Technika: Remoska – Byla, je a bude
Pátek, 08 Červen 2007 00:00

Technika: Remoska – Byla, je a budeNemám rád teplo a dusno. To mi ale nemůže zabránit v malém ohlédnutí za zaručeně nejoriginálnějším a snad i jediným typicky českým výrobkem v oblasti gastronomie, Remoskou. Předchůdce „mikrovlnky“ oslavuje své padesáté narozeniny. Ve své době jí používala snad každá domácnost, nyní se její věhlas pomalu přesouvá za hranice naší republiky a dělá radost Australanům, Američanům a Britům. Více v článku.

 

Remoska

historieTvůrčí myšlenka přišla na svět v druhé polovině šedesátých let minulého století. Z výrobní linky v Kostelci nad Černými lesy a posléze z nové výrobny ve Frenštátě pod Radhoštěm už světlo kulinářského světa spatřilo bezmála tři milióny remosek. A to je i přes dobu její výroby velmi slušné číslo. Hodně lidí se v minulosti Remosky zbavilo jako nemoderní a zastaralé, aby se k ní po letech znova vrátili. Zakoupili si novou, teflonovou.. Pro mě je ale nejkrásnější 30 let starý model, s časem a tisíci pokrmy vytvořenou patinou. Konečně podívejte se na fotografie.

Dnes se vyrábí ve třech velikostech s teflonovou povrchovou úpravou. Největší, s objemem 4 litry, přijde ne 2950 Kč a má příkon 650 W. Více informací najdete na stránkách výrobce.

 

Jak funguje

jak funguje remoskaTato pasáž je možná pomyslným nošením dříví do lesa, ale pokud by se mezi vámi přesto našel někdo bez znalosti fungování Remosky, splní svůj účel. Zařízení se skládá ze tří částí. Víka s topnou spirálou a průhledem, nádoby a podstavce. Jednoduché a funkční. Aktuální modely už mají napájecí šňůru jako pevnou součást víka. Dřív tomu tak nebylo, ale bezpečnostní normy si vyžádaly své.

opatrnostOpatrnost je na místě při kontrole obsahu nádoby. Rozpálený poklop dokáže při nesprávné manipulaci nadělat pořádné škody nejen na lince. Nevýhodou je nemožnost regulace tepelného výkonu. Je to daň za jednoduchost konstrukce a musí se s tím počítat.


Vaříme, pečeme, ohříváme

varimeV úvodu jsem Remosku přirovnal k předchůdkyni mikrovlnné trouby. Kromě klasického pečení například vepřového, drůbeže (naporcované), lze jednoduše ohřívat jídlo z předešlého dne, rozpékat tvrdé pečivo apod. Poslední bod už dnes nebude příliš aktuální a to ani na chalupách a chatách. Tvrdé pečivo se většinou vyhazuje do koše. Ale kdo neochutnal snídaňové menu složené z rozpečeného rohlíku s máslem a hrnkem melty neví, co je dobré :-)

V diskuzi pod článkem Kluci v akci, si jedna čtenářka stěžovala, jak má na koleji udělat lasagne. Odpověď je jednoduchá, v Remosce:)) Na podobný způsob přípravy jídle je totiž jako dělaná. Zapékané těstoviny, nákypy, gratinovanou zeleninu uvaříte rychle a našpiníte u toho pouze jediný kus nádobí.


Jarní remoskování

remoskováníNa závěr malé ohlédnutí za jedním jarním nedělním polednem. Venku svítí sluníčko, stromy pučí, v Remosce se připravuje kachýnka. Když jí miluješ, není co řešit ;-)

Image

Image 

Image

 

Diskuze: Znáte Remosku? Nebo jí dokonce máte doma a vaříte v ní?

 

Články s podobnou tématikou

TECHNIKA: Myčka nádobí – pomocník i zrádce

KÁVOVAR: Espresso Francis! Francis! X1

 

Líbil se vám článek? Zalinkujte ho klinutím na ikonku pro další čtenáře :-)

