STRANA 106: Jedna hvězda Michelin – Allegro
Pondělí, 17 Březen 2008 00:00

STRANA 106: Jedna hvězda Michelin – Four Seasons AllegroUdělení první české hvězdy Michelin máme úspěšně za sebou. O tom, jestli se tím okamžitě změní ovzduší v tuzemské  gastronomii, lehce pochybuji. Nicméně signál je to dobrý, pozitivní a když k tomu přičtu lehce „zmatkoidní“ mediální komunikaci, minimálně dva dny jsem se dobře bavil:) Chcete vidět jak vypadá hvězda Michelin v reálu? Čtěte dál, dozvíte se i o historii průvodce Michelin.

 

Michelin guide

michelin guideO hvězdě Michelin slyšel asi každý, ale upřímně řečeno, kolik z vás v ruce drželo Michelin guide v tištěné verzi? Knížečka s více než tisícem stránek (Main Cities of Europe) je průvodcem v pravém smyslu slova. Pokud si někdo představuje tenký notýsek se seznamem nejlepších restaurací, je na omylu a pořádně se pronese. Gastronomické informace jsou částí většího celku obsahujícího seznamy hotelů, plánky měst, ale například i poznámku k typu elektrické zásuvky.


Z historie aneb kde se vzal Michelin guide

historie michelin guideZajímavá je i historie „průvodce (nejen) evropských gurmetů“. První výtisky spatřily světlo světa v roce 1900 a byly nabízeny zdarma (dnes přijde jeden na cca 23 Euro). Za jejich vydáním nestál nikdo jiný než André Michelin s myšlenkou nabídnout seznam ověřených podniků pro řidiče náklaďáků a obchodní cestující. První hvězda byla udělena v roce 1926 a od té doby lze sledovat pozvolný nárůst prestiže a rozšiřování vlivu průvodce i mimo hranice Francie. V padesátých letech se k hvězdičkám přidává označení Bib Gourmand, upozorňující na podniky s dobrým poměrem výkon/cena. Takových je v ČR hned několik a patří mezi ně například i Brasserie M.


Role hvězd Michelin

hvezda michelin allegroNěkdo je přirovnává ke gastronomickým Oskarům. Těžko říct. Pro mě je to hlavně potvrzení schopnosti produkovat skvělé pokrmy, jejichž kvalita je v čase vyrovnaná. A to není málo!


První česká „květinka“

michelinPrvní hvězda Michelin pro ČR a konečně i pro státy střední a východní Evropy byla udělena restauraci Allegro sídlící v hotelu Four Seasons v Praze. Malá blamáž s předčasným únikem informací a zrušením plánované tiskové konference budiž zapomenuta. Zpráva prolétla tuzemskými sdělovacími prostředky a když jsem v tramvaji viděl, jak jeden chytrý pán (kdo jiný si kupuje Blesk:) pilně studuje dvojstranu s titulkem: Ochutnali jsme oběd za 1250 Kč. Došlo mi, že dosah tohoto ocenění nabírá rozměrů osvětové kampaně za uznání nároků na špičkovou gastronomii :-)

PS: Cvičně jsem si prošel i diskuze na Novinkách a iDnesu. Hlášky jistého Marka, že byl v Allegru „od firmy“, a že „ty prachy by za takové miniporce nikdy nedal“, načež se musel „dojíst“ u stánku dvěma párky v rohlíku, mě posadily zpět na tu naší českou natvrdlou, hořčicí umatlanou zem...

 

Strana 106 - nepřipomíná vám spíš květinku než hvězdičku :-)

Image 

 

 Ukázky historických vydání Michelin Guide

Image 

 

