TELEVIZE: Kluci v akci - Show must go on!
Čtvrtek, 22 Únor 2007 15:26

TELEVIZE: Kluci v akci - Show must go on!Je tomu téměř půl roku, co jsem uveřejnil článek o nevydařeném dílu pořadu Kluci v akci. Jednalo se o epizodu jménem „Studentská“, která byla vysílána před rokem - 27.2.2006. Dvanáct měsíců je hodně dlouhá doba a z velké míry pozitivních ohlasů by bylo možné usuzovat, že pořad s časem nabírá na kvalitě. Udělal jsem si tedy čas a po několik odpolední procházel video archiv České televize s jediným účelem, „detailně poznat“ Kluky v akci :-)

 

Jak to všechno začalo

jednaPrvní díl Kluků v akci byl odvysílán 5.9.2005. Od té doby kluci „navařili“ dalších bezmála sedmdesát epizod. Každá kulinářská dvacetiminutovka je jinak tématicky zaměřená a pojmenovaná. Názvy jsou vytvářeny dle jednoduchého klíče. Inspirace se hledá v názvu hlavní používané ingredience, vybrané národní kuchyně, svátku a významných dnů - Štědrovečerní, Valentýnská apod. V případě nutnosti vysílat stejně zaměřený obsah opakovaně (například v okolí sv. Valentýna), volí tvůrci přídavné jméno evokující podobný pocit. Z Valentýnského dílu se stal Lechtivý a je jen otázkou, jaký název naleznete za rok v televizním programu. Pár nápadů bych měl, ale radši je zde nebudu uvádět ;-)


  • Filip Sajler - narozen 1979. Spolumajitel Perfect restaurant & catering.
  • Ondřej Slanina - narozen 1984. Šéfkuchař v restauraci Perfect restaurant.

 

Akce každé pondělí

priborVedení České televize vycítilo divácký úspěch tohoto formátu a ze sedmnácté hodiny posunulo vysílání na mnohem přístupnější čas 18.15. Dle mého odhadu to přineslo nejen celkový vzestup sledovanosti, ale hlavně zasažení „nové“ cílové skupiny. Konečně kolik pracujících lidí bylo schopno v pondělí v 17.00 sedět před TV. K mládeži, maminkám na mateřské a několika dalším skupinám se přidala i řada pracujících diváků. Kdo ví, možná se dočkáme petice ze strany fanoušků s heslem:

„Kluci v akci for prime time :-)"



Ostrovtip na pochodu

vtipPo shlédnutí většího počtu dílu musím konstatovat, že ten Studentský, který mě tolik popudil a stal se námětem samostatného článku byl opravdu jedním z nejslabších. Navíc v kombinaci s ne úplně obratným vyjadřováním na mě zapůsobil vyloženě negativně. Nicméně musím dát za pravdu části komentujících, že postupem času si Kluci našli správnou „polohu“ a většina zlehčených komentářů a hlášek je opravdu vtipná :-) Konečně rok a půl zkušeností před kamerou musí být znát. Spontánnost, smyslu pro humor v kombinaci s dostatečnou precizností a akcentem na komplexnost sdělení tak dělá z Kluků v akci dobrou show nejen pro „teoretiky“!

Image



Výběr receptů

receptyCo vařit? Seznam používaných ingrediencí se drží na uzdě a většina z nich je běžně dostupná nebo dostupná s menšími obtížemi. Skladba receptů uspokojí jak mlsné oko pozorovatelovo, tak odvážlivce z řad praktiků. Oceňuji pestrost a široký záběr. Prezentují se nám přípravy základních, pro naši zemi typických, ale i exotických surovin. Nechybí informování o všech důležitých krocích během přípravy a tipy profesionálů, které mnohdy ušetří nepříjemné zklamání z nepovedeného pokrmu. A o tom to je. Pouhá „animovaná“ kuchařka by z mého pohledu byla zbytečná. Takhle si z každého dílu můžete odnést jednu-dvě rady, které opravdu fungují a mají nezanedbatelný dopad na „výsledek“. Detailní debaty na úrovni, jakou odrůdou a ročníkem vína se má zalít bažant během procesu dušení se nekonají. Konečně takto koncept Kluků v akci navržen nebyl a to je třeba si uvědomit.