Linkuj si ! pošli na vybrali.sme.sk
Přidat komentář
  • Damicka  - Remosko, tys moje detstvi :))
    Remosku znam, hojne jsem ji vyuzivala prave na koleji, ted uz dlouhou dobu ne, hanba mi!!! Jinak neprekonatelne jsou z ni jiz zminovane rozpekane rohliky dopredu potrene maslem, nikdy nezapomenu na peceneho kralika v remosce me babicky. Ovsem nezapomenutelna byla mamincina ryze, pecena v remosce... ta okrupana upecena do hneda po stranach!!! Vzdycky jsme se o ni se segrou postekaly :)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Remoska
    Damicka: Koukam, ze mame podobne vzpominky:) Rohliky jsou jednicka, na ryzi jsem zapomnel. Kdyz uz neco, tak nakyp. Kralik na cesneku s kouskem bucku... remoska.. Dostal jsem hlad:))
  • Julie  - A hele REMOSKA!!!
    Díky za připomenutí Remosky, vždycky si vzpomenu na prázdniny u babičky, měla zrovna ten model, jako na fotografii. Pamatuju si na tu chuť buchty, kterou v ní babička pekla. Je to nostalgie a jsem moc ráda, že je znovu in. Krásný je i příběh o objevení Remosky na britském trhu...S mikrovlnkou se snad ani srovnávat nedá (mikrovlny jsou u mě v kuchyni na zcela posledním místě).
  • Honzie
    Koukám, že máte luxusní typ s průhledovým okénkem. Rodiče také stále používají Remosku, ale mají starší typ bez okénka :-)
  • Otiik  - remoska
    používal jsem, když jsem s vařením začínal a vařil ve stísněných prostorech, prožila toho dost, od králíka, kuřete přes těstoviny, rizoto až po kynuté buchty a koláče - na koláče super forma, všechny jsou stejné :), ale rozpečený rohlík jsem nezkoušel....
  • lukáš
    a co teprve buchta upečená v remosce, to je něco, třešńová, rebarborová nebo jahodová bublanina :-)
  • shadowalker  - žemlovka
    Remoska je pro mně snad už navěky spojená s žemlovkou. Nejen s tou klasickou jablečnou, ale hlavně s meruňkovou. Mňam.
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Remoska II.
    Julie: Model, co je na fotce se vyrabel od roku 1957. Babicky mely vareni a peceni v Remosce v malicku:) Ja mikrovlnku pouzivam pouze k ohrivani zradla pro psa.. No a nekdy kdyz chci rychle rozmrazit ovoce:) Honzie: To jsem rad, ze ji zustali verni:) Rikate model bez okenka? To slysim poprve. Otiik: Jj to je krasny sentiment.. Nicmene sve misto v kuchyni si Remoska zaslouzi i v 30m kuchyni:) Tvrdy rozpeceny rohlik s maslem je delikatesa:) lukas: Buchtu z Remosky jsem nemel. Vzdy byla po ruce klasicka trouba. Ale nepochybuji o shadowalker: Jak jsem na to mohl zapomenout. Zemlovka :-) Ano, ano.. na to je Remoska uplne idealni. Osobne mam ale radsi jablecnou.
  • Mandarinka
    Z remosky je vynikající kuře a´la kachna. Zdálo by se, že jde o dietnější variantu, ale pravda to není. Na dno remosky se dá kysané zelí (případně dochucené, ale není třeba), na zelí se rozloží plátky prorostlé anglické slaniny a na ně rozporcované osolené a hojně okmínované kuře. Peče se do zlatové kůrčičky a maso opravdu tu kachnu připomíná. Navíc zelí získá pikantní chuť. Ovšem vypečený tuk ze slaniny radost našim tukovým buňkám neudělá. Teda jim jo, ale osobně nám ne :-)
  • Anonymní
    Zelí je nevhodné, protože kyselé prostředí uvolňuje hliník a ten pak jíte. A je to vysoce karcinogenní. Proto se nově Remoska dělá z nerezu. Jinak pokud není v kyselém prostředí, není se čeho obávat.
  • po
    Remosku používáme na chalupě celá rodina - dokonce máme dvě velikosti a myslím že tohle dusopečení je nepřekonatelné. Děláme v tom všechno, co v normální troubě a myslím, že to, že nejde regulovat výkon vůbec nevadí-vše je vžy akorát-nikdy jsem neměl problém. Prostě je to fajn věc a používáme skoro každý víkend- už jenom proto že velká remoska má správnou velikost na víkendový koláč :)
  • Guest
