/
Komentářů (28)