Image
 

Nejlepší díly

dilyPřemýšlel jsem, které díly mě zaujaly nejvíce. Je to zvláštní, ale v obou případech se jedná o epizody z poslední série – Pomerančová a Lechtivá. S tím, že prvenství patří „Pomerančové“. Dušený fenykl v pomerančích s jasmínovo-mátovo-limetovou rýží mě učaroval, stejně jako kachna na pomerančích. O kouzelném dezertu připraveném Silvií Sulánskou ani nemluvím ;-) V rámci povolené lechtivosti bych pochválil Biftek marinovaný v chilli pastě s jemnou zázvorovou omáčkou a pečenými karamelovými banány – krásný pokrm z něhož sálá nespoutaná kreativita :-)

Image


Kluci v akci umí

kluci v akci umiKluci se uklidnili, zabydleli před televizními kamerami a odvádějí poctivou práci. Natáčení na lokacích střídají záběry ze studia. Ve většině případů mají epizody spád a jsou prosté „hluchých míst“. Pochvalu zaslouží i skladba střihu. Je dynamická, ale neodbíhá od detailů – zachovává přehlednost. Vzhledem k mému časovému vytížení se v pondělí k TV nedostanu, ale to neznamená, že si jednou za čas nemohu starší díly projít v archivu České televize :-) Domovská stránka pořadu: www.klucivakci.cz


Diskuze

Jaký díl se vám líbil nejvíce? Vyzkoušeli jste nějaký z předvedených receptů – jaký?