    Remoska je to nejgeniálnější a nejuniverzálnější kuchyňské " topidlo " , co znám. Doma mám normální sporák ,ale na chalupě používám velkou remosku, tu největší , co se vyrábí.:-)) Slouží mi vlastně jako trouba. Úmyslně jsem zakoupila obyčejnou hliníkovou mísu,protože do ní strkám jakékoliv zapékací nádoby, dortové formy, no, co se tam vejde. Teflon by se poškrábal. Hliník zdravý není,ale občas se to přežije. A když toho je hodně,tak samozřejmě peču přímo v remosce. Jde tam prostě všechno, masa, dorty, buchty, štrůdly, různé " zapejkánky" , husy, kachny.....:-))))...Hedvika
  • matesola  - Remoska a pupence
    "Nalejvaj se pupence, jaký pak s tím fraky. Ondra není pupenec a nalejvá se taky..." Otázka...Když nemá Remoska window(s), tak běží pod Linuxem nebo pod Mac OS? Jednu takovou mám a sám to doteď nevím :) Důkazní foto: http://h1.ripway.com/matesola/remoska.jpg
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Pupence
    :-)) Windows nema, bezi na ni lety vyladena verze "Rem OS" ve verzi "k". Nerestartovat studene, netrast se zarizenim v chodu!
  • DolceVita  - Stará dobrá remoska :-)
    Babička se bez ní neobešla a taková bublanina s lesními jahodami, to jsou vzpomínky mého dětství. Tenkrát mě do zlata upečený král či kachýnka nechával v klidu :-) Dnes mám doma modernější versi "Bravosku". Zakoupili jsme ji před časem, když jsme řešili v novém domě kuchyni a nebylo na čem vařit. Byla sezóna borůvek, tak borůvkový koláč měl premiéru. Bravoska je taková šikovná alternativa remosky a pánve. Výhřevná část se dá převracet - tzn. jednou peče horní víko, podruhé se výhřevná část nechá dole a je tu prima smažící hluboká pánev. Do dnešního dne si Bravoska odpočívala v komoře a v naší kuchyni kralovala super chytrá trouba od Siemense. Po přečtení tohoto článku nastupuje Bravoska znovu do boje :-)
  • Pleva  - rozpékání v remosce bez chyby
    Troubu pečící nemám, ale remoska ji vcelku nahradí. Nechápu, jak můžou být buchty z remosky propečené a zespoda narůžovělé, ale i to remoska umí ( a to jsem maturoval z Fyziky :-) ) A nikde rohlíky nerozpečete rychleji. Na troubu se čeká 10-15minut, z remosky je rohlík za 5 minut rozpečený (včetně ohřevu remosky). Kdo má rád gumu, užije mikrovlny a 20sekund, ale já s ním snídat nebudu... Jen nevím, kde koupit náhradní nádobu (ještě jsem ji nesháněl, ale stará je dost "jetá"
  • jenik
    nase mami pouziva ten samy model co je na fotce, je jeste po babicce. nejskvelejsi je, ze skvele pece, ale nevysousi. poridila jsem si bravosku a ta je sice fajn, ale zase nepece, spis jen tak dusi... remoska je proste nej :-)
  • KAJA  - koláč
    právě jsem z remosky Grand vytáhla koláč (Frgál), povidlovo-tvarohovo-makový s drbenkou. Je jak na obrázcích od Lady. To bude mňamka k odpolednímu kafíčku. Remoska je prostě nejlepší. Pozn. Remosky bez okénka se jmenovaly Minorky (dnes asi Mini), i tu doma mám, po babičce. Ta je na žemlovku nebo zapékané brambory pro dva jak dělaná. VIVA RAMOSKA!
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Remoska
    KAJA: Remoska ... povidla... mak... ajaj.. Jinak vidim, ze jste RemoskaProfiUser:) Dekuji za objasneni nazvu Remosky bez okenka a preji radu dalsich prijemnych zazitku ve spolecnosti tohoho specifickeho peciciho nacini:) jenik: :-) Bravoska.. o ni jsem poprve slysel prave tady v komentarich. Pleva: 5 min a rohlik je lepsi nez "novy" :-) Ja v Remosku pouzivam hlavne na zemlovku... zapecene lilky apod. Opravdu myslite, ze nekdo "rozpeka" rohliky v mikrovlnce? Takovou cunarnu si nedokazu ani predstavit. DolceVita: Diky za predstaveni Bravosky - pro me to je novinka. Moznost prendavat ohrev se jevi jako prakticka vychytavka cislo 1. Ortodoxnim uzivatelum Remosky, to ale urcite prijde jako prvek zbytecny:)) ...ach ta bublanina... s lesnimi plody... hned bych si dal kousek k snidani:)
  • Guest  - REMOSKA
    Remosce pecu furt v trobe totiz maso nema takovou stavu jako v remosce. Pecu v ni vse od buchet az po maso. Kdo nezna at vyskousi.
  • Jana  - Remoska
