myslím, že je mi jasno a testovat nebudu... všák mně stačí aj poctivá slivka :)) tu já raději v poměru 1:1 s medem, aby to bylo poživatelné :)))
TEST: Čistý alkohol - potravina nebo chemikálie |
Pondělí, 07 Srpen 2006 00:00 |
S nasazením vlastního života jsem pro vás otestoval 96% "alkoholový likér". Tento skvost pochází z Itálie, kde byl zakoupen v bezcelní zóně za v přepočtu několik desítek korun. Jeden můj kamarád má pro tuto delikatesu velmi specifické využití. Ledově vychlazenou jí podává jako wellcome drink zamaskovaný za "slabší vodku". To, co se následně odehrává ve tvářích konzumentů, mohl do této doby spatřit pouze profesionální travič.
Líh neboli ethanol je charakterizován vzorcem C2H6O přesněji C2H5OH. Využití nachází jak v chemickém, tak potravinářském průmyslu. Podrobné informace najdete na wikipedii zde. Testovaný produkt se díky svým charakteristickým vlastnostem dostává na pomezí „potraviny a chemikálie“. Detailní pohled na etiketu mluví za vše.
Použití 96 % alkoholu S s trochou nadsázky lze říct, že čistý alkohol má široké možnosti uplatnění. Kromě vyvolávání „děsu“ u neinformovaných konzumentů, je vhodný k domácí výrobě likérů a jako aditivum do alkoholických koktejlů.
Recept: Domácí jahodový likér* Jahody 2 000 g, Vanilka 10 g, Anýz 5 g, Muškátový květ 5 g, Kůra skořicová 20 g, Čistý líh 96% 2 500 ccm, Voda 2 500 ccm a Cukr krystal 3 000 g.
*Macerace probíhá po dobu šesti týdnů.
Ochutnávka
Nejsem si sice jistý, jestli je možné něco takového jako čistý 96 % alkohol ochutnávat. Ale člověk má zkusit všechno :-) Připravil jsem si 3 cl namražené „tekutiny“ a... zkuste polknout metr žhavého ostnatého drátu a pochopíte... nechci ani vidět, co by hned po ochutnání ukázal alkohol tester.
Komentářů (22)
|