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • pixy  - Recepty
    Jejich receptů už jsem vyzkoušel celkem dost (nebo se aspoň nechal volně inspirovat), nicméně jeden mi utkvěl opravdu hodně a máme ho doma ve "zlatém fondu": [URL=http://www.ceskatelevize.cz/program/detail.php?idec=205%20562%2022190/0002&premiera=1&deid=1137&recept=5]Thajsky salat[/URL] Ten už jsem v několika variantách dělal několikrát, pokaždé je to úžasná, skvělá věc. Poslední varianta zrovna minulý týden pak byla zcela nepálivá (ach ty kojící matky), přesto nadmíru mňamózní. Jo a místo svíčkové jsem použil klokaní steak - vřele doporučuju!
  • Dana M.
    Dělala jsem podle nich pirohy. Nebylo to nejhorší, ale radši se na kluky koukám, než bych sama kuchtila :-)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Recepty II.
    pixy: Thajsky salat vypada vic nez dobre:) Vsechny ingredience jsou dostupne.. krasne cerstve shiitake jsem tudle videl v Makru. Trochu problematicky bych videl dostupnost cerstve rerichy a koriandru:( Klokani maso bylo cerstve - odkud? DanaM: Tak to asi patrite mezi takzvane "teoretiky":) Ale uznavam, ze nekdy je lepsi se koukat, nez pak prichazet o iluze pri vlastnich realizacich:)
  • pixy  - Re: Recepty
    Shiitake jsem nepoužil nikdy. Dvakrát hlívu, jinak žampiony. Nevadí. Klokan byl mražený (kupodivu z kladenského Teska), ale poměrně pěkný a chutný. Koriandr jsem jednou koupil v květináči nějakém supermarketu, ale jinak nahrazuji. Třeba předminule jsem tam dával roketu, naposledy jsem neměl ani tu, ba ani limetu, ale to jsou celkem podružné suroviny. Není to sice úplně přesně ono, ale duch zůstane zachován dokonce i při použití citronu, bez koriandru a řeřichy, ba i bez chilli a dalších typicky thajských surovin. Už jsem to dělal (téměř) přesně podle jejich receptu, ale taky jen jako velmi volnou inspiraci, a přitom to pořád bylo v zásadě ono. Gró tohohle jídla podle mě totiž není v konkrétních surovinách, ale v několika bodech postupu: - sladkokyselá marináda na maso; s limetou a hnědým cukrem to maso chutná úplně neuvěřitelně - asijské omáčky (hlavně ta rybí) místo soli - mix studeného a teplého salátu - opražený sezam nahoru (bez něj to opravdu není ono) Pro zajímavost posloužím svým poslední derivátem onoho receptu: 1. Marináda: šťáva z půlky citronu, 2 stroužky česneku nadrobno, rybí omáčka (od oka - asi lžíčka?), lžička hnědého třtinového cukru a olivový olej. Pořádně rozmíchat a naložit do toho 2 klokaní steaky (dohromady asi 300g), pořádně promasírovat a nechat odležet aspoň 30 min. 2. Zatímco maso odpočívá, do druhé mísy nakrájím velkou cibuli na tenčí klínky, grilovanou oloupanou červenou kapie na delší tenčí nudličky, asi 250g žampionů (nebát se větších kusů). Druhá půlka citronu, rybí omáčka a stroužek česneku i do tohohle. Chcete-li ostřejší verzi, chilli paprička(y) patří právě do sem; taky jsem místo toho použil i zelenou chilli pastu (až při smažení). 3. Maso jsem opekl na pánvi jako krvavý až medium steak (až se naučim dělat steaky, aby se mi zvenku nepřipálily a vevnitř byly dost, začnu říkat, že snad umim trochu vařit - zatím bohužel ne, steaky prostě neumím), dal do misky a přikryl fólií. Maso se zapaří, zvolna dojde a pustí šťávu (která nepřijde nazmar). 4. Maso na pánvi střídá houbová směs, osmahnout, zakápnout sojovou a ústřicovou omáčkou a dusit, až jsou houby i cibule měkké. Do této části se křupavá zelenina nehodí. 5. Než se to udusí, nachystal jsem do velké mísy křehký ledový salát, kousek čínského zelí, co nám tu zbyl, na tenké nudličky žlutou a červenou papriku a rozmáčkl pár cherry rajčat. Volba zeleniny je poměrně volná, zde je ale naopak křehká, křupavá zelenina nadmíru žádoucí. 6. Udušenou směs jsem dal do mísy a přidal do ní steaky nakrájené na velmi tenké plátky (přes vlánko). Sem patří i šťáva, kterou pustilo maso. Promíchaná směs s masem by měla chvilku (aspoň pár minut stát, aby se pěkně propojily všechny chuti - a že jich tam je!). 7. Zbývá na pánvi nasucho opražit trochu sezamu (jen do zlata, pak bacha, rychle se začne pálit) a zasypat s ním teplou část salátu. Na servírování je více možností - lze podávat odděleně jako dva saláty, každý se dá mix dle chuti; nebo položit teplý salát na základ ze studeného na velkém talíři (pak je lepší posypat seznamem až ten celek); nebo rovnou smíchat do velké salátové mísy (pak je ale vhodnější nechat teplý salát o něco více zchládnout). Snad jsem na nic nezapomněl - ale i kdyby, fantazie v kuchyni je přece základem úspěchu, že.