    Vlastním remosku podobnou té na obrázku a také v ní peču. Ale přiznávám, že s obavami. Trochu mi strach nahání keramická zástrčka do remosky a bojím se, abych nezpůsobila zkrat. Jinak s remoskou jako takovou jsem spokojená. Zdědila jsem ji po tetě a dobu remoska ležela na půdě. Poté, co jsem neměla k dispozici troubu, tak jsem ji do doby pořízení nového sporáku používala velmi často. Nyní už jen sporadicky, ale přesto je na ní spolehnutí.
  • ja  - remoska
    Remoska je SUPER, teď mě na mojí 30let staré zradila šňůra a nejde opravit. Nevadí - chci si koupit novou s teflonem. Neví někdo jak je na tom remoska ve srovnání s bravoskou? Děkuji
  • Anonymní
    Mam remosku, super
  • Lucie  - napajeci kabel / shanim
    Nema prosim nekdo navic ten placaty napajeci kabel? Dekuji moc.
  • vnadidlo  - kabel
    mám ten samý problém, ale za 160 kč se dá sehnat nový :-) http://www.eelektra.cz/flexosnury-212.html
  • Pavlina  - neco jineho nez hlinik a teflon?
    Chtela bych se jen zeptat, nevadi vam, ze remoska diky hliniku nebo naopak "lepsimu" teflonu se stava zdravi skodlivou? Ja jsem si ji chtela poridit, vazne chtela. Ale o hliniku je jeho skodlivost pro lidske zdravi uz znama, ale o skodlivosti teflonu se trochu mlci a vi jen v zainteresovanych kruzich... Napr. cituji: "Při zahřátí na teplotu 370 stupňů Celsia se z něj uvolňují karcinogenní látky." apod. Nejvice jsou citlivi ptaci, takze pokud mate doma nejakeho papouska apod, tak celkem bacha na teflon. Jsou vice citlivi na vypary a pak sup a je po nem nohama nahoru ;-( Takze opravdu bych si chtela remosku poridit, ale zrejme neexistuje zadna dalsi moznost nez hlinik a teflon. Nebo vite prosim o jine? Dekuji moc za radu.
  • Anonymní
    V remosce neni 370C
  • Guest  - Hliník?
    Zaznamenal jsem tu obavy z hliníkové nádoby od Remosky.Ale možná že se neví,že hliník používaný na tyto nádoby je t.zv potravinářský a není zase až tak škodlivý jak si veřejnost myslí.Je to úplně něco jiného než průmyslový-např.elektrotechnický hliník.Samozřejmě že skleněné nádobí je nejvhodnější,ale to je tak jediné.Teflonu nevěřím už jen proto,že vnuk po požití jídla z teflonového nádobí dostal vyrážku.Nijak zdraví nebezpečnou,ale je vidět že teflon také není to pravé...V hliníkové Remosce vařím již přes 30 let a nepozoruji žádné zdravotní problémy.A mohu se přidat a potvrdit všechnu tu chválu,kterou Remoska sklidila.Mám k použití tří mísy a dokážu v tom udělat naprosto všechno .Masa,moučníky no je to kuchyňský pomocník přímo super.A v dnešní době i ekonomický,protože když si představím spotřebu elektřiny,než se vyhřeje trouba sporáku tak to je hrůza.
  • Guest  - Škodlivost?!
    Škodlivost hliníku byla již několikrát vyvracena. Stejně jako jste zde mluvili o škodlivosti teflonu při 370 stupních C. I kdyby toto byla potvrzená pravda je nutné dodat, že max. teplota remosky se pohybuje něco okolo 250 stupních. Nevím tedy, které nádobí je zdraví prospěšné, když nerez obsahu nikl, na který mám alergii :) Opravdu si dneska člověk nevybere.
  • Guest
    Škodlivost hliníku nikdy vyvrácena nebyla. Je není jasno jestli hliník Alzheimera způsobuje, nebo je jeho důsledkem. Do doby než se věci vyjasní (jestli se to vůbec kdy stane) je rozumné vařit v nerezu a natírat si podpaží raději zirkoniem než aluminiumem.
  • Petr  - Zdraví
    Škodlivost hliníku opravdu nebyla vyvrácena, ale řekl bych, že se kolem toho nadělá až příliš. Ve světě, ve kterém žijeme, do sebe každodenně dostaneme daleko víc škodlivin už jen tím, co jíme a tím, jaký vzduch dýcháme ve městech. Rozhodně je daleko pravděpodobnější, že případné zdravotní problémy budou mít původ naprosto jinde něž v hliníkových nádobách, takže dle mého se tu jen dělá z komára velbloud.
  • Eliska  - prislusenstvi k remosce
    Zdedila jsem remosku a je k ni takovy kloboucek a derovany kulaty plisek.Nevi nekdo k cemu se v remosce pouzva.
