TEST: Bryndzové halušky, strapačky a pirohy
Pátek, 11 Srpen 2006 00:00
haluskyKdo by neznal bryndzové halušky, slovenskou národní specialitu. Během akce Tatry foodtour 2006 jsem pro GurmetKlub.cz zmapoval zdejší nabídku halušek, strapaček a pirohů. Z mé strany šlo o velmi příjemný úkol, jelikož jsem bryndzofil prvního stupně. A v tom je jádro pudla. Mnoha lidem je chuť a vůně bryndzy přinejmenším nepříjemná. Ve výsledku si nakonec půlka lokálu  objedná „vyprážaný syr“ a je vymalováno. Čtěte celý článek...

 

Bryndzové halušky

lokalitaTuto delikatesu (alespoň z mé strany) jsem měl možnost ochutnat ve dvou provedeních. První pochází ze samoobslužné restaurace na Štrbském plese a druhá z „nádražní“ restaurace v Tatranské Lomnici. Cena se v obou případech pohybovala mezi 65-75 Sk a gramáž porce oscilovala mezi 300-400g.



Štrbské pleso – 65 Sk

priborOd vystání fronty na tác a objednání k prvnímu soustu uteklo plných 15 minut. Příčinou byla příprava čerstvé dávky halušek. Vzhledem k výsledné chuti musím konstatovat, že čekání bylo korunováno úspěchem. Obrovská porce halušek s odpovídajícím množstvím bryndzy a špeku nadchla mé chuťové pohárky takovým způsobem, že jsem spořádal i zbytky od přítomných „bryndzvově nekompatibilních“ kolegů :-) Doporučuji k ochutnání!

Image

Tatranská Lomnice – 75 Sk

priborPrvní věc, která mě překvapila, byla v porovnání s prvním soutěžícím o poznání menší porce při vyšší ceně. Další věcí, kterou musím vytknout byl diferenčně nižší „pocit bryndzovosti“. Pomyslným hřebíčkem do rakve se stalo „zelené zdobení“. Tyto halušky si zaslouží pouze průměrné hodnocení.

Image

Recept na bryndzové halušky

receptPostupů na přípravu zaručeně pravých bryndzových halušek je nepočítaně. Liší se poměrem množství brambor a mouky resp. přítomností vajíčka. Ve finále jde vždy o to, vytvořit z nastrouhaných brambor, mouky a vajíčka těsto takové konzistence, aby ho bylo možno protlačit přes „haluškovník“ - druh síta. Pro výrobu 3-4 porcí budeme potřebovat:


650g syrových brambor

200g hladké mouky (v případě přílišné řídkosti těsta lze mouku přidat)

2       vejce

250g bryndzy

70g   špeku (může být i tučnější slanina)


hrnecZ nastrouhaných syrových brambor, mouky a vajíčka utvoříme těsto. To přes „haluškovník“ (pokud ho vlastníme) protlačujeme do osolené vroucí vody. Hotové halušky vyplavou na povrch. Tyto následně odebíráme a v míse promícháme s bryndzou. Naservírujeme na talíř, polijeme sádlem a ozdobíme špekem. Okamžitě podáváme.

 
Další možností je vytvoření těsta pouze z mouky, vejce a vody.


Strapačky se zelím a bryndzové pirohy

Tatranská Lomnice – á 75 Sk

priborStrapačky se zelím byly postaveny na stejném základě jako halušky. Tím ale rozhodně netvrdím, že se jednalo o extrémní dobrotu. O poznání lépe na mě zapůsobily zdejší pirohy.  Shrnuto a podtrženo - žádnému z „lomnických“ soutěžících se nepodařilo dosáhnout „štrbské“ úrovně.

Image

Image 

 

Ze Slovenska pro vás dále chystám recenzi luxusní restaurace hotelu Best Western Tulipán z Tatranské Lomnice a dva díly photoblogu.

 

Další články z se "slovenskou" tématikou 
 
 
 

 