  • Milan Kryl - kryl.info  - Můj největší problém s kluky v akci je..
    Já se na jejich pořad mnohdy rád podívám (záleží i podle nabízených receptů). Jedinou výtku, kterou bych na celý pořad měl je nutnost po práci aspoň malou svačinkou naplnit před sledováním pořadu žaludek. Jinak to nezvládnu a musím si dát rovnou něco na zub u sledování :)
  • DolceVita  - Recepty jsou funkční a to je jejich velk
    Taky ráda kouknu na jejich akce v kuchyni ;) Jídlo je nápadité, suroviny dostupné (i když dnes jsou téměř všechny suroviny dostupné, když se člověk trochu snaží). Myslím, že ten pořad smysl má. Trochu nového závanu do toho českého stereotypu. Pixy mě navnadil na thajský salát, tak určitě něco podobného zkusím. Thajská kuchyň je ohromně zajímavá, já osobně uberu mírně na té pálivosti, ale jinak je to přesně to, na co se chystám s přicházejícím jarem. Faktem je, že taky nemohu na pořady o vaření koukat hladová ;) To je sebetýrání. Koupila jsem si tu jejich knihu a musím říct, že špatná vůbec není!
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Kluci v akci
    pixy: Diky za podrobny recept a odhaleni hlavni struktury pokrmu:) Milan Kryl: Je to tak:) Zajimave je, ze pri sledovani poradu clovek "ji" ocima a v realu si obcas pochutna i na obycejnem syrovem toastu:) Byt se na obrazovace pripravuje krvavy steak. DolceVita: Po slednuti vice dilu musim souhlasit s tim, ze porad rozhodne neni zbytecny. Obcas mi chybi snaha jit do detailu.. Ocekaval bych nejake podrobnejsi "zboziznalecke" komenatare.. ale to bych chtel asi moc:)
  • Guest
    Kluci jsou určitě profesionálové ve svém oboru.rRecepty myslím, že jsou krásně vyvážené a inspirativní pro nás domácí kuchtíky. Ale-ta jejich konverzace a ty dialogy!!:-)))To je stále něco příšerného.Nepřirozenost. ....J.Oliver matlá patlá,k jídlu to není,ale on ty lidi přesvědčí,že je to to nejdokonalejší jídlo na světě... A to klukům nejde. Možná proto ,že jsou dva. Neumí spolu přirozeně komunikovat.Snad za pár let....Ale do té restaurace bych zašla.....:-)))
  • Guest
    Pixy: Než jsem přečetla a pochopila, co mám kde a jak nakrájet,smíchat,opéct apod.,tak jsem za tu dobu uvařila hovězí pečeni na zázvoru s lepenicí s cibulkou , dozdobila narozeninový dort a připravila pohoštění na večer.Příště prosím stručně a jasně,ať z toho taky něco máme...:-)))...Pozor..čtu ještě jednou.....a jdu ulovit klokana...:-))
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - kluci v akci II.
    Guest: Na Kluky v akce se musi nahlizet specialni optikou:) Kdyz je prijmete takove, jaci jsou.. usetrite si hodne rozcilovani a obcas se i neco zajimaveho dozvite:) No ja bych rekl, ze recept zaslany pixym vubec neni zbytecne obsahly. Moc pekne rozebira hlavni strukturu salatu a nabizi podrobne priklad sve pripravy:)
  • martin  - kluci v akci
    mě se ten pořad velmi líbí, jsou supr
  • Guest  - Petr
    Pořad Kluci v akci je velmi dobrý v porovnání s pořadem kde vaří pan Stupka (prima vařečka) jsou kluci S U P E R !
  • Guest  - sira
    je to supr pořad. Akorát se sebe dělají machry a to mi vadí, na začátku byli jiní
  • Julia
    Ondreji, kluci me rozcilili kdysi tak moc, ze nevim zda najdu v sobe dost odvahy na novy pokus :)) Nejen nejapne kecy, ale i nekolik neskutecnych rad (matne vzpominam jak nas navadeli strcit naporcovaneho kapra do trouby NA HODINU... ten musel byt!..) Opravdu se tolik zlepsili?? Je pravda, ze tady neco podobneho hodne schazi, chudak Jamie to nezachrani. to pixy: skvely pristup, konecne nekdo to bere za spravny konec :) Ovsem koriandr je normalne k dostani po cely rok v Praze napriklad v Dejvicke, Francouzke nebo M.Horakove, urcite byval i na Havelaku. Nahradit se neda, snad jedine culantro, coz se tady bohuzel skutecne neprodava (nebo prece jen?..) Houby shitake se prodavaji dokonce i v Tescu, nahrazovat je zampiony je neco jako zamenit mrkev kedlubnou, TAKE je to dobre, ale vysledek o necem uplne jinem. Limetkova stava se jakz taky da nahradit citronovou, ale kura nikoliv, kdyz se prida do marinady nebo zeleninove smesky ke konci jemne nastrouhana je to radost pro vsechny smysly! Steak na dva prsty silny (teda na dva damske prstiky) delam tak 4+2 minuty na medium rare, 4+4 na medium, well done bych nedelala, neda se rozkousat, ovsem to vse plati pro hovezi, klokana jsem jeste nevarila hlavne kvuli detskym slzickam :) Jak dlouho jste ho opekal na krvavo?