  • Anonymní  - re: prislusenstvi k remosce
    to je paracek na peceni v pare.
  • lk
    My sme s tym doma vzdy piekli babovku.
  • Zdeňka  - Stará remoska s novou mísou??
    Remosku už používám dlouho, chtěla bych si k ní dokoupit jen teflonovou mísu. Nevíte někdo, zda to jde?
  • Anonymní
    V pohode kupite aj nahradnu nadobu, vyssiu alebo nizsiu. Napr. www.mall.sk, mall.cz, remoska.cz
  • Jana  - Remoska na cestách...
    Používáme 30 let starou Remosku s hliníkovou nádobou a samozřejmě se skleněným okénkem. Vozíme jí sebou i na dovolenou, v autě nebo v přívěsu místo nezabírá. Letos jsme v ní pekli maso i ryby, podle toho, jaké čerstvé delikatesy jsme zrovna na trzích objevili a na co byla chuť. Např.prokvetlé kotlety z krkovičky koupené u řezníka nedaleko Sieny jsou nezapomenutelné. Nebo porce tuňáka na Sicílii. To byly kulinářské zážitky, připravené v klidu vlastním tempem podle vlastní chuti. Viva Italia ! Remosku někdy "vysteleme" aluminiovou fólií, což podstatně usnadní její pozdější umývání. Škoda, že ty nové Remoska-modely jsou tak předražené!
  • Kristýna  - Právě peču...
    ... mrkvovo-ořechové řezy z Apetitu z 1/2 dávky, tak uvidíme jak vyjdou. Momentálně bydlíme v bytě bez trouby, takže Remosku využíváme hodně často. Úplně na všechno! Jen dort jsem dělala tak, že jsem do Remosky (kvůli tvaru) vložila formu (bohužel se vešla jen ta s průměrem 18 cm, máme vel. Original.), někdy si říkám, proč se Remoska směrem nahoru vlastně rozšiřuje... Jinak ji znám už odmala, pekli jsme v ní na chatě. Zvlášť vzpomínám na drobenkový koláč s... tím, co jsme předtím nasbírali v lese. :) Teď mi je 25.
  • Eva Konečná  - Dotaz na remosku
    Dobrý deň! Chcem sa spýtať pod akou teplotou pečie, dusí, varí remoska? - mám na mysli stupne celzia.. Za skorú odpoveď srdečne ďakujem. S pozdravom Eva Konečná z Nitry
  • jitka  - znovu objevená
    tak remosku jsem měla - před 20 lety jsem ji prodala kamarádovi, který neměl sporák. no a před třemi lety manžel koupil remosku někde v bazaru :)) takovou tu menší. a můžu říct - chlebík v ní pečený - nemá prostě chybu.
  • Břeťa  - remoska nehřeje?
    musím sem něco napsat, taky je to moje dětství tohle simpatické kulaté většinou hnědé topné tělísko, dělalo se několik modelů, bez okynka, s okynkem velký malý i pidi remosky se dělali, ty bez okyka, typ minorka byla ta maličká pak originál to byla ta klasická, (s okynkem nebo bez), pak grand to byla ta velká s ušima jako kastrol a ještě se taky dělala čtverhraná, jakoby dva pekáče ten horní měl okynko a mezi těmi pekáči byla topná vložka tvořilo to dohromady třídíl a teď to důležité, pokud se někomu stane že remoska nehřeje tak se prodávají náhradní topné spirály které se dovnitř namontují po odvrtání těch nýtků, není to nic složitého každý trochu zručný kutil to zvládne, pro jistotu ale doporučuji svěřit to elektrikáři, právě se mi to stalo že už už byla remoska na vyhození a tak sem se podíval dovnitř a pak sem objevil obchod s náhradními díly, takže nevyhazujte starou nefunkční remosku, jde opravit, náhradní díly např zde: http://www.nadeta.cz/nahradni-dily/remosky.html/?pageindex=2
  • standa
    Za tak špinavou rem. bych se styděla.Ta nebyla čistěná za celou dobu používání.
  • Gril  - Finská remoska
    Něco jako remoska mají také ve Finsku. Je to taková trouba, ale na venkovní použití. Uvnitř je elektrický spirála, která zajištuje teplo. Má ovšem funkci "udírny" navíc. Originální zázev Muurikka Smoker. Udí se v ní tak, že nad spirálu přidáte na tácek dřevěné kousky a ty začnou po zahřátí kouřit a pokrm dostane kouřové aroma.
  • jarka  - stará remoska
    Podědila jsem před 4O lety remosku, která má dnes již 5O roků a stale ji používám. Má malou spotřebu a v létě peču na dvorku, aby v kuchyni nebylo teplo. Doporučuji všem.
  • Naděžda
    nejlepší pečená masíčka jsou jen z remosky,i buchty,troubu jsem zrušila
Komentářů (45)