Oficiální stránky 

www.michelinguide.com

Přidat komentář
  • Wenda  - takhle jsem se dlouho nenasmál...
    ...ne že bych měl něco proti prestižnímu ocenění, které ukazuje na restauraci, která zvítězila nad konkurencí, a je to pro nás, obyčejné lidi inspirace, kam zajít na oběd, například při nějaké oslavě..... ....ale pak jsem si představil celé Allegro zaplněné řidiči náklaďáků, kteří tam denně chodí na oběd a došlo mi, že kromě uznání kvality kuchaře (a ta je nesporná), je to jen bohapustá snobárna. Tím to neshazuji, je si myslím, že původní Michelinský záměr je silně potlačen a zůstalo pouze to, co představuje pouze ty restaurace z ranku nejdražších. Ale to je jen mů názor :-)
  • ChilliJulie  - Michelin
    Ondro, umatlaná přízemnost se nikdy nezmění, to jsme my, Češi(viz pan Marek v Tvém článku). Zajímavá je na toto téma diskuse pod Le Masakr u Cuketky. Kolik z nás ještě gastronomický zážitek nedokáže přijmout a patřičně ohodnotit! Ale já jsem velký optimista. Podle mého názoru je vlastně úplně jedno, která restaurace hvězdičku získala (není, jasně, kolik dobrých restaurací by si ji přálo a zasloužilo - a získají ji, věřím tomu), ale je důležité, že ji v ČR nyní už máme. Že se o tom bude psát, donekonečna rozebírat, všichni se budou hádat kdo a proč zrovna tihle a z jakého důvodu ne tamti. Obrací to pozornost ke kvalitě pokrmu, profesionálnímu servisu a české gastronomii obecně. A to je pro mě vítězství.
  • pixy
    Ostrá Julie, pevně věřím, že to nebylo na mě (který jsem u Masakru začal kafrat jako první)... Já jen doufám, že v Allegru nepodávají 10-15 chodů najednou (což mě tak odradilo na degustačním menu "Boém Buržua"), ale nějaký rozumný, únosný počet - kolem 5-6 považuju za optimum - velmi rád to tam někdy půjdu vyzkoušet.
  • ChilliJulie  - Pixy!
    Naopak Pixy! Právě proto jsem za svou první větou v prvním komentáři dala tu závorku - vztahuje se k "Markovi" z článku, jestli si chce zobnout párek s hořčicí po menu v Allegru, jeho problém-stejně tomu nevěřím :) . Pixy, já si té diskuse u Cuketky docela cením a pozorně jsem si ji opakovaně četla, i když jsi z toho měl mrákoty! Jsem ráda, že tam byly různé názory, otevřela se gastro témata, která zapadla, ale ještě se otevírat budou a já se na to těším! Tady, u Tebe i u ostatních blogerů...Kluci moc dobře vědí (Ondra i Matesola), že i já jsem je bombardovala přes icq výtkami, kolik nehoráznejch prachů v La Degustation nechají...Když jsem si to v den jejich návštěvy spočítala, přišlo mi to nejprve šíleně zbytečné...V La Degustation jsem nebyla, ale nalákali mě a co nejdřív (až našetřím :) se tam vypravím, protože JE to zážitek a STOJÍ za to (doufám :) Ad Allegro: to pouhé vícechodové menu je prostě specialita La Degustation a v Allegru se vybírá ala carte...ale zvýhodněný výběr mají...
  • Hana
    Přestaňte s těmi sebemrskačskými poznámkami na adresu Čechů, jaký to má smysl? Z nějaké diskuze na iDnes vyvozovat generalizaci. To přece není typ restaurace pro všechny, tam vždycky budou chodi lidé, které buď gastronomie zajímá nebo snobové a nebo občas ti, kteří si chtějí dopřát něco mimořádného. To je přece normální. A taky si myslím, že česká gastronomie se už změnit musela, její zázemí a dodavatelé, jinak by tady to ocenění nebylo. Ono to celé není jenom o gastronomii, ale i o ekonomice, trhu a možnostech expanze. A tak si optimisticky myslím, že čas kultivace i v této oblasti nastává.... V pátečním rozhovoru pro Hosp.noviny Accordi tvrdí: (nepřesně cituji)... kdybyste se 100 Italů zeptala, odkud je pravá parmská šunka a jak má vypadat, asi dva to budou vědět." Nemyslím si, že všichni musí být gastronomicky "vzdělaní" - ani v Itálii ani v Čechách. Přiznám se, že názor p.Marka mi nevadí, jenom bych mu přála, aby ty párky měl opravdu kvalitní, a k tomu a celkové kultivaci by všechny ty Biby a hvězdičky měly směřovat. Snad....