  • Alex  - Koriandr
    [B]To Pixy:[/B] Podle meho nazoru se koriandr neda absoltune nicim nahradit, jeho chut tak specificka a fantasticka, ze nejaka rukola misto nej pak vytvari uplne jine jidlo. [B]To Julia:[/B] Myslela jsem ze prave culantro nebo nekdy cilantro se do cestiny preklada prave jako koriandr, ne? Nebo to je kazde neco jineho? Jinak souhlasim s tim, ze v Praze se da docela slusne dostat - mivaji ho vetsinou Vietnamci obchodujici se zeleninou. Nebo jsem ho sehnala suseny [URL=http://www.koreni.cz/detail.php?pid=385]v Plzni v korenarstvi u Antonina[/URL] a to take nema chybu.
  • Guest
    maji d
  • Guest
    Kluky v akci jsem nesledovala, protože jsem si myslela, že je to určeno puberťákům, kteří se chtějí naučit vařit :-))))))). Ale nedávno jsem úplně náhodou narazila na kuchařku Jak chutná Andalusie a nalákala mě na spoustu ňaminek, fotografií přímo z místa, reportáží. Asi budu muset prohlédnout i zbývající dvě kuchařky a shlédnout některé tv díly...
  • renata
    jsem se zapomněla u Kluků v akci podepsat...
  • Guest  - kluci v akci
    dobry den, trosku nechapu vase zamereni proti poradu Kluci v akci. Myslim, ze je to svezi porad o moderni kuchyni a krome par tipu na vareni se u nej obcas pobavim. Ani si nemyslim, ze by ze sebe delali machry...
  • Guest
    mužu se zeptat já nemužu najít recept na zelní lyst mohly bystemyho poslat na meil NNachazelova@seznam.cz přededm dekuji
  • nnachazelova  -  zelní list
    prosím po mošte pošle my někdo recept na zelní list prosím a pošlete my to na imeila NNachazelova@seznam.cz předem dekuji..?????
  • Miroslav  - Kluci v akci dne 17.3.2008
    Z jejich vystupování čiší arognce. Vydávají se za velké odborníky a neustále musí někoho zesměšňovat. Odborník,kterému záleží na svém image přeci nemíchá kakao ve smetaně stěrkou na těsto. Našlo by se toho více.
  • Mates
    Ahoj kluci, chtel jsem si napsat recept co jste delali dneska (cerny beranek, brambory a jeste nejake maso jak ste delali jako na strudl) diky mooooc dyz tak mi poslete na muj mail: cz.mates@seznam.cz jeste dik ahoj hezky den
  • Martina
    Ahoj já bych se Vás chtěla zeptat jaké je typické jídlo nebo specialita Francouzké kuchyně.Potřebovala bych sestavit meny a nevím co tam mám dát za hlavní chod.Děkuji moc.Moje internetová adresa je Heinischova.M@seznam.cz
  • Jan  - Recept na Veprove koleno na pivu
    Ahoj.Zaujal me Vas posledni dil a recept na VEPROVE KOLENO NA PIVE. Nakolik jsem ho nevidel cely, poradili by ste mi prosim, kde muzu komplet postup najit ? dejjn@schaeffler.com Dik moc.
  • rachad
    Nemám to rád.Je to osobní...
  • Guest
    Ahoj Kluci, slyšela jsem že máte restauraci kde vaříte tyto recepty je to pravda? Jestli ano tak kde sídlí?? Prosím o odpověď na domcajedominika@seznam.cz Díky moc
  • ifka
    klci v akci jsou super rychli,ale uklizet bych po nich nechtela ))))
  • petra
    chci se zeptat filipa sajlera jestli jeho bratr pracuje u beck raisen prosim odepiste na tuten email ; Hlavkova.petula@ seznam.cz diky
  • jana  - kluci v akci
    sháním na dvd Kluci v akci,pro mojí mamku k vánocům,jestli je někdo máte napište díky matouskova.janca@seznam.cz
  • Anonymní
    vAS PORAD JSE MI LIBI A JEN TAK DAL AT MAM NA CO KOUKAT A VARIT DEKUJI JAN SLISKO
  • HANA NESRSTOVÁ  - KLUCI V AKCI
    LÍBILO SE MI HODNĚ DÍLŮ TOHOTO POŘADU. NEJEN PRO VTIPNÉ, SVIŽNÉ KOMENTÁŘE OBOU HOCHŮ PŘI POSTUPU VAŘENÍ, ALE I SNADNOST A PESTROST SAMOTNÝCH RECEPTŮ. V POSLEDNÍ DOBĚ JSEM PEKLA VÁNOČNÍ VÁNOČKU A DOPADLA SKVĚLE. KDYKOLIV CHCI NĚCO ROZUMNÉHO A DOBRÉHO UVAŘIT, NEBO UPÉCI HLEDÁM RECEPTY NA WEBU JEN V KLUCÍCH V AKCI. DĚKUJI ZA POŘAD.
Komentářů (32)