TEST: Camembert - Král Sýrů
Neděle, 07 Květen 2006 17:39
Camembert - Král sýrůKdo by neznal Camembert. Slavný francouzský sýr vyráběný v mnoha mutacích po celém světě. Klasický sýr s bílou plísní na povrchu hmoty je známý i u nás. Bohužel velmi malé povědomí o šířce pojmu „sýr s bílou plísní na povrchu“ v naší populaci vede k dost lidí k souhrnnému pojmenování těchto produktů názvem „hermelín“. A shodou okolností je to právě výrobce Hermelínu (Pribina a.s.) jejíž výrobek prošel testem na GurmetKlub.cz.
 

 

Úvod a balení

Opravdový Camembert AOC se smí vyrábět pouze v na několika místech v Normandii (Francie). Pribina a.s. se na obalu snaží vzbudit úžas a zájem kombinací slov „Grand Caractére“, který doplňuje fotku produktu. Snad aby měl zákazník pocit, že po letech konzumování „umělohmotného“ Hermelínu je mu díky prozřetelnosti výrobce umožněno ochutnat konečně něco lepšího. Papírová krabička je přiměřeně bytelná, barevnost, rozložení grafických prvků a písma je přehledné a velmi dobře propracované. Útok „copywriterů“ probíhá i po samotném otevření. Sýr je zabalen do lesklého bronzového obalu s nápisem „Grand Caractére“.

cCamembert - Král sýrů

Camembert - Král sýrů
 

Vzhled a konzistence

Kulaté tělo je pokryto bílou plísní s místy prosvítající nažloutlou kůrou. Zajímavá je volba gramáže 150g. Typický camembert se prodává jako 250 g bochník ve "tvaru kruhu" s průměrem cca jedenáct centimetrů. Maximální cena produktu převládla nad zachováním standardní váhy. Další věcí, která zaslouží pozornost je nadprůměrná tendence vnitřní hmoty vytékat ven z řezu. Tato vlastnost většinou symbolizuje větší obsah vody v těstě.

Camembert - Král sýrů

 Camembert - Král sýrů

Chuť a vůně

Testovanou verzi camembertu lze charakterizovat jako „user friendly“. Snaha vyrobit sýr, který bude po drobném „zajetí do kolejí“ chutnat většině je patrná. I přesto lze o camembertu z Pribiny říct, že je chuťově vyvážený. Plné aroma se snoubí s lehce ostrým tónem, který přetrvává až do polknutí a ukončuje tak jemně mléčný pocit z celého sousta.

Camembert - Král sýrů

Verdikt

Camembert z Pribina a.s. je dobrou volbou pro seznámení s tímto typem sýrů. V omezené míře lze při konzumaci narazit na typické vlastnosti jako – výraznější aroma, ostřejší a zemitější chuť apod. Zakoupením tohoto produktu určitě chybu neuděláte. Dokonce jsem si jist, že si na něm velmi pochutnáte. Z mého pohledu se ale stále jedná pouze o "variaci na motivy“.

Cena za 150 g balení: 30 Kč

 
Balení   75

Vzhled  80

Chuť     75

Cena     85

Celkem 76 %

Kritéria a pravidla hodnocení naleznete zde.

Diskuze: 

Jaký máte názor na české napodobeniny zahraničních sýrů? 

Přidat komentář
  • Kocour  - Mam lepsi tip na vyborny Camembert
    Camembert Grand Caractere z Pribiny me vyslovene zklamal, predevsim tvarohovitym a nevyzralym vnitrkem. Mnohem lepsi investici je Camembert Delvita 365 (tj v rade levnych brand produktu Delvita), ktery nabizi za 36 Kc original 250g Camembert z Normandie - optimalne vyzraly a vyborny, ZADNY tuzemsky Camembert a mnoho dovozovych se mu chutove nevyrovnaji. Jedine minus vidim v chybejici papirove krabicce, Camembert Delvita 365 je balen pouze ve foliovem obalu.
  • GurmetKlub.cz  - Zklamani
    Dekuji Vam za informaci. Musim konstavovat, ze jsem zrejme zakoupil "lepsi kus". Pred nekolik dny jsem u rodicu narazil na podobne nedozraly "model". Po Vasi pripomince zvazuji pridat do recenze komentar s naslednymi zkusenostmi.
  • Jirka  - Supersýr
    Jsem vasnivym konzumentem Grand Caracteru a musim konstatovat, ze se obcas podari koupit tvarohovy kus. Vzdy se ale jednalo o hodne mlady syr, takze ted si vybiram syry s kratkou trvanlivosti - tak tyden, deset dnu do konce - a ty si jeste nechavam tak tyden v lednici. Jestli je dobre zraly nebo ne, poznam kdyz ho pres folii lehce zmacknu. Moc ocenuji az vytekavou konzistenci syra, velmi prijemna zmena od tvrdych nebo gumovych Hermelinu.
Komentářů (3)