  • Ondrej K  - Michelin a ostatni
    Souhlasit se da podle meho nazoru se vsemi. Michelin se opravdu odklonil od puvodniho zameru ukazat na dobre restaurace v okoli. Vsichni se koncentruji pouze na hvezdicky. Ja osobne bych se ale na takove pruvodce tolik nekoncentroval ( a ted myslim i GR), v Cechach mame jine oblibene restaurace, do kterych chodime pravidelne. A vubec mi neni lito utratit "hromadu" penez, kdyz to stoji za to. Musim ale dodat, ze v Allegru jsem nebyl a tak mozna tato restaurace opravdu prevysuje ostatni. Hvezda Michelinu je urcite vynikajici PR, nicmene ridit se striktne podle poradi a ocenenich v pruvodcich, je podle mne zbytecne.
  • ptiger  - olej do ohně
    Nedá mi to, abych si také nepřilil. Pokud bych měl vyvozovat průměr lidí z idnesu, tak si myslím, že v naší zemi žijí jen strašlivě nenávistní sprostí fanatici. S vícechodovým menu (tedy 15 apod) jsem už cosi skromě kníkl a vyfasoval jsem nepřímou poznámku o karbanátku a krkání. O lidské povaze to nebude, jsme národ buranů, protože jsme ze selských kořenů a kulturní výchova se tu moc nenosila. Takový člověk se potom takových podniků BOJÍ. Pokud je starší, tak radši melduje něco o tom, jak mu chutná knedlo a vepřo. Poválečná generace taky má ráda velké porce což bohužel přenášela úspěšně dál, jen se na vsích rozhlédněte a dívejte se, kolik si nandavají. No a já z vlastní zkušenosti si přidám, že pokud můj příjem neodpovídá už dosti rozporně nabízenému, tak se prostě budu cítit nesvůj, je to tam zakotveno, navíc, líbí se mi taky hodinky za 50 tisíc (PRIM Diplomat), ale prostě si je nekoupím, protože cítím, že asi nejsem cílová skupina. No snad jsem to řekl srozumitelně:(
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Snobarna a Michelin
    VSEM: Mozna se spatne vyjadruju takze lepe.. a citelneji:) Ja jsem ten posledni, kdo by glorifikoval podobne oceneni. Maurerova pruvodce beru s rezervou typu - regal knihkupectvi - muj pracovni stul. Podobne to citim i s Michelinem. Nikde neni psano, ze bez hvezdicky se neda dobre najist. A uz vubec si nejsem jisty tim, jak uzasne bude jidlo v Allegru... Pri vyberu podniku dam nejvice na doporuceni nekoho, o kom mam urcite "gastroMineni" :-) Vykon medialni komunikace posilnene michelinovskou hvezdou tlaci "cosi" o "spickove gastronomii" mezi "normalni" lidi... a to je dobre. PAN Z IDNESU: Uryvek z diskuze jsem uvedl zamerne, prestoze o hodnote prispevku a urovni jejich tvurcu prilis dobre mineni nemam. Nejde o to, ze tento typ stravovani a "zabavy" nekomu nesedi, ale vrcholne me vadi ten ton... Ten prizemni parkovo-klobasovy ton... a neschopnost si uvedomit kvalitu, byt na ni nemam nebo to neni muj "salek kavy" :-( Cimz nebojuji proti klobasam, ktere mimochodem zboznuju:) Jde mi o princip... o jisty druh "osklive malosti"... Ze Ital nevi, odkud je parmska sunka... ok.. ale urcite ji konzumuje nebo aspon rekne: "Ja si na ni moc nepotrpim, ale moje partnerka na ni ujizdi"...
