ŠPIONÁŽ: Husací masť na křídlech Skyeurope.com
Pátek, 11 Leden 2008 00:00

ŠPIONÁŽ: Husací masť na křídlech Skyeurope.comObčas mívám trochu zvláštní nápady (např. založení GurmetKlubu:) Jinak tomu nebylo ani loni. Unuděn průzkumem tuzemských gastronomických zařízení jsem se rozhodl v utajení proniknout k našim východním sousedům. Osobní tryskáč nahradila z důvodů „skrytí identity“ běžná linka do Bratislavy. A do Pezinku mě dovezl, místo naleštěného Astona, smradlavý vlak :-)

 
Níže uvedený text je neupraveným (a satelitním telefonem zaslaným) přepisem zprávy agenta GK.


PRAHA  8:20:00

Připravuji si špionážní  fotoaparát a nenápadně oblečen vstupuji do prostor jižního terminálu Letiště Praha Ruzyně. Mé nejsilnější zbraně – prořízlá pusa a mlsný jazýček – procházejí bez povšimnutí detekčním rámem a společně se zbytkem arzenálu nastupují do připraveného letadla.


BRATISLAVA  9:10:00

Přistáváme na dráhu mezinárodního letiště (něco ve stylu AirKlub Velká Dobrá) Bratislava. Zmlsán vyhřívanými „rukávy“ moderních nástupních terminálů sleduji s jistým znepokojením couvací kreace manipulanta s pojízdnými schody. Neudržím se a kynu. Nikoli v oblasti boků, ale rukou. Vítám hrdou metropoli, mé útočiště pro příštích 10 hodin.

Odbaven a vybaven lístkem do MHD (jezdit taxi - jak přízemní) vystávám důlek na autobusové zastávce s příznačným jménem: „Letiště“. Po přistavení autobusu se mi odkrylo letité tajemství. Jaký je osud mrtvých pejsků a kočiček, to vím. Ale až teď jsem zjistil, co se děje s vyřazenými vozy Dopravního podniku hl. města Prahy...
 
Image


BRATISLAVA  10:16:00

Přímý přesun na hlavní vlakové nádraží doplnil nákup jízdenky Bratislava – Pezinok. Nastupuji do vozu se sníženým množstvím komfortu a vyrážím do akce. Většinu z 1800 vteřin trvající jízdy trávím pospáváním a pozorováním okolní krajiny. Docela příjemná činnost. Možná i díky tomu, že mi celou dobu svítilo do očí slunko.

Image


PEZINOK  10:46:15

Vítá mě rozespalé vcelku útulné městečko (mimochodem sídlo NSVSR). Rekognoskuji terén a připravuji se na splnění prvního špionážního úkolu. Procházím se a analyzuji místní nabídku gastronomických služeb. S výsledky vás seznámit nemohu, objednali a zaplatili je ti druzí. Výjimku tvoří návštěva restaurace a vinotéky firmy Matyšák. Renomovaný producent vína provozující hotel a již zmíněný podnik, patří k místním celebritám. Pojďme se mu podívat „pod sporák“.


VINUM GALÉRIA BOZEN  11:30:29

Příjemné prostředí, zajímavý jídelní lístek a odzbrojující nabídka vína. To je ve zkratce Galéria Bozen. Využil jsem aktuálního zabijačkového menu a poručil si (z mého pohledu) to nejlepší. Nefalšovaná kapustnica, žebrácká kaše, zabijačkový guláš, višně v čokoládě a k tomu džbánek „vlašáku“. Oceňuji pohotovou obsluhu a dobře navržené menu. Svým lehce rezervovaným, ale profesionálním výkonem mi číšník připomínal mého komorníka. Pochvalu si zaslouží superVinný lístek. Takto širokou nabídku vína jsem snad ještě neviděl (k nahlédnutí zde). Odrůdové listy nabízející ročníkový průřez s rozpětím až 15 let, to je raritka.

(Náklad 40 Sk bude vyúčtován mateřské organizaci)

Image



Kapustnica a žebrácká kaše

Polévka je grunt. Kameninová miska skrývala nefalšovanou a velmi bohatou kapustnicu. Inu porce pro dva „Bondy“ s masem šesti druhů (několik typů vepřového, uzené, klobáska a další). Vynikající, ale v rámci zachování hbitosti v případě mého odhalení jsem ji nedojedl. Pokračujeme „žebráckou kaší“. Jestli tohle na Slovensku dostávají bezdomovci, jdu si zažádat o změnu občanství. Famózní směs krve, krup a sádla ochucená česnekem, majoránkou a zdobená škvarky. Kalorická bomba, návnada pro gurmány a prokletí gurmetů. Zcela mimo kategorii byla zkonzumována do poslední „sražené destičky“.

(Náklad 40 a 50 Sk bude vyúčtován mateřské organizaci)

Image 

Zabijačkový guláš a višně v čokoládě

Nikoli zároveň, naopak. Servis ve stejné (nikoli totožné) misce jako byla použita pro polévku. Nejlepší zabijačková dobrota za dobu mého působení v rozvědce. Celá produktová řada kategorie: vnitřnosti, doplněná o famózní tmelící sauce. Kolega Beccaio by jistě ocenil skvělá játra, kousky ledvinek (dávající guláši správný šmak) i libové a tučné vepřové maso.