Přidat komentář
  • huk
    Halušky s bryndzou jsou u nás v rodině po dlouhá léta absolutním favoritem...i já sem v útlých letech bryndzu nesnášel (a konzumoval sem pouze druhou verzi se zelím) abych se k ní na prahu dospělosti dostal...a začal ji milovat...totálně:) Halušky rulezzz!!!
  • GurmetKlub.cz  - Souboj s bryndzou
    Je to tak.. v mem okoli je velke mnozstvi jedincu, kterym nechut k bryndze zustala az do dospelosti. V mnoha ohledech to je jen a pouze urcita "zatvrzelost" akceptovat a objevovat neco "jineho, noveho, atypickeho" :-) A to plati jak o jidle, tak o hudbe a konecne i o kinematografii :-)
  • pan Cuketka  - frajeři nepoužívají haluškovník
    a nastřelují těsto takovým specifickým pohybem přes okraj prkýnka nožem nebo lžičkou. nutno vidět tu rychlost když se to umí!! je to východňárska metoda, docela jsem čuměl :) sám to nejsem schopen zreprodukovat aby mi z toho nevyšly půldekové noky.... jinak docela na haluškách nemám rád když tam tu bryndzu už předem rozmíchají - nedá se potom samotná ochutnat a svádí to k podvádění a ředění mlíkem. já si rád tu bryndzu rozmíchám sám a taky nejprv ochutnám. v praze doporučuji halušky z restaurace Hormeda (Praha 6 - jsem patriot :), které získaly donebevychvalující recenzi i ve slovenském časopise. já je mohu směle doporučit!
  • GurmetKlub.cz  - Chce to praxi
    asi jako vsechno:) S bryndzou mas pravdu, bohuzel oddeleny zpusob servirovani a nasledne miseni si v obycejne hospode moc predstavit nedokazu. Jinak dik za typ na Hormedu. Praha 6 je mi vice nez blizka... vyzkousim :-)
  • pan Cuketka  - ad bryndza
    no někde to právě servírují tak je to máš na té poslední fotce s pirohama, prostě to prtnou do prostřed, člověk si to sám promíchá, to jsem myslel :)
  • GurmetKlub.cz  - OK:)
    Ja to chapu:) Nicmene asi bych dal prednost (pokud jde o halusky) prednost "predmichane" verzi :-)
  • Markoff
    nie je v tom recepte na hlusky chyba, nemala by byt ta voda osolena? nejak sa mi nezda ze by vyplavali v obycajnej vode, kazdopadne ja ju vzdy solim inak originalne halusky (apson podla mna co si ich robim) sa nicim neriedia, nechapem tu pakaz so smotanou ci mliekom, ved ide predsa o bryndzu, cim viac tym lepsie tiez som odmalicka "trpel" nechutenstvom k bryndzi a ked sa raz za cas robili halusky daval som si jej len minimum aby sa nepovedalo, pak som mal x rokov pauzu, az som ich vyskusal doma a bryndzu si zamiloval, tak ze som sa k mojej cca 500-800g porcii prepracoval z nejakej trretiny ci polky 125g balenia bryndze az k celemu baleniu 125g bryndze, obcas ak vystane z inokedy, tak aj viac, halusky su pak bez riedenia extremne huste a nepomoze ani vyliatie oleja spolu so slaninou, to kvantum bryndze ho prehlusi, kazdopadne vyborne a lacne jedlo...
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Diky za odhaleni chyby
    Mate samozrejme pravdu. Halusky davame varit do osolene vrouci vody. V textu je uz vse upraveno:) Osobne si kupuji cersvou bryndzu - v Praze je bezne dostupna.
  • Lenchen  - nedám dopustit
    Na halušky s bryndzou a slaninou nedám dopustit. Pokud jsou čerstvé a brynza se smíchá s trošičkou mléka, aby pokrm nebyl tak hustý, tak je to jedna báseň.
  • Guest
    milujem haluskyyy s bryndzov tu v kanade ani bryndzu nemaju fnuk
  • Hana  - halušky
    vrátila jsem se ze Slovenska,kde jsem poprvé ochutnala halušky-moooc dobrý,s bryndzou a taveným sýrem
  • wall  - kde v praze na halusky ????
    prosim o radu. kde si v praze zatit na dobre halusky s brynzou?? prosim doporuceni .. dik predem
  • Ondrej K  - Talire
    Zda se mi to nebo meli v obou restauracich stejne talire? Jinak halusky milujeme, hlavne hooodne bryndzy
  • Guest  - Re: kde v praze na halušky
    můžu ti doporučit restauraci JIZERA [B]null[/B]na Václaváku. Je to na způsob Jarmarku, takže se rychle najíš, ale halušky tam mají za asi 69,- což je i bomba cena! Hanka
  • Mira
    Nejlepší halušky vaří v hotelu Tatran Starý Smokovec, jsou opravdu vynikající.Cena jako všude jinde doporučuji
  • Juraj  - recept na bryndzové halušky
    Mrzí ma,že Tatranci dávajú do cesta vajíčka,skúste to bez nich a halušky nebudú také gumené,ale budú sa vám rozplívat na jazýčku.Vynikajúce halušky vedia taktiež pripravit na kolibe pri Leviciach www.amalion.sk
  • Guest  - bryndzové halušky
    Hi people, I am today back from the 7th Alps Adria Scientific Workshop, Tatranská Lomnica - Stará Lesná, Slovakia. One of the most beautiful moments during my journey was enjoying the "bryndzové halušky". It is really tasty! I had the possibility to try it several times at the time of Conference Dinner, it was simply magnificant! I can only suggest it for everybody! Sincerely yours: Dr. Imre Vágó Debrecen University, Hungary Hello Leute, ich bin gerade zurück aus Tatranská Lomnica - Stará Lesná, Slovakia, wo ich an der 7. Alpen-Adria Wissenschaftliche Symposium teilgenommen habe. Eine der schönsten Momente meiner Reise war, "bryndzové halušky" genießen zu können. Es ist wirklich absolut köstlich! Ich habe die Möglichkeit mehrmals ausgenutzt, an der Konferenz-Abendfestessen zu probieren. Es war einfach wunderbar! Ich kann alle an Euch nur empfehlen, "bryndzové halušky" zu probieren und schmecken lassen! Mit freundlichen Grüßen: Dr. Imre Vágó Universität Debrecen, Ungarn
Komentářů (17)