  • pixy  - Chilli Julie,
    tož už zbývá jen pevně doufat, že to je kvalitní a la carte, a ne to ohyzdné české "sestav si sám". :-D To mi v restauracích pije krev čí dál víc - "Tak já bych si dal třeba ten Filet de sole dieppoise a k tomu ... momentík ... tak třeba ty ámerický brambory a tatarku..." Ondřeji > přesně tak. A nějaká domácí hospůdka, kde vám udělají třeba nejlepší smažák na světě a k němu ukázkové pivo z místního pivovárku, se do nějakého myšelína stejně nikdy dostat nemůže (a zaplaťpánbu za to). A přitom byste ji možná ani za čtyřhvězdičkovou nevyměnil...
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Prilevani ohne
    V podobnem podniku se necitim dobre... Urcity ostych a nervozita z navstevy podobneho podniku (luxus s drahota) je v pocatcich na miste. Miseni pocitu ocekavani a obav z vyse vynalozenych prostredku je vcelku neprijemny a je treba se nad nej dostat:) Kdyz to udelate, ziskavate nadhled a cely obed/veceri si uzijete na 94%. I tak je clovek citlivejsi na pripadne chyby v obsluze a pokrmech. Chce to praxi:) Ja uz ted prepinam do specialnich "modu" a... bavi me to!
  • Dave  - Gordon Ramsey
    No vida, tak slova Gordona Ramseyho když otevíral v Praze -Maze- , že by rád (a že věří) aby právě jeho restaurace byla ta první v Česku která obdrží Hvězdu Michelinu nějak nevyšla :-)
  • Hydraulik  - Jó hvězdy a hvězdičky
    Dovolím si citovat klasika:„zatím se zdá,že celá senzace spočívala v tom,že pršelo”.(sic!)Zatím se zdá,že v Allegru chutnalo Michelinům.Všechna čest jejich chuťovým pohárkům.Určitě nejsou podplaceni ani nejsou závislí na kuchyni v Allegru a podobné pitomosti,které se rojí na idnesech a jim podobných infoblábolech. Mám vlastní pořadí,orientuji se podle své vlastní chuti,podle stavu své peněženky,podle nálady dne a večera a všem doporučuji vřele totéž.Všichni průvodci a udělovači všelijakých hvězd,teček,oskarů a čepic mohou a také jsou jen drobným návodem na téma ano zde se „pravděpodobně”dobře kvalitně a standardně najím,pokoukám a poveselím.Nic více a nic méně.Pokud to někdo potřebuje k životu a pachtí se za podobnými věcmi,budiž mu přáno.Pokud někdo tímto svrchu zmíněným opovrhuje,budiž mu též přáno. Preferuji vlastní názor,vlastní mínění a vlastní chuti a pořadí důležitosti.Pokud jsem v Allegru nebyl nekomentuji a hlavně nehodnotím.Nezajímá mne cena,servis,snobismus kdo tam chodí atd.Až budu osobně přítomen a ochutnám jsem natolik svéprávný abych si udělal vlastní názor a vlastní hodnocení.To že jsou porce malé,velké,střední a já nevím jaké není vůbec důležité pro ty kteří tam stejně nikdy nepůjdou.Jestli Michelini nedojdou do naší hospůdky na smažák je mi tedy srdečně jedno.Já si tam stejně smažák nedávám ale utopence ty jo.On možná komisař přijde domů a narve se francouzskou obdobou utopenců až pukne.A rozhodně určitě nejlépe vaří jeho paní matka potažmo manželka.Tak jaképak hodonocení. Budu se určitě opakovat,ale v jedné diskusi jsem již napsal:chutnalo nebo ne?dostal jsi za svoje peníze co jsi očekával?Kladná odpověď na první otázku přehlušuje zápornou odpověď na druhou otázku.Záporná odpověď na druhou otázku vyžaduje pohled do zrcadla a drobné pokárání svému já na téma proč jsem tam lezl.A rozhodně to pak není téma ku zveřejnění.Kladné odpovědi netřeba komentovat.Záporné odpovědi ještě neznamenají krach hodnocené restaurace ani odebrání hvězd.My,platící konzumenti,nejsme ti kteří to budou hodnotit.Ceny jsou nastaveny tak aby se podnik uživil i bez „ulice”.Přijdou jiní a lepší a ti se nezakecají jako já teď.Uf nadřel jsem se.