Dezert (prý domácí) nesahal výše uvedeným pokrmům ani po pomuchlaný roh servírovacího ubrousku. Třešeň v nevýrazné čokoládové hmotě, navíc ne zcela potopená a servírovaná „na ledu“. Tak tohle ne. Základ pro splnění dalšího úkolu mám dostatečný, žádám o účet a krátké espresso. První jmenované na mé tváři vykouzlilo úsměv, druhé pouze decentní přikývnutí.

(Náklad 90, 30 a 35 Sk bude vyúčtován mateřské organizaci)

Image 

Image
 

SLOVENSKÝ NÁRODNÍ SALÓN VÍN   12:45:58

Vyrážím do akce. Lokalita vyprázdněného technického nádvoří zámku v Pezinku ve mně vzbuzuje nepříjemné pocity. Konečně to už k mé práci patří. Otevírám těžké plechové dveře a klesám po zaprášených schodech. Jsem očekáván. Na dalších 90 minut zůstávám v zajetí cca osmdesáti nejlepších slovenských vín. Fasuji skleničku, ošatku s pečivem a pokračuji do spoře osvětlených sklepních prostor.

V rámci časového limitu jsem ochutnal cca 40-50 vzorků, vypil litr vody a snědl čtvrt bochníku chleba. Narazil jsem na krásná vína i nudu v sudu.. Degustační poznámky jsem si pároval s čísly vzorků (jako je tomu u nás). Jaké bylo moje překvapení po prolistování katalogu prostého jakéhokoli evidenčního číslování. Pánové, máte u mě puntík!

(Náklad 500 Sk bude vyúčtován mateřské organizaci)
 
Image



TRASA PEZINOK BRATISLAVA  15:00:00

Pozoruji okolí a trávím žebráckou kaši a „informační podraz“ pánů z  NSVSR.

Image


BRATISLAVA   15:30:00

Toulám se centrem slovenského hlavního města. Oproti odpudivému předměstí a podobně působícím „vedlejším ulicím“ je centrální část Bratislavy velmi příjemná a útulná. Pozitivní atmosférou a vůní svařeného vína pulzující náměstí nabízí inscenaci - „Předvánoční atmosféra“ - v kulisách tradičního tržiště. Neochutnat pečené speciality nebylo jednoduché ani pro špičkově vycvičeného agenta, který odolá i vířivce naplněné několika usměvavými kráskami Miss Venezuela 2003-2007.

Image


UTAJENÉ MÍSTO  16:30:47

Poslední zastávka s lehce konspiračním podtextem proběhla v utajeném podniku, jehož fotku interiéru dávám k dispozici. Standardní medovník, průměrné espresso Lavazza, místní Mattoni – Kláštorná, a jako bonus pohodlné křeslo, decentní osvětlení a příjemná obsluha. Dostávám informaci, že mi hrozí prozrazení. Bleskově aplikuji únikový plán 3CAY a v bočních ulicích se mísím s domorodci. Po cestě trolejbusem a kloubovou karosou, co v devadesátém sedmém vozila dělníky do pražské Avie, vstupuji do letištní haly.

Image
 

PRAHA  19:55:55

Akce splněna.
 
 
Další články z se "slovenskou" tématikou 
 
 
 
 
ÚKOL PRO KOLEGY AGENTY
 
Odhalíte totožnost "tajného podniku"?
 
 
Přidat komentář
  • matesola
    Čoveče hotový 'Ondrovo Ultimátum.' :)
  • Sklenička  - Smekám,
    [URL=http://vins.blog.cz]null[/URL] 40 vín za 90 minut, to ukazuje na dobrý výcvik!
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Spionaz
    matesola: :-D bylo to docela napinave a hekticke. Inu agent nikdy nespi:)) Sklenicka: Trenovany agent zvladne cokoli ;-)
  • ptiger  - slovenské podniky
    já mám tedy se slovenskou kuchyní z Tater strašné zkušenosti, zejména co do šizení a chování obsluhy, ale slyšel jsem o legendární huse z odněkad ze Záhorie, nevíte někdo něco bližšího? taky se optám
  • andrea
    Caffe Divan.. ten matysak bol tiez vyborny vyber..
  • Vita  - Husa na Slovensku
    PTIGER > Záhori to sice není, ale myslím, že by to mohlo být ono : http://www.slovensky-grob.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=24&Itemid=38
  • salam  - Slovenské podniky
    [B]ptiger[/B] - souhlas. Do Tater jsme kdysi s manželkou jezdili velmi často, třeba i na prodloužené víkendy. Ale po nějaké době jsme usoudili, že za své peníze doopravdy nedostáváme alespoň troch odpovídající hodnotu, což se netýkalo jenom stravování, ale i ostatních služeb (lanovky atd.) Nejsme myslím nějak přehnaně nároční, ale hlupáky se zebe děláme neradi. Proto nás už v Tatrách pár let nikdo neviděl. Ať si to zase zkouší na někoho jiného.
  • ptiger  - grob
    vita: ano to bude ono, Záhorie a Malé karpaty jsou dost blízko:) každopádně mi to líčili nějak s podivným tikem v oku... salam: věz, že se nic nezměnilo, jenom ceny se asi ještě zvedly:)
  • Ondrej - GurmetKlub.cz  - Bratia...
    ptiger a salam: Z posledni doby mam ze Slovenska docela pozitivni gastroZazitky. Ale to je dane omezenou cetnosti navstev a peclivou volbou podniku. andrea: Jste dobra! Kavarna Divan to byla. Uz jsme si myslel, ze diky ponekud ironickemu tonu clanku zde nebude zadny slovensky komentar:) Vita: Aaaa "vehlasny husaci Grob":)
Komentářů (9)