TEST: Espresso kávovar Bialetti Mokona |
Pátek, 30 Listopad 2007 00:12 |
Káva po ránu - obřad, malá radost, životní nutnost. Pro každého představuje něco jiného, ale všichni se shodnou na jedné věci. Pokud má její konzumace splnit očekávání, musí nám chutnat. Osobně nedám dopustit na ranní silné espresso, ale když je nejhůř a nestíhám, sáhnu po instantu s mlékem. O tom, jak lze začít den s Bialetti Mokona si můžete přečíst v dnešním premiérovém testu. BialettiZnačka Bialetti je u nás známá hlavně díky širokému portfoliu moka konviček. Dokonce bych se nebál říct, že na tento typ kávovarů je expert. Proto se mi nesmíte divit, že mě zajímalo, jak si poradila se strojem na espresso v ceně 5700 Kč. Tedy v kategorii, kde se pohybuje jen minimum přístrojů. Ty obyčejně končí někde u čtyř tisíc korun, aby se v dvojnásobku objevily obohacené o automatický mlýnek.
Balení V krabici najdete: kávovar, tři typy pák (mletá káva, E.S.E. kapsle a Bialetti patrony*), návod, pěchovátko a několik vzorků kávy. * Jedna porce přijde na cca 11 Kč.
Vzhled Vzhled nezapře inspiraci moka konvičkou. Tvarově a proporčně jsou oba kávovary téměř totožné. Jen v rozměrech Mokona pořádně narostla. Většinovým materiálem je plast. Ač relativně kvalitní a dobře nastříkaný, celkově je ho až příliš a stroj tak působí dost „umělohmotně“. Ovládací prvky jsou rozmístěny tradičně. Tedy až na regulaci vývodu páry, jehož funkci převzala „anténka“ (u konvičky držák víčka) na vrcholu přístroje.
Technologie Kávovar jsem nerozebíral, nicméně i tak lze zjistit, že bojler je hliníkový (dražší a profi přístroje mají mosazný). Zásobník na vodu je odnímatelný a má objem 1,5 litru. Vcelku netradičně je s přístrojem propojen speciálním ventilem (většinou je voda nasávána hadičkou). Na funkci to ale nemá vliv. Naopak, doplňování vody je pohodlnější a zpětné nasazení připomíná nacvaknutí rychlovarné konvice na stojan s přívodem elektřiny. Přístroj pracuje s tlakem 15+ bar. Osobně bych ho tipoval na barů 18 a možná o více. Výdejník horké vody je uzpůsoben korporátním kapslím. Co si pod tím představit? Průměr výstupu bojleru odpovídá průměru kapsle (je menší než standard). V případě použití E.S.E. podů a mleté kávy tak voda nepůsobí přímo na celý povrch, ale jen na jeho středovou část. Podrobněji se tomu budu věnovat v odstavci káva. Ovládání Zapnutí přístroje indikuje červená dioda. Zelená dioda (na druhé straně přístroje) ukazuje dosažení provozní teploty (je propojená s termostatem) a její rozsvícení je „zelenou“ pro extrakci první testovací kávy. Nahřívání je překvapivě rychlé. Nevím, jestli jsem měl nějakou „turbo verzi“, ale do dvou minut bylo „nažhaveno“. Podobně bleskově proběhlo i dohřátí na teplotu potřebnou pro vyvíjení páry, které je signalizováno blikající oranžovou kontrolkou. Manipulace s pákou (nasazení a sundání) je intuitivní, ale při jejím dotahování je občas nutné Mokonu přidržet.
KávaFiremní kapsle vidíte na fotografii. Jsou uložené v „airbagovitých“ balíčcích a v průměru odpovídají cca desetikoruně. Horní část je perforovaná, dolní obsahuje papírovou membránu. Jak jsem naznačil v sekci technologie, průměr výdejníku i patrony je totožný. Káva tak protéká celým obsahem rovnoměrně a výsledek je tak na cenovou kategorii 5700 Kč překvapivě kvalitní. Při použití E.S.E. podů a mleté kávy tomu už tak není. Obě sítka sice vypadají jako celopropustná, ale to je pouze zdání. Výstup je koncentrován do jediné milimetrové dírky. Káva přetlakována a donucena „pěnit“. Takto vyrobená créma je hrubé konzistence s velkými bublinkami a velmi rychle se rozpadá. Chuti tento „fígl“ taky moc nepřidává. Rozdíl vidíte na fotografii. Ve větším detailu je ještě patrnější.
Pěnění mlékaS nástavcem lze mléko napěnit rychle (viz fotka), ale „microfoam“ nečekejte. Konečně to není ani úkolem tohoto přístroje. Udělal jsem si malý experiment a připravil cappuccino bez nástavce (ten přivádí do mléka vzduch). S trochou cviku se mi podařilo vyrobit vcelku trvanlivou pěnu s relativně malými bublinkami. Kdo umí, umí ;-)
Verdikt Mokona je zajímavým výrobkem doplňujícím sortiment značky Bialetti. Zaujme designem a nadprůměrnou kvalitou kávy při použití originálních kávových kapslí. Rovněž rychlost nahřívání potěší nejen v ranním spěchu. Vytknul bych přiliš umělohmotně působící „outfit“ a kvalitu extrakce z podů a mleté kávy (odpovídá kategorii základních espress). První uživatelský test kávovaru máme za sebou. Další budou následovat. Čeká vás článek plný postřehů a zkušeností s přístrojem Francis Francis X1 a další.
Tipy
Kávovar Bialetti Mokona na testování zapůjčil obchod La Vecchia Bottega - www.bottegaonline.cz Škola kávy - přehled článků Odrůdy, pražení, mletí, extrakce
Kávovary Kávovar: Espresso Francis! Francis! X1 Káva: Na půl cesty k espressu s Bialetti TEST: Espresso kávovar Bialetti Mokona
Káva v kapslích Diskuze
Komentářů (28)
|