  • matesola
    Stejně je zajímavý sledovat kolik lidí má nutkání zaujmout stanovisko k ocenění, které dostal za svojí práci někdo uplně jiný.
  • Hydraulik  - ad Matesola
    Ano je to zajímavé a funguje to ve všech oborech lidské činnosti.Bez vyjímky.Zdraví Hy
  • matesola
    Když vědec dostane cenu za nějaké makromikrotodleto, málokdy mají všichni obrovské nutkání zaujmout stanovisko k jeho ocenění. Kór když nejsou schopni nebo ochotni se s výsledkem jeho práce seznámit. Hospodám a vaření ale rozumí naprosto každý... :) Bez vyjímky
  • Ondrej K  - to Matesola
    Stejny odbornik jsi i Ty, Matesolo :-) viz Tvuj clanek... Je prirozene vyjadrit svuj nazor k cemukoliv. A nemyslim, ze nekdo hodnoti Allegro a jeho narok/nenarok na hvezdicku (at si ma treba 3). Jde o osobni preference
  • matesola  - Ondřeji K
    Ani jsem nereagoval na komentáře tady, které jsou aspoň napsány někým, koho gastronomie zajímá. Spíš to bylo ulevení si po návštěvě odvrácené strany internetu. Ad můj článek - Jediný názor, který jsem v něm vyjádřil, bylo zklamání nad pouhou jednou hvězdou pro Allegro. Čekal jsem rochu víc než tu velikánskou opatrnost se kterou sem (do ex-východního bloku) Michelin vstoupil. Jistě i tohle dávání si bacha, z něj dělá takovou vyjímečnost. Také jsem se těšil na tiskovku, na které bych se dozvěděl něco víc z jejich pohnutek, proč zrovna ti a né oni, nebo proč né všichni, ale bohužel, vím zase prd. A tak jsem z nedostatku informací vlezl někam, kam jsem neměl a četl si výplody té lidské přirozenosti vyjadřovat se k čemukoliv. Moje chyba :)
  • Ondrej K  - Matesola
    Prave jsem procetl(nahodou) diskuzi na seznamu. Tykalo se to nasi firmy. Muzu rict, je hodne lidi se citi jako odbornici na vsechno! (to byly blafy..)... Ad Michelin - to je cele to mysterium, nedozvis se proc tohle a tamhleto, ja osobne jsem treba byl v Brasserie M a jidlo fajn, ale tak prisernou obsluhu jsem nezazil. Jak muze byt doporucena? Ze by byla svou kuchyni blizka komisarum z M? V tom pripade mi to prijde jako totalni zabednenost a nerespektovani mistni kuchyne a trendu . Co je cilem M? Hodnotit restaurace ve svetovem nebo domacim meritku? To jsou pro mne zajimave otazky a zaslouzily by si samostatnou diskuzi.
  • ChilliJulie  - Bib
    Ondřej K: Označení Bib Gourmand je (cituji z oficiálních materiálů Mich.) "VELMI DOBRÉ JÍDLO ZA ROZUMNOU CENU! a toto označení je zařazeno v kategorii "Jídlo (kuchyně)". Celkové hodnocení (ambiente, jídlo, servis atd.) se týká pouze hvězdiček. U nás mají Bibenda (maskot Michelinu, restaurace jsou jeho oblizující se hlavičkou označena v průvodci) kromě Brasserie M ještě Aromi a Le Terroir. Ale nic jim nebrání mít kromě jídla s dobrou cenou pro všechny i kvalitní obsluhu, to máte pravdu...
  • Ondrej K  - ChilliJulie
    Mate pravdu, o obsluze se nic nepise :) ale uznejte, ze je to pro Brasserie vynikajici PR! A zase jsme u nerespektovani mistni situace, v ceskem pomeru je Brasserie docela draha. Daji se vubec v celosvetovem meritku srovnavat restaurace cenou?
  • PapaJosef  - My Cesi???
    Pro: Autor: ChilliJulie Datum: 2008-03-17 08:31:31 "Ondro, umatlaná přízemnost se nikdy nezmění, to jsme my, Češi(viz pan Marek v Tvém článku)." Mluvte za sebe, pani. To jste mozna Vy, ten "umatlany prizemni Cech".
  • Guest  - Hořčice
    [I]tu naší českou natvrdlou, hořčicí umatlanou zem...[/I] Co by někteří na Michellinovském západě za tu naši českou hořčici dali:-)) (viz komentář Jednorožce u Matesoly:-)
  • matesola  - Gueste LOL
    Nevím jestli maj na západě na mysli zrovna tu od stánků. Tj. rozředěnou s vodou v ideálním poměru 2:1, ale bývá i podstatně hůř :)
  • gourmet?lady  - osobni zkusenost
    byla jsem v allegru s prateli.jedine co mi tam chutnalo byl chleba a zakusek.a to jsem mela predkrm artycok,hl.jidlo morskeho vlka-nechutnaly mi tam ty omacky a podobne serepeticky.mam radsi opravdove jidlo nez takhle chutove narocne.byly jsme tam 4,nechali tam 15tisic a odchazeli hladovi.driv jsem do four season chodila jen do baru a ten vrele doporucuji.ke kave a caje a vlastne ke vsemu donasi ruzne pochutiny hraje klavir...moc hezky.jen me mrzi jen jedna vec-ze Vito odesel...
  • dada  - diskuse o žrádle...
    koupím si co chci a jím na co mám chuť, kde mi chutná tam se vracím......a hotové, buďme hrdí že jsme češi a....buďme hrdí češi
  • Sasicka  - chutna nebo nechutna?
    Je to pomerne jednoduche... k tomu, aby cloveku chutnalo v restauraci typu Allegro, se dotycny musi dostat, resp. doslova projist. S jidlem i vinem je to stejne, clovek si pomalu zvyka na lepsi a lepsi az dokaze docenit tyto pomerne narocne chutove zazitky. Vzdy budu milovat velmi dobre knedlo vepro zelo a vzdy si s chuti dam kvalitni parek v rohliku s dobrou kremzskou horcici... ale zaroven umim ocenit jemne finesy takzvane vysoke kuchyne. Takze Gourmet?Lady, jestli ti nechutnalo, zkus to nejdriv s restauracemi typu Brasserie M, kde vari opravdove jednoduche temer domacke jidlo na velmi vysoke kvalitativni urovni. Tak zhruba za rok, az tam budes chtit chodit na veceri kazdy den a jen kvuli penezum si to nebudes moci dovolit, pak vyzkousej Four Seasons opet a uvidis ten rozdil :-) Samozrejme nesmime zapomenout, ze hodnoceni ma byt objektivni a ma se odosobnit od toho, zda nam to jidlo v ten den sedlo do nasi chutove nalady nebo ne :-) to je asi to nejtezsi pri hodnoceni restauraci. Nechte si tedy chutnat tam nebo jinde :-)
  • JS  - Poznámka k průvodci
    Na úvod přiznávám, že jsem bývalý zaměstnanec Michelinu, i když jiné divize. Nesouhlasím s tím, že původní "poslání" průvodce se změnilo nebo zaniklo. První průvodce byl napsán (a rozdáván zdarma) pro první motoristy, a měl jim poradit, kde se slušně nají, přenocují atd. To platí i nadále : žil jsem v Německu i ve Francii a pro své pracovní i soukromé cesty jsem si vybíral ubytování většinou z průvodce. Najdete tam totiž nejen drahé a skvělé restaurace a hotely, ale i podniky, kde se najíte či ubytujete za velice rozumné peníze, ale jejich umístění v průvodci garantuje určitou úroveň a kvalitu. Souhlasím ale s názorem, že v Čechách je například Bib Gourmand u Brasserie trošku mimo, protože jejich ceny jsou dle mého názoru přehnané, i když Creme Brulée nemá chybu. Jinak zítra jdu konečně vyzkoušet Allegro, tak jsem zvědavý :-)
  • JQ  - nenažraní češi
    je tezke aby cesi hodnotili kvalitni pokrmy ci kvalitni vino nebo kavu.. kazdy druhy cech ma tu typickou mentalitu ze cim toho je vic tim lip.. cim vic knedliku a masa tim lepsi jidlo, cim vetsi je kafe tim je lepsi :) kdy uz konecne tenhle narod pochopi ze nejde o mnozstvi ale o kvalitu :)
Komentářů (28)